Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Vazduhoplovi

Post od Saša »

U j. ti lebarnik. Pa sportski znači valjda da ću leteti za svoju dušu a ne komercijalno raditi da bi mi se isplatio takav iznos. Jesu li takve cene i napolju?

Ima li neki "vazduplohov" za koji ne treba dozvola? :D

TT

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Papirni avion, ali tu ti nema baš letenja, osim umeća bacanja. Doduše, tu su i konstruktorski geni bitni :D

T-T

zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Moguce da je nesto manje. Zavisi kako se dogovori sa vlasnikom skole.
Sto jeftinije - to vise problema (moje misljenje).

U cenu skolovanja napolju, koja moze biti i malo niza, treba uzeti u obzir i smestaj.

U nasem registru vec ima 440 raznoraznih letelica:

http://cad.gov.rs/lat/strana/20841/regi ... oplova#app
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Ha, ha. Čak i onaj autogiro/žirokopter, kako li se zove, treba li i za njega dozvola?

TT

Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Prema ovom linku:

http://www.helimasterserbia.rs/sr/obuka/

Za dozvolu "privatnog pilota" potrebno je provesti najmanje 46,5 sati obuke + teorijska nastava. Sat leta na Cesni 150 EUR, teorijska obuka 1000-3000 EUR. Ako uzmemo recimo 60 sati letenja - to je 9.000 evra + 3000 evra teorija - 12.000 evra, po najskupljoj tarifi i 10 časova više. Šta treba još odnosno kud se "dene" ostatak do tih 45.000? Ili je ovo obuka kvaliteta da uzletiš samostalno i strmekneš se u neke kukuruze... Sa sve švalerkom zajedno... :D
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Naterali ste me da pogledam, posto mene ove stvari odavno ne zanimaju.

42000 je cena za CPL u jednoj od nasih boljih skola, a to je dozvola iznad PPL. Na to treba dodati 2000 za razne takse.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Nije uopšte nedostižno da prođeš osnovnu obuku i malo letiš na časovima. Ne moraš da juriš do polaganja. Drugar je tako leteo malo pre 10-tak godina. Kad sam imao 18-19 godina leteo sam Flight Simulatorom i maštao da ću jednog dana imati mali sportski avion i njime leteti po Evropi. Možda to i nije toliko nedostižno (podrazumeva se stariji polovni avion), ali niz pogibija kod nas u takvim avionima mi govori da je letenje ipak stvar za profesionalce. Tako da sad mogu da čekam novi Flight Simulator i to je to :)
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Pa što je najgore, s profesionalcima, instruktorima se i gine...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Drugar je skoro zavrsio tu neku obuku. 50 casova, cas je 100 evra kostao.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ne znam da li ste primetili na FlightRadar24 da je proletos tokom prvog "udara" epidemije, kada nije bilo komercijalnih letova, bilo veoma mnogo letova malim privatnim avionima po svetu, uključujući i Srbiju. Ne računam npr. Air Pink sa mlaznjacima tipa Cessna Citation i slično, koji su ipak velike i ozbiljne mašine. Bilo je i njih mnogo, ali takođe i malih klipnih, ponekad turboprop aviona sa jednim, retko dva motora. Znači rang veličine kao Cessna 172, ili malo manji i veći. Tipično za 2-8 putnika.

Često su rute bilo dugačke i po par stotina ili hiljadu kilometara "u cugu". Ono što mi je posebno zanimljivo je kako lete mali avioni kada se koriste za transport na tim, za njih dugim rutama. Ne u pravoj liniji, već skoro uvek "izlomljeno", tako da prođu blizu nekog aerodroma. Jedan je tako leteo od Rima do Beograda bez sletanja, ali uvek prolazio pored gradova sa aerodromima - Pescara, pa preko Jadrana do Splita, pa onda Sarajevo, Tuzla i na kraju Beograd.Nisam zapamtio marku i model, ali iako prilično mali, imao je dva motora, klipna 6 cilindrična boksera, neke male snage tipa 200-300 konja. Ne znam kakva su pravila za let aviona te klase, ali moguće je da jednomotorni ne bi ni smeo preko mora.
Ђенерал Јанковић
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Strana 767 Boeing 767 :)
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

@Saša Imas mogcunosti i da se prijavis za skolu preko neke kompanije. Ako se ne varam Wizz Air je skoro imao nesto tako a cena je bila tipa 13-18.000 evra. Kod njih se radi sve, i onda posle letis za njih. Koliko sam ja skontao.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Nema avion na plin, ne može! :)
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Ja mislim da si ti to malo pogresno razumeo, ili bolje reci da nisi citao do kraja.

Wizz air kadet program je najskuplji i total je oko 120.000 € s time sto garantuju posao, a troskove skolovanja ces otplacivati kada (i AKO) pocnes da radis.

Kurvinski je i nemusto napisano a tajna je u poslednjem pasusu poslednjeg stepa:

“ Only at this stage will you start repaying the remainder of the tuition fees.”

Koliko?
To ces da saznas kada ti velikodusno damo posao...
Odgovori