Bax, vec sam ti rekao da mi se drug bavi time, klinickim istrazivanjem korone. NE PRENOSI se tako. Ni novcem, ni zaledjenom hranom ni diranjem kese i hleba. Mozda ako neko pljune na hleb, onda si lose srece ako se uvatis direktno za to pa trljas oci

Salu na stranu, prenos je uvek kapljicno i aerosolno (aerosolno zavisi od mnogo faktora takodje). Znaci kasalj, kijanje, pevanje, glasni govor ili ako nema toga, duzi boravak u zatvorenoj prostoriji sa zarazenim (pod tim se ne misli na 15 minuta, vec na vise sati, nekad i vise dana). Zato su barovi i kafici mesto rizika, jer ako ima muzike, svi se nadglasaju a tada se izlucuju dosta vece kolicine virusa. Nije isto rucak u restoranu, i kafanska atmosfera uvece.
Dake, gavni rizik je kontakt gde neko prica duze vreme sa vama, kaslje, kija, balavi... od diranja novca, hleba, kvaka - apsolutno zaboravi. Aerosolno moze u prostoru sa visokom kontaminacijom - kovid ambulante i slicno.
Takodje, zavisi i od infektivne doze i nacina kontakata. Duze ce trebati da se neko zarazi ako satima sedi bez razgovora, nego neko ko razgovara sa zarazenim lice u lice.
Kad svi nose maske, zastita je bukvalno 95 posto, i ako se pokupi, infektifna doza je dosta mala. Sekler je lepo objasnio, a i istrazivanja mog druga se poklapaju sa njim.