Na kojoj max temperaturi sme ona klasicna narandzasta plinska boca da bude izlozena, tj. da li sme da bude izlozena (letnjem) suncu konstantno? Treba neki plinski sporet da montiram na vikendici a ona bi stajala na otvorenom gde sunce przi vecim delom dana....
Počela je škola .Počela je akcija Saobraćajne policije . Događaj od juče.Kolega je zaustavljen u jednoj opštini u Srednjebanatskom okrugu.
Kombi vozilo ukupne mase 7,5 tona.Digitalni tahograf.Policajac mu je sve tražio:od vozačke,saobraćajne dozvole preko prve pomoći do uverenja o ispravnosti taho uređaja.Sve po PS-u.No,međutim.Zatražio je na uvid dnevni presek vožnje sa tahografa.I tu počinje igranka.
P: "Vozili ste regionalnim putem 85-90.OK.To ćemo oprostiti.Vozili ste u 3 sela 46,45 i 48 km/h."
-Dobro.Gde je problem?
P: "Problem je u tome što u ova 3 sela na glavnom putu postoje zone škole ,a tu je ograničenje 30 km/h.Znate li kolika je kazna za sve to?"
-Koliko?
P: "50000 dinara."
-Da ,ali nije bilo dece gde u zoni.
P: "Nema veze,trebali ste poštovati ograničenje brzine."
-Dobro,malo sam požurio,poslodavac nas tera da razvezemo dosta objekata.
P: "I mene poslodavac tera da napišem dnevno 20-30 kazni inače ode 10% od plate."
Posle kraćeg ubeđivanja,da skratim,kolega je prošao bez kazne.Olakšan za 10000 dinara.Sreća ,pa ih je imao kod sebe.Sve uz rečenicu službenika policije: "Nismo se videli."
Moj utisak je da je kolega naseo na priču,ovaj je mogao da mu piše kaznu za jedno prekoračenje,koja bi verovatno bila nasilnička vožnja : 3 boda+20000 RSD+1 mesec vaspitne mere (zabrana upravljanja vozilom C kategoije).Ali nije mogao 3 kazne da mu piše.
Naravoučenije - Poštujte ograničenje brzine,usporite gde god se to traži signalizacijom ili uslovima puta.Prvenstveno zbog bezbednosti,zatim zbog mirne glave i da ne postanete žrtva korumpiranog policajca koji je po svaku cenu hteo da piše neku kaznu.
Nisam siguran da moze tako retroaktivno da pise kazne za prekoracenje. Neka me ispravi neko ko je upucen, ali brzina nije izmerena njihovim uredjajem (radarom koji ima uradjen atest kao potvrdu da je precizan) nego uredjajem koji nije verodostojan za to. Mislim da je kolega naseo na pricu.
Takve priče oko tahografa se lagano obaraju uz veštaka. A i mogao je komotno da ide na priču da je išao sporednim ulicama jer oni nemaju način da dokažu da nije tako kako kaže. Naravučenije izradili su ga za 10 soma.