Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Jasno je da je veća kupovna moć nemačke u odnosu na srpsku platu, što je i logična posledica na individiualnom nivou stanja opšte ekonomske razvijenosti privrede i samog društva. Shodno tome i socijalna pomoć je veće kupovne moći...kao i sve ostalo u smislu prihoda.
Isto je jasno da kada živiš negde na periferiji očekuje se da je niži trošak prostog stanovanja, stanarine.
Tako je svuda u svetu, nije Nemačka nešto posebna u tom smislu.
Moja pitanja su više za procenu koliko je novca tj kolika plata potrebna (mesečna ili kao satnica izražena) da se ima standard kupovne moći tog nekog imaginarnog Nemca srednje klase. Koliko zaključujem za život u gradovima zapadnog dela Nemačke to je 2500 +- neto minimalne plate ako je prihod familije jedna plata, Sve bez socijalne pomoći.
Shvatam da plate ispod 2,000evra su zapravo nedovoljne, ne omogućavaju normalan život tamo uobičajenog nivoa ako se nema još prihoda sa strane- pomenuta socijala, druga plata u zajednici ili dopunski posao i slično.
Ne bih rekao da na Balkanu generalno uopšte postoji srednja klasa, tako da ne mislim da se može reći da nešto sanja u istom smislu kao što su očekivanja Nemca. Mi smo ipak kategorija nerazvijene ekonomski zemlje, i tako je već decenijama unazad makro ekonomski posmatrano.
Naravno na nivou pojedinca je šaroliko kao što je i u Nemačkoj stanje različito od pojedinca do pojedinca bilo origigi Nemca bilo useljenika.
Naravno da je zarada/ plata stvar individualne prodaje svojih znanja, veština, sposobnosti i da poslodavac teži da manje plati ako može.Tako je i širom sveta tj drugim zemljama manje više.
Isto je jasno da kada živiš negde na periferiji očekuje se da je niži trošak prostog stanovanja, stanarine.
Tako je svuda u svetu, nije Nemačka nešto posebna u tom smislu.
Moja pitanja su više za procenu koliko je novca tj kolika plata potrebna (mesečna ili kao satnica izražena) da se ima standard kupovne moći tog nekog imaginarnog Nemca srednje klase. Koliko zaključujem za život u gradovima zapadnog dela Nemačke to je 2500 +- neto minimalne plate ako je prihod familije jedna plata, Sve bez socijalne pomoći.
Shvatam da plate ispod 2,000evra su zapravo nedovoljne, ne omogućavaju normalan život tamo uobičajenog nivoa ako se nema još prihoda sa strane- pomenuta socijala, druga plata u zajednici ili dopunski posao i slično.
Ne bih rekao da na Balkanu generalno uopšte postoji srednja klasa, tako da ne mislim da se može reći da nešto sanja u istom smislu kao što su očekivanja Nemca. Mi smo ipak kategorija nerazvijene ekonomski zemlje, i tako je već decenijama unazad makro ekonomski posmatrano.
Naravno na nivou pojedinca je šaroliko kao što je i u Nemačkoj stanje različito od pojedinca do pojedinca bilo origigi Nemca bilo useljenika.
Naravno da je zarada/ plata stvar individualne prodaje svojih znanja, veština, sposobnosti i da poslodavac teži da manje plati ako može.Tako je i širom sveta tj drugim zemljama manje više.
pedja napisao: 10 Avg 2020, 22:54Ušao si u fazu "kako se ono kaže na srpskom?" ili misliš da ovde svi znaju nemački?ikac2000 napisao: Radi kao Pflegerin.
Nisam nikada učio nemački, ali sam se setio da na Nivea i ostalim nemačkim sapunima, šamponima, itd. često piše "Pflege" pa kapiram da to mora biti "nega"?

