Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Ne, to znaci da zivi u Srbiji, i ako mu ne odgovara, ima par desetina hiljada nezaposlenih na Birou koji bi oberucke prihvatili takve uslove.
A, 300 evra u unutrasnjosti Srbije je mnogo vise nego 300 evra u Beogradu.
Pogledaj malo plate za koje ljudi rade po unutrasnjosti, pa ces videti da su uslovi i plata Fiata sasvim korektni.
Daleko od toga da branim Fiat, ali ko misli da moze bolje i vise - nek izvoli. Sam je aplicirao za posao, znao je pre potpisivanja ugovora koja je plata i niko ga nije terao da prihvati.
Fiatovo je da ponudi uslove, a tvoje da ih odbijes ako ti se ne svide. Radi se u okviru normalnog, radi se u normalnim, cistim, toplim uslovima, plata leze na vreme (koliko ja znam), tako da...
Uopste ne vidim problem u svemu tome.
Plata moze da bude mala za necija ocekivanja, al zato te niko ne tera puskom da radis na tom mestu.
edit: da ne pisem novi post, posle Dragvorla, prijavljeni su na svih 30+k, a ne na minimalac kao 90% Srbije.
A, 300 evra u unutrasnjosti Srbije je mnogo vise nego 300 evra u Beogradu.
Pogledaj malo plate za koje ljudi rade po unutrasnjosti, pa ces videti da su uslovi i plata Fiata sasvim korektni.
Daleko od toga da branim Fiat, ali ko misli da moze bolje i vise - nek izvoli. Sam je aplicirao za posao, znao je pre potpisivanja ugovora koja je plata i niko ga nije terao da prihvati.
Fiatovo je da ponudi uslove, a tvoje da ih odbijes ako ti se ne svide. Radi se u okviru normalnog, radi se u normalnim, cistim, toplim uslovima, plata leze na vreme (koliko ja znam), tako da...
Uopste ne vidim problem u svemu tome.
Plata moze da bude mala za necija ocekivanja, al zato te niko ne tera puskom da radis na tom mestu.
edit: da ne pisem novi post, posle Dragvorla, prijavljeni su na svih 30+k, a ne na minimalac kao 90% Srbije.
Poslednja izmena od NexT u 10 Nov 2012, 00:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Firma se lako otvara, koliko ja znam, svako moze da bude gazda.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Pa sad, svi mi imamo spisak lepih zelja...izmedju ostalih i mnogostruko vece plate. Realnost je druga, i kao sto rekose, ovi u Fiatu, na osnovu dostupnih podataka za prosek Srbije su prilicno ok placeni, sad sto to nije dovoljno za leba i slanine to je druga stvar...ko je radio kod privatnika u Srbiji zna dobro sta to sve nosi sa sobom vrlo cesto, rad 6, nekad i 7 dana nedeljno, za plate od 15-30 k u proseku, cesto bez ikakve prijave. To je realnost vremena u kojem zivimo. Ko zeli vise mora i da se potrudi vise.mr.Big napisao:I to verovatno znači da neko treba da se pomiri da od plate nema ni za osnovno, tj hranu, odeću, lek, udžbenik...NexT napisao: Isto to ce ti reci svaki privatnik u Srbiji ako mu se pozalis na platu. Samo sto kod njega neces imati ni opciju da strajkujes, nego ces kad pomislis na to da letis na ulicu. Neces imati ni topli obrok, a prekovremeno se podrazumeva.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
a šta ćemo sa onima koji se trude više a ne dobijaju više? Kažete,nađi drugi posao... mislite da je lako naći posao u današnje vreme? To i privatnici znaju pa ucenjuju...dragvorl napisao:To je realnost vremena u kojem zivimo. Ko zeli vise mora i da se potrudi vise.
da se razumemo, privatnik kpd koga ja radim je sasvim korektan ali gledam druge, kao što neko reče, imaju aute od 100k evra a radnici primaju 15k dinara za 48 sati nedeljno...
Ima jedan lanac prodavnica ovde, prijavlkeni su radnici na minimalac od 21k dinara a plate su 16k... kad radnik podigne platu sa računa, on gazdi VRAĆA razliku !!!
Oj Srbijoooooooooo!!‼‼‼
sent from Kenda digitron using Tapatalk 2

Evo kod mene u bransi uvek ima mesta za strucnjake, ali brale za to moras da budes razbijac, i nema zime za tebe.
Nema tu sta ti mnogo da se trudis, ako znas znanje koje im treba, sami ce da te pronadju...
