Koliko pretpostavki u samo jednom postu,..
I otkuda ti ideja šta sam ja kupio, koliko komada, za koga i kada?
7-ice nema u ponudi kako ti kažeš rumuna pa se nije ni mogla kupiti radi čipovanja.
Nigde nisam ni rekao da ima, ne vidim poentu ove izjave.
Dodatno imaš cene 9 i 12 , ako ti još nije jasno toliko je mala razlika cene da se to ne čipuje, ne isplati se jer i samo čipovanje košta.
Da, razlika je 3k dinara.
Razlika izmedju Gree 9ke i 12ice je 800 dinara.
Ti si preporucio coveku da kupi Gree 9ku umesto 12ice koju je spomenuo i da je cipuje, jer su "obicno" iste klime u pitanju, i ako nikako nisu iste.
Dodatno, ovom logikom, ispada da se toj rumunskoj firmi isplati da plati jacu i bolju klimu(12icu) i da je cipuje(nesto sto kosta vise od te razlike u ceni i sam proizvodjac mora da uradi) da bude slabija da bi je prodavao po manjoj ceni...
Meni je logicnije da su samo trazili Midei da pomeri sigurnosne limite na 9ci, pogotovo sto i tezina te tvoje slabasne 12ice odgovara tu nekoj slabijoj 9ci, 22.5kg ima i retko koja 9ka, a 12ice vecinom idu preko 30kg.
Sto se tice tog Gree Ambera, nije to jedina, identicne su i Gree U-Crown, koja ima istu spoljnu jedinicu kao Amber, ali je Amber podesen da bude Power model, a U-Crown kao Premium model.
Amber je svinja koja daje najvise performansi u klasi na trzistu, a U-Crown je poput vecine Japanaca, fina, tiha, ekonomicna, da ima finu i jako nisku modulaciju...osim sto radi do -30c i ima prelepu aluminijumsku unutrasnju jedinicu sa gapovima manjim od 1mm.
Oba modela daju 90% maksimalne snage na -30c i cene su kao sto vidis, Amber 800+ eura, a U-Crown 1000+ eura, jer se samo na dobrano skupim modelima isplati stavljati hardver iz jacih modela.
U jeftine klime se ne isplati, zato ta tvoja rumunska Midea i ima 22.5kg, to jest, tacno je napregnuta 9ka i to neka slabija 9ka...verovatno to i performanse pokazuju, koje verujem da su blizu te 9ke i da je solidno slaba na grejanju.
Konkretno, Gree Lomo, za koju si rekao da daje malo u odnosu na cenu, a koja izadje jeftinije od tog Rumuna, daje 4.6kW maksimalno na grejanju, a koliko ta tvoja daje?
I molim te mi reci da je nisi izabrao zato sto su jedini koji daju garanciju i ako sam ugradis...
Btw, odvod kondenzata zimi iz klima se baš vrši kroz sistem grejanih oluka, to je jedno od dobrih pravila struke da se kontrolisano reguliše stvaranje i spreči gomilanje leda ispod klima. To što ti ne znaš za to i opet pretpostavljaš verovatno na krovni oluk za kišnicu još više me uverava da nemamo isti nivo iskustava.
Grejanje tacni odavno nije potrebno kod bolje regulisanih softvera odmrzavanja, osim u specifičnim klimatskim okolnostima.
Ugradnju sam sam uradio, i naravno ono što je Heroj 87 naveo pod obavezno / i ja sam isto uradio, i još neke detalje- dodao grejač u odvodnu cev i na dno tacne/.
Prvi, ne postoji "sistem" grejanih oluka(jer si i sam to nazvao "odvodna cev"), stavlja se odvod sa grejnim kablom, ali je to retko toliko dobra ideja, jer onda gubis poentu invertera koji treba da stedi struju.
Uvek je najbolje ne staviti nista ili kratak odvod sa grejacem samo da bi usmerio gde da curi.
Ako je tako kao sto kazes, pa nije potrebno, zasto si ti stavio grejni kabl i u tacnu?
To da se klime sklapaju od komponenti raznih proizvodjača, i da proizvodjači razmenjuju komponente medjusobno si otrkio Ameriku.
O cemu ti sada pricas? Ko je ovo uopste spominjao, sta je sa tobom?
Ja sam pricao o udruzenju Daikin i Gree firme.
https://www.daikin.com/press/2009/090218/
Daikin Industries and Gree Electric Appliances Agree to Establish Joint Venture to Manufacture Compressors and Molds for Air Conditioners
Zato je Gree U-Crown jedina klima pored jako skupe Daikin Ururu Sarara, koja ima mogucnost dodavanja modula za ventilaciju.
ne postoje uobičajeno 9-ke sa 3,1 ili 3,5kW već je sve to samo neki specijalni model koji sam ja eto zlonamerno specijalno našao
Gde sam ovo napisao? Prestani da lazes kao malo dete, mator si covek od 50ak godina...
rumun je sranje koje ne radi zimi /tako si iz iskustva utvrdio/
Ne, samo sve te klime koje Midea prozvodi za druge brendove rade losije od Midea klime.
