Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Re: Motorna ulja

Post od DS9 »

Ovaj čovek dobro/odlično objašnjava stvari, što je i za očekivati za nekog ko je partner gradnioznog Mobil-a. S tim što je američko tržište, tj. navike američkih potrošača takvo (tradicionalno/konzervativno), da je njima potrebno naglašavati prednosti sintetičkih ulja, dok je u Evropi tako nešto manje neophodno.

Od mnogobojnih zgodnih predavanja koje je ovaj kreirao, recimo da bih za temu izabrao ovo:

Jer, ulje nižeg viskoziteta, pod određenim uslovima, može imati prednosti u odnosu na ulje višeg viskoziteta. Oni koji poseduju automobile čiji proizvođači daju široke preporuke za upotrebu motornog ulja koje podrazumevaju upotrebu npr. i 5W-30 i 5W-40 gradacije - su često u dilemi šta izabrati od ta dva, kada su oba preporučena.
Robby
Reactions:
Pridružio se: 19 Dec 2020, 19:52

Post od Robby »

@ Kabal
Post 17 Nov 2020, 08:21

Kakvo je Mogul ulje? Da li ima neko iskustvo?
Kolega u 1.6tdi Octavia E 2015.prvi vlasnik i ja u Seat Ibizi 1.4 16v BXW cuveni 86ks sa LPG,kupljen nov.
E,sad,kao dipl.ing.iz ove struke-Mogul ima veliku tradiciju. Kod nas idu damping cene,za osvajanje trzista,dosta su povoljni,best buy odnos cena/kvalitet.Ulje je iz Ceske i dovoljno je dobro. Nesto slicno kao ovde Nisotec,ali na vecoj lestvici i tradicije i i kvaliteta.Poceli su jos kao prvi proizvodjac u AU Monarhiji oko 1890. (tek posle njih nastupa Rijeka i danasnji MOL lub kft.oko 1900.). MOGUL je ime brenda,a proizvodi ih Paramo,sa dve blendare,u Kolinu i Pardubicama. Paramo je u vlasnistvu PKN ORLEN,koga vi mladji sad gledate na F1,ja bas i ne. Dakle Poljski koncern. U ovoj ogromnoj kompaniji nalaze se i Benzina stanice i Lotos, poljski renomirani proizvodjac ulja. Benzinske pumpe imaju u Rusiji,Skandinaviji,Nemackoj,Usa, dakle ozbiljni igraci. Da se vratimo na MOGUL. Dovoljno je dobar. Cak proizvode i razna svoja bazna ulja,otuda povoljna cena. Neke od referenci su im Ceske cementare,Fabrika stakla,Fabrika guma Continental Barum,Gradski saobracaj Budimpesta,PFADT HU fabrika i ono sto je udarno-oni su first factory fill Skoda fabrika automobila. Pa pise na cepu Castrol,pa neka pise,marketing je cudo. Toliko. Dakle,slobodno koristiti MOGUL. U VG 5w30 imaju sjajni MOGUL EXTREME LF III sa ispunjenim vw 504/507 , a dobar je i Mogul Extreme PD M 5w40, oba imaju ACEA C3,dakle,pogodni su za automobile sa Dpf kao i za LPG/CNG,oba su MidSaps. Ispod ovog ne bih isao. Dakle, korektna ulja,korektne cene.
Bolje koristiti ovo nego neka nabedjena ulja sa Zapada,koja su 2.klasa za Srbiju,Balkan itd.
Ima jos par proizvodjaca u regiji,a kvaliterna ulja imaju Petrol (Texaco Belgium)sam vrh po ok ceni,OMV, MOL koji je bas dobar,ali ne i jeftin,Lukoil koje jeste Rumunija,ali je kvalitet i ako nadjete INA,ima diskont u Subotici sa originalnim uljima,Optima isto dovoljni ok.
Sad bi trebalo i FAM da se popravi,do sad su stucali,ali ih preuzeo Valvoline i vec su izgurali Pakelo iz kombinacije sa Steyr traktorima.
Po meni,iskreno,bolje i neki regionalni brend,nego 2.klasa Casyrol,Shell za SRB sa Zapada...gde je natpis "samo made in EU",toga se kloniti.
Takodje,vidim neki preporucuju i brend N.. iz moje bivse firme,to ne bih usuo u svoj auto nikako,kontinuitet proizvodnje/kvaliteta diskutabilan,ljudi dolaze na posao kao prebijeni i radi se kao na prinudnom radu,a gde je tako,nema tu ni ok ulja,necu dalje o tome.
WOLF da ne zaboravimo,korektna cena,dobar kvalitet,cisti igraci,nisu naftna kompanija,vec samo blendara i to veoma uspesni, preporuka.
Dakle,Mogul jeste ok, predjeno 15k km sa LF III 5w30 i ja sa 5w40 druga zamena na 10k intervalu. Sve je OK.
Marjan984
Reactions:
Pridružio se: 03 Dec 2019, 23:42

Post od Marjan984 »

@Robby citiraš neko ili neki post?

