Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
Sava je isto brend kao i ovi ostali pobrojani navodno kinesko-turski (a nisu) na isti način kao što je Tigar brend Michelina koji se proizvodi u pogonima Michelina a brend bira prema marketingu /tržištu koje poznaje odredjeno ime.
I ostali dalje pobrojani Fulda,Barum, Kleber, kao i Dunlop npr....su išto što i Tigar, brendovi/marketing.
Odavno ima svega nekoliko proizvodjača/grupacija (Goodyear. Continental, Michelin npr) koji imaju fabrike po celom svetu i desetine brendova u svojoj ponudi.
Imam Savu Eskimo tj Debicu, poljsku, i dobra je guma ali ništa drugačija ili posebna u odnosu na druge slične cene koje sam imao. Nikakav spektakl da bi se po nečemu izdvajala.
I ostali dalje pobrojani Fulda,Barum, Kleber, kao i Dunlop npr....su išto što i Tigar, brendovi/marketing.
Odavno ima svega nekoliko proizvodjača/grupacija (Goodyear. Continental, Michelin npr) koji imaju fabrike po celom svetu i desetine brendova u svojoj ponudi.
Imam Savu Eskimo tj Debicu, poljsku, i dobra je guma ali ništa drugačija ili posebna u odnosu na druge slične cene koje sam imao. Nikakav spektakl da bi se po nečemu izdvajala.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Sava zimska je odlična, udobnija i tiša od mojih letnjih Fuldi.
Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
-
- Pridružio se: 09 Okt 2020, 09:45
E sad da je tisa od Fulde i to jos letnje
Tacno..debica hp2 je ista guma kao sava hp2. Debicu je kupio Good Year i tako da je to sad sve iz istog kalupa izaslo. Prodala se Sava...nije to vise ta ista stara Sava. Ali opet ok vidim da za tu debicu koja je potpuno ista traze 2000 vise. Znaci ipak je to ok guma

Tacno..debica hp2 je ista guma kao sava hp2. Debicu je kupio Good Year i tako da je to sad sve iz istog kalupa izaslo. Prodala se Sava...nije to vise ta ista stara Sava. Ali opet ok vidim da za tu debicu koja je potpuno ista traze 2000 vise. Znaci ipak je to ok guma

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Debica,Kelly je klasa ispod Save.
Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
Послато са SM-G973F помоћу Тапатока
- VladimirQ2
- Pridružio se: 11 Maj 2019, 15:06
- Garaža: Alfa Romeo 147 Q2
Da li je neko imao iskustva sa Kingstar winter radial sw40 gumama?
Malopre gledam u agrohimu 5600 din za 225 45 r17. Deluje pod rukom mekana i lepa je šara. Smešna cena za 17 icu, znam da je to druga hankook fabrika koja je u kini, pa ne znam dal vrede čemu?
U poređenju na tigar, lassu, savu deluje mi ok.
Malopre gledam u agrohimu 5600 din za 225 45 r17. Deluje pod rukom mekana i lepa je šara. Smešna cena za 17 icu, znam da je to druga hankook fabrika koja je u kini, pa ne znam dal vrede čemu?
U poređenju na tigar, lassu, savu deluje mi ok.
Čuo sam za njih kao što sam čuo i za Madagaskar.
Na jedinom testu za koji znam je letnji »Kingstar Roud Fit SK70« u svakoj kategoriji bio lošiji od »Tigra Sigure« i »Save Perfekte«. To zaista ne može svako.
Za 1.000 više na IPG-u imaš »Savu Eskimo HP2«, po meni najjeftinija koja je bezbedna, za neku preporuku, i koja se na ozbiljnom testu korektno pokazala. Potraži ponude drugih manje poznatih trgovaca i vulkanizera, možda je nađeš i jeftinije.
Opet, »Hankuk« nije zbog dobrih rezultata pojedinih zimskih modela i sporadično »Ventus Prajma 3 K125« prešao u višu klasu baš kao što nisu ni »Kleber« i »BF Gudrič« zbog vrlo dobrih zimskih i korektnih svesezonskih, niti je »Sava« premeštena u srednju zbog neočekivano dobre »Intenze UHP2« i »Eskima HP2«; još je neopravdanije guranje »Hankukove« podmarke »Laufen« u srednju klasu a sada evo i podpodmarke »Kingstar« (nije bukvalno sada, ima tome 20 godina, nebitno).
Te klase su ionako besmislene, izuzev visoke/premijum, a i kod nje je jedini razlog postojanja taj što bez gledanja testova možeš kupiti »Gudjer« ili »Mišelin« sa sigurnošću da nećeš napraviti grešku – praktično u 99% situacija i testova ćeš dobiti "top 5" gume. Sve ostalo, viša, srednja, ekonomska... to je individualno i zavisi od modela do modela. »Fulda«, »Kleber«, »Sava«, »Hankuk«, »Kuper«... svi oni imaju i solidne i promašene proizvode.

