Sloba napisao: 26 Okt 2020, 16:21
Ja se vise fokusiram na konkretne lokacije o kojima je bilo reci. Dakle, poslovna ili stambena zgrada umesto smecista ili dzungle u gradskoj zoni - da. Zgrade tj. zgradice u ulicama gde su nekad bile porodicne kuce, bez trotoara, zelenila i parkinga - ne. Nije sve crno-belo. Inace je daleko veci nered sa novogradnjom bio pocetkom dvehiljaditih. Od nelegalne gradnje, necistih imovinskih odnosa, visestrukih prodaja istog stana itd. Tada su investitori bez ikakvog iskustva u gradjevini i dinara u dzepu zidali zgrade i zato danas imamo situaciju da zgrade nemaju gradsko grejanje, da su poluzavrsene, da grad nije odradio parterno uredjenje i, iznad svega, da su katastrofalnog kvaliteta, od poda do plafona. Ovaj trend posmatram kao nesto sto je nezaustavljivo i prirodno, a i kada imam nesto protiv, ne dobijam nista time da ostavim komentar na 021 o Dodiku, Galensu, Karinu... Nista ne dobijam time, osim sto imam manje vremena da gledam svoja posla.
Slazem se. Ima pozitivnih pomaka koje si naveo, ali je i dalje sve to po meni na kriminalno niskom nivou. Mozda jednog lepog dana to dostigne neki evropski nivo, ali sigurno je da se nece rusiti ovo do sada napravljeno. Zivim silom prilika zbog korona cirkusa u Segedinu i stvarno sam toliko prijatno iznenadjen uredjenjem grada koji je tipa 150-200k stanovnika. Uredno, cisto, zelenilo odrzavano, sve autobuske stanice citave, grafita minimalno, svi pruzni prelazi sredjeni i rampe u funkciji, putevi obelezeni, igralista neostecena, nema parkiranja samo malo u desnoj traci sa sva 4 zmigavca, ovo sad onako sto mi je palo napamet na brzinu, a tu sam par meseci samo. Neki dan gledam, farbaju bandere i gelendere na mostovima. Pa kad se to radi recimo u NS, jednom se napravi i dok ne otpadne ili neko pogine/povredi se nista...Nije ovde bogatstvo, izobilje, naprotiv, Madjarska je ekonomski jedna od slabijih EU clanica, ali se vidi da sa nekim navikama i uredjenjem moze bitno (bar sto se mene tice) podici nivo stanovanja.
Evo primer, mozda nevezan, ali jeste NS i jedna od "elitnih" ulica. Kupio novi vlasnik plac, srusio staru kucu. Sve ograde su naravno u liniji, ali je geometar "otkrio" da u stvari to nije stvarna linija, i da moze da se izadje jos pola metra u trotoar, jer je u stvari deo trotoara svima 50 cm u placu. I baja naravno pomeri kapiju da strci 50 cm od svih ostalih. Bilo bi bolje da je to reseno na nacin da ograde i dalje ostanu u liniji, jer sad jedna od 30 ograda strci. Eto problema u raju...Skrnavstina par ekselans. Sto je najgore, ulica je komplet renovirana pre godinu dana, trotoari, asfalt, instalacije sve. Usput budi receno, od ulice pune zelenila su napravili suvi beton, sa kao mestimicno trakicama zemlje koje sluze za iseravanje kerova i parkiranje automobila i posledicno kaljuge kao na nekoj selendri. I tu ljudi daju tipa 200k ili slicnu sumu za plac od 600 kvadrata.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money