Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
-
- Banned
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
ladno bi uzeo altinu da mi pecenjara stefan bude na izvolte
Da li prilikom izrade namestaja, svakom stolaru mora unapred da se da 70% novca (koji kako on kaze mora da ostavi u radnji za materijal) ...a onda nakon zavrsetka posla ostalih 30% za ruke?
Jer ako se daju pare unapred, onda vise nema nazad...on moze da odugovlaci posao, jer je vec uzeo pare. Ako mu bilo koji drugi posao uleti, on ce ga oberucke prihvatiti, jer zna da mu je ovaj siguran s obzirom da je veci deo naplatio.
Takodje, to sto donese, pa taman bilo neravno, izgrebano ili sta vec, tesko da moze da se odbije i trazi novo..on je to doneo i sto se njega tice posao je zavrsen.
Ako se ugradni plakari kupuju u radnjama, izadju dosta skuplji. Da li je to jedini nacin da rokovi budu ispostovani i klijent zadovoljan? Jer vecina majstora funkcionise po gore opisanom principu.
Jer ako se daju pare unapred, onda vise nema nazad...on moze da odugovlaci posao, jer je vec uzeo pare. Ako mu bilo koji drugi posao uleti, on ce ga oberucke prihvatiti, jer zna da mu je ovaj siguran s obzirom da je veci deo naplatio.
Takodje, to sto donese, pa taman bilo neravno, izgrebano ili sta vec, tesko da moze da se odbije i trazi novo..on je to doneo i sto se njega tice posao je zavrsen.
Ako se ugradni plakari kupuju u radnjama, izadju dosta skuplji. Da li je to jedini nacin da rokovi budu ispostovani i klijent zadovoljan? Jer vecina majstora funkcionise po gore opisanom principu.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Neki uzimaju i 50% za ruke. Ko mi je trazio sve unapred, njega sam u startu odbijao. Za ruke dobije posle ugradnje. Moj stolar je imao par ispravki, i pare je dobio tek kad je sve zavrsio.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Joker
- Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
- Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
- Kontakt:
Mislim da sve što se radi po meri mora da se uzme novac barem za materijal. E sad nepoštovanje rokova je drugi problem.
Ne mora se ništa, ali svako ima svoj sistem rada. Moj otac pravi nameštaj, i radi to preko 20 godina pa znam otprilike kako to funkcioniše.
Najčešće se majstori uzimaju po preporuci, pa se često taj odnos zasniva na poverenju. Do sada tata nije ni sa kim potpisivao ugovor, a uzima avans uvek, pogotovo od novih kupaca.
A to kako računaju za ruke procenat od vrednosti materijala mi nema smisla nikako, ali vidim da se odomaćilo kod majstora u NS-u. Ako uzmeš skuplji materijal koji zahteva isto vreme izrade nameštaja, ti platiš ruke više. Nema logike, a ljudi često pristaju na to.
Najčešće se majstori uzimaju po preporuci, pa se često taj odnos zasniva na poverenju. Do sada tata nije ni sa kim potpisivao ugovor, a uzima avans uvek, pogotovo od novih kupaca.
A to kako računaju za ruke procenat od vrednosti materijala mi nema smisla nikako, ali vidim da se odomaćilo kod majstora u NS-u. Ako uzmeš skuplji materijal koji zahteva isto vreme izrade nameštaja, ti platiš ruke više. Nema logike, a ljudi često pristaju na to.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Majstori uglavnom računaju koliko materijal - toliko i ruke. Tako da ja ne bih davao unapred više od 50%, odnosno platiš mu materijal a ostatak kad bude gotovo.
Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Da, 100+100%.
Materijal tv komodu , mali kao bife, polica, klub sto ispao 150e i ruke 150e uzeo kolega. Mnogo po meni ali odradio perfekt.
Materijal kupili zajedno, keširao sam i ruke kada je završio i montirao.
Ništa unapred, zejeb. ćeš se!
Materijal tv komodu , mali kao bife, polica, klub sto ispao 150e i ruke 150e uzeo kolega. Mnogo po meni ali odradio perfekt.
Materijal kupili zajedno, keširao sam i ruke kada je završio i montirao.
Ništa unapred, zejeb. ćeš se!
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Stolar se trazi po preporuci, nekoga u koga mozes da imas poverenja, da ne razmisljas o tim varijantama. I pored toga, ja sam svima placao po zavrenom poslu, stavise, svi i ocekuju tako, nikome nije palo na pamet da trazi bilo sta unapred.Bianca napisao: 22 Dec 2020, 10:15 Da li prilikom izrade namestaja, svakom stolaru mora unapred da se da 70% novca (koji kako on kaze mora da ostavi u radnji za materijal) ...a onda nakon zavrsetka posla ostalih 30% za ruke?
Ako se ugradni plakari kupuju u radnjama, izadju dosta skuplji. Da li je to jedini nacin da rokovi budu ispostovani i klijent zadovoljan? Jer vecina majstora funkcionise po
U sadašnje vreme - ništa unapred ne ostavljaj. A i inače.
- Joker
- Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
- Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
- Kontakt:
Retko koji majstor je pravio nešto po meri bez avansa koji pokriva barem materija i nekada kad je bilo majstora, a danas kad treba da čekaš pola godine za jedan plakar teško da može naručilac posla da postavlja uslove. Naravno da može, da li će naći majstora koji će na to da pristane, teško.
Ali uvek možeš da probaš.
Ali uvek možeš da probaš.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Treba i njih razumeti, ako ne daš ništa ulažu svoje pare za materijal, a posle se izlažu riziku da im ne platiš, da ih zavlačiš, da kažeš predomislio sam se, ne sviđa mi se. Obe strane snose neki rizik.
Plus, ako ne daš avans, on te u suštini kreditira, i to ne male pare ako je veći rad, npr. kuhinja. Po meni je ok da se da neki avans.
Plus, ako ne daš avans, on te u suštini kreditira, i to ne male pare ako je veći rad, npr. kuhinja. Po meni je ok da se da neki avans.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Tako je. Imam drugara koji radi stolariju već godinama pa znam te relacije. Plati čoveku materijal, ostalo po završetku radova.
Tako je. Uglavnom taj avans i pokriva materijal, i vid je zaštite majstora ukoliko neko odustane tek tako. Opet kažem, i to zavisi sve od toga ko je kupac, ali uglavnom ne znam ni jednog majstora koji će da radi nešto bez avansa.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Ok, to je fer, sto se kaze i vuk sit i ovce na broju.