O kamerama za snimanje saobraćaja
Re: O kamerama za snimanje saobraćaja
Gde?
Ja ih nigde nisam video da vataju prekrsaje...
Ja ih nigde nisam video da vataju prekrsaje...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Kamere na raskrsnicama služe samo kao ukras
Mada je još 2009. godine najavljivano da će 33 raskrsnice u gradu biti pokrivene sofisticiranim kamerama koje će otkrivati saobraćajne prekršioce, do danas one rade samo na desetak raskrsnica.
Ni iz policije, ni iz JKP "Informatika" nije moguće dobiti tačne podatke o tome koje su raskrsnice pokrivene kamerama, ni njihovoj korisnosti u rešavanju prekršaja, što je Radio 021 pokušavao da sazna od kad su postavljene.
Naime, prvobitna informacija, objavljena još 2011. godine, govorila je da su kamere instalirane na 11 lokacija i da će se njihov broj povećati na 33, a danas se, barem nezvanično, kamere za snimanje prekršaja nalaze na samo devet raskrsnica.
Dodatni problem je što ove kamere, i tamo gde su postavljenje, registruju samo tri vrste prekršaja (prolazak kroz crveno svetlo, vožnja žutom trakom i prekoračenje brzine), mada je bilo reči da će softver omogućavati i kažnjavanje zbog nevezivanja pojaseva, nepropisnog preticanja i drugih prekršaja.
"Niska rezolucija, nefunkcionalne kamere"
U novosadskom odboru sindikata srpske policije upozorili su nedavno da je sistem video-nadzora koji je dat policiji na korišćenje "promašena investicija".
"Kamere su potpuno nefunkcionalne, rezolucija im je niska, danju se magle, a noću se ništa ne vidi. Ne računajući par izuzetaka, ne postoji nikakva automatizacija ili kompjuterizacija pregleda arhivskih snimaka, pa policajaci gube dane listajući snimke ručno, što je dug i mukotrpan proces. Ovaj problem dobija na značaju kada se zna da i onako imamo osetan manjak ljudi na terenu", kaže predsednik novosadskog Sindikata srpske policije Nenad Ljubišić.
Inače, za protekle tri godine koliko je se kamere koriste za kažnjavanje vozača, iz policije se više puta moglo čuti da je video-nadzor pomogao da se smanji broj prekršaja, ali tačni i precizni podaci o efikasnosti rada nikada nisu dostavljeni javnosti.
Raskrsnice pod kamerama
- Bulevar kneza Miloša - Futoški put
- Futoški put - Vršačka
- Bulevar oslobođenja - Narodnog fronta
- Bulevar oslobođenja - Bulevar cara Lazara
- Bulevar oslobođenja - Jevrejska
- Bulevar oslobođenja - Kralja Petra Prvog
- Bulevar Mihajla Pupina - Jevrejska
- Bulevar Mihajla Pupina - Stražilovska
- Hajduk Veljkova - Novosadskog sajma
- Beogradski kej - Marka Miljanova*
- Varadinski most*
* Spominju se samo 2011. godine.
http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Kamere ... ukras.html
Mada je još 2009. godine najavljivano da će 33 raskrsnice u gradu biti pokrivene sofisticiranim kamerama koje će otkrivati saobraćajne prekršioce, do danas one rade samo na desetak raskrsnica.
Ni iz policije, ni iz JKP "Informatika" nije moguće dobiti tačne podatke o tome koje su raskrsnice pokrivene kamerama, ni njihovoj korisnosti u rešavanju prekršaja, što je Radio 021 pokušavao da sazna od kad su postavljene.
Naime, prvobitna informacija, objavljena još 2011. godine, govorila je da su kamere instalirane na 11 lokacija i da će se njihov broj povećati na 33, a danas se, barem nezvanično, kamere za snimanje prekršaja nalaze na samo devet raskrsnica.
Dodatni problem je što ove kamere, i tamo gde su postavljenje, registruju samo tri vrste prekršaja (prolazak kroz crveno svetlo, vožnja žutom trakom i prekoračenje brzine), mada je bilo reči da će softver omogućavati i kažnjavanje zbog nevezivanja pojaseva, nepropisnog preticanja i drugih prekršaja.
"Niska rezolucija, nefunkcionalne kamere"
U novosadskom odboru sindikata srpske policije upozorili su nedavno da je sistem video-nadzora koji je dat policiji na korišćenje "promašena investicija".
"Kamere su potpuno nefunkcionalne, rezolucija im je niska, danju se magle, a noću se ništa ne vidi. Ne računajući par izuzetaka, ne postoji nikakva automatizacija ili kompjuterizacija pregleda arhivskih snimaka, pa policajaci gube dane listajući snimke ručno, što je dug i mukotrpan proces. Ovaj problem dobija na značaju kada se zna da i onako imamo osetan manjak ljudi na terenu", kaže predsednik novosadskog Sindikata srpske policije Nenad Ljubišić.
Inače, za protekle tri godine koliko je se kamere koriste za kažnjavanje vozača, iz policije se više puta moglo čuti da je video-nadzor pomogao da se smanji broj prekršaja, ali tačni i precizni podaci o efikasnosti rada nikada nisu dostavljeni javnosti.
Raskrsnice pod kamerama
- Bulevar kneza Miloša - Futoški put
- Futoški put - Vršačka
- Bulevar oslobođenja - Narodnog fronta
- Bulevar oslobođenja - Bulevar cara Lazara
- Bulevar oslobođenja - Jevrejska
- Bulevar oslobođenja - Kralja Petra Prvog
- Bulevar Mihajla Pupina - Jevrejska
- Bulevar Mihajla Pupina - Stražilovska
- Hajduk Veljkova - Novosadskog sajma
- Beogradski kej - Marka Miljanova*
- Varadinski most*
* Spominju se samo 2011. godine.
http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Kamere ... ukras.html