To što je uvoznik /jedan od/ tj . trgovac klimama firma sa sedištem u Rumuniji a pradaje je u Srbiji, Poljskoj, Nemačkoj itd baš ništa ne znači. Svaka firma registrovana u EU može da prodaje bilo gde u EU, i potpuno je svejedno da li je u Bukureštu ili Luksemburgu prijavljena u registar. Nije usled toga neki proizvod niti bolji niti lošiji.
Ovo apsolutno nije uvoznik Midea klima, vec imaju svoj brend koji prodaje proizvode pod svojim imenom, a druge kompanije im proizvode uredjaje.
To ne znaci da Midea daje svoj uredjaj, vec da im proizvodi taj njihov uredjaj.
Ta klima NIJE Midea.
Modlulacija je posledica uslova radnog okruženja i direktno zavisi od prostorije gde je ugradjena unutrašnja jedinica i pozicije montaže spoljne jedinice.
Za različite prostorije ista klima ima različite modulacije tokom rada. To je upravo ono što omogućavajuz mape u čipu, prilagodjavanje na stvarne toplotne potrebe.
Pitanje ti je trgovačko, a odgovor je da odlično radi u celom opsegu snaga i lako održava minimum, bez velikih odstupanja.
Potrošnju diktira tolotni gubitak/ dobitak, potrošnja nije ništa posebno ni veća ni manja od drugih ISTE ili slične krive tj radnih karakteristika.
Deo je tacan, a to je da na osnovu temperature i gubitaka, zavisi kako ce se odredjena klima ponasati u odnosu na svoje mogucnosti.
Ali modulacija klime je iskljucivo koliko ona precizno moze menjati snagu i koliko se zaista nisko moze spustiti tokom rada.
Neke klime(cak i jakih proizvodjaca) imaju jako losu modulaciju i ako im drugacije pise u specifikaciji, pa se onda ponasaju maltene kao on/off klime tokom prelaznog vremena na grejanju.
2 Midea Mission 18 je covek vratio, jer nije spustala ispod 800W potrosnju i bukvalno se stalno gasila/palila, umesto da spusti potrosnju i lagano dogreva prostor.
Kod mene i mnogih drugih, Midea MIssion 12 super radi i modulira do 250W na grejanju.
Potrosnju ne diktira samo toplotni gubitak, vec najvise zavisi od uredjaja, ako pricamo o istom prostoru.
Neke klime ce za 1kW struje dati 5kW toplote, a neke 2.5kW toplote.
Ustede uvek ima u odnosu na grejalice, koje imaju 1/1 odnos, ali je do same klime koliko ce to biti.
Amber09
-ne mogu ti ništa reći jer je pitanje potpuno besmisleno i naravno da ti nisam odgovorio na besmislicu.
To što ti pitaš nije JEDAN podatak već kriva, dijagram P u funkciji t i vlažnosti.
Koliko jako greje ili hladi jeste izraženo u kW, šta tebi tu nije jasno?
kW je kW svejedno da li je TA peć, klima ili kotao na pelet.
Ovako date cifre znače da je klima inverter i ništa više. Da ima mogućnost regulacije kapaciteta, snage.
Isto kao što napišeš da dizel motor ABC ima:
26kW
71kW
Šta znače tebi ove cifre, jel shvataš kakvo ti je pitanje.
Na koliko rpm je drugi i neophodni uslov tj cifra da bi pitanje imalo smisla.
Nego kakva je modulacija motora u Mercedesu, jel mu potrošnja veća od snage koje daje, na primer kada je ugradjen Renoov motor u Mercedesov auto?
Da li shvataš u koju si se temu upustio
Ovo prosto pokazuje da ti slabo znas o klimama. Mene da das samo podatak o grejanju 2.7kW, ja bih te pitao da li je to maksimalna snaga, koliko dugo moze da je odrzava i na koji nacin je postize.
Ovo nije tako lako izguglati i sada me ne cudi da te je zbunilo sto za Gree Lomo postoje 3.2kW i 3.6kW cifre za grejanje, gde je 3.6kW maksimalna snaga, a za 3.2kW se snadji sam i nauci na Guglu sta je.
Nijedna klima, a svakako ne u toj klasi, nema tako smesnu modulaciju, modulacija tog Ambera po kolicini toplote je 700W-5.500W, barem ovih nasih Ambera, koji su Nordic modeli i kao sto vidis, imaju skoro 15kg teze spoljasnje jedinice od onih koje si ti nasao za drugo trziste, pre svega jer za razliku od tog Ambera, ovi kod nas imaju trostruki izmenjivac, grejace kompresora i tacne, kao i twin-rotary 1Hz kompresor.
Imali smo srece da dobijemo modele za trziste severne Evrope.