Opšta tema o gorivu - cene, kvalitet itd.

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Opšta tema o gorivu - cene, kvalitet itd.

Post od trojanac »

Ja sa našim EP nisam primetio nikakvu razliku ni u vožnji ni u potrošnji. Ranije sam sipao 50/50, kako kad. Sad se trudim da sipam EP jer ga malo koristim, ali uveren sam da neke bitne razlike tu nema. Na hrvatski EP 98 mi je trošio oko 1l manje.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

NIS pustio u rad obnovljenu rafineriju Pančevo
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/3508 ... ju-Pancevo
Never Say Never Again
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Ako zanemarimo gađanja milijardama i ostalo, ovo je za svaku pohvalu. Ipak da ne smetnemo sa uma da je ova rekonstrukcija, kako bi matematičari rekli, potreban, ali ne sam po sebi dovoljan uslov da bi naši motori osetili opipljivu korist. U snadbevanju postoji još karika koje (mogu da) škirpe. Ipak ovo je značajan korak napred. Druga je priča što se dešava tek sad.
Širim haos!
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

red je bio...

inace, gorivo na NISu je prilicno ok sa cenom. 160.4 - 1.5 rsd/l izadje na nekih 158.9.

NIS uveo kartice za placanje, dobija se popust. Na 500+ litara izadje nekih 1.5, skoro 2 din, na 1000+ litara izadje oko 3 din popust/litar. Trebali bi sledece nedelje da potpisemo ugovor, pa da vidimo kako ce to da ide...
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Jak mi popust...
Na Europetrolu je standardan popust svakome ko ima karticu,oko 4 dinara na ED,a cene su uvek par dinara ispod onih na NIS-u...
Kada sam sipao tamo par puta,usteda u odnosu na druge pumpe je bila 8-10 dinara po litru...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Europetrol ima citave 4 pumpe u Srbiji, od toga najbliza, a nikako usput mi je u blokovima.

NIS ima 500 pumpi u Srbiji i mogu da sipam gde hocu. Ako cu jednom da sipam na EP, a sledeca dva puta na NISu ili nekoj drugoj, onda to nema previse rezona?
Pritom cu do te pumpe i nazad taman potrositi tih par dinara razlike u odnosu na ono sto daje NIS.

Da ne bude da ih branim, slazem se da je popust sranje, ali bolje i tako nego nikako... Na 2 tone goriva mesecno imam put do Zagreba i nazad dzabe.. Doduse, ovaj popust koji su mi rekli je na tonu goriva, a mi trosimo oko 2.5 tone mesecno, tako da verujem da ce biti i veci kad se preciziraju stvari...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Za 10 dinara jeftinije gorivo ti se itekako isplati.
Da sipas tonu i po od te 2.5 tone na EP,to ti je usteda od 15.000 dinara,a da sipas svih 2.5t(mada je verovatno nemoguce,zbog nedostupnosti pumpi),usteda ti je 25.000 dinara mesecno.
Ajde da uzmemo da je 8 dinara jeftinije,to je opet usteda od 12.000 dinara na 1.5 tone...
Sa popustom od 2 dinara,na 2.5 tone imas ustedu od 5.000 dinara.
Eto ti rezon ocas posla.
Ja sipam 200-300l mesecno,tako da me za te 2-3.000 dinara mesecno boli uvo da rizikujem sa losijim gorivom,ali ti ne sipas na Mol-u ili Eko-u,pa da ima neke bitne razlike u gorivu...
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Na MBGu postoji popust za ED i TNG, sa karticom (verovatno i obican benzin).
Isplati se kad ti je usput, jer nema mnogo pumpi.
Ako treba da skrenes sa puta, popust se lako sagori...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Xepoj87 napisao:Za 10 dinara jeftinije gorivo ti se itekako isplati.
Da sipas tonu i po od te 2.5 tone na EP,to ti je usteda od 15.000 dinara,a da sipas svih 2.5t(mada je verovatno nemoguce,zbog nedostupnosti pumpi),usteda ti je 25.000 dinara mesecno.
Ajde da uzmemo da je 8 dinara jeftinije,to je opet usteda od 12.000 dinara na 1.5 tone...
Sa popustom od 2 dinara,na 2.5 tone imas ustedu od 5.000 dinara.
Eto ti rezon ocas posla.
Ja sipam 200-300l mesecno,tako da me za te 2-3.000 dinara mesecno boli uvo da rizikujem sa losijim gorivom,ali ti ne sipas na Mol-u ili Eko-u,pa da ima neke bitne razlike u gorivu...
kad smo vec kod "kvaliteta" goriva, zadnja 2 dana vozim E sa motorom kao u tvom autu, posto ti je to bio glavni argument, samo 170 konja.
Juce je bio na rezervi, sipao 5k na molu u visnjickoj, potrosio to, jutros sipao pun na NISu, nikakva, ali apsolutno nikakva razlika u zvuku/potrosnji. Pritom, auto je presao 140k. Uostalom, ne znam odakle ti tvrdnja da je na te dve pumpe toliko bolje gorivo, tj da je na nisu toliko lose da ga poredis sa privatnom pumpom za koju se ni ne zna kakvo je...

