Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
rade74
Reactions:
Pridružio se: 31 Mar 2013, 17:29

Re: Grčka

Post od rade74 »

Gde si ti lociran u gr?

Sent from my MI 9 using Tapatalk

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Nema verovatno nicega ni od Austrije, jer jos uvek razmatraju da li preko leta da puste i Nemce.

Rekli su da ce granice biti zatvorene ili ogranicene jos nekoliko meseci.

U DE ministar spoljnih poslova porucio da se nacija spremi za domaci turizam, jer od putovanja vani tokom leta verovatno nema nista.

Ali da vidimo, situacija se brzo menja.

Cesi otvorili granice, ali traze da ko ulazi pokaze svezi sertifikat da je negativan, ili sledi 14 dana karantina.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

rade74 napisao: 28 Apr 2020, 22:33 Gde si ti lociran u gr?
u beogradu sam trenutno, izašao sam iz grčke 28.2

piše mi u profilu inače lokacija u gr

nisam toliki pesimista, mislim da ce do pocetka ozbiljne sezone (jul) granica morati da se otvori kao i da se skine blokada ostrva, jer prosto isuviše puno ljudi živi od turizma i povezanih delatnosti, ne samo od pukog izdavanja kreveta nego i od ugostiteljstva svih oblika, proizvodnje hrane, sira, mesa, vele i maloprodaje, transporta, suvenira, plažnih barova itd itd.
moje siromašno ostrvo može da se vrati 100 godina unazad ako ovog leta ne bude imalo sve ove grane aktivirane. kome će da se proda vino? ko će da kupi sir? ko će da kupuje giros kod kostasa iz susednog sela?
a korona nula na ostrvu. ništa. tipota.
prejake su ovo stvari da bi mogli da držite 15.000 ljudi sa prihodom na ili blizu nule.
ukratko, ići ćemo u grčku, bez drame. trebamo im, trebaju nam.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Greece is pondering a kind of tourism corridor from Western Europe. Special planes would fly tourists who can prove their health to verified and coronavirus-free holiday resorts, the Greek Minister of Tourism Charis Theocharis said.

When and how: Post-coronavirus travel in the EU is up in the air
https://p.dw.com/p/3bWqe

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

gazza napisao: 28 Apr 2020, 23:01 a korona nula na ostrvu. ništa. tipota.
Frka im je ako uleti korona, šta će onda? Gde sa obolelim?
Na kraju, svi moraju trajektom, a tamo se najlakše fasuje zaraza. Ako bukne, kako pobeći sa ostrva kad ima 1 trajekt dnevno?

Tražim neku alternativu za kraj avgusta, dodatnih 30 dana može dobro da dođe.
Ali ako ne bude kopnenog saobraćaja preko granice, džabe sve. To ni kod nas još nije u najavi.
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

grci su doneli odluku o zatvaranju svih ostrva bez obzira na razlike koje postoje u velicini, saobracaju sa kopnom i opremljenosti zdravstvenog sistema. limnos na primer ima bolnicu koja bi verovatno mogla da hendluje lakse slucajeve za ostrvo te velicine (15.000). takodje postoji medicinski helikopter koji sluzi za transport tezih bolesnika koji se koristi za saobracajne nesrece i slicno. pored toga sve vreme je funkcionisao veliki brod jednom dnevno na relaciji limnos kavala kojim su pored snabevanja dolazili ljudi bez posebne provere, samo sa karantinom od 14 dana. bilo je nekoliko slucajeva koji su testirani, svi su bili negativni.

ne znam, mislim da ima dosta osnova da se posle nekog vremena napravi neka selekcija medju ostrvima. ne znam stanje sa respiratorima u grckoj ali bi npr 2 transportna bila dovoljna da se reaguje za teze slucajeve. limnos nije malo turističko ostrvo gde je ama bas sve podredjeno turistima da ne postoje bolnice nego manje ambulante. kao što rekoh sa još dva meseca do pune sezone ne vidim razlog da se ljudi ne puste na otok, pogotovo što skoro i da ne postoji plaža na kojoj je nemoguće držati distancu od 1.5 metar. Zapravo su svega 3 plaže na ostrvu takve, sve ostale su kilometarske gde mozete da budete na 150 metara od sledećeg.

nije samo turizam razlog da se olabave mere na ostrvima. prijatelju mi je otac bio na samrti, nisu hteli da ga puste na aegean let za atinu. u medjuvremenu je pribavio papir od lekara pa je odleteo narednog dana ali drugom kompanijom koja je manje striktna (astra). covek je u medjuvremenu umro i sada je pitace ko ce moci uopste da se preveze sa ostrva na kopno na sahranu. i more drugih životnih priča.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

15.000 stalnih + ko zna koliko gostiju u sezoni, nije im svejedno sigurno. Ne mora Limnos, može i neko drugo ostrvo kao primer.
Evo na brzaka našao da Jonska ostrva imaju oko 2 miliona turista godišnje, 1 milion samo iz UK. Kako to hendlovati?

