Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od dragvorl »

Zaista dogadjaj svetskog ranga. U Audi muzeju sam video ove GP monstrume Auto Uniona. Doduse bila je velika nagrada u motociklizmu sve do 1990 u Hrvatskoj.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

http://www.yugopapir.com/2019/07/letova ... 1ylj_8Vfsc

''Ko želi da svoj godišnji odmor ovog leta provede na našem lepom plavom Jadranu, moraće da spremi džak para! Samo jednodnevni boravak četvoročlane porodice, i to na skromniji način, stajaće čitavu jednu prosečnu platu! Naravno, bez prevoza i ostalih "sitnica" kao što su sokovi, kafe, sladoledi, voće...''

Šta, ovo mora biti greška? Da je nedeljni pa ajde to bi bilo ko danas nešto 400,500e neko letovanje..

''Grčka, obećana zemlja za Jugoslovene i njihovo letovanje poslednjih nekoliko godina, takođe je postala nedostižna, iako su cene apartmana, po trenutno važećem kursu dolara, upola niže od naših, a hrana u odnosu na prošlo leto poskupela je samo za 20 odsto.''

Nisam znao da se i tada išlo u Grčku....
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Cuvene 80ete. Bas sam pricao sa mamom, svadba im je bila '82, bile su restrikcije struje, tako da je svadba u restoranu bila samo uz svece. :)
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Nikolaa
Reactions:
Pridružio se: 09 Feb 2014, 10:58
Garaža: Reasonably Priced Car

Post od Nikolaa »

dragvorl napisao: 15 Jul 2020, 18:03 Cuvene 80ete. Bas sam pricao sa mamom, svadba im je bila '82, bile su restrikcije struje, tako da je svadba u restoranu bila samo uz svece. :)
vrhunski dozivljaj :)
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Nemoguce, takva drzava?

Mrzi me da pisem, al sve vise i vise smatram tu Jugoslaviju jednom utopijom. Jer ljudima je po difoltu da pamte samo lepe stvari, a svako malo ispliva nesto nerealno...

Imao sam besplatno skolovanje, ali nisam imao struje
Imao sam besplatno zdravstvo, ali nisam imao goriva
...itd.

Kao da "drustveno zadovoljstvo" nije pratilo razvoj drzave, odnosno drzava se razvijala brze nego sto je zadovoljavala potrebe svojih gradjana...
Pa joj je bilo potrebno par ustasa i cetnika da pukne.

Upravo tih osamdesetih imao si bezmalo najsavremeniji tenk, ali nisi struju. Nerealno.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ne mora biti greška, treba poznavati uslove tada da bi se povezalo jasnije.
Tih godina a pogotovu te su cene bilo stalno zamrzavane pa odmrzavane Uredbama Vlade koje su važile par nedelja....inflacija se više nije mogla obračunavati na godišnjem nivou već se interval skratio na nedeljnu ili mesečnu inflaciju. Bila je to vreme mega inflacije, treba pogledati podatke ali koliko se sećam bila je u hiljadama procenata na godišnjem nivou.
Dinar za koji se radilo i primale plate bio je time obezvredjivan pa je na Jadranu. ćitait Slovenija i Hrvatska, cene bile u dolarima i markama a stranci kojih je dosta bilo su mogli da plate tražene cene. Stoga su i cence za krevet na Jadranu bile formirane prema njima, i sve je praktično bila ispisano u devizama.
Od plate je trebalo kupiti devize da bi se išlo na Jadran, naravno zvanično je kupovina deviza bila zabranjena, banke su bile prazne bez para, menjačnice koje danas znamo nisu postojale...

Nisam siguran da je za domaću platu 4član porodica mogla da letuje samo 1 dan ali skoro sam siguran da je max 3-4 dana letovanja moglo da se izvuče za mesečnu platu.
Otprilike neka obična plata radnika je tada bila 150-200 DEM što je bilo 70-100 dolara. Plate su u dinarima bile u milionima ali je 1 milion dinara vredeo ne baš mnogo. Primiš platu 5.tog u mesecu a ona devalvira 100% do 31og., prepolovi se.

Dobro znam da je 1985. odnos bio 3DEM za 1USD.

Tada te 1988. plata u Sofiji profesora univerziteta je bila oko 7-8 USD tako da su naše plate bile "ekstra" u odnosu na istočne susede.