Ponekad konkurisem za neke poslove, jer volim da sam u toku sa desavanjima, pa ne bi ste verovali kakvi su porazavajuci rezultati na testiranjima, nekad imam inside informacije i o tim detajima. Preduslovi su recimo da imas 5g iskustvai tehnicki fax, znaci nije bas ono, da dolaze pocetnici.
I onda od par 100 kandidata, dodje 20 najboljih na testiranja, pa otprilike niko ne prebaci 50 posto, i to na zadacima iz matematike, srednja skola. I sta onda?
Nema tu sta ti mnogo da se trudis, ako znas znanje koje im treba, sami ce da te pronadju...
Ponekad konkurisem za neke poslove, jer volim da sam u toku sa desavanjima, pa ne bi ste verovali kakvi su porazavajuci rezultati na testiranjima, nekad imam inside informacije i o tim detajima. Preduslovi su recimo da imas 5g iskustvai tehnicki fax, znaci nije bas ono, da dolaze pocetnici.
I onda od par 100 kandidata, dodje 20 najboljih na testiranja, pa otprilike niko ne prebaci 50 posto, i to na zadacima iz matematike, srednja skola. I sta onda?
Poslednja izmena od Bax u 10 Nov 2012, 01:20, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Kad kazem da se trude vise mislim na dodatnu edukaciju na primer, ne nuzno skolovanje, nego bilo sta sto moze unaprediti potencijal za dobijanje boljeg posla. Dakle ako je neko nekorektan poslodavac treba ga se otarasiti sto pre moguce.TheWickerMan napisao:a šta ćemo sa onima koji se trude više a ne dobijaju više? Kažete,nađi drugi posao... mislite da je lako naći posao u današnje vreme? To i privatnici znaju pa ucenjuju...dragvorl napisao:To je realnost vremena u kojem zivimo. Ko zeli vise mora i da se potrudi vise.
da se razumemo, privatnik kpd koga ja radim je sasvim korektan ali gledam druge, kao što neko reče, imaju aute od 100k evra a radnici primaju 15k dinara za 48 sati nedeljno...
Ima jedan lanac prodavnica ovde, prijavlkeni su radnici na minimalac od 21k dinara a plate su 16k... kad radnik podigne platu sa računa, on gazdi VRAĆA razliku !!!
Oj Srbijoooooooooo!!‼‼‼
sent from Kenda digitron using Tapatalk 2

Evo vidis mi smo racimo na istoj talasnoj duzini, svake godine utefterisi po neku diplomicu, sertifikat, ulozi ako treba i svoju kintu u obrazivanje.
Imas net, literatura je neogranicena u svim oblastima, ali brate lepse i lakse je gledati filmove, a onda kuku, nece niko da me placa.
Imas net, literatura je neogranicena u svim oblastima, ali brate lepse i lakse je gledati filmove, a onda kuku, nece niko da me placa.
@Bax, dragvorl
To sto pricate je apsolutno tacno.
Ja sam jos pre par strana napisao da svuda u svetu dolazi vreme kad sama volja za rad bez posebnih znanja i vestina nece vredeti mnogo.
Medjutim ovo sto rade poslodavci u Srbiji je cisto izdrkavanje nad radnicima.
Ni u CH obicna radnicka klasa ne zivi ni priblizno kvalitetno kao skolovani (nebitno da li su "samo" zanatlije ili nesto vise) ali zato ni ne oskudevaju u osonovnim stvarima.
To sto pricate je apsolutno tacno.
Ja sam jos pre par strana napisao da svuda u svetu dolazi vreme kad sama volja za rad bez posebnih znanja i vestina nece vredeti mnogo.
Medjutim ovo sto rade poslodavci u Srbiji je cisto izdrkavanje nad radnicima.
Ni u CH obicna radnicka klasa ne zivi ni priblizno kvalitetno kao skolovani (nebitno da li su "samo" zanatlije ili nesto vise) ali zato ni ne oskudevaju u osonovnim stvarima.
Poslednja izmena od Floyd u 10 Nov 2012, 01:30, izmenjeno 2 puta ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ja sam licno radio kod privatnika po 10-12 sati u proseku svaki dan, pa znam sta to znaci. Sva sreca pa nisam bio prinudjen da ostajem duzi period...

Sve to stoji, al ako ti je profesija nesto sto apsolutno svako moze da radi, sa obukom od 3 dana, pa za sta da se uhvatis, sem da das najbolju ponudu, i da radis za najmanju kintu...
Ja se jos nisam afirmisao u skladu sa mojim zeljama, i ostvario na svom poslu koliko mislim da mogu, ali sa svakom procitanom knjigom, meni se otvaraju nove mogucnosti, a sa svakim utucanim mesecom na poslu one se zatvaraju...
