discus hernia
Re: discus hernia
Ne mora da znači da su ti diskusi otišli. Keva se muči sa lumbo-išijalgijom, obišli smo dosta lekara i primila je svašta od terapija, ne neke još ide. Uglavnom, na poslednjem pregledu (najskupljem
) rekli su joj da nema potrebe za MR (ima samo RTG snimak), već da treba da ide na neko ispitivanje "provodnosti nerava", ne znam tačno kako se zove. Dakle, idi prvo kod fizijatra, pa onda kod dobrog neurologa. Lako može da se desi da pukneš pare za MR a da za tim nema potrebe.

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Za snimanje kicme je magnet najbolja opcija, samo treba utvrditi ima li potrebe 

Hvala za prpeoruke!Bax napisao: Takodje posle ovih gde si na ledjima, imas i 3serije gde si na stomaku, i radis klasicne lednjake, prvo ruke ispred tebe, pa bocno, pa zadnja serija uz telo, i zavrsi sa cucnjevima, oni su bomba za istezanje, ali sve jako polako!!
Pitanje za leđne: da ne kačim nigde noge, pa dižem trup ili se savijam kao kifla, noge i ruke? Do sad sam leđne radio tako što zakačim noge negde, npr. švedske lestve (voleo bih da imam jedne kući

Na kakve čučnjeve misliš? Bez tereta?
Kad se samo setim da sam nekad u teretani nogama gurao po 300-400kg

Definitivno moram da napravim vratilo, tu nema nikakvog opterećenja na kičmu, slobodno visiš, samo se istežeš i vežbaš - ako budem mogao da visim sa 120kg

Nema potrebe da kacis noge za lednje.
Radi polako i po par sekundi se zadrzis u krajnjem polozaju, naravno izdisaj pri naprezanju u vezbi.
1. lednjak ispuzen si kolko si dug, ruke ispred tebe.
2. ruke u odrucenju, i dizes se
3 zadnji najlaksi lednjak, ruke uz telo
Cucnjevi, noge u sirini ramena, dok radis kompletno stopalo je na zemlji, ako ne mozes, grni knjigu ispod peta.
Spustaj se dokle mozes, sa njima zavrsavaj vezbanje, i JAAKO su bitni, osetices kako se kicma isteze, a i cuti.
a pocetak probaj malo ove vezbe, osetices trenutno olaksanje, a posle nekoliko nedelja i osetno bolju situaciju.
Radi polako i po par sekundi se zadrzis u krajnjem polozaju, naravno izdisaj pri naprezanju u vezbi.
1. lednjak ispuzen si kolko si dug, ruke ispred tebe.
2. ruke u odrucenju, i dizes se
3 zadnji najlaksi lednjak, ruke uz telo
Cucnjevi, noge u sirini ramena, dok radis kompletno stopalo je na zemlji, ako ne mozes, grni knjigu ispod peta.
Spustaj se dokle mozes, sa njima zavrsavaj vezbanje, i JAAKO su bitni, osetices kako se kicma isteze, a i cuti.
a pocetak probaj malo ove vezbe, osetices trenutno olaksanje, a posle nekoliko nedelja i osetno bolju situaciju.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Ja isto sedim dosta, non stop sam u autu, a na poslu kako kad, bude i hodanja, ali ipak pretežno sedim. Kući uglavnom ležim.
E sad, već par nedelja imam neki čudan osećaj, nazovi bol, u donjem delu leđa (bok), sa leve strane. Najviše ga osećam ujutru, kad ustanem i tad je više pozadi, a preko dana malo šeta i kao da pređe malo napred. Nije u pitanju nikakav jak bol, ne probada me, ne koči me, ne prenosi se dalje. Nemam sad nekih poteškoća, čak kad se malo krećem maltene ga i ne osećam uopšte, ali kad sedim duže ili vozim, moram malo da se nameštam. Kao da me ošinula promaja, al nikako da iščezne.
Na kraju ću morati kod lekara, a sve mislim da je nešto bezazleno.

