Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Rakhil »

Mudro receno. Problem je sto nezaposlenost moze da se resi samo kombinacijom vise faktora koji su u drzavi suprotstavljeni, a to su nerazumni nameti na rad, suvise restriktivan zakon o radu (ne ceo, ali pojedine odredbe) i los rad Poreske uprave i pravosudnih organa.
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

jaksa napisao:U poslednje vreme mislim da je naš najvažniji problem ogromna nezaposlenost.
Ko to makar počne da rešava, alal mu vera.
:plusone:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

superboss napisao:
NexT napisao:.
A, 300 evra u unutrasnjosti Srbije je mnogo vise nego 300 evra u Beogradu.
Pogledaj malo plate za koje ljudi rade po unutrasnjosti, pa ces videti da su uslovi i plata Fiata sasvim korektni.
Isto kao sto "unutrasnjost" ima predrasude ok BG, vidim da je i vice-versa.

Ima nekih stvari koje su jeftinije. Ziveo sam u BG, sad trenutno na relaciji NS-ŠA, moji su na selu. Za selo je jasno zasto ima prednosti, tu nema puno da se filozofira.

ALI sva prednost se završava dok se ne ode u prodavnicu, ili benzinsku pumpu, ili dok ne stignu računi(oni koji su zajednički i za selo i za grad)

Za normalan život, ne preterano izdašan, realna plata u SRB je oko 1000e.
E vidis,ni ti racuni nisu isti za Sabac i BG...
Ni cene u prodavnici nisu iste.
O nekim sporednim stvarima kao sto su izlasci,kafici,brza hrana,restorani i slicno da ne pricamo,stvari takodje.
Parking takodje nije iste cene. Nista nije isto.
Ali je shodno tome i veca/manja plata.
Veruj mi,imam par stanova i kuca u raznim selima,turistickim mestima i gradovima i svuda je razlicito.

A za normalan zivot i 1.000e se potpuno slazem.
Jednostavno,minimalna plata ne sme biti ispod 400e nikako,jer zivot ne bi smeo biti losiji od toga.
Nije normalno da neko ceo zivot prezivljava.

Nezaposlenost u nasoj zemlji je vestacki stvorena masovnim seljenjem iz sela u gradove i pohlepnim korporacijama...
Mi nemamo manjak radnih mesta,nego manjak zainteresovanih ljudi za poslove koje bi mogli da obavljaju.
Sela zuje prazna,a polupismeni,a opet vredni ljudi naseli na pricu o parama u gradu i umesto da rade njive i stoku,oni otisli u grad da fizikalisu za vece pare i losiji standard zivota...
A za sve to najvecim delom krivim i velike firme i nasu drzavu koji ne stite seljaka ni na koji nacin.
Mi smo poljoprivredna drzava i dok to globalno ne prihvati cela nacija,nista se ovde nece popraviti...
Kakve kurceve administracije,fabrike ovoga i onoga,kada se nesto 3 puta vrednije skroz zanemaruje.