Suština je da ko god je radio za dinare tj primao domaću platu bio je siromašan po svim kriterijumima a ko je bio u posedu deviza mogao je višekratno bolje da prolazi u smislu kupovne moći.

druga polovina 1989. i 1990. su neka drugačija priča po pitanju plata.

Konkretne brojke koje pominjem nisu bitne već odnos tako da jeste, Jadran je bio luksuz za domaću dinarsku platu.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Čak i početkom dvehiljaditih, ponegde su se zadržale različite cene za domaće i strane goste. Stara škola :D

T-T

Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:

Post od Pulp Fiction »

A ako je bilo na crno, ko je imao devize, osim onih koji su radili napolju ili su imali nekoga tamo?

Da, zaboravih inflaciju, i tu priču stari novi dinar, sreće se to i u serijama Kamiondzije i Bolji život, pa se uvek nešto preračunava koliko je nešto starih, a koliko sad novih miliona dinara...
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Imate prilike da konstantno citate neistine od jednog clana foruma.
Ne zelim da mu pominjem ime da se ne bi nastavljali, jer nemam snage sa takvima da se ubedjujem.
Da li je lik maliciozan, ili ima neki problem iz dela mladosti - ne znam.
Citajuci takve nebuloze, potkrepljene “dokazima i svedocenjima” iz izoblicene maste, dobijate i te paradoksalne utiske o bivsoj zemlji.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Fantazmagorije, uvek i na svakoj temi. Ajd što njega i ne pokušavam da razumem jer je to ekstremno besmisleno, ne kapiram zašto mu administracija dozvoljava toliko dugo i toliko često trolovanje. Diskusije gube svaki smisao uz ovakve postove, šta je sledeće - u periodu izmedju dva svetska rata zemljom su vladali svarozi a iz neba je pretela opasnost od zmajeva

Dete sam prosvetnih radnika, plata u dinarima, dede i babe sirotinja pa od njih nikakvu pomoć nisu imali, predavali su marksizam - dakle bez privatnih časova, rada van škole itd... I opet smo tih 80-ih išli svake godine na Jadransko more, svojim autom. Sve do danas, kada sam saznao da za to nismo imali novca
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:

Post od Pulp Fiction »

Kako onda objašnjavate onaj tekst? yugopapir su tekstovi iz tog perioda...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ja se sećam da smo 80-tih na more išli u radnička odmarališta. Mnoge veće firme su imale svoje objekte na moru za radnike, pa je tako moglo povoljno da se letuje.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Tako je išao ko je radio u firmi koja ima odmarališta, no srednje škole ih nisu imale.
Od lokacija kojih se sećam, hotel Niš u Čanju, neki hotel na Hvaru, apartmani u Sutomoru i baš pred rat odmaralište jedne lokalne firme u Herceg Novom.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Roditelji radnici u jednoj od onih fabrika gde su radili proizvode po licenci kako procitah notornu lagariju.
Zemun. Socijala kraj. Radnici pomenutih Inse, Teleoptika, Zmaj...

Svake godine dva puta na more. Prvi put strogo Pula, Rijeka, Rovinj. Najskuplji deo Jadrana.
Svake zime skijanje. Strogo Slovenija. Kakve Jahorine, kakvi Kopaonici.

Kada se to svasta nesto “nemalo”, pa i benzin. Vozilo se na “par-nepar”, a problem je resen kupovinom jos jednog automobila.

I ako mi roditelji nisu generali, ministri, piloti - ja sam se odskolovao za pilota. Visu zrakoplovnu skolu u Zagrebu je mogao da upise ko je hteo, i da ne plati dinara. Na kraju natjecaja ostajalo je i slobodnih mesta.

Ajd’ probajte sve to sada...

I onda saznam da je plata bila u visini mog dvonedeljnog dzeparca, i da nismo imali banane, i da smo isli u Grcku da kupujemo maslac...

Svi u odeljenju smo bili manje - vise iz slicnih porodica. Nije mi poznato da se neko patio, gusio u kreditima i nemao da jede.

Bilo je lepo. Meni je bilo dobro. Nekima malo gore, a nekima malo bolje. Raslojavanja drustva kao danas - ni govora.

Proslo je 20 i vise godina od te Jugoslavije, a sad bi mnogi da prekrajaju istoriju i iz njima znanih razloga pljuju po onome sto je bilo.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Evo ja cu da ga spomenem, Ljubitelj mi rusi sliku o YU :D Vi ostali vracate nadu :D
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Odgovori