E sad, već par nedelja imam neki čudan osećaj, nazovi bol, u donjem delu leđa (bok), sa leve strane. Najviše ga osećam ujutru, kad ustanem i tad je više pozadi, a preko dana malo šeta i kao da pređe malo napred. Nije u pitanju nikakav jak bol, ne probada me, ne koči me, ne prenosi se dalje. Nemam sad nekih poteškoća, čak kad se malo krećem maltene ga i ne osećam uopšte, ali kad sedim duže ili vozim, moram malo da se nameštam. Kao da me ošinula promaja, al nikako da iščezne.
Na kraju ću morati kod lekara, a sve mislim da je nešto bezazleno.
Posetite www.garaza.rs !
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Mislim da je najbolja prevencija "diskus hernije" - sprovođenje vežbi i vođenje načina života takvog da do iste ne dođe.
Takođe nekad provedem mnogo vremena u sedenju (vožnja, posao) i jako je bitno držati leđa u pravilnom položaju. Kada sam kući, gledam da što više, reče već trojanac, ležim. Nikakvi polusedeći ili polusedeći stavovi.
Takođe toplo ali i slojevito oblačenje, naročito zimi. Da ne bi došlo do neke prehlade. O kontroli telesne težine da ne pričam. Uglavno, svi su napisali ponešto o tome i sa svima bih se složio!!!
Takođe nekad provedem mnogo vremena u sedenju (vožnja, posao) i jako je bitno držati leđa u pravilnom položaju. Kada sam kući, gledam da što više, reče već trojanac, ležim. Nikakvi polusedeći ili polusedeći stavovi.

Takođe toplo ali i slojevito oblačenje, naročito zimi. Da ne bi došlo do neke prehlade. O kontroli telesne težine da ne pričam. Uglavno, svi su napisali ponešto o tome i sa svima bih se složio!!!