Ono "kabl", i slucajno sam ovo video i citao... nije mi jasno

Vidim da si pisao o Mogul na skodaforum.RS

Robby
Reactions:

Post od Robby »

Vidim da je neko pitao o iskustvima za Mogul. Moguce da ja nesto ne kucam ok sa telefona,zato mi nemojte zameriti.
Uglavnom,imamo pozitivnih iskustava sa Mogulom,tako da ko je voljan neka proba. Ukratko toliko,a ovde sam nov pa bas nisam jos sasvim prostudirao forum.
Robby
Reactions:

Post od Robby »

I jos molba,ako neko ima iskustva sa drugim uljima,ali iz prakse,napisite,moze biti samo korisno.
Ja licno,ne gotivim razne YT testere koji kuvaju ulja u epruvetama,to za mene nisu bas pravi uslovi u motorima.
Eventualno,neka manje afirmisana ulja,a dobra,kao npr.Cyclon,Eurol,Rowe...pa i Galax,ako neko u okolini BG to koristi,nista ni o njima u skorije vreme,a prave 5w20 i 0w20.
Slucajno sam trazio nesto o menjacima,problemu sa teskim ubacivanjem u brzine na Peugeotu 207...i naletim na par dobrih tema.
Pozz za sve,dobar forum i ovaj,jos cemo da se pisemo.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Pozdrav i dobrodosao
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Dobrodošao.
Ok, nekada radio za NIS sada za Mogul pa tako i opredeljenje. Uz damping cene kako objasni.
Iskustvo sa 100,000+km sa Nisotec u 3 različita auta, 2 turbo 1 atmo, dakle nešto duže i više kilometara od pomenutog vašeg sa oba auta.
Sertifikati i zaledjina ogromnog Gazproma (za koji je Mogul sitan u svakom pogledu) su više nego dovoljna garancija i za kvalitet i za sadržaj proizvoda.
Dodatno i bogato iskustvo takodje u okolini/ komšije/ sa drugim autima.

Slično i FAM, ništa lošija ulja su bila a za ubuduće ćemo videti.

Usput da li Mogul pravi aditive ili kupuje?

Inače praktično nema danas ulja koje ne ispunjava pomenute norme, bilo koji brend ih ima u ponudi barem neko.
Ulja ima toliko različitih u ponudi da je veći problem odabrati šta kome odgovara nego što postoji ikakva sumnja u kvalitet prema zadatim normama,
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Uf,ne radim za Mogul, ne nisam u prodaji/distribuciji. Ovo je samo jedan segment,vise iz hobija. Vise je bio cilj da razbijemo nedoumice tj.ko zeli da proba,da ima hrabrosti.Ja sam uz masine odrastao. Ok,tvoje je misljenje to za Nisotec,super ako ga sipate i imate ok iskustvo. Mi ga ni u traktore 539 ne uspemo,ziva istina. Niko ne sme,kad bi ga odneo negde kod majstora,slatko bi se nasmejali...cak sam i jednom pitao-sta je sa domacim uljima,samo su odmahnuli...Gdrive je nesto drugo,to je bivsi prodati Texaco,iz Barija,samim tim i veoma moderna tehnologija. Mogul,a i mnogi ostali kupuju aditive,to su uglavnom 2,3 firme,a bazna ulja stizu i sa Bliskog Istoka,a dosta i iz Kazakhstana i iz Kine.
Dakle,ok je Nisotec,ali on nije sipan ni u sluzbene aute i pitanje je njegovog kvaliteta u severe nacinu eksploatacije. Ja ga na 20.000 intervalu ne bih koristio. Sva ulja npr su ista u pocetku eksploatacije,ali kasnije nisu sva ista. To se najbolje vidi odnosom TAN i TBN broja,sad vec i sa iPH nacinom.Stranim uljima drzim stranu,zato sto imaju isti kvalitet u sarzama i u januaru i u avgustu. To kod nas ne garantujem. Nisotec necu da komentarisem vise.
Mogul smo cisto uzeli probe radi. Inace,ovim sam putem isao,dok je auto nov i u granciji- Mobil1 esp 5w30,prvo mesto Tacka...dosta praznih mesta,Valvoline,Havoline Texaco 3,4 zamene i koje je veoma ali veoma dobro ulje, nesto Repsola,posle sam presao na Eni i-sint ms 5w40,nisam bio zadovoljan, 2x INA i sad Mogul 2x koje je sasvim ok. Dakle,za noviji auto,sto bolje ulje,s tim da je original i da ima approval,kako godine prodju,skidanje na nize. Pa na 3 auta treba i da sve uskladim. E,da, na Leonu 1,4tsi 2016 koristimo Mol Dynamic Gold LL 5w30,a pre toga Fuchs Pro gas .
E,sad, pravo nase domace ulje je Optima, Modrica je svetski nivo. FAM je bio nestao,bar u Vojvodini. Dobro je ako izguraju. Ima ulja,tusta i tma danas,sto se kaze. Tako da,za automobile,kod nas sa 350.000+ km moguce moze i taj Nisotec,sto da ne.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Nisotec može od 0km, a da i koriste ga serviseri.
A eto i ja ga koristim na motorima sa manje od tih pretpostavljenih graničnih 350,000km, i nikakvih problema.
Nisotec je svakako i za vrlo teške uslove ekspolatacije, jasno se vidi iz sertifikata koje su izdale laboratorije i sami proizvodjači vozila.
Napisaće već ds9 kada primeti i ako misli da ima potrebe da se razbiju predrasude.

