Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Delija »

Puzo81 napisao: 09 Avg 2020, 13:20 Presek svaje posle godinu dana u Hamburgu.

Ovde je radila 12h dnevno za 400e.Vozili su raspalog juga, plaćali kiriju.

U Hamburgu je naravno sistem i bolje je u smislu zetonja radi za oko 3j neto, ona 1,5bruto(990neto), klinac dečiji dodatak i razbija školu u tom multinac odeljenju.

Žive u 70kv za 1000e, troškovi još oko 300, kupili A4 B8 2.0tdi i smarta fortwo brabus, opremili stan sa uređajima full. Klopa dpbra.

Žešće mane po meni:
-Zet je ponedeljak-petak na putu u kamionu, samo vikend kući,
-ona radi za sada, terensku negu starijih prva ili druga smena sedmično, 8-10h.Nemci stipse kakve u životu nije videla,
-vreme je užas, kiša 250dana u godini, šetaju u kabanici,
-stan ili kuću nikada neče kupiti jer kaže nema ispod 800-1.000.000 da valja u Hamburgu (ne okolina)
-sve što su uzeli je na kredit 2-5-10godina a kamate su bolesne po planu otplate koliko sam video.

Nikada se nw bi vratila ovde i zadovoljna je. Razumem, ovde su baš baš rmbačili za 800e zajedno.

p. s.

Mesečno osiguranje za B8 je 120 a za smart 80 plus godišnji tehnički reče.
Ako je zet bio kamiondzija i ovde, a ona imala platu 400 evra - nesto ti u racunu ne stima, posto on sigurno nije radio za samo 400 evra.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Kamionžija je postao pre 4godine, tada položio i C i E :kezo:

Oboje su radili u auto delovima.

Tako da sw njima isplatio odlazak definitivno.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

shandu90 napisao:Te periferije i prigradska mesta su jako lepo sredjena, samo sto je malo cimanje doci u grad.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pazi, realno koliko puta se silazi u centar, jer ljudi ne vise po kaficima i restoranima, niti su poslovi po centru, vec okolo. Kupovina je dosta online, a otici s vremena na vreme nike problem.

Ja zivim 6 km od centra, i sporta radi vikendom se prosetam ili odem bajsom. Kako zivim tik uz Rajnu, imam sve sadrzaje oko mene, hodam vise kilometara dnevno po keju i okolo.

Autom ne prelazim ni 50 km mesecno sada, jer smo u home office modu do daljnjeg, a i inace mi ke kanc u istoj ulici :-)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Poslednja izmena od ikac2000 u 09 Avg 2020, 16:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Moze racun da ne stima, koliko hoces. Ljudima je kvalitetniji zivot i to je to.
Posle par godina se gleda u sitna crevca

Gesendet von meinem Blaumi Note 5 mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Promasio si temu.
Odgovorio je na moje pitanje.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Nisam ja nista promasio

Gesendet von meinem Blaumi Note 5 mit Tapatalk

Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

O da. Jesi promasio. Uopste nisam poredio kvalitet zivota niti bilo sta slicno, vec komentarisao konkretnu cifru iliti cistu matematiku.
Tek na ovu moju konstataciju koja sledi moze da ide tvoj odgovor ;)

Puzo81 napisao: 09 Avg 2020, 16:40 Kamionžija je postao pre 4godine, tada položio i C i E :kezo:

Oboje su radili u auto delovima.

Tako da sw njima isplatio odlazak definitivno.
Znaci, mogao je da vozi kamion i odavde, od pre 4 godina - ali nije?

Razumem da tamo bolje zive nego sto su ovde ziveli sa 800 evra, ali biti kamiondzija bas i nije zivot :(
To je mogao i odavde da radi za sigurnih 1000+ evra - radeci za strance, naravno.
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:

Post od Puzo81 »

U finans smislu sada imaju sigurnost koliku toliku.
Jedino što je bezveze što je sve na kredit.

Važno da su oni srećni pored tih manjkavosti jer su ovde radili od 9-19(20h) svaki jebeni dan sem nedelje.

Kamiondžija je zeznut posao. To možeš kada si mlad i samac. Otac mi je bio profi vozač kamiona 42godine ali sreća bio je svaki dan kući posle 17h.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Pa upravo to. Jako tezak posao i skidam kapu i pojedincima koji to rade i njihovim familijama - tu pogotovo mislim na one koji imaju ture po celoj Evropi i ne vidjaju familiju po nedelju i vise dana.

Moja poenta je bila da je pogresno porediti 800 evra i platu koju sada imaju tamo, jer je mogao od pre 4 godine i ovde da vozi kamion i zaradjivao bi mnogo vise od tih 400 evra, ali i ne bi radio 9-19h, vec bi kao kamiondzija imao i daleko losije radno vreme - kao sto ga ima sada tamo.
Poslednja izmena od Delija u 09 Avg 2020, 17:27, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:

Post od Puzo81 »

Radio je jedno 6m za neku firmu u SLO ali vozio ture po EU i bio još manje kući u NS. Zeznuto kada je puklo, onda bilo daj šta daš i "sreća" odmah premostio da radi kod nekog CG u Hamburgu koji ima jaku firmu.

