Fotografija
Re: Fotografija
Nema hdr-a bez 3-9 raw-a -> photomatix -> photoshop redosleda 

- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Nisam neki odusevljenik HDR-om, nesto sto je nerealno da vidim svojim ocima. Ja sam vise za klasicnu fotografiju
sa igranjem oko eksozicije ali nikako HDR, kada radim nesto u PS samo ako je to neophodno minimalni zahvat radim na slici tako da slika ne izgubi svoju autenticnost kako ju je aparat video tog trenutka.

Realnije je da vidis pravi HDR u stvarnosti nego ono sto aparat izbaci sa jednom ekspozicijom. Upravo zato se i radi, jer ne mogu u isto vreme bez obrade biti tacno eksponirani i suncano nebo i zemlja u hladu...
Dobro, jesi u pravu, pogotovo sto 99% ljudi nemaju ni granicu, ni ukus kada rade sa ovom tehnikom. U sustini ideja HDRa je da se poveca dinamicki raspon i da vidis na fotografiji ono sto vidis stvarno, a bez da se iz aviona izvali ''e ovo je hdr'', iako ja u nekim slucajevima volim malo dramaticnije, nerealnije scene, koje su posledica hdr-a. Ali samo malo, za nijansicu 
Sad postoje (mislim postoje vec par godina) u aparatu opcije koje dobro eksponiraju svetle povrsine, a ove podeksponirane automatski posvetle u toku fotografisanja.

Sad postoje (mislim postoje vec par godina) u aparatu opcije koje dobro eksponiraju svetle povrsine, a ove podeksponirane automatski posvetle u toku fotografisanja.
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Kod Nikona je to D lighting, korisna je stvarcica. Problrm kod HDR-a je upravo to sto si rekao a to je granica dobrog ukusa. Ja bih to u neku ruku poredio npr. kao kada bih violinu koju slusam propustio kroz procesor zvuka da ne kazem ekvilajzer.

E jeste D lighting, na to sam mislio 

Ako sam kačio neke svoje fotke ovde, izvinićete me što se ponavljam, evo par meni jako dragih.
Negde iznad Švedske...

Tara, Zaovinsko Jezero:

Stara Planina

Ponovo Tara

Prag

Negde iznad Švedske...

Tara, Zaovinsko Jezero:

Stara Planina

Ponovo Tara

Prag

Jako prijatno, pogotovo Tara (jezero) i Stara Planina 

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
- maxer
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
- Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V
Meni je prva slika sa oblacima fantastična 

I ja je obožavam.maxer napisao:Meni je prva slika sa oblacima fantastična

Kada su se pojavili prvi Color TV (koje vreme pamtimBAJKER napisao:Razumem te, ali i takva slika je iznad onoga sto oko vidi. To je moje misljenje.

Kada su se pojavili prvi ekvilajzeri (sto isto pamtim) svi su uzimali EQ ne da poprave akusticki nedostatak sobe, vec da dodaju bas i visoke, koji su im kao nedostajali.
Nerealno, u oba slucaja.
Isto to je i HDR.
Moze da bude zanimljivo neko vreme, ali ako se duze gleda - smara. Pogotovo ako neko siluje ovu tehniku.
Na zalost, kod PS, slajderi imaju predugacak hod, pa korisnika polako navedu da udje u nerealno...
Canon A570is 

Turku, Finska:

Dunav u okolini Belegiša

Dvorac u Ašafenburgu, Nemačka

Sigišoara, Rumunija:

Turku, Finska:

Dunav u okolini Belegiša

Dvorac u Ašafenburgu, Nemačka

Sigišoara, Rumunija: