Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
4 nove. Ako se pak odlučiš za prvu varijantu onda nove gume stavljaj nazad a ne pozadi.
Hvala na brzom odgovoru, a zašto nove nazad.
http://www.michelinman.com/tires-101/bu ... tires.page
Mnogo je opasno kad ti se zbog lošijih guma otkači zadnji kraj jer praktično nema spasavanja, dok ako su napred malo je povoljnija situacija jer ako prednje proklizaju puštanjem gasa se lako vratiš u normalu. Zato se nikako ne preporučuje da na snegu imaš 2 zimske i 2 letnje pozadi jer ćeš se po jakom snegu u blagoj krivini okretati kao šestar.
Mnogo je opasno kad ti se zbog lošijih guma otkači zadnji kraj jer praktično nema spasavanja, dok ako su napred malo je povoljnija situacija jer ako prednje proklizaju puštanjem gasa se lako vratiš u normalu. Zato se nikako ne preporučuje da na snegu imaš 2 zimske i 2 letnje pozadi jer ćeš se po jakom snegu u blagoj krivini okretati kao šestar.
- sErGiO
- Pridružio se: 12 Jul 2012, 13:59
- Garaža: Alfa Romeo 155 1.8 16V
Svakako je prioritet da je auto tehnički potpuno ispravan pa tek onda dolaze u obzir neke druge stvari tipa od farbanja sitnih ogrebotina, krpljenja branika, preko muzike pa do sportskih opruga, felni...Nažalost ima mnogo onih kojima je važnije da auto izgleda dobro nego da ima ispravne kočnice i dobre gume.
Purezza di linea e prefezione del meccanismo - Alfa Romeo
l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!

l silenzio notturno è stato disturbato bruttamente dalla musica del mio cuore sportivo!

Kladio bi se stobom u 100e da nisi u pravu dok nisam pogledao snimak. Hvala.ftj napisao:http://www.michelinman.com/tires-101/bu ... tires.page
- sErGiO
Ne slažem se da na auto sa prednjom vučom treba stavljati bolje gume pozadi. Da bi se auto "okretao kao šestar" te zadnje gume moraju da budu potpuno istrošene i/ili da situacija bude jako ekstremna. U tom slučaju ne voziš brzo, naročito u krivinama, a u krajenjem slučaju ako su zadnje gume toliko loše onda nećeš ni da ih stavljaš na auto. Ako na auto sa prednjom vučom staviš napred loše gume a pozadi dobre onda će ti auto biti neupravljiv na snegu jer će auto da ide preko nosa. U svakom slučaju najbolja varijanta je da se stave sve 4 zimske i po mogućnosti da se kupe nove.

Okretanje kao šestar sam pominjao u slučaju da pozadi imaš dve letnje gume i tako na snegu imaš drastičnu razliku između prijanjanja prednje i zadnje osovine. Naravno da ćeš u tom slučaju moći da kreneš po snegu ali je opasno jer možeš ostati bez kontrole pri veoma malim brzinama i blagim krivinama što sam se uverio više puta prethodnih godina vozeći iza ljudi sa tom kombinacijom.
A to kolika razlika između guma je dovoljna da bi izgubio kontrolu je glupo da ja i ti pričamo po nekom svom ličnom osećaju već pročitaj šta michelin preporučuje i pogledaj klip. Ja isto tako znam slučajeve gubljenja kontrole po suvom sa prednjom vučom jer su loše gume bile pozadi a da nije uopšte bila velika brzina.
A to kolika razlika između guma je dovoljna da bi izgubio kontrolu je glupo da ja i ti pričamo po nekom svom ličnom osećaju već pročitaj šta michelin preporučuje i pogledaj klip. Ja isto tako znam slučajeve gubljenja kontrole po suvom sa prednjom vučom jer su loše gume bile pozadi a da nije uopšte bila velika brzina.
Ispred mene se jednom tako neka zena okrenula isto u astri H. Vozili smo normalno, krenuli sa semafora, i ona samo op, okret
Sva sreca nismo isli brzo, inace bi se svi nasukali. Pretpostavljam da je zakocila, pa prednji tockovi prionuli, a zadnji se okrenuli napred.