Ja bolujem od toga vec 20-tak godina /sad mi je 48/. Povreda usled neadekvatnog nosenja tereta.
Isao sam kod neurologa koji je konstatovao herniju i kod fizijatra /kumove keve/ koja mi je dala savete:
Preventiva:
Ravnomerno jacanje i trbusnih i ledjnih misica zbog podrske kicmi /vezbe blage, male amplitude, redovno, izvode se u krevetu/
Cuvanje od nazeba tog dela tela.
Cuvanje od torzionih pokreta /uvrtanja - jbg ja igrao tenis 15 godina rekreativno i svesno rizikovao/
Nikako podizanje tereta ledjima vec nogama.
Ako se ukocis:
- mirovanje, diklofen, vitamin b, po potrebi i bensedin za opustanje misica. /ukocenje je pozitivna stvar- desava se kada kost oguli mijelin /izolacija/ nerva i telo se koci da ne bi doslo do daljeg ostecenja. Vitamin b podstice stvaranje mijelina i kada se sredi ukocenost nestaje - malo uprosceno sve//. Zatim polozaj lezanja na stomaku sa jastukom ispod karlice kako bi se `otvorili` prsljenovi i nerv bio slobodan da se regenerise. Cak i kada popijes lek protiv bolova miruj jer je nerv i dalje `go.`
Bolovi mogu biti u nozi ili ne, mogu se javiti ili izgubiti, kod mene je varijabilno.
Kada su me pozvali u rezervu `99 imao sam bolove, stisnuo zube, poneo dve kutije lekova pa sta bude. Prvih dana umereno kopanje kanal sklonista, prenosenje lakseg tereta, vodjenje racuna o hladnoci. Bol je polako poceo da popusta, misici se ucvrstili i odlicno sam se osecao. Od tada, da ne ureknem, nisam se nijednom bas ukocio iako povremeno osetim lakse bolove kad dugo sedim.
Hocu da kazem da je za ovakvo stanje najbolji umeren fizicki rad na majcici zemlji, nikakve teretane ili gluposti, redovne vezbe kod kuce i kretanje. Sto manje sedenja.
Pod noz me nisu slali a i ja ne bih otisao nikada. Znam zenu koja je operisana i koja je super prosla ali ... brr!
Imao sam srece da dobar deo radnog veka provedem u pokretu. Sada sedim vec godinu dana i polako osecam povremeno `ziganje`. Poceo sam da pesacim do posla i nazad /oko 4,5 km jedan smer/.
Cuvajte se, mnogi moji prijatelji su i bez povreda dosli u istu situaciju kao ja.
Isao sam kod neurologa koji je konstatovao herniju i kod fizijatra /kumove keve/ koja mi je dala savete:
Preventiva:
Ravnomerno jacanje i trbusnih i ledjnih misica zbog podrske kicmi /vezbe blage, male amplitude, redovno, izvode se u krevetu/
Cuvanje od nazeba tog dela tela.
Cuvanje od torzionih pokreta /uvrtanja - jbg ja igrao tenis 15 godina rekreativno i svesno rizikovao/
Nikako podizanje tereta ledjima vec nogama.
Ako se ukocis:
- mirovanje, diklofen, vitamin b, po potrebi i bensedin za opustanje misica. /ukocenje je pozitivna stvar- desava se kada kost oguli mijelin /izolacija/ nerva i telo se koci da ne bi doslo do daljeg ostecenja. Vitamin b podstice stvaranje mijelina i kada se sredi ukocenost nestaje - malo uprosceno sve//. Zatim polozaj lezanja na stomaku sa jastukom ispod karlice kako bi se `otvorili` prsljenovi i nerv bio slobodan da se regenerise. Cak i kada popijes lek protiv bolova miruj jer je nerv i dalje `go.`
Bolovi mogu biti u nozi ili ne, mogu se javiti ili izgubiti, kod mene je varijabilno.
Kada su me pozvali u rezervu `99 imao sam bolove, stisnuo zube, poneo dve kutije lekova pa sta bude. Prvih dana umereno kopanje kanal sklonista, prenosenje lakseg tereta, vodjenje racuna o hladnoci. Bol je polako poceo da popusta, misici se ucvrstili i odlicno sam se osecao. Od tada, da ne ureknem, nisam se nijednom bas ukocio iako povremeno osetim lakse bolove kad dugo sedim.
Hocu da kazem da je za ovakvo stanje najbolji umeren fizicki rad na majcici zemlji, nikakve teretane ili gluposti, redovne vezbe kod kuce i kretanje. Sto manje sedenja.
Pod noz me nisu slali a i ja ne bih otisao nikada. Znam zenu koja je operisana i koja je super prosla ali ... brr!
Imao sam srece da dobar deo radnog veka provedem u pokretu. Sada sedim vec godinu dana i polako osecam povremeno `ziganje`. Poceo sam da pesacim do posla i nazad /oko 4,5 km jedan smer/.
Cuvajte se, mnogi moji prijatelji su i bez povreda dosli u istu situaciju kao ja.
Pda, dobro je da se podele iskustva. Sad imam 34, ali pre 10 ak godina sam se naradio fizički teških poslova (istovarao kamione, od kutija cipela do cementa), i tada me nikad nisu leđa bolela, mogao sam i trčati i skakati i savijati i uvijati. Imao sma doduše i dosta manje kg.
Ovih zadnjih 5 godina rada u kancelariji me je rasturilo više nego džakovi.
Sad sam došao od lekara, krvna slika savršena, nije mogla da se načudi da neko sa 34 godine nema nimalo masnoće povišene i slično. A kada sam joj rekao da jedem samo punomasno mleko i kajmaks sigurno pola kg nedeljno, ništa joj nije bilo jasno.
Moja teorija sa hidrogenizovanom biljnom mašću je pobedila i već daje rezultate!
Ono što je potencijalan problem je neka upala otkrivena preko mokraće. Bio sam za vikend u mokroj majici, sušio se na vetru
moguće da sam nešto nahladio 
Ovih zadnjih 5 godina rada u kancelariji me je rasturilo više nego džakovi.
Sad sam došao od lekara, krvna slika savršena, nije mogla da se načudi da neko sa 34 godine nema nimalo masnoće povišene i slično. A kada sam joj rekao da jedem samo punomasno mleko i kajmaks sigurno pola kg nedeljno, ništa joj nije bilo jasno.
Moja teorija sa hidrogenizovanom biljnom mašću je pobedila i već daje rezultate!
Ono što je potencijalan problem je neka upala otkrivena preko mokraće. Bio sam za vikend u mokroj majici, sušio se na vetru

