Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Re: Corona virus

Post od Vladapetr »

Nisam pametan, zadnjih par dana je kompletno pomeranje mozga. Ako virus nije tako zarazan i treba mu toliko mnogo da bi dospeo do druge osobe, kako su se onomad onoliki ljudi razboljevali jer su bili na istoj rodjendanskoj žurci itd... Sumnjam da su orgijali
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Na kraju će da ispadne da je dr. Nestorović najpametniji ispao kad je rekao da treba svi da se zarazimo. Ove mere idu u tom pravcu.

Sent from my S10e using Tapatalk Pro

Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Sta kazu, potrebno je biti 15 minuta u kontaktu sa zarazenim da bi se zarazili? Taman tih 15 minuta je dovoljno zadržavanja na biračkim mestima. :-|
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ja ne BiH svoja pluća menjao za antitela :)
Pod uslovom da preživim.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

trojanac napisao: 07 Maj 2020, 22:59 Po svemu sudeći ipak se ne prenosi baš tako lako, tipa ako neko kine u prostoriji svi se zaraze. No treba biti na oprezu. Ja nosim zaštitu redovno. Ne škodi.
:plusone:

Situacija je izgleda kao što je rekao onaj profesor iz Izraela (bio je klip negde na početku teme): Virus sam po sebi nije mnogo opasan, ali kod određenog broja osoba izaziva nenormalno jak imunološki odgovor i to je ono što dovodi do jakog zapaljenja pluća i u malom broju slučajeva do smrti. On je rekao da neke osobe, iako naizgled potpuno zdrave, očigledno imaju određi imunološki "defekt". Ja bih samo dodao da je svaka alergija takođe "imunološki defekt" i nešto što većina nema, kod drugoga se ispoljava, dok nekoga može i da ubije. Ključ je napraviti test koji može da otkrije one koji su osetljivi.

Takođe, meni i dalje nije jasna priča sa respiratorima i zašto je potrebna baš ovakva vrsta koja se koristi.

Kad se kaže "respirator", ja sam ranije mislio na ono što se laički zove "čelična pluća". To je namenjeno pacijentima koji imaju paralizu grudnih mišića i zbog toga ne mogu samostalno da dišu. Dešava se u slučajevima nekih trovanja (botulizam, tetanus). Pluća su pri tome zdrava i udiše se običan - atmosferski vazduh.

Druga vrsta pomoći pri disanju je za one koji baš imaju smanjenu funkciju pluća. Recimo u slučaju pominjane sarkoidoze ili npr. fibroze (koje su i jedna i druga bolesti autoimunog karaktera, ali to ovde nije bitno). Tada pacijent koristi masku i udiše vazduh obogaćen kiseonikom, ili čist kiseonik. Po meni bi ovakva pomoć bila dovoljna i u slučaju smanjene fukcije pluća zbog teškog zapaljenja.

Za respiratore koji preko tube ubačene u traheju (što mislim da je prilično invazivno) ritmički pumpaju vazduh obogaćen kiseonikom u pluća pacijenta sam prvi put čuo kada je počela ova epidemija. Istina, laik sam za medicinu, jedini "kontakt" je što sam iz medicinske familije pa imam koga da pitam.

Dakle, čemu pumpanje vazduha u pluća nekome ko može samostalno da diše i zašto nije dovoljno staviti mu masku, ili staviti celu glavu u atmosferu sa povećanim sadržajem kiseonika? Kao npr. što smo videli u Italiji kod pacijenata koji sede i kucaju poruke, dok im je samo preko glave ta providna "hauba"?
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

"PLUĆA MI VIŠE NEĆE BITI KAO PRIJE” Jeziva ispovijest nultog pacijenta u Srbiji

https://srpskainfo.com/pluca-mi-vise-ne ... -u-srbiji/

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

Skipper napisao: 07 Maj 2020, 23:29 Na kraju će da ispadne da je dr. Nestorović najpametniji ispao kad je rekao da treba svi da se zarazimo. Ove mere idu u tom pravcu.

