Dilema u vezi kupovine auta
Dilema u vezi kupovine auta
Srdačan pozdrav svima, nov sam na forumu i stvarno mi treba pomoć u vezi odabira automobila.
Imam 25 godina i skupio sam novac da uzmem svoj prvi automobil, do sada sam vozio porodičnu Opel Zafiru 2001 1.6 benzin. Spreman sam da izdvojim maksimalno 5500-6000€ . Razgledam već poprilično dugo oglase i za oko mi je zapala Opel Astra J. Gledao sam i Citroen C4, Ford-ove, Golf 6,.. ali ništa mi se toliko ne sviđa kao ta Astra, kako po unutrašnjem tako i po spoljašnjem izgledu a i verovatno me malo vuče na Opel zbog sadašnjeg automobila. Verovatno bih gađao neko 2011-2013 godište, sa što boljom opremom i verovatno imam opciju kupovine u Nemačkoj preko ujaka koji bi je dovezao (ako ne onda kod nas). Računao sam i godišnje prelazim oko 9-10.000km. Živim na selu i što se tiče puta, 99% vožnje je od kuće do posla (za grad) koji je udaljen 15km od mene (uglavnom otvoren put i 2-3km gradske vožnje), pa sam zbog toga mislio da je bolja kupovina benzinca jer ne prelazim puno a i zbog popravki i održavanja (ipak je to već 10 godina star auto, mora nešto da se popravlja). Čitao sam iskustva i kažu daje Astra malo troma i spora, što meni neće biti čudno jer vozim Zafiru koja je nenormalna troma za tu kubikažu. Ne volim da se vučem po putu ali opet nije ni da divljam, na otvorenom putu vozim oko 100ke dok u gradu poštujem propise. Autoputom skoro nikada ne putujem.
Izvinjavam se na malo preopširnom opisu ali želim da se sve uzme u obzir jer mi je jako bitno.
1. Da li je kupovina ove Astre dobar izbor za mene?
2. Dizel ili benzin agregat?
3. Ako je u pitanju benzin, koji model motora bi mi najviše odgovarao?
Unapred zahvalan.
Imam 25 godina i skupio sam novac da uzmem svoj prvi automobil, do sada sam vozio porodičnu Opel Zafiru 2001 1.6 benzin. Spreman sam da izdvojim maksimalno 5500-6000€ . Razgledam već poprilično dugo oglase i za oko mi je zapala Opel Astra J. Gledao sam i Citroen C4, Ford-ove, Golf 6,.. ali ništa mi se toliko ne sviđa kao ta Astra, kako po unutrašnjem tako i po spoljašnjem izgledu a i verovatno me malo vuče na Opel zbog sadašnjeg automobila. Verovatno bih gađao neko 2011-2013 godište, sa što boljom opremom i verovatno imam opciju kupovine u Nemačkoj preko ujaka koji bi je dovezao (ako ne onda kod nas). Računao sam i godišnje prelazim oko 9-10.000km. Živim na selu i što se tiče puta, 99% vožnje je od kuće do posla (za grad) koji je udaljen 15km od mene (uglavnom otvoren put i 2-3km gradske vožnje), pa sam zbog toga mislio da je bolja kupovina benzinca jer ne prelazim puno a i zbog popravki i održavanja (ipak je to već 10 godina star auto, mora nešto da se popravlja). Čitao sam iskustva i kažu daje Astra malo troma i spora, što meni neće biti čudno jer vozim Zafiru koja je nenormalna troma za tu kubikažu. Ne volim da se vučem po putu ali opet nije ni da divljam, na otvorenom putu vozim oko 100ke dok u gradu poštujem propise. Autoputom skoro nikada ne putujem.
Izvinjavam se na malo preopširnom opisu ali želim da se sve uzme u obzir jer mi je jako bitno.
1. Da li je kupovina ove Astre dobar izbor za mene?
2. Dizel ili benzin agregat?
3. Ako je u pitanju benzin, koji model motora bi mi najviše odgovarao?
Unapred zahvalan.
- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
Re: Dilema u vezi kupovine auta
Za tu kilometrazu i pretezno otvoren put, benzin definitivno. Opcije sa tom Astrom su 1.6 atmo 115ks, i 1.4 turbo 140ks.
Prvi je bas trom, jak potrosac, ali pouzdan motor stare konstrukcije: sto kazu, nema sta da se pokvari na njemu. Menjac je 5 brzina.
Turbak nije nesto posebno nasviran (spram modernih turbina, taj motor deluje gotovo kao atmo), ali se dosta lepse vozi od tog 1.6, i trebalo bi da za nijansu bolje trosi (malo manje). Menjac je 6-brzinski, pa je po mom mišljenju taj motor jasno bolji izbor.
Sent from my motorola one fusion+ using Tapatalk
Prvi je bas trom, jak potrosac, ali pouzdan motor stare konstrukcije: sto kazu, nema sta da se pokvari na njemu. Menjac je 5 brzina.
Turbak nije nesto posebno nasviran (spram modernih turbina, taj motor deluje gotovo kao atmo), ali se dosta lepse vozi od tog 1.6, i trebalo bi da za nijansu bolje trosi (malo manje). Menjac je 6-brzinski, pa je po mom mišljenju taj motor jasno bolji izbor.
Astra >> Lambo
Miro, hvala ti na brzom odgovoru. Iskreno, u glavi mi je to vec nedelju dana. 100% sam ubeđen za benzin, jedino imam dilemu bas za ta dva modela agregata, mada nekako me vise vuce taj 1.4t zbog vece konjaze jer kazu da je troma astra zbog kilaze a i moderniji motor, ne znam, nisam pametan. Sto se tice samog auta, necu pogresiti ako ga uzmem za svoje potrebe? 