Imao sam srecu u nesreci da sam neko vreme radio onako dosta jednostavan, rutinski posao, i onda sam skapirao da sam izgubio sansu da se takmicim sa konkurentima. Trazio sam od svog nadredjenog da mi da, daleko tezi posao, naravno za istu kintu, i dobio sam ga.
Prica je postala mnogo kompleksnija, ali i lepsa, samo stos je da sada mogu da sam uticem na svoj put, a to je ono sto nema cenu.
Razmislite o svojim sposobnostima, i insistrajte na onome sto je vasa prednost nad konkurencijom. Jedino ulaganje koje vam uvek ostaje je ulaganje u svoje vestine.
Ja se jos nisam afirmisao u skladu sa mojim zeljama, i ostvario na svom poslu koliko mislim da mogu, ali sa svakom procitanom knjigom, meni se otvaraju nove mogucnosti, a sa svakim utucanim mesecom na poslu one se zatvaraju...
Imao sam srecu u nesreci da sam neko vreme radio onako dosta jednostavan, rutinski posao, i onda sam skapirao da sam izgubio sansu da se takmicim sa konkurentima. Trazio sam od svog nadredjenog da mi da, daleko tezi posao, naravno za istu kintu, i dobio sam ga.
Prica je postala mnogo kompleksnija, ali i lepsa, samo stos je da sada mogu da sam uticem na svoj put, a to je ono sto nema cenu.
Razmislite o svojim sposobnostima, i insistrajte na onome sto je vasa prednost nad konkurencijom. Jedino ulaganje koje vam uvek ostaje je ulaganje u svoje vestine.
Apsolutno tacno, ali mnogima nedostizno stanje svesti
TT Post
TT Post
Momci, očigledno ste se međusobno složili da ste otelotvorenje svih ljudskih vrlina, svesni, elita, dar sa neba itd -i ja vam verujem. Nigde u svetu, pa ni u Srbiji, većina nije takva i to ne samo zato što gleda filmove. Ne postoji nigde potreba za takvom većinom, niti je moguće da svi budu toliko superiorni -sistem ih sapliće u nastojanju da se uzdignu. Zato prosta većina radi jednostavne poslove da bi živeli bar donekle pristojno.
Stvar je u tome da u Srbiji 2012te godine 30ak hiljada dindži nije dovoljno i ko god radi svoj posao kako treba, mora da se bori za svoj boljitak na mestu gde se nalazi, a ne da odlazi dalje. Šta da rade ljudi koji žive u manjim mestima gde nema izbora kao u Bg ili NS? To što ste kao klinci malo nažuljali ruke, pa kad vam je dosadilo odustali, nije svakom opcija. U većem delu Srbije, kao i u drugim bednim mestima na svetu, odustajanje uglavnom vodi u još veću bedu.
Nije lepo hraniti se tuđim mukama i veličati sebe poredići se sa kojekakvim nesretnicima koji u startu nisu imali nikakav izbor. Većina nema opcije koje mi imamo i razmislite u kakvim gov*nima bi mi bili da nismo rođeni u uslovima i kod roditelja gde smo počeli...
Stvar je u tome da u Srbiji 2012te godine 30ak hiljada dindži nije dovoljno i ko god radi svoj posao kako treba, mora da se bori za svoj boljitak na mestu gde se nalazi, a ne da odlazi dalje. Šta da rade ljudi koji žive u manjim mestima gde nema izbora kao u Bg ili NS? To što ste kao klinci malo nažuljali ruke, pa kad vam je dosadilo odustali, nije svakom opcija. U većem delu Srbije, kao i u drugim bednim mestima na svetu, odustajanje uglavnom vodi u još veću bedu.
Nije lepo hraniti se tuđim mukama i veličati sebe poredići se sa kojekakvim nesretnicima koji u startu nisu imali nikakav izbor. Većina nema opcije koje mi imamo i razmislite u kakvim gov*nima bi mi bili da nismo rođeni u uslovima i kod roditelja gde smo počeli...
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
U normalnoj drzavi ne treba neko da bude "elita" da bi mogao normalno da zivi...
Kod nas i dobar deo intelektualne "elite" prezivljava, a ne zivi. Vrlo mali spektar profesija kod nas donosi normalnu platu sa kojom i neko ko nije dobrano iznad proseka moze da planira neke esencijalne stvari u zivotu.