A, ne racunaj razliku od 8-10 din, nego npr 2 din.
Pritom, mogu da dam ruku da krste ed sa lozakom da bi mogli da daju takvu cenu...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ja hteo da ti preporucim kako mozes da ustedis dodatnih 100,200e mesecno,a ne da se raspravljam.
To gde ces ti na kraju da sipas i sta radis sa svojim kolima mene ne dotice.
Ti ne osecas,ne vozis stalno te automobile,ja osecam i te kako. Trese auto na svakom semaforu,dosta bucniji rad motora kada se ubacuje u obrtaje,a potrosnja oko 1l jaca,minimum.
Ja ti garantujem da je na MOL-u i na Eko-u gorivo kvalitetnije,a ti tvrdi suprotno,samo zato sto ti je NIS najzgodniji,pa da ne bude da je zbog toga i zato sto ti je tako cale rekao,jer ipak za njega radis,nego zbog kvalitetnog goriva.
I 220 CDI i 200 CDI nisu isti motori...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Ne radim za caleta, niti za bilo koga drugog, Niti mi on govori bilo sta ;)
Pare ja zaradim i ja mogu da sipam gorivo i kod kamiondzije na nekom parkingu ako hocu.

Ne tvrdim da je bilo koji od ta tri najbolji, samo ne znam odakle ti tvrdis da su druga dva toliko bolja od NIS-a.
Koliko se ja secam, Mercedes i dalje ima ugovor sa NIS-om, a mogli su lagano da ga potpisu i sa OMV, MOL ili bilo kim.
Ni to nije nikakva garancija, ali ako to toliko utice na njhove motore, koliko ti kazes, onda valjda ne bi imali sa njima ugovor i reklamirali ih kako imaju najbolje gorivo.
Ako nesto negativno utice na njihov prozivod, a oni daju garanciju na isti, ne vidim logiku.

Da ne pricam kako se 10ak Mercedesa i AUdija u mom okruzenju voze sa NIS-ovim ED, prelaze stotine hiljada kilometara godisnje i ni jedan nema problema sa sistemom ubrizgavanja... Cenim da je to bolji uzorak nego tvoj jedan auto i istancan sluh...
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Ja nisam rekao da ce nesto da se sjebe,meni losije radi automobil na tom gorivu i meni je to dovoljno da ne sipam,od kvarova se najmanje cimam,jednostavno volim da mi auto radi najbolje sto moze,a sa tim gorivom ne radi dobro.
Mercedes ima sa Nis-om ugovor iz drugih razloga,ne kvaliteta,to ti je valjda jasno...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Komsinica iz zgrade pored radi u Mercedesu na Nbg, i ona tvrdi da Mercedes stvarno salje gorivo na testiranje, i da je ono ok po standardima.
Ko radi testiranje, odakle se uzima uzorak - nemam pojma. Njoj ni iz dzepa ni u dzep da me laze.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Svojevremeno sam radio par analiza za MB, u vreme kada su počeli sa tom praksom. Lepo je ako su je nastavili.
Širim haos!
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Evo,veceras sam proverio,na EP su sada cene jednake NIS-u,a popust na ED je trenutno 3.5 dinara,ba benzin 3 dinara i na gas je 1.5 dinar...
Tako da se tebi nikako ne isplati da za samo 1.5 dinara u odnosu na NIS,sipas ED na EP-u...
Ranije,pre godinu dana,kada sam sipao tamo,konstantno je ED bio jeftiniji 4-6 dinara od NIS-a i popust na karticu je bio 4 dinara.
Odgovori