Al' da ne moram da čitam još 54 strane, nego onako ukratko.

Rakhil napisao:Ajd sa prvim delom da se slozim, nego mi samo reci za ovo citirano: otkud pare za penzije onda? Da li neko moze da zaradi sa 32 sata nedeljno dovoljno da odvoji za tridesetak godina posle 55-e? Mala ograda, ako mislis na neki utopijski scenario pravedne distribucije proizvedenih dobara, onda ok, mogu da skapiram koncept bez obzira da li se slazem sa njime.Laki021 napisao:Pa jednostavno, na svetskom nivou za pocetak uvesti da je radna nedelja 32 sata a ne 40 (ili vise) a u penziju sa 55. I opa, odjednom resen potpuno problem nezaposlenosti, odjednom nema vise viska radne snage, odjednom ne mogu vise kapitalisti da se izivljavaju nad ocajnim radnicima
Na prvi pogled apsulutno tačno, na drugi baš i ne, jer nije isti učinak svih 8 sati. Naime poslednja dva sata usled umora, pada koncentracije učinak opada. Opet, prvih sat vremena je takođe učinak manji, tako da... Mislim (ne tvrdim, i nisam sam o tome razmišljao , nego sam negde čitao) da bi ipak dva radnika radeći 4 sata imala veći učinak nego jedan radeći 8 sati.Rakhil napisao:@Laki - Ja mislim da imas debelu gresku u postavci. Ako sad imas X zaposlenih koji proizvode Y dobara, neces nista postici smanjenjem radnog vremena radi vestackog otvaranja radnih mesta. I dalje ce proizvod biti isti jer je kolicina rada (nevezana za broj ucesnika) ista.
Rakhil napisao:@Laki - Ja mislim da imas debelu gresku u postavci. Ako sad imas X zaposlenih koji proizvode Y dobara, neces nista postici smanjenjem radnog vremena radi vestackog otvaranja radnih mesta. I dalje ce proizvod biti isti jer je kolicina rada (nevezana za broj ucesnika) ista. Nije mi jasno pozivanje na to "da ce trziste sve dalje samo da izregulise", zasto odmah ne prepustimo onda trzistu da regulise sadasnje stanje? Ja ipak vise volim sistem gde ja radim i zaradjujem, a u skladu sa time i zivim, od nekih globalnih planova kako da svima bude lepo bez obzira na doprinos drustvu.
perfiko napisao:Ako može posle 54 strane jedno pitanje: S obzirom da svi sve znamo najbolje, jel' ima neko 'ko sem kritika ima i održivo i izvodivo rešenje našeg problema?
Al' da ne moram da čitam još 54 strane, nego onako ukratko.
Bankovni racuni trebaju biti blokirani usled neplacanja obaveza, bilans poslovanja negativan.Laki021 napisao:Mislim da pogresno koristis pojam solventnosti.ljubitelj napisao:
Naravno, to ne vazi za one koji su naslonjeni na budzet i koji platu primaju uglavnom iz stranih kredita, posto su javne firme u 98% takodje insolventne. (od nekih 600 javnih preduzeca oko 584 je 2011. zavrsilo negativno).
Kao da je obavezno kome se ne svidja da prihvati ponudjeni posao.Nek dovezu sa strane nekog da im 10 sati dnevno trči za trakom za 300€ i to u Srbiji gde sve košta k'o i na zapadu. Ko god misli da je to dovoljna lova za taj rad, neka proba par meseci, siguran sam da do sada nije radio pravi fizički posao...
Otkuda takav zakljucak ?Laki021 napisao: Zasto danas fabrike propadaju???
Hahaha... Vuk samotnjak.nikaragva napisao:Piše Hund, al' piše i Mile!
To misle i Žabari, al' se varate...ljubitelj napisao: Zasto da dovoze sa strane, ovde ima 3 miliona koji jedva cekaju da uskoce na takav posao.
nikaragva napisao:Piše Hund, al' piše i Mile!
nikaragva napisao:Piše Hund, al' piše i Mile!
Niti rmbaju, niti rade nista vise od uobicajenog, niti imaju vise radnih sati, niti ista komplikovanije nego u drugim fabrikama tog tipa po svetu.mr.Big napisao:To misle i Žabari, al' se varate...ljubitelj napisao: Zasto da dovoze sa strane, ovde ima 3 miliona koji jedva cekaju da uskoce na takav posao.
Jedno je sedeti ili prodavati nešto 10 sati dnevno za 300€, a drugo rmbati na štopericu. To su sve neki majstorčići i pre će da lepe nekom pločice ili molerišu za pristojnu lovu.