- mironiko
- Pridružio se: 05 Jan 2017, 10:46
- Garaža: Subaru Forester e-Boxer Basic 2024. + Škoda Fabia 1.2 HTP 2004.
- Kontakt:
Znam dve osobe koje ga imaju (jedan je 1.4t, drugi je 1.6 cdti sa 110ks) i oba vlasnika su prezadovoljna. Jedan uzet nov (sedan), drugi uvezen iz Belgije sa 100ak kkm, pre godinu dana.
Astra >> Lambo
Bas ti hvala na ovim dragocenim informacijama, jako mi znaci misljenje nekog ko je objektivan. Imam jos dva pitanja u vezi ovog 1.4t motora jer cu ga definitivno uzeti. Prvo je da li ima zamajac? Posto ga sada ugrađuju i u benzince. A drugo je da li se oseca neka "turbo-rupa" jer sam video da je bas spominju na dizel agregatima pa me interesuje jel slicna situacija i ovde.
Jel ide u Astru J M32 menjač? On zna da bude problematičan, mada to se reši za 200-300 evra, ako se ne varam.
- pankoz
- Pridružio se: 09 Avg 2014, 21:05
- Garaža: Citroen C4 Grande Picasso 1.,6 hdi , Citroen C3 1,4 hdi
Ja sam vozio Astru J skoro 4 godine i apsolutno nikakvih problema sa menjačem nisam imao.U pitanju je bio motor od 1.7 litara i 125 KS.
Navodno bilo je problema ako sam dobro upamtio sa 6-tom brzinom,valjda ležaj.Ali to nije baš velika investicija ako se zalomi.
Poslato sa Huawei P40 lite pomoću Tapatoka
Navodno bilo je problema ako sam dobro upamtio sa 6-tom brzinom,valjda ležaj.Ali to nije baš velika investicija ako se zalomi.
Taj 1.4 motor pati od LSPI boljke, to je neki lom klipova usled lose konstrukcije, ja to ne bih uzimao polovno.
Toga kod nas nema na forumima, jel se taj auto kod nas slabo prodavao, pa niko ga nije ni kupovao novog, uzimaju ga sada kao klasika. Pogledaj strane forume ako te to zanima.
Ako ti je taj auto izbor uzmi neki drugi motor.
Toga kod nas nema na forumima, jel se taj auto kod nas slabo prodavao, pa niko ga nije ni kupovao novog, uzimaju ga sada kao klasika. Pogledaj strane forume ako te to zanima.
Ako ti je taj auto izbor uzmi neki drugi motor.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Kroz search sam na brzinu našao sličnu temu od pre, pa možda može da posluži. viewtopic.php?f=9&t=6254
Pogledaj još malo po forumu, da li još nešto slično pisalo.
A što se tiče samog utiska u vožnji, da li je trom ili ne, da li je udoban i slično, to ti je uvek najbolje da sam proveriš tako što nađeš neki model na oglasima i odeš da ga pogledaš ako ti je u blizini, ili potražiš nekog iz okruženja ko ga poseduje. Jednostavno to je sve individualna stvar, zavisi od tvog iskustva, od toga šta si vozio pre i šta očekuješ i slično.
EDIT: Evo jednog oglasa sa foruma koji ti može biti interesantan. Imaš čitavu temu o automobilu koju možeš da pročitaš.
viewtopic.php?f=27&t=6504
Pogledaj još malo po forumu, da li još nešto slično pisalo.
A što se tiče samog utiska u vožnji, da li je trom ili ne, da li je udoban i slično, to ti je uvek najbolje da sam proveriš tako što nađeš neki model na oglasima i odeš da ga pogledaš ako ti je u blizini, ili potražiš nekog iz okruženja ko ga poseduje. Jednostavno to je sve individualna stvar, zavisi od tvog iskustva, od toga šta si vozio pre i šta očekuješ i slično.
EDIT: Evo jednog oglasa sa foruma koji ti može biti interesantan. Imaš čitavu temu o automobilu koju možeš da pročitaš.
viewtopic.php?f=27&t=6504
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja sam vozio tog 1.4 turba i nista dobro ne mogu reci. Trosio je prilicno na AP, bar litru vise od Golfa 1.5 turbo kog sad vozim, a isao je po mom utisku kao atmo i sa daleko manje od tih 140 konja. Jos jedan drugar je vozio i imao isti utisak. No dobro, ako si odlucio svakako je bolji jaci motor. 1.4 ili 1.6 atmo su na muci u toj karoseriji ako ne zelis da ides stalno u obrtaje.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- pankoz
Okrenućete ga lagano ka dizelu
.
Moja Astra je dobro perinjala sa 125 KS
.

Moja Astra je dobro perinjala sa 125 KS

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ako mu treba 10 godina mator dizel u ova vremena samo napred. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ne razumem sad ovo?
Meni su u mojoj temi preporucivali 10g star dizel. Kontam moze da bude los i dizel i benzinac ako ga je prethodni vlasnik lose odrzavao.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Što se te Astre tiče ne mogu pomoći za izbor motora ali bih preporučio da se traži auto kupljen ovde od vlasnika sa poznatom istorijom. Taj model je bio prodavan kod nas i može se naći takav primerak.
- pankoz
Jebiga sad,kontam da bi svi voleli da vozimo nove ili maksimalno 4-5 godina stare automobile,ali nas jebe fond za taj isti automobil.
Ruku na srce,za 5500-6000 E nema baš preveliki manevarski prostor!
A i šta fali dobro održavanom dizelu 10-ak godina starom?