Ovih teških porodičnih priča ima i kod nas za vreme policijskog časa, drugaru majka umrla prepodne u bolnici, javili mu tek uveče u 22h iz policije. Sahranu nije imao za koga da organizuje (rodbina njena u selu svi 65+). Ostavio polaganje urne za posle, kad budu sve mere ukinute.
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

ne bih na njihovom mestu računao toliko na povratak engleza na krf i italijana na zakintos. mislim da će im ove godine verniji turisti biti oni sa balkana. ali bumo videli...
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Evo sada bas citam da Spanija ne ocekuje vecu kolicinu turista bar do septembra...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

https://www.keeptalkinggreece.com/2020/ ... Z8.twitter
Roadmap of lockdown lifting in Greece: May 4 – begin of July, 2020 (UPD)
...
The roadmap is based on the assumption that everything will go well, the citizens will continue to comply with keeping safety distance and hygiene measures, they will avoid crowding and there will be no resurgence of the coronavirus.
...

Za sada ništa za nas bitno.
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

Pogledaj malo bolje.....

mid- June June 15

Hotels that are usually open all year, seasonal tourist accommodation.

Opening of organized beaches

Restoration of sea traffic to the islands

Hotel units on islands and areas where there is insufficient health infrastructure, are expected to open in late June and early July and once the issue of air transport has been resolved.

End June

Restoration of international flights

Beginning of July

Opening of seasonal tourist accommodation facilities
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Dobro sam pogledao i napisao "za sada":
...
The plan for June will be announced on May 18 after thorough evaluation of the impact on the health of the general population.
...
Below is a rough schedule of the restrictions lifting as posted before Mitsotakis announcement by the media and this includes also the “travel restrictions* to countryside and the islands.).
...
gazza
Banned
Reactions:

Post od gazza »

ah izvini, odmah me je povuklo ovo što su u principu OK vesti. ako ovako razmišljaju u aprilu, do juna se možda i ubrzaju.

najveći problem ostaje kako će da hendluju nas srbe sa ovim najgorim ciframa od svih.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Mislim da je političko samoubistvo za njihovu vladu da ne puste turiste, pa čak i ako to nosi neki rizik. Da umiru ljudi masovno po Grčkoj, svi bi se stisli i šta da se radi. A ovako, vidi Grk oko njega svi živi i zdravi (imaju manje preminulih od nas), a njemu nema posla od kog živi i treba da preživi do sledeće sezone. Paradoksalno, što se više sad štite to će im posle biti veći pritisak da puštaju turiste.
Korisnikov avatar
antivenom
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2019, 13:06

Post od antivenom »

Grci steluju brate, dal je realno da ti jedna turisticka zemlja koja od turista zivi kaze ima lupam 3,4, 10.000 mrtvih od korona virusa i da nakon 2 meseca kaze dobrodosli gosti.
Sve, ali bukvalno sve zemlje koje zive od turizma su stelovale mrtve i tamo ko god je imao neki od komorbiditeta tipa, visok, pritisak, secer, maligno oboljenje te ljude nisu racunali kao da su umrli od covida.
Opet kazem zbog ekonomije prema tome ni Grcka, ni Hrvatska, ni Crna Gora nisu dali tacne brojke kao mi.
Jbg mi nemamo more pa nam mnogo ni ne znaci ne dolaze milioni ljudi kod nas leti da mi od toga zivimo kao ove zemlje.
Jedino ko je posteno prijavljivao od tih zemalja je Italija.
Ja svakako ove godine necu van sa porodicom, odoh u banju iako sam bio na dan od uplate u Martu(bukvalno u Grcku sam trebao da idem) ne mili mi se da razmisljam dal cu tamo pa ovde u karantin i da li cu fasovati tamo covid jer ne vazi osiguranje za covid19.
Rizikujem, potrosim pare, ne daj boze fasujemo covid(i to da placam a nije to jeftino kao u Srbiji) i jos ako se to desi moram u karantin u Srbiju kad se vratim, pa odsustvovanje sa posla, eventualno deca vrtic/skola, skupo kume.
A ima dosta banja koje nisam obisao u zemlji vaucere od vodje ne mogu da uzmem jer imam platu vise nego duplo vecu od propisane max za vaucer ali nece mi ni biti zao da posle 30 god letujem u zemlji, doduse ne znam dal sam ikada letovao u Srbiji uvek inostranstvo.
Svaka cast na hrabrosti svima koji ove godine idu preko.
Odgovori