Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
To je kod mene u mestu bio standard još pre 10-15 godina. Čak se desilo da su neki zaposleni bili žiranti gazdi koji je na kraju nesrećno poginuo. Svašta se čovek nadgleda/nasluša u takvim manjim sredinama.
Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk
Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Ono, svaki put kad izgleda da je nešto stiglo na dno dna i da ne može nenormalnije/ludje, neko iskopa još metar dublje. 

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
^^
To sa kreditima i žirantima je bila neka opšta manija, ljudi su uzimali kredite ko kifle u pekari. Mnogi su imali po 5-6 kredita npr. On i žena po kredit u banci plus još 3-4 kredita u mikrokreditnim organizacijama ( Jer više nisu kreditno-sposobni za kredit u banci). A kod Mikrokreditnih je moglo kako hoćeš, samo ako imaš žiranta. Pa je neko vreme bila frka za pronalaženje žiranta. Neki su to olako shvatili pa su bili žiranti na 10 kredita rodbini i prijateljima.
Kad su počele prinudne naplate, bilo je kuku lele
Posle su se ljudi malo dozvali pameti, pa se počeli sprdati i izmišljati viceve " lakše pronaći Karadžića i Ratka Mladića nego 2 žiranta za kredit".
To sa kreditima i žirantima je bila neka opšta manija, ljudi su uzimali kredite ko kifle u pekari. Mnogi su imali po 5-6 kredita npr. On i žena po kredit u banci plus još 3-4 kredita u mikrokreditnim organizacijama ( Jer više nisu kreditno-sposobni za kredit u banci). A kod Mikrokreditnih je moglo kako hoćeš, samo ako imaš žiranta. Pa je neko vreme bila frka za pronalaženje žiranta. Neki su to olako shvatili pa su bili žiranti na 10 kredita rodbini i prijateljima.
Kad su počele prinudne naplate, bilo je kuku lele

Posle su se ljudi malo dozvali pameti, pa se počeli sprdati i izmišljati viceve " lakše pronaći Karadžića i Ratka Mladića nego 2 žiranta za kredit".
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Da ti ne pricam sta se radi u firmi gde ja radim, koja se izdaje za ozbiljnu i koja ima preko 130 poslovnica i 500 zaposlenih. Ugovor o radu slobodno da obrises o dupe, dvolisnica obicna, blanko otkaz, mada ima i careva koji ne potpisu nikad to i samo odu. A padne i koje brisanje poda direktorima od strane tih kraljeva. Ko zeli da se negde ucauri i da ga niko ne drnda za gluposti, to kod nas nece naci.kragujevac napisao:Najfascinantnije mi je "poslodavac je aktivirao blanko ugovor o otkazu koji je Snežana potpisala istog dana kao i ugovor o radu".
Pa ovo više nije ni feudalizam, ovo počinje da podseća na robovlasničke strukture.
Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk
Ja sam isto 2000te potpisao prvo blanko otkaz, pa ugovor o radu.
Sent from my Blaumi Note 5 using Tapatalk
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Taktike su im vise nego jadne, kad nalete na nekog ko je skontao gde je dosao i odmah krene djonom, njega iskuliraju. Supcizam i renesansa.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Zašto se zaposlenima traži da potpisuju blanko otkaze, da li je neko razmišljao o tome?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Jedan od razloga može biti da ako otpustiš radnika kao tehnološki višak ne možeš primiti drugog na isto mesto.
Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
To svakako nijedna iole normalna firma ne trazi.
- Vladapetr
Ima nekoliko razloga. Osnovni je taj što je, po našim zakonima i tumačenjima inspekcija, lakše roditi mečku nego otpustiti lošeg radnika.
Mislim da je to promenio novi zakon o radu, pre par godina.
- Vladapetr
Ne znam kad je bila ta promena, poslednju situaciju tog tipa sam imao pre neke 4 godine.
Konkretno: dobijem gomilu pritužbi na rad jedne prodavačice, napravim test poznavanja asortimana na nivou cele firme gde je prosek tačnih odgovora bio 7/10 a ona nema nijedan tačan.
Dam joj opomenu pred otkaz i rok od nekih 15 dana kada će biti novo testiranje, posle 2 dana stiže pismo od njenog advokata gde se traži duži rok, preti ovim i onim itd... Ona krene da otvara bolovanja na po 15 dana (idu na naš račun), prvo na jedno pa na drugo dete. Da sam imao blanko otkaz, rešio bih se budale u trenu - ovako je moralo da se potroši novaca, živaca i sile
Konkretno: dobijem gomilu pritužbi na rad jedne prodavačice, napravim test poznavanja asortimana na nivou cele firme gde je prosek tačnih odgovora bio 7/10 a ona nema nijedan tačan.
Dam joj opomenu pred otkaz i rok od nekih 15 dana kada će biti novo testiranje, posle 2 dana stiže pismo od njenog advokata gde se traži duži rok, preti ovim i onim itd... Ona krene da otvara bolovanja na po 15 dana (idu na naš račun), prvo na jedno pa na drugo dete. Da sam imao blanko otkaz, rešio bih se budale u trenu - ovako je moralo da se potroši novaca, živaca i sile

Stavis 6 meseci probni rad u ugovoru i za to vreme vidis da li je neko totalni kreten ili ne. Ako i taj filter prodje a neces da se zezas sa opomenama odradis tehnoloski visak a sustinski se papiroloski samo promeni ime pozicije.
- Vladapetr
Ova je imala probni rad 6 meseci, gde je par dana posle isteka 6 meseci otišla na trudničko. Sve ovo se dešava nakon povratka na posao.
Imao sam slučajeve da prolupaju posle godinu ili dve rada, počnu da prave gluposti. Tad je još teže, jer si ga prijavio na neodredjeno.
Postoji mnogo načina da se to reši, suština je da za sve te promene sistematizacije, pravne akte, zavrzlame itd... moraš da platiš izradu, ako nemaš pravnika u firmi - kao što većina malih firmi i nema. Postavlja se pitanje isplativosti nečega što bi trebalo biti elementarna stvar - rešiti se radnika kojim nisi zadovoljan.
Imao sam slučajeve da prolupaju posle godinu ili dve rada, počnu da prave gluposti. Tad je još teže, jer si ga prijavio na neodredjeno.
Postoji mnogo načina da se to reši, suština je da za sve te promene sistematizacije, pravne akte, zavrzlame itd... moraš da platiš izradu, ako nemaš pravnika u firmi - kao što većina malih firmi i nema. Postavlja se pitanje isplativosti nečega što bi trebalo biti elementarna stvar - rešiti se radnika kojim nisi zadovoljan.
Kada sam zvanicno potpisivao ugovor, prvo sam potpisao blanko o otkazu, drugi papir bio ugovor za stalno. To je bilo tada, srecom, pa se zavrsilo.
Vec par godina ne pitaju nista, samo da hoces da radis.
Vec par godina ne pitaju nista, samo da hoces da radis.