Servis - Razno
Re: Servis - Razno
da za kompresor klime je najbitnije podmazivanje, tako da ga treba cesto paliti makar i na kratko a sa druge strane taj kratak rad klime brze i lakse stvara bakterije i gljivice jer ne stize isparivac da osusi
Kada se klima koristi redovno i u dužim intervalima tipa 20minuta i duže retko se javlja problem sa gljivicama, budji i ostalima jer se stvara dovoljno kondenza koji se sliva niz isparivač i time ga ispira.
Uslov je da nije na bilo koji način ometen odvod kondenza tj da se skuplja u barice ispod samog isparivača.
Klime koje se koriste kratko a često imaju više rizika jer se taman ovlaži isparivač i ugasi klima i time ostvari vlaga kao potreban i neophodan uslov a nema dovoljno vode koja bi tekla da ispere.
Automatske klime, neke, imaju u svom programu prepoznavanje tih rizičnih situacija i onda i nakon gašenja klime same nastave sa izduvavanjem 3-5 minuta i nakon što ugasite auto.
Za moj Volvo 940 to je bila dodatna opcija koja se mogla naručiti i ugraditi kod dilera, uglavnom su modeli za američko tržište to sušenje već imali ugradjeno još u fabrici.
u modelu S80 kada se pojavio 1998. otišli su korak dalje pa su ugradili senzor vlažnosti koji onda upravlja promenljivo vremenom sušenja prema stvarnom stanju a ne više fiksno.
Senzor vlažnosti imaju danas automatske klime standardno pa pretpostavljam da automatsko sušenje/izduvavanje treba da se aktivira putem dijagnostike ili je sakriveno negde u podmenijima (serviserskim) za upravljanje klimom.
Uslov je da nije na bilo koji način ometen odvod kondenza tj da se skuplja u barice ispod samog isparivača.
Klime koje se koriste kratko a često imaju više rizika jer se taman ovlaži isparivač i ugasi klima i time ostvari vlaga kao potreban i neophodan uslov a nema dovoljno vode koja bi tekla da ispere.
Automatske klime, neke, imaju u svom programu prepoznavanje tih rizičnih situacija i onda i nakon gašenja klime same nastave sa izduvavanjem 3-5 minuta i nakon što ugasite auto.
Za moj Volvo 940 to je bila dodatna opcija koja se mogla naručiti i ugraditi kod dilera, uglavnom su modeli za američko tržište to sušenje već imali ugradjeno još u fabrici.
u modelu S80 kada se pojavio 1998. otišli su korak dalje pa su ugradili senzor vlažnosti koji onda upravlja promenljivo vremenom sušenja prema stvarnom stanju a ne više fiksno.
Senzor vlažnosti imaju danas automatske klime standardno pa pretpostavljam da automatsko sušenje/izduvavanje treba da se aktivira putem dijagnostike ili je sakriveno negde u podmenijima (serviserskim) za upravljanje klimom.
Ja ove godine uopste nisam ni ukljucivao klimu, toliko smo toplo leto imali...
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Послато са MI 9 помоћу Тапатока
Blago tebi, ja kad otvorim vrata vidim kako isparava iz auta a volan sedište i menjač ne smem da pipnem 5 minuta maltene.
Nije celo leto tako ali nije baš ni ladovina pa da se vozi po gradu bez klime.
Nije celo leto tako ali nije baš ni ladovina pa da se vozi po gradu bez klime.
Gde voziti Golf V na VCDS u Beogradu?
Potrebno da se iskljuce Daylight svetla i daljinsko otkljucavanje svih vrata, a ne samo vozacevih.
Potrebno da se iskljuce Daylight svetla i daljinsko otkljucavanje svih vrata, a ne samo vozacevih.
jesi probao da stisnes dugme za otkljucavanje dva puta zaredom onda otkljuca sva vrata, bar je tako na 3 vw-a koja sam imao i na seatu... prvi put kad stisnes otvara samo vozaceva a drugi otvara sve ali mora odmah 2 puta ako sacekas malo nece
ako imas onaj prosireni bord kompjuter to zakljucavanje mozes namestiti iz menija a vw dijagnostiku ima bukvalno svaki majstor koji radi vw.
A zasto bi uopste gasio dnevna svetla kad je to obavezno u SRB?
A zasto bi uopste gasio dnevna svetla kad je to obavezno u SRB?
@OMP:
Tacno, lepo radi bas kako si opisao. Reseno.
@ftj :
Resio bih to posto volim potpunu kontrolu nad vozilom. Ovako podeseno ne mogu ni na jedan nacin da se ugase prednja svetla.
Takodje, ukljuceno je Leaving home dok je Coming home iskljuceno pa bih video i za to.
Tacno, lepo radi bas kako si opisao. Reseno.
@ftj :
Resio bih to posto volim potpunu kontrolu nad vozilom. Ovako podeseno ne mogu ni na jedan nacin da se ugase prednja svetla.
Takodje, ukljuceno je Leaving home dok je Coming home iskljuceno pa bih video i za to.
i to isto mozes iz menija ako imas bord kompjuter i vrv komande na volanu.
Ne gine mi odlazak, nemam veliki bord.
edit: kad smo vec kod toga, sta jos pametno ima da se ukljuci/iskljuci preko VCDSa?
edit: kad smo vec kod toga, sta jos pametno ima da se ukljuci/iskljuci preko VCDSa?
Glupo pitanje, ali ako nemas komandu za paljenje/gasenje dnevnih svetla, kako ces ih ukljuciti kad budes smatrao da treba da ih ukljucis.
Odnosno, da li se tebi pale posebna svetla kao dnevna ili se ukljuce oborena, samo sa manjim intenzitetom.
Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
Odnosno, da li se tebi pale posebna svetla kao dnevna ili se ukljuce oborena, samo sa manjim intenzitetom.
Poslednja izmena od lami u 27 Avg 2020, 17:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Nista pametno da mogu da se setim. Eventualno ako imas sklapajuce retrovizore pa da se sklapaju kad zakljucas.
Nismo se razumeli 
Svetla su upaljena cim se da kontakt iako je prekidac na polozaju "0".

Svetla su upaljena cim se da kontakt iako je prekidac na polozaju "0".
Aha
pretpostavljam ako prebacis na pozicije da ce se iskljuciti oborena, ali onda imas pozicije ukljucene.

Pa da, pozicije regularno rade. Tj sve je regualrno osim sto na "0" su isto oborena.