Filter goriva za benzinca

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
drako
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 00:27

Filter goriva za benzinca

Post od drako »

Da nije došlo ovo škrbavo vreme ne bih ni postavljao pitanje.
Na velikom servisu pre 1,5 g. menjali su mi filter goriva sa kojim sam prešao 6000 km.
Obzirom da je kvalitetan filter (UFI) za Octaviu 2,000 din, razmišljam da li da ga na ovako maloj kilometraži menjam ili ne.
Na koliko se km uopšte menja filter goriva kod benzinaca ili je i to fra kao sa uljem određena kilometraža ili vremenski rok pa šta pre istekne.
Bio sam Darvel. Nisam daleko odmakao...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Filter goriva za benzinca

Post od Heinz »

Bez brige. Menja se posle 50-60k km. Mada bi ti naši majstori na svakom servisu menjali da bi više zaradili.
Korisnikov avatar
AR33401
Reactions:
Pridružio se: 15 Jan 2012, 23:44
Garaža: Alfa Romeo 145 1.7 16v
Kontakt:

Post od AR33401 »

Svi filteri se menjaju na svakom redovnom servisu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Jel to možda piše negde?
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Filter za benzin može da se menja prvi put i na 120k km :) piše u uputstvu kada se menja.
Boringly average, but also perfect for school run mums
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ili se na primer, menja prvi put na velikom servisu, 160.000km a prema fabrickom uputstvu.
Kod benzinaca sa ubrizgavanjem retko se menja filter goriva pre 100.000km a na karburatorima se filter menja tipicno na 40.000km
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

AR33401 napisao:Svi filteri se menjaju na svakom redovnom servisu.
Naravno da ne.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

AR33401 napisao:Svi filteri se menjaju na svakom redovnom servisu.
i izmedju dva redovna servisa se menja jos jednom sve , za svaki slucaj.
Korisnikov avatar
AR33401
Reactions:
Pridružio se: 15 Jan 2012, 23:44
Garaža: Alfa Romeo 145 1.7 16v
Kontakt:

Post od AR33401 »

Uputstvo okacite macku o rep. Ono se odnosi na benzin, a ne na mulj koji sipate u vase rezervoare. Sta sve izadje iz filtera posle 10000km, sacuvaj boze. Pa sve to lepo onda ode u dizne, pa preko povratnih gasova opet na dizne, pa onda trokira, ne ide itd. Mislim da 1-2 hiljade dinara vise na redovnom servisu nije neka ozbiljna investicija, a jos da cujem da to ne valja raditi jer u uputstvu tako ne pise i bicu konacno impresioniran.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Gde ti sipas mulj umesto benzina ? Sala, nije pitanje jer odavno na pumpama drze benzin a kantice sa svercovanim buckurisem nesto ne vidjam.

Bas povodom takvih predrasuda o svemu mogucem sto nam toce ja otvarao filter benzina tako sto sam presekao bonsekom na pola da vidim. Nista posebno, nikakvog mulja, filter fabricka ugradnja (vidi se po pecatu na njemu i datumu, a i po servisnoj dokumentaciji) nakon 140.000km na autu sa ubrizgavanjem.

Sto se tice dileme da li je dozvoljeno od stane fabrike da se menja nasumice u znatno kracim rokovima, jeste moze. To moze i sa svim ispravnim delovima auta da se radi, na primer mogu svecice obicne bakarne umesto 30-50.000km da se menjaju na 5.000km ili 10.000km ako tako nekome odgovara.
Isto je cena priblizna filteru pa opet nesto nisam cuo da svecice neko nasumice menja u znatno kracim rokovima od preporuka konstruktora motora.

Ali, ako znas da ti je umesto benzina sipan mulj, ili ti neko nesto namerno sipao u rezervoar, ili je rezervoar metalni i zardjao svakako da je pozeljno sto pre, najbolje odmah sve ispustiti iz rezervoara, isprati ga i zameniti filter benzina.

Moje iskustvo je da preporuke odrzavanja obicno vrlo dobro odgovaraju stvarno potrebnim intervalima zamene potrosnih delova.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Moj prijatelj je popasao mulja poprilićno, da nije mogao da upali auto. Sva sreća pa nije prosao filter goriva, nego je tu stao. Kada su u trio motorsu rastavili rezervoar i creva, nisu mogli da se načude koliko ima mulja i neke sluzi. Otvorio je taj čovek iz trio motorsa, na nekom "japanci" forumu možda mazda srbija, temu o tome, imaju i slike.
U pitanju mazda 1.6 dizel, 2006 godište, tada je imala oko 120,000km.
Kada sipaš iz kanistera bar znaš šta sipaš, a iz pištolja ko zna šta uleće.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Dizel je drugo, filter za gorivo kod dizela se menja na svakom malom servisu (makar sam ja tako radio)
Kod benzinaca filter goriva se menja jako retko, na svakih 100inak hiljada, pa i više
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Saglasan, dizel je sam po sebi takav da stvara mulj a uz to u njemu zive i rastu alge. Filter kod dizela dodatno jos ima ulogu i da sakuplja vodu, 10-15k je interval zamene.
Kod dizela je redovnost zamene filtera goriva kriticna po pitanju odrzavanja auta i u rangu sa zamenom ulja.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Meni u kanisterima stoji dizel nekad i po mesec dana. Kada ga istresem u auto, u peleni ostane sve neka sluz, a dole po kanisteru mulj neki.
Sipanje iz kanistera mi se čini kao mnogo bolja opcija od pištolja, po pitanju tih nečistoća. Em se odvoji mulj, sluz i voda, em vidiš šta sipaš.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

nikaragva napisao: Otvorio je taj čovek iz trio motorsa, na nekom "japanci" forumu možda mazda srbija, temu o tome, imaju i slike.
U pitanju mazda 1.6 dizel, 2006 godište, tada je imala oko 120,000km.
Ajde ako moze link.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Odgovori