Sent from my iPhone using Tapatalk
Supernova je brend Telekoma Srbije nastao kupovinom najpre Radijus vektora (za neverovatnih 200 miliona evra, što je oko 10 puta više od realne vrednosti), a zatim i mnogih drugih kablovskih provajdera širom Srbije. Neki od ostalih su: AVcom, Kopernikus, SrbDigital konzorcijum, u čiji sastav su ulazili LaserNet (Novi Pazar, Sjenica, Tutin, ...), Vlasta mečka (Kruševac i oblast skroz do Kopaonika - inače, da, zaista se tako zvala firmashandu90 napisao: 01 Dec 2020, 10:07 Kakvi su ovi supernova sto nude kablovsku, valja li to cemu? Kakva je podrska i sl?
Ako si često dobijao "captcha", to znači da su bili baš preterali sa brojem korisnika koji se NAT-ovao na istu adresu. Kada je ruter ili specijalizovani uređaji koji to radi dobro dimenzionisan, neće se primetiti usporenje, ali NAT će uvek ograničiti upotrebljivost interneta. Pitanje je samo šta kome treba. Za surfovanje po web-u ne smeta, ali ja sam npr. proletos jedno vreme morao da radim od kuće preko CGNAT-ovane SBB konekcije i baš sam se mučio. Spojim se preko ssh na računar na poslu, sve radi jedno vreme i onda samo stane. Ne pomažu keep-alive paketi. Pretpostavljam da posle nekog vremena njihov NAT hardver jednostavno "izgubi" stanje TCP konekcija i veza se prekine. Za stateless protokole kao što je http to nije bitno, ali za ssh jeste. Onda sam probao da napravim PPTP VPN do rutera na poslu, i to je radilo kada sam na SBB kućnom ruteru uključio PPTP passthru za jednu-svoju adresu. Da je još neko u kući morao da koristi PPTP, ne bi moglo. NAT sprečava i da tvoja strana bude server bilo kakve vrste, tj. da se spolja pristupa tvojoj mreži. Ako spolja želiš da npr. pogledaš kamere u kući, ne može. Ako želiš da koristiš ptp protokole, neki rade lošije (BitTorrent), neki ne rade uopšte (EMule). Sve u svemu, veliko ograničenje i nužno zlo zbog toga što su sve IPv4 adrese globalno potrošene.A170T napisao: 02 Dec 2020, 12:28 Ja sam pod CGNAT-om i iskreno u retkim situacijama se to primeti. U pocetku je zakucavao Google i trazio da stikliram sve slike sa biciklima, autobusima i sl, ali toga nema zadnjih godinu dana i jace. Desava se da neka multiplejer igra odbije da se pokrene, ali to se moze resiti nekim VPN-om dok "zaobidjes" taj deo gde je greska i posle sve radi kako treba i bez njega. U sustini sa CGNAT-om malo cesce dobijate da resavate captcha i slicne gluposti, ali daleko od toga da je internet neupotrebljiv ili spor.
Bar je takvo moje iskustvo.
Naravno - provajderu je danas svejedno da li ti dodeli statičku ili dinamičku adresu. U vreme dial up-a nisu svi bili stalno konektovani, pa je sa dinamičkim adresama bilo moguće da ima više korisnika nego adresa, a opet da svako dobije javnu. Danas je svako stalno konektovan, pa adresu zauzima u svakom slučaju.sebekkg napisao: 02 Dec 2020, 13:02 Mene je smorio cgnat u supernovoj. Pisao im vise puta za dinamicku, a oni ne daju javnu adresu osim da platis staticnu ip adresu. I za to se trazi 700 dinara. Jbt nisu normalni. Meni je veci problem sto sam na privatnim trakerima pa mi to pravi problem.
Blago tebi, imaš sreće.
Samo Tcl i Hisense.member napisao:Upravo tu listu na eponudi sam i ja gledao.
TCL, Xiaomi, Hisense, a ima i poneki Sharp. Donja-srednja klasa. Ni o jednom nemam blage veze koji valja, a koji ne. Svi su oni tu negde s cenom.
Ne bi trebalo da ima veze, meni su takođe zamenili kad je riknuo modem.ftj napisao: 03 Dec 2020, 07:51 Skoro sam trazio da mi zamene ruter za 5 ghz i od tad mi isto puca ssh konekcija jel moguce da sam zamenom uredjaja i ja postao natovan?
edit: ladno jesam natovan, e sad nisam siguran da li sam bio i pre ali znam zasigurno da mi ssh nije pucao nikad(doduse sa keepaliveom). Znaci sam sam sebi degradirao konekciju sto sam trazio da mi daju 5 ghz uredjaj.