Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od rele »

Oce da se druzi a srezao na 3 porodice :dobarvic:
Dobar si gagi :D

Ako je plata neto 1500 nema sanse da bude dovoljno za jednu porodicu( posebno sa decom),eventualno ako u nekom seocetu placaju stan 500e i to je onda na guzove da preguraju( + da dobijaju deciji).

Sa 3000 kucnog budzeta se moze solidno ziveti cak i u vecem gradu, ali bez nekih avantura tipa kafane,skupe krpice itd...
Poslednja izmena od rele u 10 Avg 2020, 20:46, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Pa poceo sam da se druzim sa njih 30, pa kad sam skontao sta i kako funkcionise - ajte vi samo druzite se. :mrgreen:

Mislim da je 2200-2300 donja granica, al onda kao sto sam rekao nema nista sa strane i sto kaze Rele nema kafe po kaficima, Tomija, Gucija, Armanija itd. Po meni onda bolje u Srbiji da se zivi ako se gleda samo ta finansijska strana.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Znas kako,mentalitet starosedelaca i navike su drugacije nego nase i na to se treba navici.Svako placa svojeu kafani npr i slice fore.
Trebao sam sredinom avgusta ici na neki kako oni zovu letnji fest tj kod nas zurka kod nekog kuci u dvoristu i svako ko je bio pozvan imao je zaduzenje sta da donese i sve stavljeno na papir. Nema kao kod nas danas ja,sutra ti i tako u krug...

Opet se vracam na te j....e pare, ko je u Srbiji imao 500e mesecno nije mogao lepo ziveti u smislu da je opusten,da ne brine sta ce deca pojesti,popiti,obuci,knjige za skolu,registracija tj neke osnovne stvari.
Pandan te plate u Srbiji je oko 2000e ovde i sa tim parama se sve to moze opusteno i bez brige podmiriti.
Za sve ostalo mora vise....
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Jel to znači da je za preživljvanje u nekom gradu (Minhen, Frankfurt, Hamburg, Berlin, Diseldorf i slično) potebna plata 2000-2200-2300 pa naviše, znači ono ispd proseka standard ali bez trzavica od prvog do prvog da će nešto nedostajati od osovnih stvari?

To je koliko otprilike bruto 3000-3500 za poreksu kategoriju samca (jedinog zaposlenog u familiji) ?

Ili možda prostije, potrebna minimalna satnica oko 20tak evra bruto?
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

Na te plate dodajte za dva deteta jos 408 evra dodatak, pa se izgura. Od nove godine 434.

Inace u Kelnu ako 4clana porodica padne ispod 2100 evra neto, socijalno doplacuje do te sume, ili nekako subvencionira da se pregura. Zato ima puno ljudi na socijali, jer su odrzivi.

Inace nije bas za uporediti zivot na pozitivnoj nuli ovde i dole, nije sve u parama.

P.S. U Kelnu sa 2500 neto moze porodica sa malom decom fino da prodje ukoliko nema auto i kredite.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Poslednja izmena od ikac2000 u 10 Avg 2020, 21:12, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Kontakt:

Post od rele »

Opet je vrlo individualno, sve zavisi sta zelis i kako si navikao ziveti,planiras li ostati na nekoj slicnoj plati tj poslu ili planiras napredovati itd....
U principu sa 2200 mesecno kao samac mozes sasvim solidno ziveti ali bez nekih preteranih ocekivanja i bahanalija ali sasvim solidno,ako se malo izvuces iz grada i nabavis jeftiniji stan eto odmah razlike za npr bolji auto ili da se ta razlika stedi...

https://www.brutto-netto-rechner.info/

ovde vrlo lako izracunas bruto-neto odnos

Sad kad rece ikac,ovde ima dosta na socijali i zbog takvih nama koji radimo deru poreze, a oni patkom ne mrdaju,imaju sve placeno i jos dobijaju ako se nevaram oko 400e mesecno.
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Samo da dodam primer prijateljice iz okolone Hanovera, koja jedina ima platu, dva tinejdzera i muza. Radi kao Pflegerin.

Sa njenom platom su zadovoljni i mogu i da plate kiriju, hranu, i nakon 8 meseci su ustedeli i za stariji Touran.