-in je nastavak za žensku osobu, kao ono Kanzler/Kanzlerin, pa bi onda Pflegerin bilo "negovateljica"?
(priznajem, veliku pomoć je pružilo i znanje koja zanimanja naši najčešće rade kad tek odu u Nemačku)

Ђенерал Јанковић
Izvinjavam se, to nisam ni primetio, jer mi ovde, nasi, koristimo te izraze, kao sto kazemo i autoban a ne autoput.
Pflegerin je medicinska sestra ( bukvalni prevod je negovateljica, ali se ona kaze Pfleger helferin ili slicno) , ako sam dobro razumeo, ne koristi se vise izraz medicinska sestra od 2003 ili tako nekako (ali ko je stekao to zvanje pre toga moze da zadrzi titulu) , zbog polne ravnopravnosti, kao i asocijacije na casne sestre koje su ranije negovale pacijente i koje su odlika hriscanstva, a sada je ovde dosta ostalih kultura.
Samac moze da iznajmi sobu za 400 evra u vecem gradu, za hranu i troskove do 300, sve ostalo ide na stek, auto, garderobu, provod. Tako pocinje dosta mladih Hrvata ili ostalih EU.
Za porodicu, da se ne odrice kvalitetne ishrane koju sami spremaju, 2500 je komotno za pozitivnu nulu u gradu, van grada moze i znacajno manje, znaci jedna fina zanatlijska plata. Druga plata je cist stek. Mada tu nema granica, zavisi ko kako trosi i sta ocekuje.
Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk
Pflegerin je medicinska sestra ( bukvalni prevod je negovateljica, ali se ona kaze Pfleger helferin ili slicno) , ako sam dobro razumeo, ne koristi se vise izraz medicinska sestra od 2003 ili tako nekako (ali ko je stekao to zvanje pre toga moze da zadrzi titulu) , zbog polne ravnopravnosti, kao i asocijacije na casne sestre koje su ranije negovale pacijente i koje su odlika hriscanstva, a sada je ovde dosta ostalih kultura.
Samac moze da iznajmi sobu za 400 evra u vecem gradu, za hranu i troskove do 300, sve ostalo ide na stek, auto, garderobu, provod. Tako pocinje dosta mladih Hrvata ili ostalih EU.
Za porodicu, da se ne odrice kvalitetne ishrane koju sami spremaju, 2500 je komotno za pozitivnu nulu u gradu, van grada moze i znacajno manje, znaci jedna fina zanatlijska plata. Druga plata je cist stek. Mada tu nema granica, zavisi ko kako trosi i sta ocekuje.
Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk
Uvek mi je smesno kada cujem ovu recenicu od ljudi sa nasih prostora. Prvo em nije surov kapitalizam - odnosno beskonacno je socijalniji nego iz nasih krajeva, em kada bi ti kupovao auto jel dajes najjacu mogucu cifru ili gledas da bude najmanja moguca za najvise dobijenoga? Pa svako vredi drugacije, niko nije isti. Vreme stanc poslova da vredis koliko radno mesto vredi je davno proslo... (za veliku vecinu malo vise placenih poslova) Ja veci problem vidim sto su ljudi podivljali pa im nista nije dovoljno, pa moraju da budu osvesteni da ne dobijaju bas sve sto traze. Ali zato postoji razlicit profili kompanija od drzavnih, preko polu drzavnih, familijarnih i tako dalje. Ja nekako taj surovi kapitalizam nikako da vidimrele napisao: 10 Avg 2020, 22:42 A posto je ovde surovi kapitalizam,covek se mora izboriti za sebe jer ce svako gledati da te plati sto je manje moguce tj naj manje sto je zakonom dozvoljeno.

