Terenci

Opšte diskusije o markama i modelima automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Re: Terenci - moda ili potreba ?

Post od perfiko »

Isto bi pitanje moglo da se postavi za bilo koje 4x4 vozilo, i došlo bi se do zanimljivog zaključka da su najbolji "terenci" oni koji su 20-tak godina stari. ;)
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Za ovu treću generaciju dosta toga su unapredili - stavili dva diferencijala, permanentni 4wd, prenos obrtnog momenta na tocak sa najboljim kontaktom, a zadržali su el.reduktor...Ništa što već ne postoji, ali ne u tako malom vozilu. Rekoh "unapređenje", a to treba shvatiti u tehnološkom smislu, ne znači da će auto biti robustniji i kvalitetniji zbog toga jer se radi o elektronici, ali će za prosečan off road verovatno biti još bolji.

I pametno su uveli i verziju samo sa 2wd jer postoji solidna grupacija kupaca kojoj nije bitno da li ima reduktor, prenos Nm, da li je to radio Steyr, itd...nego samo da izgleda kao off road kao Polo Cross, npr...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

starac vujadin napisao:
Xepoj87 napisao:Sta je tu pogresno receno? Kako li si ti uspeo to da dozivis kao podbadanje,da mi je samo znati...
Kao sto sam i rekao,pominjenje naseg sistema vrednosti i onog da nismo ni znali za reduktor sa sve ;) smajlijem...
Iako ja to skroz iskuliram,ti si nasao za shodno da meni prigovaras za "podbadanje" u najnormalnijem zakljucivanju da je Panda o kojoj se ovde prica jos losija od te koja se zaglavila jer nema reduktor?
I da Floyda opominjes za sarkazam...
Od najobicnije gluposti,a to je da li je Panda dobra za off-road, ti si svojim nadmenim stavom uspeo da stvoris besmislenu raspravu...
Podbadanje je kad impliciraš da je Panda loša za off road što je dokazano, već godinama, u stotinama prilika, na stotinama testova. To niko nikada i nije ni dovodio u pitanje...ni za prvu, ni za drugu generaciju Pande.

Ako si znao da Panda Cross ima reduktor onda izvini što sam uvredio tvoje znanje i što si se time našao pogođenim. Pretpostavio sam da nisi jer ljudi koji su upoznati sa 4wd sistemom Pande, bilo Climbing, bilo Cross imaju reči hvale za njega. To mi je dalo sumnju da se nisi previše bavio time, ali ako sam te uvredio onda onda sam očigledno pogrešio jer dobro poznaješ sve kvalitete i mane tog sistema.

Međutim, stalno pokušavaš da prebaciš priču da sam nadmen i da idem lično u priči, a jedini koji to radi si zapravo ti. I naravno da to radiš jer nemaš argumente. To uvek radiš - kada te neko u diskusiji "stisne", menjaš teme, zamenjuješ teze i praviš se uvređenim, napadnutim, itd.

I sada sa teme o Pandi kao terencu, prelaziš na temu o Pandi kao preskupom i neisplativom autu. Ok, ako je skup onda se neće prodavati, so what? No, Panda ima najbolju konstantu prodaje kod Fiata svih godina, a to važi i za 4x4.
Da se vratimo na temu jer bi tema mogla da se proširi na Pandu kao štedljivom i kvalitetnom autu, a to nije tema, već njen off road kvalitet.
Kad si već spomenuo Yeti (o kome imam visoko mišljenje i stvarno je dobar auto), jedan od testova koje sam postavio (jel si video?) je i uporedni test sa Yetijem. To mi je prvo na šta sam naišao, nisam ciljao Yeti... ima toliko testova gde Panda dobro prolazi. I ljudi napišu (a ne ja), da Panda u off roadu "ismeva" Yeti.
Ne,nisam ja taj koji je presao na licni nivo,procitaj malo svoje,pa moje postove i ko je prvi koga "opomenuo" za nesto...
Ti si u svom postu direktno nas pomenuo i nase vrednosti,kao i to da smo neinformisani,a da si hteo samo da pomenes da Panda ima reduktor,to bi uradio,ne bi dodavao i opasku kako mi to nismo znali sa sve namigom... I ja sam to skroz iskulirao,jer je to decije ponasanje. Ali si ti onda uspeo da se nadjes i u skroz neutralnom postu u jedinoj recenici koja ti nije odgovarala i da mene opomenes za istu,sto je skroz nebulozno.
Ne znas da diskutujes,a da ne ismevas i ne spustas nekoga,a to je veoma ruzno.

A verovao ili ne,ja nisam kao ti,nije mi cilj zivota da "pobedim" u raspravi,pa da zbog toga krenem o tebi da pricam i nikada to nisam uradio,tako da bih te zamolio da ne lazes,barem kada sam ja u pitanju.
Ja iznosim svoje misljenje,ali takodje prihvatam i tudje,za razliku od tebe.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

"Nepravda, pa to ti je!"

Slika
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Upravo ono o cemu i pricam.
Steta sto znanje ne cini coveka boljom osobom.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Vratite se na temu, a licne rasprave na PP, tome na forumu nema mesta.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ok.

Sto se mene tice,ja bih za off-road,a opet jeftino,uzeo Jeep Patriot sa 2.2 dizelom od 163ks za 23.000e.
Steta sto je Wrangler 30.000e inace mi je to skroz dojajno vozilo.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Meni se Duster opasno sviđa na putu. To bi bilo vrh vozilo da ga neko prepakuje sa nekim dobrim enterijerom. Deluje stameno, stabilno, široko.

