123456 napisao: 15 Avg 2020, 06:40
Da, vazi za Sloveniju. Nije NLB jer su oni najnepovoljniji. Ne radim u banci.
@Delija
Sve sto sam rekao za kes stoji samo si malo izvrnuo. Treba praviti razliku izmedju nekretnine i auta. Ova nekretnina je kupljena bas povoljno za 195k. Sutradan mogu da je izdam za 1000 eur min. Izdavana je za 850 eur neopremljena. Celokupna konstrukcija je bez problema mogla da se zatvori bez kredita ali sam ovu sadasnju u kojoj zivim ostavio tako da sam uz kredit za jedan deo zaokruzio kupovinu i nista nisam prodavao. Tako da se sada sredjuje, stvari narucene i pozvan si na useljenje
Svojevremeno si me prozivao, iako je stan bio na kredit i to isplacen za manje od 3 godine, a auto placen u keshu.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
U oktobru 2019 kupili stan, ugovor na ženu, moje ime se ne pominje, upisan ka zajednička imovina.
Tako smo uradili jer ja već imam stan na svoje ime i dobili smo povrat PDV za 40 kvm. https://www.paragraf.rs/dnevne-vesti/08 ... vest1.html
Edit: pri kupovini, jedan supružnik može da se odrekne svog prava i tada se upisuje samo onaj drugi kao vlasnik.
Kako banka racuna prevremenu otplatu kredita: da li se smanjuje samo broj rata a kamata ostaje ista (smanjenje meseci otplate), ili se smanjuje glavnica i kako? U Intesi mi rekli da prevremeno moze do milion din, a ako je preko onda i 1%.
Isto i meni u C&A, do milion godišnje nema penala a preko toga 1% na ostatak glavnice.
Uzmeš npr 30, otplatio 4, ostalo 26. Dobar dan doneo sam 8500e (milion) da mi umanjite glavnicu. Novi iznos glavnice je 17500 i na taj novi ide postojeća NKS i EKS, pravi se novi plan otplate kredita, smanjuje iznos anuiteta ili period otplate, sve zavisi od banke do banke i fusnota u ugovoru čak i za klijente ISTE banke.
Kako god okreneš UVEK gro kamate skidaju u početku, otprilike 1/3godina perioda otplate kredita da posle i retko ima smisla zatvarati kredit.
I bar kod mene, od ukupnog anuiteta kamata je na početku zauzimala 40% iznosa rate a sada pada na 35% i sve više otpada na glavnicu protokom vremena.
Klasičan bankarski proizvod. Uzeo 30.000 na 20god, vratiću tih 30 i još 8 NKS i još oko 4 EKS, tuto 12soma na 30. (uvek gledajte zadnju kolonu u planu otplate kredita, ostalo je nebitno što Vam serviraju).
steva_anya napisao:Kako banka racuna prevremenu otplatu kredita: da li se smanjuje samo broj rata a kamata ostaje ista (smanjenje meseci otplate), ili se smanjuje glavnica i kako? U Intesi mi rekli da prevremeno moze do milion din, a ako je preko onda i 1%.
To sto se otplati prevremeno bi trebalo da se skine od glavnice u svim bankama. Zatim se uradi kalkulacija novog otplstnog plana. Broj rata ostaje isti, ali posto je sada ostatak manji, to povlači da je i rata manja.
Ako se nekretnina kupuje od investitora, onda se plaća pdv. Kupac moze imati po raćaj pdv-a ukoliko zadovoljava potrebne uslove a to je da nema u svom vlasništvu ništa u katastru. Kupac dobija povraćaj pdv na 40m2 i za svakog člana porodice još po 15m2. Neki nisu hteli da uzimaju za decu - po fazonu kupovace u skorijoj budućnosti nešto na decu. Ukoliko je nekretnina u vlasništvu, onda se ne plaća pdv već porez na prenos apsolutnih prava i kupac opet može biti oslobođen od tog poreza. Tako je ranije bili (pre 2 godine), ne znam da li je nešto promenjeno u međuvremenu.
Prevremene uplate se najviše isplate na početku. Kada rata padne dovoljno, čak se možda i ne isplati juriti da se isplati kredit jer su kamate za stambene kredite mnogo manje nego za druge stvari - za vozilo, keš krediti itd... I onda ljudi kažu placacu ovu ratu od X evra što mi je desetina plate, a živu lovu cu iskoristiti za nešto drugo...
Za decu nisam siguran. Možda mogu da budu solidarni dužnik ako su punoletna. Znam da iako ti npr imaš nešto i nemaš pravo na povraćaj odv, supruga može iako npr zbog visine plate ti dizes kredit a ne supruga. Ali za decu nisam siguran da je moguće ako vas dvoje nemate pravo na povraćaj. Ovo ipak se mora proveriti u banci.
Koliko znam Intesa ima 2-3 lokacije u gradu gde imaju te savetnike za kredite. Vrv zato te šalju na nbg.
Deca su 1god i 4god.
Ako moze ja bih najradije sad uzeo kredit i odmah njih upisao kao vlasnike. (svakom po 1 stan)
U ponedeljak cu zakazati sastanak u Intesi na NBG.