Ovo su naravno grubo neki veci osnovni problemi u nasoj zemlji,to sa sobom vuce 300 drugih stvari koje su lose u zemlji...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Moram da spomenem još jednu nelogičnost vezanu za naše trgovine. Cene mnogih proizvoda u prodavnicama na selu su bar 10 % više od istih u gradovima. Ako je selo ekonomski slabije, prema nekim nepisanim pravilima, cene bi trebale biti makar približne za mnoge proizvode. Jedina pozitivna stvar u životu na selu (kada je kupovina u prodavnicama u pitanju) je što se dobar deo hrane proizvede tamo gde se troši. Da kojim slučajem prosečan stanovnik Srbije, koji živi na selu, mora da kupuje hranu svaki dan verovatno bi došlo do velikog sloma i masovnog iseljavanja.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Xepoj87 napisao:Nezaposlenost u nasoj zemlji je vestacki stvorena masovnim seljenjem iz sela u gradove i pohlepnim korporacijama...
Masovno seljenje iz sela u gradove je pocelo nakon drugog svetskog rata, pa smo sa 72% seoskog stanovnistva dosli na danasnjih 15%, a u tim godinama nije bilo govora o pohlepnim korporacijama. Kapiram da mislis kako bi povratak selu resio dobar deo problema, ali udeo poljoprivredne proizvodnje u BDP je uvek velik kod nerazvijenih zemalja i opada kako zemlja ekonomski jaca. To je i normalno posto su poljoprivredni proizvodi obicno osnovne sirovine i nemaju veliku cenu, tek kad ukljucis i preradjivacku industriju dobijes ozbiljnije prihode.
Taj neki povratak selu u vecoj meri bi bio dobro prelazno resenje za sadasnju situaciju i tu si u pravu, ali da do toga dodje sela bi trebalo da imaju bolju infrasturkturu za pocetak. Ja bih vrlo rado pobegao van grada da tamo imam lekara i skolu za dete i bar neki minimum desavanja, ali toga ima samo po satelit selima vecih gradova, gde bas i ne fali stanovnistva.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

ljubitelj napisao: Za nas nivo ekonomske proizvodnje automobil je luksuzna roba pa je to za one koji su natrposecno obrazovani, vesti, sposobni u vrsenju nekog posla koji je cenjen i trazen na trzistu rada.
Bez ljutnje, ali mislim da si upravo napisao da su Ujedinjeni kriminalci Srbije (koji sve zajedno imaju osnovnu školu, a jedine su im veštine: pretnje, zastrašivanja i likvidacije) najobrazovaniji, najveštiji i najsposobniji pripadnici ovog društva i da je posao koji oni vrše najcenjeniji na tržištu rada. :)
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

@Geza
To stoji.
Ali je to vecinom do toga sto vecinu prodavnica po selima drze lokalni privatnici i onda sami odredjuju cene,a moguce da im je i nabavka istih stvari dosta skuplja,jer se kolicinski malo uzima.

Jeste Rakhil,u pravu si,zato sam i rekao da sa sobom vuce 300 kojekakvih problema i da je to moje iznosenje veoma gruba skica...
Sto se korporacija tice,gledam u poslednjih 15 godina kako sve vise postaju bezobrazni i kako seljaku bukvalno namecu nemastinu svojom pohlepom...
Ne mozes ti da prodas svinju u koju si ulozio 500e da je odgajis,za isto toliko,nekada cak i manje... Isto i voce,povrce...
I onda ljudi krenu da se cude sto i kod nas lagano krece vestacko voce,povrce,meso koje nemaju ukus i krive seljaka sto je to tako radio,umesto da to pravilno radi i ne razmisljaju o tome da bi taj seljak verovatno onda umro od gladi.
Generalno fale zakoni sto se svega toga tice,ogranicenja ne postoje,nemaju inspekcije za takve stvari...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ne pricaj mi nista o otkupima, to je velika sramota kod nas za sve strane umesane, a najveci generator problema su retardirani ministri poljoprivrede koji zabrane izvoz ili uvoz kako im se digne, a ne kako trziste pokazuje. Cela kevina rodbina je u Sremu, svi su poljoprivrednici i znam kako ide sta...
Za propadanje sela je najodgovornija politicka elita koja deluje u svom uskom interesu a protiv zdravog razuma, tu nema dileme.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Xepoj87 napisao: E vidis,ni ti racuni nisu isti za Sabac i BG...
Ni cene u prodavnici nisu iste.
O nekim sporednim stvarima kao sto su izlasci,kafici,brza hrana,restorani i slicno da ne pricamo,stvari takodje.
Parking takodje nije iste cene. Nista nije isto.
Ali je shodno tome i veca/manja plata.
Veruj mi,imam par stanova i kuca u raznim selima,turistickim mestima i gradovima i svuda je razlicito.
Ne kazem. Primer NS: meni je neshvatljivo da grad na reci ima najskuplju vodu u Srbiji.

