Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od maniaxxx »

Ogi napisao:
NexT napisao:kako ko :D Ja svake godine odlazem dokle mogu. Napravio sam 1000+ km u zadnja dva dana, prosek temperatura je bio 15 stepeni :uf:
Ma ja sam uvek u fazonu kao zamenim tockove par dana pre 1. Novembra jer mi je to psiholoski datum za "zimu" a realno barem do 1. Decembra maltene i nema potrebe za zimskim gumama... ali do 15. Novembra zaista ne treba menjati gume...

Sta se sada ja pitam, sta je losije po gume, koristiti letnje po ovom vremenu (gde realno temp ide ispod 7-8 ali retko) ili zimske (gde je u proseku, kao sto kazes 15 stepeni) ?
Letnjim gumama zima ne šteti, a zimske se uništavaju u vručini.

A što se mene tiče, zimske mrzim iz dna duše, stavljam jih samo zbog kaska, da ne kompliciraju ako bude nekog sranja. Avto se bolje drži sa letnima u SVIM uslovima osim kad je sneg na putu, a to je 3 dana na godinu, ako ima sreče ( barem kod nas), sve ostalo letnje su zakon
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Bilo raznih testova koji dokazuju suprotno.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Day Walker napisao:
noob napisao:
Day Walker napisao:Uzeo sam malopre Michelin Alpin A4 185/65r15 za 7800rsd po komadu
Gde si pazario ako nije tajna i kolika je garancija?
Garancija 3 godine, kupio u Beogumi i dobio Michelin poklon (sal,kapa i rukavice) + besplatan tehnicki pregled.
Ja sam prosle godine isto pazario Alpin A4 u Beogumi za Punta 165/70/14 s obzirom na velicinu gume izmedju moje i tvoje ja sam moje placao 7580 din. po komadu sa ventilom i balansom. Dobio sam Michelin baterijsku lampu i set onih budjavih srafcigera sto jedino mobilni telefon mozes sa njima da otvaras.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

ftj napisao:Bilo raznih testova koji dokazuju suprotno.
Testa, koji bi dokazao, da su zimske gume bolje bilo kad osim na snegu ja još nisam video, ako si ga ti molim te , da mi ga linkuješ.
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja sam linkovao dva, koji su dokazivali da su letnje uvek bolje, sem po snegu.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

http://www.autoexpress.co.uk/car-news/3 ... mmer-tyres

Bilo je i boljih testova al pogledaj ovaj klip od 2:40 gde pokazuju kolika je razlika i to na 6' celzijusa a ta razlika se dramatično povećava na recimo -10.

@bax

pa daj da vidimo onda?? Ispadosmo onda svi ovde magarci što vozimo zimske gume.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

@Bax
Jeste zimske gume su marketinski potez... A mi smo ovce za sisanje..
I ja sam mislio da mi sa letnjim gumama nece biti nista kad padne susnezica.. Kad ono prednji branik, hladnjak motora, hladnjak klime... Steta preko 1000e..
Tako da ko god zeli da isproba letnje gume po mokrim zimskim ulicama, neka spremi kes za opravku auta.. :ccc:

Covece proklizao sam sa 20km/h u Bulevaru Oslobodjenja i nasadio se na stubic.
Stvarno ne mogu da shvatim da Ti i dalje tvrdis da su letnje bolje od zimskih kada je temperatura kolovoza niska. (Posto tvoje misljenje smatram za jedno od najrealnijih na forumu)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Juče sam gledao vidoje BMW i zimske gume. Test je svež i najmanje su testirali na snegu - uglavnom vlažan kolovoz. Pronađite, na mobu mi je gadno da tražim vidoje. Ima mnogo logike za zimske gume zimi, čak i po suvom.

Samo jedna od prednosti zimske gume, nama što puno prelazimo svakodnevno je i u potrošnji. Letnja postaje jako tvrda i raste otpor kotrljanja - jedan od faktora što utiče na potrošnju takođe.

Po suvom su dobre letnje verovatno uvek bolje, ali promena podloga kakva je prisutna zimi redovno zahteva jako mnogo anticipacije. Sa druge strane zimska guma ublaži stil vožnje jer je pristojna na svim podlogama. Umnogome to doprinosi sigurnosti.