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Sad sam preko ovog kalkulatora na bruto platu od mesecno 5000 izracunao neto i odbici su oko 33%. U Srbiji kad sam radio su fiksni bili odbici 27%, u Madjarskoj isto fiksni i 33%. U Nemackoj je verovatno je stepenasti sistem sto vise zaradjujes, to vise uzimaju. Sto je interesantno u Svajcarskoj su porezi dosta manji, gledao sam nekoj sumi 60 ili 80k franaka godisnje bruto odbici su bili 20% ili nesto manje, s tim da zdravstveno tu nije ukljuceno. Jesu veliki porezi u Nemackoj, ali se i dobije nesto za taj novac.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Da, progresivno raste porez, za bolje placene poslove ide i do 50%.

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Nisam ulazio u detalje, ali je bila priča kod naših deviznih penzionera da se za slične poslove u Austriji, na kraju dobije relativno veća penzija od onih koji su radili u Nemačkoj.
Moj deda je radio u Nemačkoj, imao je relativno dobru platu i dobar posao, a sada prima penziju iz dva fonda.
Mislim da je imao 1200e + 400e iz privatnog fonda kada je izašao u penziju, a sada je dogurao do 1900e, što je generalno jako dobra penzija.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Nisam ni mislio da pričamo o primanjima i življenju na socijalnoj pomoći.
Pre neki standardni, prosečni prihod iz normalnog rada, radnog odnosa koji generioše uobičajeni da ne kažem prosečni životni standard/ kupovnu moć plaze i koliko je satnica potrebna za taj prosečni nivo.

To da se ima auto srednje klase d ili E segment (bar jedan u porodici) smatram da se podrazumeva u orodici (nemačkog) prosečnog standardai.. Jedna plata bi trebala da obezbedi makar prosek/medijanu prihoda porodice?
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Kontakt:

Post od rele »

Samo sam se nadovezao na konstataciju od ikca vezano za socijalu.

Sto se tice plata imas dve opcije: sa tarifnim ugovorom i bez .

Tarifnim ugovorom je radnik po svakom pitanju dosta zasticeniji nego bez,definisana je min satnica,detalji oko otkaza ili otpustanja,godisnji,dodaci na platu itd.
Ovde dosta ljudi pravi gresku kad pregovara za platu jel misle da ne mogu dobiti vise od ponudjenog tj odredjene grupe i klase koju im ponude a koje su razvrstane prema obrazovanju i iskustvu u radu. Naravno to nije tacno i ja sam licno to postigao.

Kod obicnog ugovora se sve zasebno dogovara pa sta isposlujes.

Neko ko je ovde rodjen i mi koji smo sveze dosli nema sanse nikada da se poredimo,pricam ako imamo podjenake plate.
Ovde od nas svako krece iz debelog minusa i pravi sve od pocetka,dok su domaci ,pa domaci... Znaju sve cake,papirologiju,zaradjuju jos od srednje skole itd...
Srednja klasa ima sve sto srednja klasa na balkanu moze da sanja,naravno to ima i svojih mana,cesto i ne tako malih.

Sta ce sve moci od prosecne plate da se resi velikim delom zavisi od toga gde se zivi, a i prosecne plate unutar nemacke dosta variraju.
Ja da placam stan npr 500e manje nego sad to bi znacilo 500e svaki mesec u stek, a da bih to postigao moram se izvuci debelo izvan regiona nekog velikog grada,barem 50+ km.
Itd,ima tu dosta varijabila koje uticu na celokupnu sliku i mogu dosta da je menjaju.

Sve u svemu,moze se dosta kvalitetnije ziveti nego u Srbiji a da se radi isti posao pa cak i u manjoj meri .

I jos jedna greska koju nasi ljudi rade a iz navike od kuce( jedva dobijes posao i cuti gde si ) je da se ucaure na jednom poslu i tu tavore za iste pare i rade kao ludi a sve iz straha da to ne izgube iliiz straha od promene...
A posto je ovde surovi kapitalizam,covek se mora izboriti za sebe jer ce svako gledati da te plati sto je manje moguce tj naj manje sto je zakonom dozvoljeno.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

O platama, parama, finansijama ne vredi pricati. Sve je to individualno. Ne moze ni priblizno da se kaze, jer smo svi razliciti i imamo drugacije potrebe i navike.

Gesendet von meinem Blaumi Note 5 mit Tapatalk

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

ikac2000 napisao: Radi kao Pflegerin.
Ušao si u fazu "kako se ono kaže na srpskom?" ili misliš da ovde svi znaju nemački?

T-T

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ja isao na google da vidim sta to znaci :)
Odgovori