Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Re: Corona virus

Post od steva_anya »

@Superb III : ne govorim da se jede losos i steak svaki dan, ali mleko i jabuka moze.
Ne mora personalni trener ali setnja moze.
Tako da ne treba tako banalizovati stvari.

Ako imas 100kg, a realno je da imas 80-85kg, lepo korekcija ishrane i fizicka aktivnost, pa smanjiti rizik za posledice Corone, a i inace podignes zdrav status. Ali to moze/treba i bez Corone. Ljudi zatvoreni u kuci, politicki-medicinski-samovoljmo, ubijena psiha, smanjen imunitet, depresija raste.

Modeli vec postoje, kako ono sto se znalo od pre tako i ovo sto se desava 5-9 meseci: identifikacija rizicnih (stari i medicinski kompromitovani), njihova izolacija, reorganizacija posla za rad od kuce ako je moguce, maske za one sa simptomima a oni bez simptoma kako zele, deca u skole, nepoliticki vodjena medicinska strategija. Tako ja vidim.

Vise se nece desiti da umiru u starackim domovima posto su na tome svi greske naucili.

Ocigledno nisi citao objave nekih naucnika cije su se tvrdnje pokazale tacne.

Nista nisam ignorisao, samo ne stizem da pisem posto sam krstio dete i slavio rodjendan.
Da bi se izvukao zakljucak moram(o) obraditi svaki podatak.

Ako se gledaju puke brojke, znate koja zemlja ima neverovatan rezultat? Slovacka! A ovde je niko nije spomenuo. Manje od 4000 slucajeva i 33 umrlih. Ima ih 5 ili 5.5 miliona, na 6 sati kolima od nas. Sta su i kako oni tacno radili? Znam da su nosili maske i zatvorili granicu.

Gde vidim smanjenje smrtnosti? Pa u celoj Evropi i svetu, pogledaj izvestaje: broj obolelih raste dok je broj umrlih manji.

Zao mi je za brojke u Mak, dolazim u oktobru pa cu pricati sa kolegama malo o tome.

Ja nisam antivakser, ali mislim da za Covid19 nije potrebna vakcina. Ali ako neko misli da ce mu vakcina pomoci - slobodno neka je primi. Isto tako, 8-9x menjani modeli terapije kod nas i ne znam koliko puta preko su vec sada pokazali neke stvari sa cime se slaze struka: respiratori su bitni ali ne i presudni. U ovom periodu jun-avg, od ljudi koje licno znam ili neko moj zna, a da su imali tezu klinicku sliku, niko nije bio na resp ili se to razmatralo, vec su bili "na kiseoniku". Hlorokin su podeljena misljemja. Za cink, vit C, vid D i sl nisu, to svi uzimaju.

U Italiji i Rumuniji je recimo puno njih na resp, oni su cini mi se vodeci u Evropu po zloupotrebi antibiotika, pa jedna grupa lekara smatra da je i to razlog za veci % smrtnosti onih koji su na rasp. (cim ides na resp automatski dobijas antibiotik)

Odoh, mali se probudio ... :)
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

Krajem marta i pocrtkom aprila Francuska na 7000 dnevno obolelih i 700-1200 umrlih.
Sad krajem avgusta opet 7000 obolelih a broj umrlih skoro na nuli.

Necu nista pitati samo cu to ostaviti kao cinjenici i zvanican podatak ovde.

Prijatan topao dan!
Prikačeni fajlovi
FB_IMG_1598769029549.jpg
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Stevo, dakle, medicinski je dokazano da samo simptomatski prenose virus? Jer, ako su oni koji su “zdravi” (šta god to značilo), oslobođeni te mračne obaveze, oni ne mogu da prenesu virus jer ga sigurno nemaju?

I te grafike nema potrebe da kačiš, jer su besmisleni, 10 puta ti je to napisano
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

Posto ne vidim da je u pravilniku foruma zabranjeno kacenje ovih grafikona u vezi sa temom, uzecu za pravo da ih okacim, a koga ne zanima i ko nece nista da zakljuci iz njih ili misli da vec zna sta oni pokazuju, samo ih preskoci, kao i recimo sve sto ja pisem :)

Ali bih ja ipak da ostavim to ovde, neka bude neki trag, a eto zime pa cemo videti sta ce u Fra, Spa,,Ita biti ...
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Ne reče za maske
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

McGruja napisao: 30 Avg 2020, 08:43 Stevo, dakle, medicinski je dokazano da samo simptomatski prenose virus? Jer, ako su oni koji su “zdravi” (šta god to značilo), oslobođeni te mračne obaveze, oni ne mogu da prenesu virus jer ga sigurno nemaju?