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Xepoj87 napisao: Ljubitelj,ja pretpostavljam da pricas iz iskustva da ML nije za Off-Road,posto Youtube govori suprotno...
Zbog posla sam imao prilike da po kozjim stazama vidim probleme i mane vozila kada se krece van bilo kakvih puteva ili necega sto lici na put.
Imam iskustva sa terenom gde Land Rover uz tesku muku savladava prepreke na naravno trasi koja nije put i gde je znak pitanja da li bi prosla Lada Niva. ML je daleko od toga sasvim sam uveren. ML gledam kod komsije, zimi je parkiran pored asfaltnog puta a on ide peske po putu do kuce. No to je tek jedan primer koji nista ne govori.

Na terenu veliki problem je ostro i krupno kamenje koje treba savladati. Pod krupno kamenja mislim na 400mm i vece koje treba pregaziti.

I da pricam iz iskustva, ako hocu da prolazim kroz razne terene i pri tome relativno izvesno znam da cu stici na cilj sa autom u komadu onda bi to bili Land Rover 90 (kratki), za blazi teren moze i Range Rover, zatim UAZ469, Lada Niva, Toyotini razni modeli sto pickupa sto sa kabinom, poneki Nissan, tu moze da dodje sa znackom Mercedesa ona stara prvobitna G klasa, moze da dodje neki Jeep (ali nista sa nazivom Grand) i slicno.

UN koriste decenijama dokazano Nissane i Toyote u svojim raznim agencijama.

ML po mom misljenju je nesto kao kopija Mitsubihi Pajera, lici na terenac i ima neke ugradjene delove za tu namenu ali je sve zajedno spakovano kao auto, za put.I napravljeno od takvih materijala i na takav nacin. Moze da sidje na teren sa blagim uslovima.

Uostalom, bliski istok je prepun terenaca koje koriste prilicno bogati ljudi.

Zna se sta se vozi po pescanim dinama.
Ista prica i po Africi, Land Rover i Land Cruiser je opste poznato ime a za taj ML retko ko je uopste cuo da postoji.

Da stvar bude jos gora, ML je jedan od najgorih Mercedesa ikada napravljenih po pouzdanosti i to pri koriscenju po asfaltu u blagim uslovima.

Za off road ML ne treba niti pomisljati bez prateceg mobilnog servisa :)

Malo sale, ali zaista ML nije dobar primer modela namenjenog voznji van bilo kakvih puteva.

ML ima svoju namenu, svoju klijentelu i za to je odlican. Za off road prosto nije.

To je moje misljenje na osnovu onoga sto sam imao prilike da vidim uzivo, nevezano za you tube klipove bilo pozitivne bilo negativne.

Ovo sto se moze videti kod nas u TV emisijama kao neki off road test poligoni smatram komedijom, pravi teren je daleko ozbiljnija stvar.

Ali, pravi teren je nesto sasvim drugo od SUV segmenta i uopste namene SUV vozila koja su pre svega putnicki auto sa dodatnim mogucnostima.
Ionako velika vecina SUV nikada nece stici dalje od makadama ili sumskog puta u smislu zahtevnijeg terena.

Za mnoge je SUV moda a ima i onih kojima je potreba.

Nemam nista protiv da se koristi SUV i zbog mode, ali imam protiv ako se to ne zeli priznati vec se SUV svrstava kao terenac jer eto ima 4x4 pogon.

Na teritoriji Beograda sam imao ne jednom zaglavljivanje Lade Nive kao suvozac, konkretno Milica Brdo na padini od Lesca ka Dunavu sa pogledom na Pancevo gde je teren polumocvari tokom proleca. ML ili slicno ne verujem da ima ikakve sanse da tuda prodje.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

ljubitelj napisao:Da stvar bude jos gora, ML je jedan od najgorih Mercedesa ikada napravljenih po pouzdanosti i to pri koriscenju po asfaltu u blagim uslovima.
Da, ali prva generacija. Druga se popravila.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Prvo treba napraviti razliku izmedju hardcore offroadera i "putnickih" automobila sa visokim klirensom koji pored odlicnih performansi i udobnosti na putu mogu da pruze ponesto i van asfalta.

Ovi modeli koje Ljubitelj navodi jesu odlicni terenci ali su na asfaltu boolja.

Najgluplje je sto nas isti ljudi koji tvrde da SUV-ovi nisu pravi terenci sto i jeste tacno sada ubedjuju kako je Panda odlican terenac.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Floyd napisao:Prvo treba napraviti razliku izmedju hardcore offroadera i "putnickih" automobila sa visokim klirensom koji pored odlicnih performansi i udobnosti na putu mogu da pruze ponesto i van asfalta.
:plusone:
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

ljubitelj napisao:ML ima svoju namenu, svoju klijentelu i za to je odlican. Za off road prosto nije.
:plusone:
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Daleko da je normalan neko ko iskljucivo za Off-Road kupi ML-a... Za to postoje daleko bolja vozila,a 90% njih je i dosta jeftinije...
Samo sam napomenuo da ima sasvim dobre off-road sposobnosti,posebno kada se doplati za Off-road paket sa 100% diferencijalom...
Evo,ovde je malo prikazan taj paket:

http://www.youtube.com/watch?v=Yyq0aPotHhg

http://www.youtube.com/watch?v=ac_cP1na ... re=related

Da bude jasno,ne kazem ja da je ML kralj off-roada,samo da je skroz dobar za isti.
Naravno,ako ne doplatis za Off-Road i ako ne promenis gume na neke OFf-road,onda nije neki terenac...

http://www.youtube.com/watch?v=g3-jZ8iM37k
Odgovori