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Vodite racuna na autokomandi vec drugi put ove nedelje vidim policajce koji slikaju da li se propustaju pesaci na pesackom prelazu kod pumpe. Jedan dan su slikali iz policijskog Peugeota koji je bio parkiran na pumpi, a drugi dan iz civilnog Zunta bordo boje koji su parkirali na ostrvu .
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
A je l' slikaju kratere oko sina i na samom kruznom toku ?

Ogi care nepopraviv si!

- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31

Ako nesto mrzim to su te sine na autokomandi, i to kada se ide od hrama kao kruznom toku. Tu moram da stanem i u prvoj predjem iako imam prednost, pa ako ovi sto me cekaju da prodjem skontaju da ih pustam, eto s*anja.

uuu, ja sam sad poceo da pazim na auto, valjda dok me ne prodje to "novi auto" ponasanje. Svi pizde kad dodjem do nekih radova, rupa, sina... A u autu se uopste ne oseca 

- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Danas sam dobio informaciju da kamere za brzinu i dalje ne rade. Samo su tri kamere na nekim lokacijama u gradu(Beogradu) u test fazi i cuo sam da su aktivirane tj. da su kaznjavali sve vozace koji su prekoracili brzinu, do sada bi isplatili minimum 3 puta kamere koje su ugradili. Sto se tice kamera za crveno i za zutu traku, one rade. A po kom principu rade, to vec ne znam.
Da gi je*em ako radi kamera za crveno kod Usca.
Ja i dalje slusam pricu kako je problem sto institut Pupin nece da izda dozvole i bazdari kamere. Bez tog dokumenta valjda ne mogu da prodju na sudu. Ili tako nesto, uglavnom, ne rade
Ja i dalje slusam pricu kako je problem sto institut Pupin nece da izda dozvole i bazdari kamere. Bez tog dokumenta valjda ne mogu da prodju na sudu. Ili tako nesto, uglavnom, ne rade

Za brzinu ne rade sigurno, je bih ja do sad bio u zatvoru. 
Nikad nisam sa "do 50km/h" prosao

Nikad nisam sa "do 50km/h" prosao
u gagarina ne rade za brzinu sigurno...
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Lljudi ne zajebavajte se sa kamerama, sada ne rade al je sigurno da će početi kad tad, a sumnjam da će nešto posebno najaviti i objaviti
naravno, i sa tim se potpuno slazem. ali do sad je dobar deo toga bio psiholoski rat a ne realno stanje gde je tehnika ispravna i u upotrebi...
sto se mene tice, mogu da pocnu da kaznjavaju i od juce, ali neka kaznjavaju sve, bez izuzetaka...mada, sve je to do sad vec prezvakano...
sto se mene tice, mogu da pocnu da kaznjavaju i od juce, ali neka kaznjavaju sve, bez izuzetaka...mada, sve je to do sad vec prezvakano...
- bane valjevo
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
- Garaža: Hyundai Getz 1.3b
Možda sam već spomenuo, ali ona kamera na uglu Cvijićeve i Starine Novaka blicne ponekad. E sad, da li je zbog brzine ili zbog crvenog, i da li stižu čestitke na kućnu adresu zaista ne znam..
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Malo je glupo kad već dadosmo tolike novce da kamere ne rade. Za ovaj efekat su mogli i samo kućišta da postave bilo bi malo jeftinije.