I te grafike nema potrebe da kačiš, jer su besmisleni, 10 puta ti je to napisano
Medicinski je dokazano da samo simptomaski prenose virus?
- Ne. Mogu i oni bez simptoma ili sa blagim simptomima da prenesu, ne samo Coronu nego i druge respiratorne viruse. Ili recimo HIV.
Treba razlikovati prisustvo Corona virusa od oboljenja Covid19. Zatim treba razlikovati lazno pozitivne i negativne testove kao i pouzdanost istoh da bi se razumele brojke dublje.

"Oslobodjeni mracne obaveze" - mislis na maske?
Neka ih nose, ja ih nosim, juce smo imali krstenje pa se niko nije ljubio. Jeste cudno i atipicno ali nije tragedija. Dakle, meni ni profesionalno ni privarno nisu problem maske.

Ono sto mi je problem je manjak zdravog medicinskog razuma medicinske struke gde Kon i ostali iz Kriznog staba ne kazu koliko maski treba dnevno i sta se desava sa maskom koja se nosi oko ruke, na vratu, po tasni, kasetama u autu, i koliko su takve maske efikasne. Ako hoces pun efekat maske,,treba ti mnogo vise od jedne dnevno, pogotovo vise od jedne koja se koristi vise dana :)
I ta koja se nosi treba pravilno da se odlaze, a ne da se drzi po pultu i sl.

Kad setam sa decom ne nosim masku, kad idem u banku nosim. Nosim je kad i gde moram.

Da li ti i ja zdravi sa nula simptoma ako pricamo u kaficu sat-dva mozemo jedan drugom preneti Coronu?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Samo to, da se razume, tako je lepo

Dakle, maske, i to pre svega N95, manje hirurške, pamučne ne računam u maske, su delotvorne ako se koriste kako treba i kada treba.

Ne razumem zašto od februara to nije korišćeno i edukovanje građana nije sprovedeno, kad je najjeftinija i najlaksa mera u sprečavanju širenja

Škola kad počne, verujem da će 50% dece biti edukovano u vezi sa kako se ponašati u školi
A to nije dovoljno da se spreči širenje virusa
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

steva_anya napisao:Krajem marta i pocrtkom aprila Francuska na 7000 dnevno obolelih i 700-1200 umrlih.

Prijatan topao dan!
A šta ti u stvari hoćeš da kažeš s ovim graficima, prošli put si samo pitao pa nisi odgovarao na pitanja jer “nisu činjenice”
Šta je tvoja činjenica koja stoji iza ovih grafika?
Boringly average, but also perfect for school run mums
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Kakvo crno obrazovanje naroda, samo ovako

Kad ti ljudi pricaju da im nosenje maske ugrozava ljudska prava, sve ti je jasno.
Kod nas nema sanse da dovoljan broj ljudi nosi maske, pre svega sto niko ne kaznjava ljude i one radnje koje dozvoljavaju boravak/kupovinu osobama bez maski.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Poslednja izmena od lami u 30 Avg 2020, 10:04, izmenjeno 2 puta ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

steva_anya napisao: 30 Avg 2020, 08:35 Krajem marta i pocrtkom aprila Francuska na 7000 dnevno obolelih i 700-1200 umrlih.
Da li znamo da je to baš tako?

To ne znamo baš pouzdano, ne zna niko stvarno činjenično stanje ni tada ni sada o broju obolelih. Prosto takva pedantna evidencija o svakom pojedincu se ne vodi ni u jednoj zemlji.

Vrši se na vrlo ograničenom uzorku testiranje i ti brojevi se odnose samo na tog trenutnog dana broj otkrivenih unutar broja testiranih. Ne odnosi se na broj obolelih u toj zemlji. Svakako da postoji neki odredjen broj obolelih a neotkrivenih/netestiranih tog nekog dana.
A neki su testirani i više puta.

Dakle, za zaključak da ima smisla neophodan uslov je da postoje oba podatka broj otrkivenih/ broj testiranih a onda i ti brojevi propušteni kroz filter u odnosu na ukupan broj stanovništva neke željene ciljane grupe, npr uzorak 65-75 godina starosti.

Broj umrlih je takodje diskutabilan iz prostog razloga što izgleda ne postoji jasan i definisan (lokalno ili medjunarodno) postupak, procedura klasifikacije.
Na primer ako neko boluje od srca hronično i pokupi virus pa umre, od čega je umro nije definisano kako će se pisati u brojkama jer to svako piše i vodi statistiku kako mu se prohte.

Da bi broj umrlih od korone bio validan potrebno je vršiti autopsije, dakle imati medicinski dokaz uzroka i posledice.

A to se radi slabo ili nikako jer košta, bio pre neki dan članak o tome kako u Nemačkoj država i zdravstveni fondovi neće više da finansiraju obdukcije (1200 eura pominjano) i da se stoga nemački podaci ne mogu smatrati dalje relevantnim.

Generalno, statistika može svakako da se prikaže pa tako i ovi dijagrami malo govore ako nisu definisana pravila za "merenje" nečega što bi trebalo da prikažu.

