Motorna ulja
Re: Motorna ulja
Pa da ide zejtin sipali bi
Ali 5w20 ulja, sva su top ulja tu, ne mozes da pogresis.

- mrmrva
- Pridružio se: 28 Mar 2012, 20:26
- Garaža: 2007. Chevrolet Spark 0.8
Vecina su hidrokrekovana, dakle grupa 3 baznih ulja (modifikovana mineralna), Ravenol sam saznao da je PAO sintetika dok je recimo Red Line ful ester.
Da da. Cak taj Ravenol za moj motor nije skupo toliko. Ne znam da li si vido sad sto prodaju Ester cist aditiv za motor?
- mrmrva
Nisam, zanimljivo. Mada nemam nekog poverenja u aditive, ulje se pravi kao zaokruzen proizvod, dodavanje neceg treceg pitanje kakav ce efekat ili kontra efekat imati.
Ovo nije klasican aditiv vec cist ester
Šta to znači čist ester, koji /ester čega ?
- mrmrva
Daj neki link, ne znam na koji proizvod mislis.
https://www.youtube.com/watch?v=Sy51r8XR8tI&app=desktop
Posto sajt mannol-a ne radi evo link naseg balkanca
Posto sajt mannol-a ne radi evo link naseg balkanca
- mrmrva
Pa ne znam, nisam dovoljno strucan da zakljucim bilo sta XD
Dodavanjem ce se u nekom % promeniti viskoznost ulja sa kojim se mesa + kako je ovo cisto ulje razredice donekle aditive koji vec postoje u ulju u koje se dodaje.
I ovo je Mannol ne Ravenol, zato ga ni ne nadjoh X)
Dodavanjem ce se u nekom % promeniti viskoznost ulja sa kojim se mesa + kako je ovo cisto ulje razredice donekle aditive koji vec postoje u ulju u koje se dodaje.
I ovo je Mannol ne Ravenol, zato ga ni ne nadjoh X)
Estri, (kao i soli, alkoholi, hidroksidi) su cela jedna grupa jedinjenja pa je besmisleno postaviti stvari da je čist estar nešto u nekoj ambalaži.
A na ovom reklamnom videu i nema konrktnih informacija pa da se išta zaključi osim da skuplja ulja u sebi sadrže odredjenu količinu baznih ulja sintetičke osnove a to su IV i V grupa ulja. Da, dodaju se razni estri, i još desetine drugih jedinjenja koja se mešaju da bi se dobilo jedno ulje odredjene specifikacije. Ili što bi rekli blenda se. Bazno ulje + dodaci (ili aditivi ko voli više strane izraze) i dobije se mešavina po tom i tom standardu, te i te specifikacije i željene viskoznosti.
I tako je već decenijama.
Inače, ovo je za mene reklamni kanal i šta god da mu daju on prezentuje i reklamira da je kao najbolje. Posle nekog vremena sam prestao da gledam više od pola minuta uvoda...kraj i rezultat videa su lako predvidivi.
A na ovom reklamnom videu i nema konrktnih informacija pa da se išta zaključi osim da skuplja ulja u sebi sadrže odredjenu količinu baznih ulja sintetičke osnove a to su IV i V grupa ulja. Da, dodaju se razni estri, i još desetine drugih jedinjenja koja se mešaju da bi se dobilo jedno ulje odredjene specifikacije. Ili što bi rekli blenda se. Bazno ulje + dodaci (ili aditivi ko voli više strane izraze) i dobije se mešavina po tom i tom standardu, te i te specifikacije i željene viskoznosti.
I tako je već decenijama.
Inače, ovo je za mene reklamni kanal i šta god da mu daju on prezentuje i reklamira da je kao najbolje. Posle nekog vremena sam prestao da gledam više od pola minuta uvoda...kraj i rezultat videa su lako predvidivi.
Rusi su vec radili analizu ulja sa i bez ovog aditiva ako nadjem postavicu ovde. Isto i ja nisam strucan da bilo sta kazem ovde. Voleo bih da imam neki auto pa da mogu da eksperimentisem.
- mrmrva
Dino DIY nije ni za komentarisanje.
https://oil-club.de/index.php?thread/74 ... -additive/
Analiza kaze da je PAO ulje sa dodatkom estera i aditiva.
https://oil-club.de/index.php?thread/74 ... -additive/
Analiza kaze da je PAO ulje sa dodatkom estera i aditiva.
Ne mogu da pratim španski ali koliko sam skapirao iz prevoda radi se o standardnom sintetičkom ulju upakovanom u drugačiju ambalažu, koje kao dodatak u koncentraciji 10% nekom drugom sintetičkom ulju praktično nema uticajana promenu osobina osnovnog ulja.
I u čemu je poenta izdvajanja ovog ulja iz stotina drugih sličnih osobina, mislim šta se očekuje da treba da uradi ovo ulje a da ne radi već neko drugo ulje?
I u čemu je poenta izdvajanja ovog ulja iz stotina drugih sličnih osobina, mislim šta se očekuje da treba da uradi ovo ulje a da ne radi već neko drugo ulje?
- mrmrva
Ni ja ne kapiram bas, odgledacu video kasnije. A ovaj spanac je inace odlican, moze se pratiti ako se ukljuce titlovi.