steva_anya napisao: 30 Avg 2020, 08:35
Krajem marta i pocrtkom aprila Francuska na 7000 dnevno obolelih i 700-1200 umrlih.
Sad krajem avgusta opet 7000 obolelih a broj umrlih skoro na nuli.
Da li znamo da je to baš tako?
To ne znamo baš pouzdano, ne zna niko stvarno činjenično stanje ni tada ni sada o broju obolelih. Prosto takva pedantna evidencija o svakom pojedincu se ne vodi ni u jednoj zemlji.
Vrši se na vrlo ograničenom uzorku testiranje i ti brojevi se odnose samo na tog trenutnog dana broj otkrivenih unutar broja testiranih. Ne odnosi se na broj obolelih u toj zemlji. Svakako da postoji neki odredjen broj obolelih a neotkrivenih/netestiranih tog nekog dana.
A neki su testirani i više puta.
Dakle, za zaključak da ima smisla neophodan uslov je da postoje oba podatka broj otrkivenih/ broj testiranih a onda i ti brojevi propušteni kroz filter u odnosu na ukupan broj stanovništva neke željene ciljane grupe, npr uzorak 65-75 godina starosti.
Broj umrlih je takodje diskutabilan iz prostog razloga što izgleda ne postoji jasan i definisan (lokalno ili medjunarodno) postupak, procedura klasifikacije.
Na primer ako neko boluje od srca hronično i pokupi virus pa umre, od čega je umro nije definisano kako će se pisati u brojkama jer to svako piše i vodi statistiku kako mu se prohte.
Da bi broj umrlih od korone bio validan potrebno je vršiti autopsije, dakle imati medicinski dokaz uzroka i posledice.
A to se radi slabo ili nikako jer košta, bio pre neki dan članak o tome kako u Nemačkoj država i zdravstveni fondovi neće više da finansiraju obdukcije (1200 eura pominjano) i da se stoga nemački podaci ne mogu smatrati dalje relevantnim.
Generalno, statistika može svakako da se prikaže pa tako i ovi dijagrami malo govore ako nisu definisana pravila za "merenje" nečega što bi trebalo da prikažu.
A usput, Španija ili Francuska imaju po 50 miliona stanovnika, da bi podaci o broju obolelih imali statističkog smisla potreban i neophodan uslov je da je izvršeno jednovremeno testiranje u tom jednom danu za koji se objavi broj barem 5% uzorka a to je 2,500,000 gradjana DNEVNO.
Slikovito, kao grafikoni za snagu pre i posle čipovanja nekog motora- po potrebi može faktor korekcije, množilac, gubitka u prenosu da se podesi prema želji i da se jedan te isti motor prikaže sa 2,3 ili 7 (n) različitih krivi.
I sve dok dijagram (posredno dakle ne direktno) izmerene snage motora ne sadrži podatak o izmerenom gubitku snage u prenosu svaki takav je sumnjiv i rekao bih ne verodostojan.
Dakle, u januar, februaru, martu, pa i aprilu bio je daleko veći broj obolelih od viursa nego što je evidentirano.
Evo naša zemlja, tvrdi se da je prvi pacijent koji je oboleo (ja bih rekao evidentiran) 7. ili 8. marta.
A to je netačno, i pre tog datuma je bilo bolesnih i zaraženih, znam lično dakle ne posredno već neposredno.
I šta sada, ne računamo datume pre toga, a ko nam garantuje da je na datum recimo 16. mart tačan podatak o broju obolelih i broju umrlih?
To važi i za ove en general grafikone koje si preneo, bez definisanih uslova kako su nastali jako je teško uzeti bilo koji broj zdravo za gotovo.
Meni je logično da ima manji broj umrlih tokom leta od virusa (bilo kog) nego tokom zime/ranog proleća i da je tako i inače svake godine.
Opet, ne kažem da trend koji se vidi u graficima nije takav kako je prikazano već da sami podaci na osnovu kojih je nacrtano nisu sami po sebi pouzdani dovoljno za neki čvrsti statistički zaključak.
Zamisli da sada neko napravi grafikone statistike nezaposlenih lica u Srbiji tokom ove godine.
Evo zvanično sa samog vrha se tvrdi da je nezaposlenost manja od 7,5%, da tako kaže evidencija (iliti grafikon), da li veruješ da je to moguće ako je prošle godine u ovo vreme i bez virusa to bilo oko 25%.
Ili je možda neka magija ili je statistika naslikača ono što seželi, odabrati po sopstvenom izboru...
Toliko od mene, skeptičan sam u nepristrasnost kada država ima neki interes da ovako ili onako oblikuje brojke, nisu Francuska ili Španija ništa drugačije od Srbije u tom pogledu.
Ko garantuje da su brojke umrlih pouzdane? Koja procedura utvrdjivanja uzroka smrti od virusa je definisana kao univerzalno i obavezujuće pri obradi?
Kod nas je isplivalo na površinu nakon objave BIRNa da se statistika lako ovako ili onako prikaže, tj da brojke nisu verifikovane.
Moje mišljenje je da treba sačekati da prodje euforija pa za koju godinu mirne glave obradjivati pouzdane podatke kada to više ne bude politički kurentna roba već čisto zanatski posao prebrojavanja.
Statistika je klizav teren....još ako postoji neki interes da se oblikuje jako je upitna.
Inače, koronu sam preležao (utvrdjeno naknadno na RTG snimku pluća) a nisam evidentiran ni u jednoj statistici, i siguran sam da nisam jedini u zemlji koga zdravstveni sistem nije prepoznao kao obolelog od ovog virusa.