Stigla zima...
Re: Stigla zima!
To si u pravu. :smesko:
Ali eto, to je bila neka prica. Kao najbolje odmah krenuti kad se upali na mrazu.
Mada ja to ne praktikujem. Vise volim da ocistim vozacka vrata, udjem, upalim ga, upalim grejac zadnjeg stakla, recirkulaciju i otvor na soferku. Izadjem i onda cistim polake auto od snega. Nakon ~5min vise nije bas totalno ledeno u autu, stakla cista da se lepo vidi, i tek onda krenem.
Ali eto, to je bila neka prica. Kao najbolje odmah krenuti kad se upali na mrazu.
Mada ja to ne praktikujem. Vise volim da ocistim vozacka vrata, udjem, upalim ga, upalim grejac zadnjeg stakla, recirkulaciju i otvor na soferku. Izadjem i onda cistim polake auto od snega. Nakon ~5min vise nije bas totalno ledeno u autu, stakla cista da se lepo vidi, i tek onda krenem.
Ja slicno postupam - upalim ga, radi u mestu 3 - 5 minuta, taman dok lepo ocistim ceo auto. Drzi ga na 1100 obrtaja, pa polako padne na ispod 800. U principu ga ne pokrecem dok se ne pojavi makar jedna 'kockica' temperature motora, a ni tad ne prelazim 2000 - 2500 obrtaja dok ne postigne radnu temperaturu.
Sent from my Froyo using Tapatalk
Sent from my Froyo using Tapatalk
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Nije prica da je bolje odmah krenuti, nego tako treba.
Motoru na leru duze treba da se zagreje na radnu temperaturu, kad se vozi pre je postigne. Samim tim krace radi ispod radne temperature i manje se haba.
Jutros sam ga i ja upalio dok sam custio sneg, jer nema nsita lepse slusati dizela dok radi po snegu. Tako da radi dok ga ne ocistim, a taman i da mi otopi soferku. Inace kad nema sta da cistim sa auta, upalim, sacekam 10ak sekundi i krecem.
Motoru na leru duze treba da se zagreje na radnu temperaturu, kad se vozi pre je postigne. Samim tim krace radi ispod radne temperature i manje se haba.
Jutros sam ga i ja upalio dok sam custio sneg, jer nema nsita lepse slusati dizela dok radi po snegu. Tako da radi dok ga ne ocistim, a taman i da mi otopi soferku. Inace kad nema sta da cistim sa auta, upalim, sacekam 10ak sekundi i krecem.
Po motor je bolje da sto pre dodjes do radne temperature.
Upali jednom motor, i ostavi da radi u leru do 80-85 stepeni. Sledece jutro kreni odmah i izmeri vremenski koliko ti treba do 80-85 stepeni.
E sad radi lakse racunice (mada nije tako) uzmi da je sve ispod 80-85 stepeni rad u losem rezimu. Pa onda uporedis ta dva vremena koja si izmerio i sve ce ti se samo kasti
Da su motori uvek na radnoj temperaturi trajali bi milione km
Edit: naravno ne treba kidati hladan motor na 6000 obrtaja da bi ga sto pre ugrejao, jer je to onda suprotan efekat
Postoji neka optimalna vrednost, do koje svako od nas treba da dodje za svoj automobil.
Upali jednom motor, i ostavi da radi u leru do 80-85 stepeni. Sledece jutro kreni odmah i izmeri vremenski koliko ti treba do 80-85 stepeni.
E sad radi lakse racunice (mada nije tako) uzmi da je sve ispod 80-85 stepeni rad u losem rezimu. Pa onda uporedis ta dva vremena koja si izmerio i sve ce ti se samo kasti

Da su motori uvek na radnoj temperaturi trajali bi milione km

Edit: naravno ne treba kidati hladan motor na 6000 obrtaja da bi ga sto pre ugrejao, jer je to onda suprotan efekat

