Tezak volan

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
vandallist
Reactions:
Pridružio se: 31 Avg 2020, 20:17
Garaža: BMW E60 525D

Tezak volan

Post od vandallist »

Caos drugari, imam jedan mali problem pa ako neko sa iskustvom moze da mi cisto da neku ideju sta moze biti problem.
Elem, na bmw e60 (2005god) servo gotovo da ne radi, bas trazi da se obe ruke koriste, u krivini zaista mora obe ruke i to bas fino da se povuce. Siguran sam da nesto nije u redu jer sam na e60 2003god probao volan i lagan je kao pero..
E sad imam tecnost to sam prvo proverio, volan ne ispusta nikakve zvuke. Nema nikakvih gresaka na dijagnostici, gume imam 16 zimske prema tome to sigurno nije.

Ono sto je jako cudno (bar meni) jeste da kad pritisnem volan bas jako u pravcu motora volan se znatno olaksa i bude onakav kakav bi trebao da bude - to traje sekundu dve i onda se opet vrati na staro.
Je l imao neko iskustva? Majstor mi svakako ne gine ali eto ovi praznici krecu pa cu verovatno posle Bozica ali ako neko ima ideju bio bih zahvalan. :)
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Re: tezak volan

Post od sebekkg »

Idi kod majstora da proveri servo mehaničke i elektricne komponente. Da li je taj bmw koji si probao imao active steering?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Slika
vandallist
Reactions:

Re: tezak volan

Post od vandallist »

sebekkg napisao: 25 Dec 2020, 13:53 Idi kod majstora da proveri servo mehaničke i elektricne komponente. Da li je taj bmw koji si probao imao active steering?

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
hocu svakako cu morati nego eto dok ne odem mislio sam mozda neko cisto zna iz licnog iskustva.
NIje imao, nemam ni ja. Taj active steering je za parkiranje ako se dobro secam, kod mene je bukvalno isto tesko i na malom gasu i na vecoj brzini. MIslim jasno ti je cim ne mozes jednom rukom da napravis krug.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Tezak volan

Post od ftj »

Letva volana ti je kaput kao i na 90+% e60ica trenutno, samo je pitanje u kom nivou al ako jedva okreces volan to je vec stadijum gde ne mozes da vozis i ignorises problem. Nova(tj. refabrikovana) ti je iljadu evra, remont npr. 150, polovna 300 al i ta polovna pre ili kasnije zahteva remont. Naravno remontovana nikad ne moze biti kao nova.
vandallist
Reactions:

Post od vandallist »

ftj napisao: 25 Dec 2020, 14:38 Letva volana ti je kaput kao i na 90+% e60ica trenutno, samo je pitanje u kom nivou al ako jedva okreces volan to je vec stadijum gde ne mozes da vozis i ignorises problem. Nova(tj. refabrikovana) ti je iljadu evra, remont npr. 150, polovna 300 al i ta polovna pre ili kasnije zahteva remont. Naravno remontovana nikad ne moze biti kao nova.
aha hvala na info, iskreno nisam sumnjao bas da je ona jer koliko znam ona se cuje kad crkava ? Tj zuji ili lupa, mada moguce da je to.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Svakako ce ti neki krsteni majstor reci sta konkretno ne valja, moze biti da samo curi ulje i da treba da se doda a da ti nisi lepo video taj nivo al to je opet znak da je letva volana problem.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Meni ovo iskreno ne liči na letvu?
Pre na nešto sa servom, al svakako šta god mi pisali krajnji rezultat je isti :)
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

za pocetak mozda glupo pitanje ali nije nemoguce, da ti nije pukao, spao ili labav pk kais pa proklizava na remenici ?
ako gubi ulje i nema nivo servo bi morao da se cuje da zuji ili pusta neke slicne zvuke, ni meni ne lici na letvu, drugaru je skoro otisla letva na audiju ali nije bio tezak na volanu vec se osecalo po vibracijama i lupkanjem.
takodje pitanje je kakvo je servo ulje, nije lose zameniti ga, ja sam na jednom autu zamenio ulje i posle toga je volan lakse isao.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Zuji kada udje vazduh, naprave se pena puna mehurića vazduha.
Letva ne može da zuji, već pumpa visokog pritiska.
Letva ako ne dihtuje interno ne vidi se spolja gubitak ulja ali gubi se pritisak izmedju komora u letvi i posledično nema servo efekta pojačanja pa se teško okreće.
Može da bude i problem dihtovanje reglera na pinjonu, oni su od teflona i kada se pohabaju gubi se komanda, opet nema pritiska tj servo efekta pa se teško okreće.
Može i da zariba aluminiijumski deo prenosa tj. kardana u zglobu neposredno iznad reglera /pinjona/ letve a to se rešava prskanjem odgovarajućeg ulja.

Probaj da podigneš auto napred tako da su oba točka podignuta od zemlje.
Okreći volan sa ugašenim motorom, prati otpore kretanju da li negde preskače ili oteža i slušaj zvukove.
Volan bi trebao dosta lako da se okreće, i bez efekta servo a pogotovu lako kada upališ motor.

btw, ne znam da li BMW stavlja filter u servo posudu. ako je filter ulja zapušen može mnogo da se priguši protok ulja i time ne radi kako treba servo pojačanje.

Ako je elektro hidro servo, može se desiti da strada upravljačka elektrika koja pogoni motor pumpe, sličan je rezultat da se teško okreće.
Ne znam koji sistem ima taj auto, ovo sve u načelu.
Odgovori