Kod nas i dobar deo intelektualne "elite" prezivljava, a ne zivi. Vrlo mali spektar profesija kod nas donosi normalnu platu sa kojom i neko ko nije dobrano iznad proseka moze da planira neke esencijalne stvari u zivotu.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Jeste Bax, ali ti spadaš u grupu "razbijača",Bax napisao:Firma se lako otvara, koliko ja znam, svako moze da bude gazda.
a koliko shvatam nisi gazda već radiš kod gazde. Zašto?Bax napisao:Evo kod mene u bransi uvek ima mesta za strucnjake, ali brale za to moras da budes razbijac, i nema zime za tebe.
Za diplomicu, sertifikat treba da uložiš pare koje nemaš. Ako ti je plata 35.000, a potrošačka korpa 45.000 odakle ti još 5.000 da uložiš u bilo šta? Kvalitetna literatura je izuzetno ograničena i izuzetno skupa. Mogu otići i u Narodnu biblioteku, ali što se moje struke tiče najnovija literatura im je iz 90-te godine prošlog veka. Mislim da je tehnika ipak malo napredovala.Bax napisao:svake godine utefterisi po neku diplomicu, sertifikat, ulozi ako treba i svoju kintu u obrazivanje.
A onda zaboravljate jednu stvar, postoje ljudi iznad , u i ispod proseka u svemu, pa i u inteligenciji (da nije tako proseka ne bi ni bilo), znači neko može brže i lakše da se usavršava od drugog. Znaći li to da ovaj drugi ne treba ni da živi, da njemu posao ne treba. Čovek od svojih 40 godina sa troje dece i i njegov ispisnik bez dece: koji može više vremena i kinte da uloži u svoje usavršavanje? Znači li to da ovome sa troje dece posao i ne treba?
Ne možete sve gledati iz ugla "ubermenscha".
Mislim da je Mr.Big u pravu kada kaže da ne postoji nigde potreba za superiornom većinom, što je i logično, jer kada bi svi bili takvi, ko bi napredovao? Onaj koji ima vezu!?
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Moram da kažem da ste u pravu...
I bax, je u pravu, ali i mr. big, i perfico...
E sad treba sebe usavršavati, to je nesumnjivo tačno, ali i ne mogu svi da ražmišljaju kreativno, jer im je opstanak prevashodno prioritet. To znači da su uskraćeni za kreativno razmišljanje golom borbom za hleb...
Sa druge strane, sa bilo koje pozicije se mozes dokazati kao zeliš da radiš...
Ja se na poslu susrećem sa najbogatijim, i sa najsiromašnijim, i to i ustom danu, svaki dan... Taj siromašan majistor ima mogućnost da od običnog fiziklaca bude i brigadir, ako je vredan, posten, temeljan, ali i ako ima malo srece da ga neko spazi...
Ima dobrih, koje niko ne spazi, tako da je sreća presudan faktor za sve u zivotu, tako i za ovo...
Bogatašima nije problem, imaju bogate rođake svugde i mogu da biraju jake plate iako nemaju neka preterana znanja, pa i ne moraju da razmišljaju da budu bolji, uvek imaju drugog strica, ujaka, techu...
Da zaključim, nije dovoljno da neko zeli da bude dobar u poslu, jer uz sreću, treba da ima i sredstva za usavršavanja, ali i vreme, jer radi ceo dan za 30.000din ili manje, ali to ne moze da napusti jer mora da kupi hleb i plati struju....
I bax, je u pravu, ali i mr. big, i perfico...
E sad treba sebe usavršavati, to je nesumnjivo tačno, ali i ne mogu svi da ražmišljaju kreativno, jer im je opstanak prevashodno prioritet. To znači da su uskraćeni za kreativno razmišljanje golom borbom za hleb...
Sa druge strane, sa bilo koje pozicije se mozes dokazati kao zeliš da radiš...
Ja se na poslu susrećem sa najbogatijim, i sa najsiromašnijim, i to i ustom danu, svaki dan... Taj siromašan majistor ima mogućnost da od običnog fiziklaca bude i brigadir, ako je vredan, posten, temeljan, ali i ako ima malo srece da ga neko spazi...
Ima dobrih, koje niko ne spazi, tako da je sreća presudan faktor za sve u zivotu, tako i za ovo...
Bogatašima nije problem, imaju bogate rođake svugde i mogu da biraju jake plate iako nemaju neka preterana znanja, pa i ne moraju da razmišljaju da budu bolji, uvek imaju drugog strica, ujaka, techu...
Da zaključim, nije dovoljno da neko zeli da bude dobar u poslu, jer uz sreću, treba da ima i sredstva za usavršavanja, ali i vreme, jer radi ceo dan za 30.000din ili manje, ali to ne moze da napusti jer mora da kupi hleb i plati struju....