Za 1.000 više na IPG-u imaš »Savu Eskimo HP2«, po meni najjeftinija koja je bezbedna, za neku preporuku, i koja se na ozbiljnom testu korektno pokazala. Potraži ponude drugih manje poznatih trgovaca i vulkanizera, možda je nađeš i jeftinije.
Opet, »Hankuk« nije zbog dobrih rezultata pojedinih zimskih modela i sporadično »Ventus Prajma 3 K125« prešao u višu klasu baš kao što nisu ni »Kleber« i »BF Gudrič« zbog vrlo dobrih zimskih i korektnih svesezonskih, niti je »Sava« premeštena u srednju zbog neočekivano dobre »Intenze UHP2« i »Eskima HP2«; još je neopravdanije guranje »Hankukove« podmarke »Laufen« u srednju klasu a sada evo i podpodmarke »Kingstar« (nije bukvalno sada, ima tome 20 godina, nebitno).
Te klase su ionako besmislene, izuzev visoke/premijum, a i kod nje je jedini razlog postojanja taj što bez gledanja testova možeš kupiti »Gudjer« ili »Mišelin« sa sigurnošću da nećeš napraviti grešku – praktično u 99% situacija i testova ćeš dobiti "top 5" gume. Sve ostalo, viša, srednja, ekonomska... to je individualno i zavisi od modela do modela. »Fulda«, »Kleber«, »Sava«, »Hankuk«, »Kuper«... svi oni imaju i solidne i promašene proizvode.
-
Da..bravo..objasnio covek. Ukratko cilj je da se odabere ok guma za sto manje para. Po meni je znaci ta Sava HP2 koju imam i jos recimo Barum sasvim ok izbor...jer ja vozim sa zimskim gumama i leti i zimi. Tako da mi se ona pokazala sasvim dobro. Uvek ih kupim pred zimu da se malo prekale i ocvrsnu na debelim minusima i onda tako tvrdja podnese i leto. Nikako kupovati novu zimsku gumu na prolece jer ce brzo da ode sara. To je neki moj trik koji prolazi i tako predjem oko 40000 sa gumama. 20000 napred i 20000 pozadi. Starije dve uvek leti idu napred jer su tvrdje. Lassa snoways 3 mi je proklizavala na suvim asfaltu i skripala...suva neka guma dok je nova bila ali predje i ona 40000 sa mojim trikom
..Pozdrav