Kao što lepo napisa aditive proizvodi svega nekoliko firmi a ostalo je pakeraj, tzv. blendare.
Ne znam odakle ti to da NIS ulje u januaru ili avgustu proizvedeno nije jedno te isto za isti dati tip/model.
Pa ne prave se ulja tako da mali Perica sipa iz flašice pa tako pravi mešavinu. Nigde pa ni u NISu.

Ne treba ni da ti garantuješ, to se podrazumeva i zaista jeste uvek jedno te isto ulje. Pa ne bi strani vlasnik sa tako ogromnim resursima dopustio da njegovi proizvodi nisu adekvatni.

Uzgred, i ta neka druga strana ulja se geografski prave širom belog sveta i razlikuju se od tržišta do tržišta čak i kada je formalno isti naziv.Potpuno je nebitno gde je geografski pakeraj ulja bilo da je brend Nisotec, Gdrive, OMV, MOL....u odnosu na to za koju su normu koncipirana i sertifikovana.

Ovde nema nedoumica na ovom forumu, pročitaj unazad šta je @ds9 pisao i opisao detaljno mnoga ulja a i mnoga iskustva članova su takodje navedena sa raznim uljima. Odavno nema loših ulja, samo je bitno da su original i pravilno odabrana za konkretni motor i način njegove primene.
Inače NIsotec ima i sintetička ulja i upravo sa tim normama koje pominješ, možda nisi upoznat sa tim delom ponude pa otuda mišljenje da nije ni za traktor a ni za auto sa manje od 350,000km

Recimo Sint 5W30 je ACEA C3 sa niskim sadržajem pepela, upravo za DPF primenu koncipirano.

Mobil 1 se zaista izdvaja dok Mobil S je u rangu sa ostalima, ništa drugačiji od Nisoteca i drugih sličnih.
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Ne zelim da ulazim u rasprave.
Ok,to je tvoje iskustvo,super. Lepo.
Nisam ovde zbog toga.
Ne znam ko je Ds9 i ne ulazim u njegovo tehnicko znanje.
Znam ono sto znam. To je to.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Pa eto, tu je tema i mnogo kolektivnog znanja i iskustva je opisano, detaljno model po model je analizirao DS9 uz radjene laboratorijske analize ulja u eksploataciji pa polako...ako imate neke nedoumice sve će biti jasnije.
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Ok,lep forum. Ima sta da se cita. Vidim,ima ljubitelja domacih ulja,to je dobro.
Od mene dva pitanja:
1. Pitanje.
Galax Racing Plus 5w40, Acea c3. Da li iko koristi? U planu je da probam,ali bez prakticne primene i iskustva,sàm ne smem. Ali bas iz primene na svom vozilu,ne rekla-kazala...
Ako neko zna,pisite.
To je jedini i poslednji preostali domaci brend. Imaju diskonte maziva u Kini i Libiji.
A i korektna su u agro masinama starijeg tipa,nesto smo koristili za nas. Pa da vidimo i za auto. (U agro biznisu uglavnom je to ovde mocni Mabanol za MTZ 892 i ne ispod Mannola i Mogula. Kod nas otprilike 60 lit/god SHPD motornog i nesto hidraulicnog smo trosili,nesto i 85w140, 80w90,ali uglavnom premium strana ulja).
Poslovno,u naftno-gasnoj struci,koristili smo razna Galax u stacionarnim motorima i gasmotorkompresorima. Bilo je i dosta uzoraka. No to je druga prica i domen teh.primene i iskustva,(sto mi radimo za pare,a i nije za ovde).
FAM je od jula na adresi Lexington,KY,Usa.

