Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ljuba »

Gde bre Rele stan 3000 mesecno, na primer moj stan u BGu je kada bi ga iznajmljivao sa troskovima bi kostao oko 500eur mesecno (na Novom Beogradu), a za takav slican stan u Amsterdamu (jedan od najskupljih gradova na svetu) u skupljoj varjanti za iznajmljivanje (oni to zovu direktnoj bez da tu ucestvuje i drzava) luksuznijoj (ne pricam u unutrasnjem uredjenju) kosta oko 2000 eur (sve ukupno sa troskovima). A uz malo truda i sistematike kupis takav, pa te izadje oko 1300eur sve... A izadjes 10-15km iz Amsterdama i za ispod 1000 eur bez problema se nadje... Inace Nemacka je do pr 5-6 godina imala skoro duplo jeftinije stanove od Holandije, a i dalje u unutrasnjosti Nemacke mogu da se nadju skoro dzabe stanovi, sto u Holandiji davno ne postoji. Inace pricam sve vreme o varjanti trazenja dobrih kombinacija i istrazivanja trzista, na prvu loptu uvek svega ima...

PS: Ni u jednoj varjanti nisam pricao o stanovima u strogom centru, gde cene mogu da odlepe bez razloga, a gde ja i onako nikada ne bi ziveo, osim ako ne radim pored...

PS1: Sve Srbi dolaze iz velikih gradova da moraju da zive u velikim gradovima u inostranstvu :)
Poslednja izmena od ljuba u 28 Sep 2019, 08:52, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Ja sam završio sa malim gradom ovde, nekako, teže je naći prijatelje i socijalizovati se u manjem mestu. Shvatio sam da prioritet moram biti ja, ne karijera, novac i sl. Tako da iskreno cenim da odlazak u veliki grad ako je čovek stranac ima smisla. Ako na to dodamo da on ili neko iz porodice još kuburi sa jezikom lokalnog stanovništva, priča postaje pakao.

Žena mog drugara, oboje iz Brazila, je arhitekta koji zna samo engleski i portugalski i nema šanse da ovde u ovoj vukojebini nađe posao. Ista priča sa jednom iz Kolumbije, još kad na to dodamo da je tamnoputa, dalje od butika neće dogurati. A ima B1 nemački i 5 godina iskustva u oblasti marketinga u Kolumbiji.

A koliko love treba za život kao u BG-u sa 2k evra je teško odrediti. Zavisi kako trošiš lovu, ako su troškovi auto, tehnika, putovanja, 500e na stan, 300e za hranu i 300e u štek onda bi ti verovatno ove 3.000 završile posao.

Ako pak 1000e potrošiš po kafama i restoranima, onda računaj da ti ovde 2.000 trebaju samo na to. I onda kreni dalje da računaš... Tehnika, putovanja i sl. je jeftinije ili košta isto kao kući...

Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

programer napisao: 27 Sep 2019, 23:45 Ali nigde ne spomenuh da je sve u parama. :) Jednostavno me zanima mišljenje vas koji ste tamo, a da ne moram da gledam numbeo.
Šta je motivacija da se ode, ako nije previše lično pitanje? Ne u smislu da ne vidim zašto bi neko iz IT-a sa dobrim primanjima otišao (znam i sam neke primere i razumem ih), već me čisto zanima koji od brojnih razloga tebe guraju da ideš. A ne bi trebao da bude loš standard.
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Sticajem okolnosti vrlo dobro znam cene stanova,Frankfurt i sira okolina a posebno deo prema severu su ultra skupi.
Npr:
2-3 soban stan u blizini stare opere nema ispod 2500-3000e,lep kraj,nije centar ali je pesacka zona na 5 min,
drugi mnogo drasticniji primer,tzv Nordend,takodje lep kraj, 15 min od centra peske, srednje ekskluzivna zgrada sa bazenom, samo dodatni troskovi mesecno po stanu 2500e i na to jos kirija.....
I tako ti mogu do sutra nabrajati.
Ima i trosobnih stanova za 700e ali te krajeve grada ne bih nikome pozeleo...

Ja 65m2 placam oko 1000 pocev od prosle godine,i za to vreme su jos poskupeli,sad ga nema ispod 1200.