Predje kao i Tigar zimska...sve je to toliko slična izrada da i na testovima jedva se uočavaju razlike po brendovima i modelima.
-
- Pridružio se: 20 Maj 2019, 11:00
- Garaža: Audi A3 2.0 TDI 125kw CR 2011g quattro
Brzinsko pitanje za iskusne.
Clio 2 1.5 dci 60 kw 2004g.
Hocu da kupim 2 zimske gume.To je auto za grada, ne vozi se puno, pogotovo zimi, sestra ga voza.
Dvije su gume solidne i trebaju mi jos 2 zimske.
Ove 2 sto su solidne su dimenzija 185 60 14.Ja bi kupio iste takve dimenzije ali ih nema u ponudi, tj ima dunlop conti isl sto mi je preskupo.
Pitanje je, hoce li mu sta biti ako uzmem 175 65 14 (one bi isle naprijed a nazad ove 185 60 14 sto imam vec)? Tu je izbor puno bolji i cijena pristupacnija.
Ne brine me sirina toliko koliko ova razlika u profilu.
Sta mislite?
Sent from my SM-A515F using Tapatalk
Clio 2 1.5 dci 60 kw 2004g.
Hocu da kupim 2 zimske gume.To je auto za grada, ne vozi se puno, pogotovo zimi, sestra ga voza.
Dvije su gume solidne i trebaju mi jos 2 zimske.
Ove 2 sto su solidne su dimenzija 185 60 14.Ja bi kupio iste takve dimenzije ali ih nema u ponudi, tj ima dunlop conti isl sto mi je preskupo.
Pitanje je, hoce li mu sta biti ako uzmem 175 65 14 (one bi isle naprijed a nazad ove 185 60 14 sto imam vec)? Tu je izbor puno bolji i cijena pristupacnija.
Ne brine me sirina toliko koliko ova razlika u profilu.
Sta mislite?
Sent from my SM-A515F using Tapatalk
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
https://tiresize.com/tyre-size-calculator/
Razlika između te dve dimenzije je 7 mm u prečniku ili 1.3% - tako da sigurno nećeš imati nikakvih problema.
Razlika između te dve dimenzije je 7 mm u prečniku ili 1.3% - tako da sigurno nećeš imati nikakvih problema.
»Reno Laguna« tih godišta je malo zaguljena na parcijalnu promenu dimenzije – osetljivi su i drugi auti, ali manje. Reč je o ABS-ovom brojanju obrtaja točka, koji povećani broj obrtaja točka manjeg prečnika tumači kao proklizavanje usled slabog prijanjanja ako su ti točkovi pogonski, a zabaguje ako nisu. Posledica u prvom slučaju je smanjenje snage motora, oduzimanje gasa, čak i "sejfti mod", između ostalog.
Sa druge strane, 1,3% je blizu onih famoznih ±1,25% tolerancije iz anegdota, ostavljenih za ekstremni slučaj novih guma na jednoj i izlizanih na drugoj osovini.
Ne znam kako je kod »Klia«. Ja bih uzeo 185/60 R14 za svaki slučaj, razlika kod ovih povoljnijih je svega 400-500 dinara (»Barum« je još jeftiniji, ali ga je bezveze uzimati zarad 100 kinti uštede u odnosu na »Falken«).
https://www.internet-prodaja-guma.com/f ... 28551.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/k ... 92668.html
Sa druge strane, 1,3% je blizu onih famoznih ±1,25% tolerancije iz anegdota, ostavljenih za ekstremni slučaj novih guma na jednoj i izlizanih na drugoj osovini.
Ne znam kako je kod »Klia«. Ja bih uzeo 185/60 R14 za svaki slučaj, razlika kod ovih povoljnijih je svega 400-500 dinara (»Barum« je još jeftiniji, ali ga je bezveze uzimati zarad 100 kinti uštede u odnosu na »Falken«).
https://www.internet-prodaja-guma.com/f ... 28551.html
https://www.internet-prodaja-guma.com/k ... 92668.html
sebekkg napisao: 08 Okt 2020, 08:44 Koji temperaturni opseg mislite da je optimalan za savu uhp2? Ja ne bih menjao jos za zimske ali idem na put i tamo nece temperatura prelaziti 15 stepeni (uglavnom oko 10) i cesto ce biti i kise.
Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Gde ces?
-
Sto moj kolega rece: zato ja uzimam Michelin i predjem 60000. Na sirotinji se koplja lome :-)Nit je bucna, ne deformise se, ne kliza, bocni kanali jaki. A i sto ima dobru saru 
Zezancija naravno...ako je u mogucnosti kupice svako visu klasu. Nisu lose ove jeftinije gume. Dosta pruzaju stvarno..pogotovo srednja klasa. A i neke iz nize klase...

Zezancija naravno...ako je u mogucnosti kupice svako visu klasu. Nisu lose ove jeftinije gume. Dosta pruzaju stvarno..pogotovo srednja klasa. A i neke iz nize klase...
255/50 R20 109H XL Continental WinterContact TS830P SUV AO , jel ovo mator model gume? Nude u fabrickom setu sa felnom, a cini mi se da je podosta star model
Jeste, ali treba uzeti u obzir da se ekstremnije dimenzije ne prave svake godine, i često preskaču dezene. Proveriti DOT i informisati se da li uopšte postoji noviji DOT i noviji dezen, nije nemoguće da nema.