Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Pa neće pucati sebi u nogu. Ali zato pogledaš testove adac-a i vidiš da ima veze.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Uzeo bih gumu staru 2-3 godine, ali uz 30-50% popusta. Prodavac se u takvoj situaciji oprašta ruc-a zarad čišćenja starog lagera, ali ne, kod nas je ista cena i za staro i za novo, i za izlagano i za zapakovano (kod drugih vrsta robe). Njegov je problem što ima takvu robu, ne problem mušterije. Ako će platiti isto, mušterija jeste u pravu ako insistira na novom (neotpakovanom) proizvodu.
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
Bilo vec par puta, ali nije na odmet da se podsetimo

Slažem se da kupac ima pravo da bira. Ovde se ne radi samo o starosti novih, već i pneumatika koji su u upotrebi, tako da ne vidim način da pucaju u jednu nogu a u drugu ne.
npr. http://www.michelin.co.uk/tyres/learn-s ... e-my-tyres
npr. http://www.michelin.co.uk/tyres/learn-s ... e-my-tyres
Pa u oba ova saopštenja ja ne vidim da oni decidno kažu stara guma je ok već da guma stari i ako stoji i da guma i ako stoji mora se skladištiti po propisu a michelin kaže da se guma starija od 5 godina treba pregledati da li je ok. Prvo, ja ne želim da gledam u pasulj da li je prodavnica držala gume na kiši i snegu naslagane po sto komada jednu na drugu kao ni da se pravim stručnjak i da gume starije od 5 godina pregledavam da li su ok. Druga mnogo bitnija ispitana činjenica je da su starije gume pokazale lošije rezultate na adacovim testovima i to je ono što je bitno. To su sve po meni dovoljni razlozi zašto starija guma mora biti jeftinija od novije.
Ako ja dobro razumem preporuka je da bi gume trebalo menjati posle 6 godina starosti, a ne vožnje.
Ako je tako kopovinom gume stare mesec dana kupuje se 6 godina upotrebe, a kupovinom gume koja je stajala na lageru 3 godine, kupuje se 3 godine upotrebe.
Pa logično je da guma koja je stajala mora da bude jeftinija.
Ako je tako kopovinom gume stare mesec dana kupuje se 6 godina upotrebe, a kupovinom gume koja je stajala na lageru 3 godine, kupuje se 3 godine upotrebe.
- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
previse dramite oko guma
Ja sam bar 3 x kupio gume sa godinu -dve starosti ...niti sam previse obracao paznju na to niti sam imao kasnije nekakvih problema.
Jedino sto gledam kad kupujem zimske da budu novije jer vozim ih 3-4 zime mada sam ove jeseni kupio 2 Fulde iz 2011 i nista meni je i to ok!
Na kraju gume su a ne jaja...ne smatram ih toliko osetljivom robom jer su pravljene da ih vozim,opterecujem,prelazim bankine,kocim i sl stvari.
P.S
jedno pitanje ..
ako se zimske gume prodaju i kupuju pocetkom zime kad se proizvode?
neverujem da mogu doci "sveze" u decembru jer verujem da su proizvedene bar tokom leta ako ne i pre!
Ja sam bar 3 x kupio gume sa godinu -dve starosti ...niti sam previse obracao paznju na to niti sam imao kasnije nekakvih problema.
Jedino sto gledam kad kupujem zimske da budu novije jer vozim ih 3-4 zime mada sam ove jeseni kupio 2 Fulde iz 2011 i nista meni je i to ok!
Na kraju gume su a ne jaja...ne smatram ih toliko osetljivom robom jer su pravljene da ih vozim,opterecujem,prelazim bankine,kocim i sl stvari.
P.S
jedno pitanje ..
ako se zimske gume prodaju i kupuju pocetkom zime kad se proizvode?
neverujem da mogu doci "sveze" u decembru jer verujem da su proizvedene bar tokom leta ako ne i pre!
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Ja pod svezom gumom podrazumevam nekoliko meseci, vec vise od godinu dana mi je previse. Ne da bi to nacinilo bog zna kakvu razliku, nego obicno imas za iste pare mladju kod drugog prodavca, pa sto bi se onda cimao.
Da mi recimo ortak ponudi gume koje su malo presle za dobru cenu i da znam gde i kako su vozene, pristao bih. Ovako, da bunarim po gomilama i izigravam eksperta za pneumatike, glupo je. Razumem kad su velike ili retke dimenzije u pitanju pa da ima razlike u ceni, ali ne kapiram da neko kupi polovne letnje 195/65-15 recimo, gde mozes za 200 evra uzeti sve 4 nove
Da mi recimo ortak ponudi gume koje su malo presle za dobru cenu i da znam gde i kako su vozene, pristao bih. Ovako, da bunarim po gomilama i izigravam eksperta za pneumatike, glupo je. Razumem kad su velike ili retke dimenzije u pitanju pa da ima razlike u ceni, ali ne kapiram da neko kupi polovne letnje 195/65-15 recimo, gde mozes za 200 evra uzeti sve 4 nove
- sasa lbg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
- Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
- Kontakt:
ma ja sam pisao o novim gumama koje su stare u momentu prodaje 1-2 god!
Ne kupujem ni ja nikad polovne gume.
Ne kupujem ni ja nikad polovne gume.
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Znam, nisam ni hteo da ti repliciram, nego nisam razdvojio pasuse 

+1paja napisao:Ako ja dobro razumem preporuka je da bi gume trebalo menjati posle 6 godina starosti, a ne vožnje.
kao i sloba, i ja sam dobio solidan popust na gume koje su duze bile na polici, oko 20 posto...
Pitanje:
Dimenzija guma 185/65 r15
Šta mi preporučujete
Micheline alpin a4, goodyear ultragrip 8,
Dunlopa ili nešto treće?
Automobil je bmw e36 316i 1995.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Dimenzija guma 185/65 r15
Šta mi preporučujete
Micheline alpin a4, goodyear ultragrip 8,
Dunlopa ili nešto treće?
Automobil je bmw e36 316i 1995.
+1 za dunlop, mada ni sa jednom neces pogresiti...
od njih najjeftiniju...
od njih najjeftiniju...
http://prodajaguma.com/10-zimske-gume#/vrsta_-putnička/širina_-185/visina_-65/radijus_-r15/proizvodjač-goodyear-michelin
Ovde nema Dunlop, a znate li negde po nižoj ceni od ove?
Ovde je micheline 8000, a goodyear 7400
Ovde nema Dunlop, a znate li negde po nižoj ceni od ove?
Ovde je micheline 8000, a goodyear 7400