A usput, Španija ili Francuska imaju po 50 miliona stanovnika, da bi podaci o broju obolelih imali statističkog smisla potreban i neophodan uslov je da je izvršeno jednovremeno testiranje u tom jednom danu za koji se objavi broj barem 5% uzorka a to je 2,500,000 gradjana DNEVNO.

Slikovito, kao grafikoni za snagu pre i posle čipovanja nekog motora- po potrebi može faktor korekcije, množilac, gubitka u prenosu da se podesi prema želji i da se jedan te isti motor prikaže sa 2,3 ili 7 (n) različitih krivi.

I sve dok dijagram (posredno dakle ne direktno) izmerene snage motora ne sadrži podatak o izmerenom gubitku snage u prenosu svaki takav je sumnjiv i rekao bih ne verodostojan.

Dakle, u januar, februaru, martu, pa i aprilu bio je daleko veći broj obolelih od viursa nego što je evidentirano.
Evo naša zemlja, tvrdi se da je prvi pacijent koji je oboleo (ja bih rekao evidentiran) 7. ili 8. marta.

A to je netačno, i pre tog datuma je bilo bolesnih i zaraženih, znam lično dakle ne posredno već neposredno.

I šta sada, ne računamo datume pre toga, a ko nam garantuje da je na datum recimo 16. mart tačan podatak o broju obolelih i broju umrlih?
To važi i za ove en general grafikone koje si preneo, bez definisanih uslova kako su nastali jako je teško uzeti bilo koji broj zdravo za gotovo.

Meni je logično da ima manji broj umrlih tokom leta od virusa (bilo kog) nego tokom zime/ranog proleća i da je tako i inače svake godine.
Opet, ne kažem da trend koji se vidi u graficima nije takav kako je prikazano već da sami podaci na osnovu kojih je nacrtano nisu sami po sebi pouzdani dovoljno za neki čvrsti statistički zaključak.

Zamisli da sada neko napravi grafikone statistike nezaposlenih lica u Srbiji tokom ove godine.
Evo zvanično sa samog vrha se tvrdi da je nezaposlenost manja od 7,5%, da tako kaže evidencija (iliti grafikon), da li veruješ da je to moguće ako je prošle godine u ovo vreme i bez virusa to bilo oko 25%.
Ili je možda neka magija ili je statistika naslikača ono što seželi, odabrati po sopstvenom izboru...

Toliko od mene, skeptičan sam u nepristrasnost kada država ima neki interes da ovako ili onako oblikuje brojke, nisu Francuska ili Španija ništa drugačije od Srbije u tom pogledu.
Ko garantuje da su brojke umrlih pouzdane? Koja procedura utvrdjivanja uzroka smrti od virusa je definisana kao univerzalno i obavezujuće pri obradi?

Kod nas je isplivalo na površinu nakon objave BIRNa da se statistika lako ovako ili onako prikaže, tj da brojke nisu verifikovane.

Moje mišljenje je da treba sačekati da prodje euforija pa za koju godinu mirne glave obradjivati pouzdane podatke kada to više ne bude politički kurentna roba već čisto zanatski posao prebrojavanja.
Statistika je klizav teren....još ako postoji neki interes da se oblikuje jako je upitna.

Inače, koronu sam preležao (utvrdjeno naknadno na RTG snimku pluća) a nisam evidentiran ni u jednoj statistici, i siguran sam da nisam jedini u zemlji koga zdravstveni sistem nije prepoznao kao obolelog od ovog virusa.
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:

Post od steva_anya »

Ji 4Tze napisao: 30 Avg 2020, 09:50
steva_anya napisao:Krajem marta i pocrtkom aprila Francuska na 7000 dnevno obolelih i 700-1200 umrlih.

Prijatan topao dan!
A šta ti u stvari hoćeš da kažeš s ovim graficima, prošli put si samo pitao pa nisi odgovarao na pitanja jer “nisu činjenice”
Šta je tvoja činjenica koja stoji iza ovih grafika?
Vec sam na to dao odgovor ranije.

@McGruja da li jedan drugog bez maske mozemo zarazari uz kocu i pivo u kaficu kroz sat-dva ako nemamo simptome? Ili nam treba maska?
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Ne znam zasigurno
Ali ja mislim da ne bi, ne bi se pljuvali, itd..
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Mene sigurno ne bi zarazio, jer u tim okolnostima ne bismo ni sedeli.

Ne bi sedeli ni sa maskom unutra.

Samo napolju bi sedeli.

Sto se mene tice, kad su mere popustene, doslo je do rasula u Srbiji i 180 ljudi na respiratoru, u sred leta, tako da to sto ti pricas je obicno misljenje, koje nema podlogu u realnim desavanjima... Proca o starackim domovima je passe, u Srbiji su najebali mladi preko leta...
Poslednja izmena od Bax u 30 Avg 2020, 10:32, izmenjeno 2 puta ukupno.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Pa napolju se valjda podrazumeva
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

"U" kaficu je nekako unutra?
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Zaključana tema