Ovde u Svedskoj su dosta liberalne mjere uveli i bez nekih restrikcija. Prica se da ce Danska i Norveska imati mnogo veci broj zarazenih cim puste svoje restrikcije koje su bile dosta stroze od Svedske.
Ako je to tacno racunaj da ce i u Srbiji biti dosta povecan broj zarazenih.

Stvarno ne razumijem te mjere koje su vam uveli tipa sve zatvoreno, policijski cas itd itd. Cim sve pustite normalnim tokom eto vam opet coronavirus, a jos uz to ste ubili ekonomiju.
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Slika
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

DasAuto napisao: 08 Maj 2020, 13:48
Skipper napisao: 07 Maj 2020, 23:29 Na kraju će da ispadne da je dr. Nestorović najpametniji ispao kad je rekao da treba svi da se zarazimo. Ove mere idu u tom pravcu.

Ovde u Svedskoj su dosta liberalne mjere uveli i bez nekih restrikcija. Prica se da ce Danska i Norveska imati mnogo veci broj zarazenih cim puste svoje restrikcije koje su bile dosta stroze od Svedske.

Stvarno ne razumijem te mjere koje su vam uveli tipa sve zatvoreno, policijski cas itd itd. Cim sve pustite normalnim tokom eto vam opet coronavirus, a jos uz to ste ubili ekonomiju.
Pa ni Svedska nije nista postigla tim merama. Imace pad ove godine od -6.5% isto kao i Danska itd.
Korisnikov avatar
DasAuto
Reactions:
Pridružio se: 16 Sep 2015, 15:05

Post od DasAuto »

H4wkeye napisao: 08 Maj 2020, 20:40

Pa ni Svedska nije nista postigla tim merama. Imace pad ove godine od -6.5% isto kao i Danska itd.
Ali ce "ako je teorija tacna" steci imunitet. Dok ce Danci i Norvezani imati peak corone tek poslje nas. Mislim da cemo tek za godinu dana znati ko su najbolje prosli.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Nećemo nikad, jer svi broje na način koji njihovim političarima na vlasti odgovara.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

HKS napisao: 08 Maj 2020, 12:34 "PLUĆA MI VIŠE NEĆE BITI KAO PRIJE” Jeziva ispovijest nultog pacijenta u Srbiji

https://srpskainfo.com/pluca-mi-vise-ne ... -u-srbiji/

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока
Dobio je antitela, ali izgubio pluca.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

DasAuto napisao: 08 Maj 2020, 21:11
H4wkeye napisao: 08 Maj 2020, 20:40

Ali ce "ako je teorija tacna" steci imunitet. Dok ce Danci i Norvezani imati peak corone tek poslje nas. Mislim da cemo tek za godinu dana znati ko su najbolje prosli.
To definitivno. Ali pitanje je da li je dovoljno 5-10% ljudi koji imaju imunitet da uticu na nesto. Mozda se sporije siri, ako dodje do nekog novog sirenja uopste, ali da se stekne kolektivni imunitet je nedovoljno.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ako bude drugi krug na zimu, ne vidim u čemu može niti razlika u odnosu na proteklih mesec dva, sem što će nam ceo drill biti poznat.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa sada za pocetak svi ce biti mnogo izcrpljeniji od prethodne izolacije, na svim poljima. Zivci, finasije .... A posle niko ne zna kako ce izgledati drugi talas. Moze da bude mnogo jaci, a i slabiji... Sve u svemu izcrpljujuce. A posebno sto je to samo 2 talas, a moze da dodje neposredno posle i 3ci itd... Znaci jedna opsta neizvesnost..

A tek kada dodje vakcina - na brzinu. Tek ce onda biti ako uzmes kajaces se, ako ne uzmes kajaces se :)
Zaključana tema