Bio sam prekljuce kod osteopate (drugi put u zadnje dve nedelje, prvi put nije nsita pomoglo), i sada vec mogu da kazem da sam ekstremno zadovoljan! Prvi put u ova tri meseca od kad sam poprilicno sheban da mi je nesto zaista pomoglo! Problemi nisu potpuno nestali, ali evo sada sedim bez ikakvog bola, dok pre tri dana u ovo doba dana sam se samo krivio po stolici i cekao kad cu da idem kuci da legnem. Cim sam izaso iz ordinacije skontao sam da mogu da radim pokrete koje nisam mogao po ulasku.
Sve u svemu jako sam zadovoljan, videcemo dokle ce trajati, mozda vec sutra se sve vtrati na staro.
Sve u svemu jako sam zadovoljan, videcemo dokle ce trajati, mozda vec sutra se sve vtrati na staro.
Daj neke detalje šta ti je radio? Jesu li to oni što leče kamenjem i magnetima?
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Verovatno kad te iskrckaju pa se lepo osecas 

Ne, nema kamenja, magneta i sl...
Osteopate namestaju kosti, zglobove...
Dakle, krckaju, tegle, masiraju... A sta je radila razlicito u odnosu na do sada, pa ebem li ga, teglila mi je nogu pod raznim uglovima, posto je na pocetku skontala da kada lezim jedna noga mi je duza od druge
Naravno nisu mi noge razlice duzine, nego se tako namestilo u donjem delu ledja, pa je radila na tome, i na kraju ih kaze izjednacila... U principu je sve izgledalo dosta bezazleno, sa vrlo malo krckanja, ali sam se iznenadio kada sam ustao i primetio razliku...
Do sada su se uvek forkusirali svi na namestanje ledja, ona se mnogo vise posvetila nozi, i izlgeda je to bio pun pogodak
Osteopate namestaju kosti, zglobove...
Dakle, krckaju, tegle, masiraju... A sta je radila razlicito u odnosu na do sada, pa ebem li ga, teglila mi je nogu pod raznim uglovima, posto je na pocetku skontala da kada lezim jedna noga mi je duza od druge

Do sada su se uvek forkusirali svi na namestanje ledja, ona se mnogo vise posvetila nozi, i izlgeda je to bio pun pogodak

Ne, zapravo bas prija.
Jaoooj ne znam sta mi se desava sa kicmom. Letos me je ukocilo kad sam se naglo ispravio. Samo me je odjednom preseklo u ledjima i bio sam ukocen nedelju dana, nakon nedelju, dve je potpuno prestalo i mogao sam cak i da treniram. Evo sad pre 4 dana potpuno suprotan efekat. Prvog dana cudan osecaj, drugog isto, juce malo intenzivnije, a danas ne mogu da se ispravim i boli me dok hodam :O Nisam isao kod doktora prvi put jer je brzo proslo i desilo mi se prvi put, a i mislio sam da sam ja kriv jer sam se ispravio neoprezno. Medjutim ovo sad me jako plasi. Kako se manifestuje discus hernia, da nije to? 
Inace mesec dana nisam trenirao, samo sam iz dana u dan osetio sve jace "stezanje" i bol. I boli me gornji do ledja.

Inace mesec dana nisam trenirao, samo sam iz dana u dan osetio sve jace "stezanje" i bol. I boli me gornji do ledja.