Eno,onaj snimak je pri 45 mph,sto je jednako ~70 km/h... Najnormalnija brzina magistralom,a dok it ne pobegne bulja,mislices da je potpuno sigurno.sErGiO napisao:Ne slažem se da na auto sa prednjom vučom treba stavljati bolje gume pozadi. Da bi se auto "okretao kao šestar" te zadnje gume moraju da budu potpuno istrošene i/ili da situacija bude jako ekstremna. U tom slučaju ne voziš brzo, naročito u krivinama, a u krajenjem slučaju ako su zadnje gume toliko loše onda nećeš ni da ih stavljaš na auto. Ako na auto sa prednjom vučom staviš napred loše gume a pozadi dobre onda će ti auto biti neupravljiv na snegu jer će auto da ide preko nosa. U svakom slučaju najbolja varijanta je da se stave sve 4 zimske i po mogućnosti da se kupe nove.
Prednja vuca tek ima lagan zadnji deo,pa bulja daleko vise bezi i ova situacija na snimku postaje jos 30% realnija i pri manjim brzinama.
Da,najbolje su nove gume,ali kao i automobil,ne mogu konstantno nove da budu.
Nema razlike sa upravljanjem izmedju prednje i zadnje vuce po snegu,pa je tom logikom uvek bolje napred staviti bolje gume,a to nije tacno...
Lepo ti kaze na snimku,proklizavanje prednje osovine ces osetiti i prema tome prilagoditi brzinu,zadnja pobegne iznenada i bude zajebano.
A i veca verovatnoca je da ces ici brzo po kisi,nego po snegu. Po snegu si uvek oprezan i vozis kao po jajima,drugacije ni sa novim gumama ne moze.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
Tako je moj tvrdoglavo/bandoglavi brat, stvaio samo prednje zimske gume i tada na novoj Corsi D menjao ceo zadnji most jer mu se u krivini zaneo auto i udario u visok ivicnjak i pokrivio sve pozadi. Posle je bilo, jel sam ti rekao 

Zadnji tockovi su oni koji vozilu omogucavaju stabilnost i upravljivost pod kontrolom vozaca, osnovi dinamike kretanja. Losije zadnje gume automatski znaci voznja bez kontrole u svim situacijama kada postoji usporenje vozila.
To ne zavisi od vrste pogona.
Komplet konstrukcija vozila je takva da je predvidjeno da su nazad bolje ili iste gume.
To je tako desetinama godina i nebrojeno puta teorija potvrdjena u praksi.
To ne zavisi od vrste pogona.
Komplet konstrukcija vozila je takva da je predvidjeno da su nazad bolje ili iste gume.
To je tako desetinama godina i nebrojeno puta teorija potvrdjena u praksi.
A tu je i centrifugalna sila kao najbitniji faktor kod nadupravljanja.
ja zivim na brdu, devojka takodje na brdu, put do sela mi je uz brdo.... kupio sam dve nove zimske gume. ako stavim gume pozadi koj sam ih djavo kupovao, ako moram kao prosle godine sa starim gumama da se popnem do pola ulice, pa da ostatak brda izbijam pesaka, znaci nove napred 

- sErGiO
Kako bre nema razlike? Probaj na snegu sa ćelavim/letnjim zadnjim gumama da maaaalo jače stisneš gas u krivini na autu sa zadnjim pogonom. Šta će da se desi? Šta će da se desi u istoj situaciji sa autom koji ima prednju vuču?Xepoj87 napisao:sErGiO napisao:Ne slažem se da na auto sa prednjom vučom treba stavljati bolje gume pozadi. Da bi se auto "okretao kao šestar" te zadnje gume moraju da budu potpuno istrošene i/ili da situacija bude jako ekstremna. U tom slučaju ne voziš brzo, naročito u krivinama, a u krajenjem slučaju ako su zadnje gume toliko loše onda nećeš ni da ih stavljaš na auto. Ako na auto sa prednjom vučom staviš napred loše gume a pozadi dobre onda će ti auto biti neupravljiv na snegu jer će auto da ide preko nosa. U svakom slučaju najbolja varijanta je da se stave sve 4 zimske i po mogućnosti da se kupe nove.
Nema razlike sa upravljanjem izmedju prednje i zadnje vuce po snegu,pa je tom logikom uvek bolje napred staviti bolje gume,a to nije tacno...
P: Kako se izvlači auto sa prednjom vučom koji krene da zanosi zadnji kraj u krivini? O: Dodavanjem gasa.
P: Kako će da se izvuče ako nema dobre gume napred? O: Nikako.
P: Kako se izvlači auto sa zadnjom vučom koji krene da zanosi zadnji kraj u krivini? O: Oduzimanjem gasa >> nema nikakve veze sa tim kakve su prednje/zadnje gume.
Vi samo stavljate nove gume na zadnju osovinu kod auta sa prednjom vučom i uživajte, naročito kad dođete u situaciju gde nema nimalo prijanjanja na nekoj blagoj uzbrdici a iza vas kolona nervoznih vozača. Auto ne može napred, a ne može ni nazad.
Ja sam više zima vozio auto sa prednjim pogonom i zimskim gumama napred (silom prilika) i nikad ni jedan incident se nije desio za to vreme.

Nijedan odgovor ti nije tačan