A sto se tice okoline ista situacija mozda i gora ako zelis nesto malo ekskluzivinije....

programer napisao: 28 Sep 2019, 08:27 Hvala rele na odgovoru. Stan je 500e sa troškovima zajedno, ne samo kirija. 7000e mesečno nema šanse da bih dobio, mada mi i ne treba toliko, jer sam i ovde prilično racionalan.
Napravio sam analogiju sa mojim primanjima sada i onima iz Srbije,ovde imam oko 4 puta vise primanja. Ne zivim 4 puta bolje ali svakako se ne moze porediti....
Pa sam prema tvojim primanjima od 2000 u Srbiji napravio neko poredjenje,daleko od toga da moras potrositi 4000 mesecno,ali za ekstra stan na dobrom mestu treba barem 3000 + ostali troskovi a to je sve individualno.
Sa 5-6000 mesecno se moze jako lepo ziveti i pride ustedeti uz to da imas i sva potrebna dodatna osiguranja,ratu za neki ok auto itd.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Glupo je da čoveka pitamo takve stvari, tipa gde živi i kako mu izgleda stan, ali kontam da nije u pitanju penthouse u BG na vodi sa ličnim bazenom, saunom i sl.

Gde žive Švabe sa bar solidnom platom od 3k netto? Stan je i u Srbiji poskup, ja sam moj stan od 45m2 na Grbavici izdao za skoro 300e. Nemam ni parking mesto, ni garažu, 10 godina stara zgrada... Taj stan sa troškovima dođe preko 350 evra, NBG je to već preko 400e a NBG nije baš idealno mesto za život gde si okružen parkovima, kulturnim događajima i sl.

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Risto napisao: 28 Sep 2019, 09:11 a NBG nije baš idealno mesto za život gde si okružen parkovima, kulturnim događajima i sl.
Ovde grešiš, mada je NBG velik pa ne važi isto za blok 22 i blok 45. Park od Ušća do Juge je sređen kao parkovi u Beču, skoro svaki blok ima svoj mini park sa igralištem... Za kulturne sadržaje imaš Sava Centar, Arenu, i Ušće, tu se dešavaju svi veći koncerti, Fest, itd. Tu je i muzej savremene umetnosti koji je sad u punoj funkciji, npr. tu je sad izložba Marina Abramović (ne ulazeći u to ko šta voli).
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Dobro, slažem se, tu sam pogrešio jer sam se vodio komentarima drugara koji su živeli na NBG. Svakako, suština priče je u tome da je stan skup i u BG-u pa me ne sme da čude cene ni u npr. Beču.

Ovi moji su svi plaćali pristojne jednoiposobne stanove u novijim zgradama 300+ evra... Jedan se upravo seli za Beč, doplata za stan će mu biti ispod pomenutih 500 evra...

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

I dalje poridis babe i zabe sa cenama. Odakle dolazis kada moras da zivis na 5min od pesacke zone u Frankfurtu. Mislim da je ovo poredjenje kolko tolko objektivno.. A ja i dalje stojim da za 3000 (dve skoro minimalne plate) mesecno mozes lepo da zivis (u Amsterdamu).

https://www.numbeo.com/cost-of-living/ ... =Frankfurt

PS: Novi Beograd ima mnogo boljih sadrzaja od mnogih mesta u Srbiji a i u svetu :) Ja imam stan u bloku 70a a to je zaista prelep deo...

Na primer u Hagu su 40% jeftiniji stanovi, a pri cemu je on prelep civilizovani grad (administrativni centar Holandije) na 5 minuta peske od plaze i mora... https://www.numbeo.com/cost-of-living/ ... Comparison
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Apropo druzenja, socijalnog zivota i sl.

Kako je Keln bas multi kulti, primetio sam da bas dosta nasih i nama vise ili manje slicnih, nalaze bracne partnere u originalnim zemljama, sto je jedan od razloga sto se i po 30 godina ne prilagode lokalnim standardima, nemaju potrebe za tim. Bilo bi drugacije kada bi se nalazili samo lokalno, gde su oboje odrasli u ovoj sredini.
programer
Reactions:
Pridružio se: 07 Apr 2017, 17:31

Post od programer »

grujicd napisao: 28 Sep 2019, 08:57 Šta je motivacija da se ode, ako nije previše lično pitanje? Ne u smislu da ne vidim zašto bi neko iz IT-a sa dobrim primanjima otišao (znam i sam neke primere i razumem ih), već me čisto zanima koji od brojnih razloga tebe guraju da ideš. A ne bi trebao da bude loš standard.
Nije naravno, inace ne bih diskutovao ovde. Bio sam jedno vreme u NL i svidelo mi se. Da ne navodim sad sta mi se tacno svidelo, a sta ne, jer o tome ne vredi diskutovati. Glavni razlog je sto jednostavno zelim da vidim kako je ziveti tamo, jer nisam jos zasnovao porodicu, pa mi je lakse sada nego posle sa zenom i decom. Osim toga i stvari na koje licno ne mozes da utices, tipa da li ce te Babic oduvati sa naplatne rampe, bahatost koju povremeno primetim, ali nekim cudom se manje srecem nego ljudi sa kojima sam u kontaktu, placanje zdravstvenog, a opet svi porodicno idemo kod privatnika, drzava koja gleda na svakom koraku da ti otme sto vise (najnovije onaj zakon za pausalce sto se sprema) itd. Ima tu jos dosta razloga, ali ne bih da ih navodim, da ne padnem u depresiju od jutra. :D