Bogami danas je sklisko za medalju! Tamo gde je led ni zimske gume ne pomazu, kliza nije da ne kliza. Ali ne verujem da ima i onih koji voze sa letnjim gumama po ovom kijametu!! :shock: Doduse spustio sam ga niz onu veliku nizbrdicu na B. Kosi bez problema, uz laganu voznju i oprezno doziranje kocnice.
Inace kolega ima novi Civic, GY UltraGrip 7+ i kaze da je klizao i setao iako nije ispadao s "pravca", ABS ESP non-stop, kaze u**o se (on je dolazio iz Krnjace, kaze sve u ledu)... kaze prosle zime na snegu mu nije bilo tako a gume je drzao pravilno u garazi (vozio ih samo proslu zimu, znaci nove gume...). I ja sam osetio da auto seta i kliza i pored zimskih guma koje su u odlicnom stanju jer je ispod led. Ipak na kocenju se oseti kako fino grabe ali mora se pazi. Video sam dosta sudara i izletanja jutros.
Inace kolega ima novi Civic, GY UltraGrip 7+ i kaze da je klizao i setao iako nije ispadao s "pravca", ABS ESP non-stop, kaze u**o se (on je dolazio iz Krnjace, kaze sve u ledu)... kaze prosle zime na snegu mu nije bilo tako a gume je drzao pravilno u garazi (vozio ih samo proslu zimu, znaci nove gume...). I ja sam osetio da auto seta i kliza i pored zimskih guma koje su u odlicnom stanju jer je ispod led. Ipak na kocenju se oseti kako fino grabe ali mora se pazi. Video sam dosta sudara i izletanja jutros.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Auto se vozi 20 sekindi po paljenju...
Gusto smrznuto ulje ne podmazuje dobro auto, a stvar je jos gora, ukoliko mu tu agoniju produzavate stajanjem u mestu.
Takodje je lose da ulje ne dodje na radnu temperaturu, jer samo kao takvo cisti efikasno naslage u motoru, a i voda koja se skuplja u njemu mu dodatno degradira performanse ako je pothladjeno.
Dakle, pali i vozi, nece da traje milion godina...
Dosta cete pomoci vozilu ako koristite kvalitetna ulja, grdacije bar 5w40, meni je Punto progledao odkad sam se ratosiljao Selenie 20k, bas u ovim ledenim uslovima...
Pre je cukao iz glave celi minut nepodmazan...
Gusto smrznuto ulje ne podmazuje dobro auto, a stvar je jos gora, ukoliko mu tu agoniju produzavate stajanjem u mestu.
Takodje je lose da ulje ne dodje na radnu temperaturu, jer samo kao takvo cisti efikasno naslage u motoru, a i voda koja se skuplja u njemu mu dodatno degradira performanse ako je pothladjeno.
Dakle, pali i vozi, nece da traje milion godina...
Dosta cete pomoci vozilu ako koristite kvalitetna ulja, grdacije bar 5w40, meni je Punto progledao odkad sam se ratosiljao Selenie 20k, bas u ovim ledenim uslovima...
Pre je cukao iz glave celi minut nepodmazan...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Izgleda da se vode logikom - sto da cistimo sneg dok i dalje pada
U gradu haos... GSP se kliza, ljudi na vecim uzbrdicama mile i ne smeju da stanu jer se plase da ne mogu da krenu posle... Cale isto kaze da je jedva posao na nekim mestima, al mislim da malo preteruje...
Ali pada i ne namerava da prestane :shock:

U gradu haos... GSP se kliza, ljudi na vecim uzbrdicama mile i ne smeju da stanu jer se plase da ne mogu da krenu posle... Cale isto kaze da je jedva posao na nekim mestima, al mislim da malo preteruje...
Ali pada i ne namerava da prestane :shock:
Izgleda da cemo na testiranje guma da stignemo sa lancima 

Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
dag81 napisao: nema nsita lepse slusati dizela dok radi po snegu.