Recimo mene bi odvratila klima gore pa neka imam i 4000neto. Psihički bih bio sjeb totalno.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Kontakt:

Post od Delija »

Da, te firme nisu bas stabilne - cesto su neke mutljavine u pitanju. Dobar drugar je prvo radio za neke Austrijance, pa onda za Madjare, pa onda valjda za Nemce.

Ako mu je ova firma 100% pouzdana - i to znaci dosta.

Ta klima jos i nije losa, ako se uporedi sa recimo Norveskom, Finskom, Svedskom. Tamo ne bih mogao da zivim pa da me placaju milione. Dobro - za milione bih i razmislio :D
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:

Post od Puzo81 »

Pouzdana, novi kamioni, plata na vreme, poštuju ga, prezadovoljan.

Drugar je automehaničar u Norveškoj, kaže odlični uslovi i kinta u ovlašćenom servisu a na klimu se navikao, magla kiša hladno magla :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

U suštini ništa nema svoje, pozajmio i tek treba da zaradi. A glavno je pitanje sopstvene nektretnine, tek kada to ima u svom vlasništvu može da se kaže da je stigao na početak, na zelenu granu za bezbedna dalji život.
Posao je promenljiva kategorija, danas ga imaš a sutra već nemaš.

Kada se pogleda po tvom opisu žive tu ok proseka i to sa 2 pune plate (puno radno vreme).
Neki kada porede uzimaju procenu da li može normalno da se živi od jednog prihoda, od jedne plate/zarade za normalno radno vreme. To bi trebalo biti neko normalno stanje.

Ili drugi kriterijum, da se od 100 plata kupi sopstvena nekretnina i mestu gde se radi,

Porediti nas i Hamburg i nema mnogo smisla, mi smo još u pelenama a oni su odrasli ljudi u naponu snage...figurativno.

Ono što ovde najviše fali je nseisgurnost u svakom smisilu, pravna jer ništa nije garantovano da će biti po zakonu u praksi, ekonomska jer sutra može neko sranje i neki haos da se desi iznenada.
Kod nas iskustvo uči da se stvari dogadjaju u ciklusima, i da ne postoji koninuutet stalnog napretka i poboljšanja standarda/ kupovne moći. U tom smislu iznos plate u nekako postaje sporedana kao takav, jer fale neke druge temeljne vrednosti i pretpostavke u oragniazaciji društva kao celine.
Fali nam pouzdana i uredjene sistem jednak za sve gradjane.... po meni osnovni problem i osnovni uzrok ostalih izvedenih problema pa i u krajnem novca tj plate.

ps. Kada su već stranci svejedno im je gde žive pa se lako mogu preseliti iz Hamburga u neko drugo mesto sa boljom klimom, barem ja tako rezonujem.

Inače prošle godine sam bio u Hamburgu kratko i ono što sam video je prilično lep grad, ja sam bio lociran u hotelu Atlantik Kempinski na samoj obali i tu je stvarno lepo sredjen taj kraj.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

U Stutgartu kad je pocela da pada kisa u oktobru, padala je do juna. Mogu misliti kako je u Hamburgu tek.

Ovde je po meni glavna mana D O S A D A! Ljudi koji su stalno sedeli u kuci u Srbiji i cekali 10 dana godisnje da odu na more ovde se super uklope. Ja ne mogu sto se tice toga i to ce mi biti poslednje na sta cu se navici.
Volim sto sam voznju lako prilagodio ovdasnjoj kulturi (brzinu voznje), sto sam dodatno podigao ekolosku svest, i tako neke druge stvari sam "doveo u normalu", ali taj njihov zivot ne mogu da vodim i to me jedino hebe ovde. Subotom trcis da sve obavis i tako ti prodje, nedeljom nista ne radi, nemas zelju da izadjes napolje, sve im se svodi da voznju biciklom po sumama i setnje, jebale ih setnje i biciklovi.
Radnim danom ako zavrsim ranije nemam sta da radim jer zena radi, poznanici rade, gde da idem?
Al da je za sve ostalo prst u uho - jeste. Maltene sve sto pozelis da kupis (sem nekretnine) - mozes da kupis bez da te zasvrbi dzep.
Kad se okrenem za godinu dana sam napredovao 200% u odnosu na moje drugare iz NS kod kojih se apsolutno nista nije promenilo. Ali oni danas ponesu po hiljadu dinara, odu na Strand, popiju po 5 piva, sprdaju se, a ja idem da prosetam oko jezera koje je btw ogradjeno, jer jelda neka zabrana, zastita, kurac moj...

Uvek sam u ovoj temi surovo realan, sa moje tacke gledista. Oprostite :mrgreen:

Evo vam i slika :glavomuzid: :kezo: :kezo: :kezo:
Slika
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Gagi objasnjava volim da procitam tvoj upis jer ne uvijas i ne opravdavas

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Odgovori