Risto napisao: 28 Sep 2019, 08:52 A koliko love treba za život kao u BG-u sa 2k evra je teško odrediti. Zavisi kako trošiš lovu, ako su troškovi auto, tehnika, putovanja, 500e na stan, 300e za hranu i 300e u štek onda bi ti verovatno ove 3.000 završile posao.
Ovo je otprilike to, s tim sto trosim jos manje. Jedini "veci" izdatak je stan koji je na NBG i normalno je sredjen u odnosu na ono sto redovno kruzi oglasima. Nije mi bitno da budem u centru grada, niti volim da sedim po kaficima. Kad budem resio da apliciram za poslove, deluje mi da bi oko 60k - 65k bruto bilo dovoljno.
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Ljubo,hvala za mesanje tj poredjenje baba i zaba.
Ako si do kraja procita sta sam napisao trebao si videti i to koliko ja placam stan i za koliko se jos moze naci stan slican mom tj 3-soban.
Moje poredjenje ja bazirano na tome da za 500e moze sasvim solidno da se bira gde ce se ziveti,jedino ako sam precenio tih 500e i ako se nema bas neki izbor za te pare.
Na kraju krajeva postoji www.immobilienscout24.de pa svako moze da pogleda sta i kako.

Ja konkretno niti zelim niti zivim blizu centra, a naveo sam centar i pojedine delove blizu centra gde se lepo zivi i gde su naselja ok,sve ostalo je prilicno tanko,a cestiti stanovi u korektnim mestima van Frankfurta na 10-30 km nisu u opste jeftiniji i vecina Frankfurtskog viseg sloja zivi upravo tu...

Moze sa 3000 da se zivi lepo,ali se opet ponavljam, pravio sam analogiju prema tome koliko covek-kolega Programer zaradjuje u Srb i koliko bi to od prilike trebalo da bude u De a opet prema sebi i odnosu onoga sto sam zaradjivoi trosio u Srbiji i isto to ovde.

Programer,
ako dobijes 65 godisnje to je sasvim ok, na ruke ti je to oko 4300 +- koja stotina a u zavisnosti od poreske klase u koju bi upao. Ta cifra na mesecnom nivou je ok ali opet zavisi i od porodicnog stanja.Ako si solo i dovoljan ti je manji stan to je sasvim dovoljno za lagodan zivot.

Mislim da je i ovo vec bilo vise puta ali evo opet.
Svako moze da prilicno tacno vidi koliko ce imati neto platu.

www.brutto-netto-rechner.info
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Jako je tesko pricati na ovu temu. Svi smo razliciti.

Npr. Neko ce reci, rekli ste da ovde moze da se lepo zivi sa 3000, a ja ne mogu da se sastavim.

Ima tu jako mnogo faktora koji prave veliku razliku.

Jos jedan primer: Programer je solo jos uvek, verovatno ne kuva, navikao svaki dan da klopa "na ulici", u DE je to jedna stavka na koju odlazi puno para.

Sent from my Blaumi Note 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Sa 5400€ mesečno (65K€ godišnje) ako je neoženjen (poreska grupa 1) nema nikakve matematike da dobije 4300€ neto platu.
Jedino ako si ispustio jednu nulu a mislio na godišnju platu, to bi bilo realno.
Poslednja izmena od kragujevac u 28 Sep 2019, 11:18, izmenjeno 2 puta ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Neko može da izgura mesec sa 1.500e, a nekome je i 15.000e malo za mesec dana.
Sve zavisi jel se oblačiš u Kiku ili u Piku (Peek & Cloppenburg).

Ono što je činjenica, troškovi života stalno rastu, i rašće i dalje.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Meni je brutto1 od 80k u DE iznosio 45k netto, 70k brutto je 41k netto.

A malo se preteruje i sa tim koliko košta restoran, obično ako čovek nije previše izbirljiv ima da se nađe pristojnih mesta gde ručak dođe 10-15 evra. Naravno, neće to biti fancy mesta ne znam ni ja kog nivoa, ali restorani su po mom mišljenju oko 2 puta skuplji nego u BGu...

Nemojte pumpati troškove, žive i tamo ljudi i sa 1500 evra platom i ne umiru od gladi. Cenim da su svuda na zapadu 2-3 minimalne plate dovoljne za vrlo pristojan život.

Manje slušati šta mi pričamo, pogledati cene po supermarketima online, cene stanova, ugostiteljski objekti su već malo šira tema i napraviti kalkulaciju. Na kraju, treba gledati dugoročno, ovde ćeš do kraja života da imaš dobru platu a u Srbiji ne treba mnogo da se to promeni i da sa 2000 evra padneš na 1000 evra.

Odgovori