Ono sto pocinje da nedostaje na zapadu (tu sam pa mogu da komentarisem) - a spada u imali smo a nismo znali, je da ljudi sve vise rade poslove (samo) zbog para a manje zbog samog posla i ispunjenja sebe sto vodi do konstantnog pada kvaliteta istih poslova, ali sta ces, takvi su svetski trendovi...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Najsuroviji kapitalizam sam iskusio u Srbiji. Rad jutrom od 8 do nedefinisano uvece 6-7-9 kako kad (fleksibilno radno vreme
) za 250e mesecno bez prijave. Takvo vreme bilo. Hvala Bogu nisam radio, ali sam gledao mucenike u fabrici kablova koji su radili za tridesetak hiljada, 3 pauze u smeni, ukupno 30 minuta. E to je robija.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Ima toga i sad. Samo je sad plata 45-48000.
Послато са SM-A605FN помоћу Тапатока
Evo za poređenje, s tim što kod nas treba imati na umu da ~75% ljudi prima zarade manje od prosečnih
https://www.stat.gov.rs/sr-latn/vesti/2 ... 20/?s=2403
Navešću samo par podataka (maj 2020.)
SRB prosek 58 892
BG prosek 72686
Vojvodina prosek 55724
Ima tamo i tabela prema delatnostima i stručnoj spremi (za 2019.)
https://www.stat.gov.rs/sr-latn/vesti/2 ... 20/?s=2403
Navešću samo par podataka (maj 2020.)
SRB prosek 58 892
BG prosek 72686
Vojvodina prosek 55724
Ima tamo i tabela prema delatnostima i stručnoj spremi (za 2019.)
- rele
- Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
- Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
- Kontakt:
Ljubo, moja konstatacija jeste suvise uopstena i nije tako u svim sferama.
Ono sto sam hteo reci se odnosi na ono sto sam licno doziveo u Srbiji i ovde.
Ja radim po tarifnom ugovoru javnih sluzbi i trenutno imam vecu platu od vecine kolega a mozda dvoje njih imaju kao ja a razlika i nije bas mala,a radimo isti posao,dak na primer u Srbiji u javnom sektoru u kojem sam takodje radio plate su bile skoro svima jednake uz smesne dodatke za nocne smene,praznike itd i naravno nema pregovaranja o plati tako da smo svi vise manje bili jednaki.
U privatnom sektoru imam samo par primera i iskustva su krajnje razlicita.Od tebi smesnog "surovog kapitalizma " i izrabljivanja radnika naj gore vrste( doduse pretezno su vlasnici takvis firmi stranci a bome ima i lokalnih) pa do vise nego korektnog i ljudskog odnosa prema zaposlenima.
Ono sto sam hteo reci se odnosi na ono sto sam licno doziveo u Srbiji i ovde.
Ja radim po tarifnom ugovoru javnih sluzbi i trenutno imam vecu platu od vecine kolega a mozda dvoje njih imaju kao ja a razlika i nije bas mala,a radimo isti posao,dak na primer u Srbiji u javnom sektoru u kojem sam takodje radio plate su bile skoro svima jednake uz smesne dodatke za nocne smene,praznike itd i naravno nema pregovaranja o plati tako da smo svi vise manje bili jednaki.
U privatnom sektoru imam samo par primera i iskustva su krajnje razlicita.Od tebi smesnog "surovog kapitalizma " i izrabljivanja radnika naj gore vrste( doduse pretezno su vlasnici takvis firmi stranci a bome ima i lokalnih) pa do vise nego korektnog i ljudskog odnosa prema zaposlenima.
Pa najgore je ici za “nasima” i pokusavati nesto da se burgija. A sto takvi uopste i idu na zapad nije mi bas najjasnije kada im Srpski sistem odgovara - odnosno njemu teze... Cuo sam za takve price, ali za vecinu “normalnih” ljudi to je bas daleka prica.. E sada svako ima svoju licnu situaciju, i od nje ne moze da pobegne ma koliko daleko bezao 
PS: Sasvim je normalno da ima svakakvih vrsti firmi i da ne mozes lako to da vidis na pocetku, zato i sluzi menjanje posla sto cesce... Prava sloboda je bas i u mogucnosti da nadjes brzo (u nekom razumnom periodu) drugi posao za platu od koje neces brzo bakrotirati
pa onda ides dalje...

PS: Sasvim je normalno da ima svakakvih vrsti firmi i da ne mozes lako to da vidis na pocetku, zato i sluzi menjanje posla sto cesce... Prava sloboda je bas i u mogucnosti da nadjes brzo (u nekom razumnom periodu) drugi posao za platu od koje neces brzo bakrotirati

Poslednja izmena od ljuba u 11 Avg 2020, 16:27, izmenjeno 1 put ukupno.
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
srdjanyo napisao: 11 Avg 2020, 11:13 Ima toga i sad. Samo je sad plata 45-48000.
Počeo šurak juče, tri smene, kinta 42000 pa posle 6m 48 i godinu dana 56000.Posle 2godine vođa trake/smene 67000, rsdi supruga od kolege. Kantina klopa 3500 mesečno i besplatan prevoz.
Vikend neradan.
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Kada se nasi gastosi raspisu o iskustvima iz prve ruke, ova tema bude mozda i najzanimljivija na forumu. Bar je ja jako rado citam. Nadam se da ce nastaviti sa povremenim iznosenjem cinjenica (surovi Gagi
), a veoma bih voleo kada bi se javili @blaugrana i @Risto sa svojim trenutnim utiscima i nekim opisom faza kroz koje su prolazili u prethodnom periodu...

@DukeNS
Sta te interesuje?
Gesendet von meinem Blaumi Note 5 mit Tapatalk
Sta te interesuje?

Gesendet von meinem Blaumi Note 5 mit Tapatalk