Ima razlika u ceni, ali nisu toliko drasticne. Ne znam koliko je parking u BG, u NS je 45, u Sapcu je 35-40 ja mislim. Roda, Interex i ostala monopolisticka vnago imaju po celoj srbiji iste cene.
Po pekrama su cene nize nego u NS, ali opet ne toliko drasticno.
Bio bih licemeran, kada ne bih rekao da sam bas iz tih razloga vratio porodicu iz NS(posle 9god). Mi bas moramo da vodimo racuna o svakom dinaru. Mislim da mesecno oko 30-40e mogu da usparam najvise na racunima. Za nas je to mnogo.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Jeste,ali onda uzmes u obzir da je Sabac ipak dobrostojeci vojvodjanski grad,koji nije socijala i ima dosta privrede...
Da odes u neke manje ekonomski razvijene gradove,da vidis koja pustos vlada,kafa u kaficu 70 dinara,koka kola 100 dinara,lokal u centru grada 500e,u BG-u isti takav 5.000e,kafa 130 dinara,koka kola od 150-220.
Bas se debelo oseti razlika u standardu,kako cena,tako i plata,sve to vuce jedno drugo za sobom...
Znam da je izmedju 50 i 60 dinara sat parkinga... Eto,neka je tu 10 dinara razlika,da parkiras dnevno 3 sata,to je 30 dinara dnevno,x30 je 8e razlike samo za smrdljivi parking,generalno najnebitnija stavka u tvom zivotu i tako 10 glupavih sitnica na koje puknes po 10e vise i eto ti samo van svoje kuce ogromna razlika u troskovima...
U Beogradu se mnogo bolje zivi kada imas normalan posao i bolje je sto imas vecu sansu da nadjes normalan posao.
A ako radis u trafici za 20.000 dinara,jebes ti taj Beograd,ja prvi bih se okrenuo kriminalu,a da ne pricamo sto ima daleko,daleko nesrecnijih situacija od te,pa se onda neko cudi kolicini kriminala kod nas...
U BG-u dok dodjes do nekog mesta,potrosis u proseku 50% vise goriva nego u bilo kom manjem gradu...
Nisi ni svestan samo razlike u cenama u centru BG-a i malo u periferiji...Koka kola od pola litre sa od 60 do 45 dinara...
A gde je Coca Cola u milion drugih troskova...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Koliko znam Sabac nije u Vojvodini. :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:

Post od Xepoj87 »

Krenuo sam da pisem o 3 grada u isto vreme,pa sam sve izbrkao,a pola posta obrisao...
Znam da nije u Vojvodini,ne bi mi cale oprostio da zaboravim na njegovu Macvu :)
Korisnikov avatar
mr.Big
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 21:02

Post od mr.Big »

Ja bih uprostio svu priču o zakonitostima tržišta, opstanka, krizama, klasnim razlikama i ostalim izmišljotinama kojim nas foliraju i manipulišu.
Svaki vredan čovek koji regularno odradi 40 sati nedeljno, bio on rudar, čistač, zidar, učitelj, svejedno šta, mora da sa svojom platom ima za osnovne potrebe ljudskog bića XXI veka u Srbiji (a trtimo se među civilizovan deo sveta), što podrazumeva hranu, odeću, osnovno lečenje, stanovanje, podizanje dece do punoletstava. Ovo u Srbiji ne može sa dve plate od 300€ po četvoročlanoj porodici.
Niko ne pominje letovanja, kola, opere, utakmice, slave, kladionice, kurve...
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

mr.Big napisao:Niko ne pominje letovanja, kola, opere, utakmice, slave, kladionice, kurve...
:D
nenad.fil
Reactions:
Pridružio se: 21 Maj 2012, 19:16

Post od nenad.fil »

Sabac ipak dobrostojeci vojvodjanski grad
Bez namere da ulazim u raspravu, Ali Sabac NIKAKO ne moze biti vojvodjanski grad jer se je l' te nalazi POSLE Save tacnije Sava ga deli od Srema.

Sabac=zapadna Srbija, Podrinjsko-Kolubarski region, Macva
Odgovori