2.pitanje
je za Ljubitelja,

Molim te,napisi mi koji to servisi koriste Nisotec 5w30 Acea C3 ili bilo koji od 0km, daj neku listu naziva ili reference tih firmi,evo ja sa 15g inz.staza zelim to da saznam,dakle,kao ja u gornjem postu,napisi-sta,koje,ko i kako koristi,koji automobili.
(Moje skromno znanje i iskustvo gde sam putovao i boravio, mi kaze da u mnogo jakim servisima nece da urade zamenu ulja koje npr. nije na listi erWin VW ili npr.MB 229.51 ili 52 (ne bih ni ja)i da ulja koja su SHC/HC (II+ili III grupa)jesu mnogo inferiornija u odnosu na fully synthetic tip ulja ( mnoga i sa dobrim udelom PAO ili Ester tehnologije baze) ).

P.S.
Kad prodje ovaj virus, bice opet ,valjda,seminara u okolini pa cemo videti da se povezemo pa da se dopunimo sa daljim znanjem.
Dotle, pozz za sve dobre ljude sa foruma,i evo 1 lep link ko zeli i ima vreme za citanje:
https://360.lubrizol.com/2020/Understan ... 0-Approval
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ako ćemo sa kvalifikacionim pitanjima, napiši molim te koji to serviseri se smeju kada im se donese odgovarajuće ulje po normi za taj motor u kome treba da izvrše zamenu, i koji to servisi odbijaju. Sve sa referencama na osnovu čega to odbijaju.

A možeš i ako želiš da obrazložiš zašto ti imaš uverenje da za motore (neke, apstraktne za sada jer ne znamo na koji si mislio konkretno) sa predjenih DO 350,000km ne sme/ ne može/ nije preporučljiov/ štetno/ šta već koristiti Nisotec ulja i koje konkretno ulje Nisotec brenda je u pitanju.
Nebitno da li je 0km, ili 15,000km ili 99,999km početak koriđćenja Nisotec ili bukvalno bilo kojeg brenda ulja date odgovarajuće norme za taj motor.
Pisali su ovde ljudi koje Nisotec ulje na kom autu, u kom motoru sa koliko km koriste i kakva su im iskustva, nema potrebe posebno izdvajati bilo čije. To isto važi i za FAM, Motul i ostale brendove koji se koriste.

Šta je povod tako negativnom generalnom stavu o ulju brenda Nisotec, loše iskustvo?

Nisotec ulja nisu ni bolja ni lošija od onoga za šta su deklarisana, i nema falsifikata jer je izvor snabdevanja pouzdan.
Ulje koje se koristi se bira prema potrebi motora, ne prema tome ( i šta to znači uopšte?) jak servis.

Uzgred, 90% ljudi u servisima koji menjaju ulje manje znaju o tehničkim karakteristikama i uljima generalno nego što se ovde u temi pričalo.
Sipaju ono ulje gde je najveća prodajna marža, i dobijaju sasvim neke druge cene na bure od onoga što bi se moglo ovde diskutovati oko procene šta se dobija po pitanju kvaliteta za uloženi novac.
Marjan984
Reactions:
Pridružio se: 03 Dec 2019, 23:42

Post od Marjan984 »

@ljubitelj Potpisujem
Robby
Reactions:

Post od Robby »

Nista negativno,ni prema Nisotecu,ni prema tebi,inace ne bih bio ovde. Ja sam tu da budem dobar s tobom. U motore sa dosta predjenih km skoro pa moze da se sipa sve. Pa i taj Nisotec,to sam mislio,kad ima oko 250.000-380.000 km,skoro pa mu svejedno.
Za nov auto od 0km se u strucnom svetu iskljucivo trazi odgovarajuci Approval i ful sintetika. To trazi proizvodjac. Ja u nov auto ne bih sipao neko ulje za koje smatram da nije brend ili gde znam da je promena kadra i fluktuacija zaposlenih velika. Niti u onaj sto posle 4g izlazi iz garancije. U stariji,da i mozda 8,12g sa > 200k km. Nebitna imena,ali Dynamax,Oman i tako to. Da-nisu hteli moji majstori,samo su rekli da se ogradjuju. Od Dynamaxa,isto.
Cak i za Mogul mi je bilo frka.
Jak servis je taj koji je specijalizovan za odredjena vozila,rade i postoje npr 30g, jak servis je Bosch servis. Ima primera.
Odgovori