Tapatalk
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Day Walker napisao:@Bax
Jeste zimske gume su marketinski potez... A mi smo ovce za sisanje..
I ja sam mislio da mi sa letnjim gumama nece biti nista kad padne susnezica.. Kad ono prednji branik, hladnjak motora, hladnjak klime... Steta preko 1000e..
Tako da ko god zeli da isproba letnje gume po mokrim zimskim ulicama, neka spremi kes za opravku auta.. :ccc:

Covece proklizao sam sa 20km/h u Bulevaru Oslobodjenja i nasadio se na stubic.
Stvarno ne mogu da shvatim da Ti i dalje tvrdis da su letnje bolje od zimskih kada je temperatura kolovoza niska. (Posto tvoje misljenje smatram za jedno od najrealnijih na forumu)

Izgleda da imate u Srbiji čudan asfalt. Evo primer je moj avto, letos sam dao zimske gume posle prvog snega, gume su mi semperit speed grip 2, stare godinu dana i vožnja je OK, samo upravljanje je čudno, avto se ljulja i slično, pošto avto prodajem stavio sam nazad letnji komplet, to je 2x pirelli p7 in 2 michelin pilot sport3, avto je koda nije iste, ponašanje drukčije, drže ko lude u krivini i to u brdima i po kiši i .....kad bi pao sneg parkirao bi avto.

Na novom avtu biče zimske gume iz više razloga, prvi je kasko, jer kod nas kompliciraju ako imaš štetu i nemaš zimske gume, drugi je cena guma, jer su letnje 205 50 17, koje su vrlo skupe, a ja menjam letne gume svake sezone ( zimske su 195 65 15-znači jeftine)...treči razlog....nema trečeg razloga :oops: .

Jedva ču čekat proleče da dam na avto letne gume da se vozim ko čovek a ne da se ljuljam ko budala na zimskim.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Nisam skapirao poentu posta :pardon:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Naravno da ćeš se više ljuljati sa 195/65/15 nego sa niskoprofilnim 17icama. Ako ne želiš da se ljuljaš mogao si zadržati istu dimenziju zmske ili staviti 205/55/16. Ali to nema mnogo veze sa pričom zimska vs letnja po suvom i ostalo.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

Day Walker napisao:Nisam skapirao poentu posta :pardon:
Poanta je, da je letnja bolja :rofl: .

A istina je i da zavisi od guma i pre svega od asfalta, a kakav asfalt imate u Srbiji nisam baš upoznat u detalje...
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Ni ja ne volim da vozim sa zimskim gumama, ali definitivno imaju prednost u određenim uslovima. Ne treba mešati 'ljuljanje', loš osećaj u vožnji itd sa objektivnom sigurnošću i bezbednošću koje zimske gume pružaju.

Što se tiče snega, poledice, leda i ostalih tipično zimskih uslova, tu je jasna situacija. Što se tiče hladnog, a suvog vremena (ili makar kolovoza), mislim da tu čuvena granica od 7 stepeni ne može biti tako precizna kao što se predstavlja. Niti će letnje gume biti neupotrebljive na 6 stepeni, niti će zimske proklizati ili izgoreti na 8. Svakako je bolje staviti zimske da se čovek ne razmišlja, jer tu ima razlike i u samoj podlozi, marki guma, vlažnosti vazduha/kolovoza, eventualnih bara, masnoća, prljavština na putu itd.

Ja lično zimske gume stavljam čim se prosek dnevne temperature spusti na 5 - 7 stepeni, ili čim padne prvi sneg ako nema 'uvoda' u zimu. Skidam ih kad budem siguran da više neće padati sneg, uglavnom oko sredine marta. Inače, od neke sredine novembra do sredine marta ne bih kretao na put a da ne stavim zimske gume, nezavisno od trenutnih vremenskih prilika.

Podrazumevam naravno situaciju sa sve četiri zimske gume, bez varijanti 2+2 ili 'all season'.
maniaxxx
Reactions:

Post od maniaxxx »

U potpunosti se slažem sa tobom, mene ljuti zakon, koji kaže od-do. Zadnjih godina je u SLO zima tek oko februara-marta, ponekad još u aprilu. A do nove godine skoro da letne temperature. Evo juče je bilo oko 13-14 stepeni i sunce, a po zakonu obavezne zimske gume....za koga?

I ja pored gore nabrojanih razloga stavljam zimske jer volim da se vozikam po snegu po kojekakvim vukojebinama, a tu nema šanse da prođem sa letnjima osim ako si Chuck Norris :pardon:
ADrei
Reactions:
Pridružio se: 21 Sep 2012, 18:34

Post od ADrei »

ja se ove zime kotrljam na continental wintercontact TS830P... dimenzija 225/50R17 :D
uvek sam zimi vozio na continentalu i ne planiram da menjam brend :pardon:
ono sto je zanimljivo je da sam na A3 imao ts830, a ove su ts830p i nekako su mi sa ovim 'p' dosta tise na autoputu, ili je bolja izolacija na A5 nego na A3 :zbunjen:
Odgovori