snork napisao: 05 Sep 2019, 18:42
ljubitelj napisao: 05 Sep 2019, 09:30
Pitaj. 50.000neto + sve ostalo izadje na oko 90.000 bruto.
Daj boze da je sada 50.000 neto za radno mesto prodavca, jako bi me obradovalo.
Ljubitelju, koliko sam shvatio ti si zaposlen u sopstvenoj firmi, dosta si radio u inostranstvu i pretpostavljam da se krećeš u sličnim krugovima. Verovatno nisi u kontaktu sa "širim narodnim masama", pogotovo onim koje u domaćim firmama rade slabije plaćene poslove. Ono što su napisali Vladapetr i ostali je tačno - nema oglasa, niti radnika u Srbiji koji u bilo kom kontekstu govori o "bruto plati". Većina radnika nije ni svesna tog pojma, a oni koji jesu, uglavnom ne znaju šta sve tačno poslodavac plaća osim njihove neto plate.
Ja sam zaposlen u privatnom sektoru mnogo dugo, jos od SFRJ, radio i za domace i za strane firne, imam i svoju firmu. Prosao sito i reseto svega moguceg. igrom slucaja zadnjih meseci sam u kontaktu bas sa tim kako kazes sirim narodnim masama koje u domacim firmama rade slabije placene poslove.
Jel ti znas kako izgleda oglas u takvim firmama, jeli se neko od filozofa javljao i zaposlio na takvim poslovima??
E pa da pojasnim kako to izgleda u praksi.
Oglas je A4 papir napisan rukom ili eventualno odstampan sa dve maksimalno tri recenice koje navode da se trazi radnik/radnica za posao (taj i taj), radno iskustvo je pozeljno ali nije potrebno, plata mesecno i mogucnost zarade i do (pa napisu neku cifru xx.000 dinara).
Dole na dnu, napise se javiti se licno od -do (neko vreme tipa 10-12h) ili na telefon (obicno neki mobilni).
Probni rad mesec dana, bilo ranije obavezno da pise sada nesto redje.
I to je sve.
Onda ti lepo dodjes na razgovor, saopste ti sta sve ocekuju da radis, nabroje od Kulina Bana sve sto im padne na pamet, obavezno da imas vozacku B i da si obavezno spreman na prekovremeno i timski rad. Plata moze da se zaradi i do, pa opet razne cifre kako vec kome procene da treba da kazu u tom trenutku.
Ugovor NE VIDIS pre nego sto pocnes da radis, niti tog prvog meseca.
Na kraju meseca koji si radio i zaradio tu neku platu, dobijes obracunat broj evidentiraih radnih sati x satnica.
To bude priblizno onome sto je pisalo u oglasu i saopste ti da je to bruto satnica (tako svi rade i preko omladinske zadruge, agencije) i ako hoces da budes prijavljen moraju da se plate doprinosi i porezi.
Posto hoces da budes prijavljen, i imas zdravstvenu knjizicu, uzmi ili ostavi ponudu. Reyultat je to da ti se ODBIJE od bruto satnice deo za doprinose i ostatak isplati , To ti bude plata koju nosis kuci.
Ugovor potpisujes prakticno blanko, tj dobijes 30 sekundi da ga potpises ako si saglasan ili da ides kuci.
Onaj oglas, A4 papir, i dalje stoji zalepljen na objektu, stalno je otvoren "konkurs".
To koliko je neto, koliko je doprinos, koliko je markica, koliko je ovo ili ono niti pise u oglasu niti se precizno definise.
Ljudi koji traze i prijavljuju se na takve privremene poslove za koje se ne trazi kvalifikacija imaju samo uzmi ili ostavi opciju, i vecina naravno uzima i to malo i gleda kako dalje da se snalazi i trazi neki slican novi samo bolje obecana cifra.
Na tim mestima je sasvim normalno da samo javis "gazdi" da od sutra vise neces da radis i da ti spremi za isplatu koliko duguje, i teras dalje na drugi posao.
"Gazda" se ne uzbudjuje, oglas je ionako na tom A4 papiru stalno zalepljen pa saceka koji dan da se neko novi pojavi, i opet sve isto..... i tako ukrug.
Na oglasu, obicno i pise nesto tipa potrebno vise izvrsilaca po potrebi posla.
Tako funkcionise u praksi sistem zaposljavanja na takvim slabo placenim protocnim radnim mestima, gde se radnik tretira kao potrosna roba.
Formalno ne pise u oglasu, iliti bolje receno reklami, nista detaljnije. Poslodovac misli na bruto, radnici ne znaju sami te finese i gledaju samo brojeve koji su napisano kao plata, Tek pri isplati plate se razmislja o tome sta tacno poslodavac isplacuje.
A kada isplati tu neku obecanu cifru onda obrazlozi da je to ukupno, da sve sadrzi od markice do toplog obroka i doprinosa.
Narocito su bombasticne obecane plate na oglasima koji se lepo po banderama na autobuskim stajalistima.
Skoro sam gledao bas jedan takav, "trazimo vozace, plata 700 EURA, javiti se na telefon xxxxx".
Upoznao sam i ljude na tim danas jesi sutra nisi poslovima koji ne umeju da se potpisu, vec ostavljaju otisak prsta na Ugovor cime je zadovoljena forma. Niti znaju sta su "potpisali" a jos manje pojmove bruto, neto itd.
Ja ne znam gde vi zivite pa mislite da su svima plate i ugovori kao u prici Vlasti o 500 evra prosecne plate...znas li koliko ljudi po Srbiji radi za neto 30-35.000 po raznim proizvodnim pogonima i jos se bore da cuvaju to svoje tesko zaradjeno tj radno mesto.
Nije Beograd, Novi Sad ili Subotica merilo plata za celu Srbiju, u manjim mestima NEMA mogucnosti mnogo izbora posla.
Ili uzmes to sto se nudi, opisao sam kako to izgleda u praksi, ili ostavis i bezis u BGD, u Minhen, Norvesku ili .....neku drugu vukojebinu gde startujes isto kao levi pomocni radnik ali si barem placen prema nekom minimumu te neke nove sredine sto je kako god okrenes gotovo uvek znatno bolji polozaj.
Pa ne beze odavde ljudi u Bec da rade kao cistaci i peraci ulica i WCa, kao bastovani, kao soferi, kao kucepazitelji, kao gerontoloske domacije itd za tamosnje mizerne plate da mogu ovde da dobiju minimum 50.000 NETO + sve ostalo i zive kao svoj na svome.
Ovde na forumu razumem da je mnogima ispod casti da se mesaju sa obicnim prostim narodom, da se krecu u nekom svom svetu bogatih gde se putuje i letuje po inostranstvu, menjaju kola na par godina, i prica o telefonima koji kostaju kao dve mesecne plate ali ono sto ne razumem je crno belo shvatanje da je svima sve kao i njima i da ne vide malo siru sliku kako drugi zive i tesko zarade tu neku mizeriju za prezivljavanje.
Mrdni se sa Novog Beograda, Vracara pa ces videti koliko je 50.000 neto na poslovima bez kvalifikacija za mnoge dostizno samo u snovima, ne moras daleko dovoljno je 50km od Beograda u neko malo mesto.