I ja palim auto pre nego sto krenem... BMW-a jos kako-tako jer je u garazi, pa ga pustim mozda minut, ali Golfa gotovo obavezno 5 min pre polaska.
BTW, malopre sam cistio sneg sat i po... Dok sam ocistio poslednju deonicu, na prvoj je opet bilo 1cm snega. Odustao i usao unutra, a ledja komplet od snega i kapuljaca na jakni puna.
Poslednja izmena od Texonja u 03 Feb 2012, 13:00, izmenjeno 1 put ukupno.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
:lol: :lol: :lol:Bax napisao:Izgleda da cemo na testiranje guma da stignemo sa lancima
:lol: :lol: :lol:dag81 napisao: Jutros sam ga i ja upalio dok sam custio sneg, jer nema nsita lepse slusati dizela dok radi po snegu.
kad se upali auto dovoljno je sacekati 10-20-30 sekundi da razbaca ulje i krenuti ali laganom voznjom...poenta je da se kako je vec receno ulje brze zagreva laganom voznjom, a pozeljno je da se zagreje sto pre radi sto boljeg podmazivanja. ali nije samo ulje u motoru jedino okje treba da se zagreje, zato i treba krenuti lagano, pa razbiti i ulje u menjacu itd...
inace, sneg pada sve u 16, ja sam lagano stigao na posao, a svoje utiske u prvoj voznji rs-a po vecem snegu cu u temi... uglavnom, sareni su utisci, moze to i bolje... a bez elektronike, nikako...
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Winter1 radi posao
preporodio sam se, auto nigde ne zanosi, opusteno 50-60 po gradu, jedino me hebe sto nemam ABS i ESP, ali dobro ,zato pazim kad je guzva. Ali me HEBU BRISACI pa to je strasno, nista ne brise, sve preskace, zaledjeni, msm da im je kraj, a nemam bas viska da kupim original... Isto tako pali od prve, one dve litre u rezerovaru se nisu smrzle, ali je cale odresio kesu i propisno mi se
mame, tak onda sam sipao pola rezervoara, i sad sam valjda miran...
Inace jutros mi je trebalo pola sata od Veternika do fakulteta, gde mi inace treva 10-15 min, guzva jbg, sve usporeno...

Inace jutros mi je trebalo pola sata od Veternika do fakulteta, gde mi inace treva 10-15 min, guzva jbg, sve usporeno...

- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Re: Led na putu - kako voziti?
E haosa po gradu. Navozao sam se, satima, za 20 i kusur km 
na kraju krenem iz Juznog Bulevara uzbrdo ka II ekonomskoj, a tamo sledeca sitaucija:
Prvi je stao i montira lance.
Drugi voz 2km/h i krivuda, verovatno na letnjim gumama.
Treci je okrenuo auto i u rikverc se izverao (takodje krivudajuci), a pritom ni sneg sa auta nije ocistio.
Sta sve covek moze da vidi na jednom mestu.
Doduse, ovaj sa lancima je i najbolji, bar shvata kakva je siuacija...
Imam utisak da je kolima krenuo svako ko ima auto, bez obzira na ispravnost i gume...

na kraju krenem iz Juznog Bulevara uzbrdo ka II ekonomskoj, a tamo sledeca sitaucija:
Prvi je stao i montira lance.
Drugi voz 2km/h i krivuda, verovatno na letnjim gumama.
Treci je okrenuo auto i u rikverc se izverao (takodje krivudajuci), a pritom ni sneg sa auta nije ocistio.
Sta sve covek moze da vidi na jednom mestu.
Doduse, ovaj sa lancima je i najbolji, bar shvata kakva je siuacija...
Imam utisak da je kolima krenuo svako ko ima auto, bez obzira na ispravnost i gume...
- bozza1979
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:01
- Garaža: Škoda Scala 1.0TSI & Hyundai Getz 1.1
Jutros u 5.45 u Subotici, upalio na pola kljuca. Prvih par taktova stucnuo, i nastavio normalno da radi.
Oko 6 je tamo tek poceo da provejava sneg... Sto sam se vise priblizavao Beogradu, sve gore i gore...
Malo me je bacakao zadnji kraj (pozadi letnje gume), kad predjem 80km/h.
Mislim da sam prvi put u zivotu vozio po ovakvom snegu van grada.
Kad sam stigao u BG, kolaps...
Usput je, kod naplatne rampe, izletela sa puta Skoda Fabia II, firme MD International, tako nesto... Nije bilo strasno.
Kod Zemun Polja sleper drkno Golfa II, isto sitno... I u Kneza Milosa, lik u novoj Corsi iz nekog razloga krenuo u rikverc uzbrdo, i zabo se u parkiran autobus.
Bilo je i optimista koji su sa letnjim gumama pokusavali da se popnu uz Kneza Milosa...
Evo nekoliko slika sa autoputa SUbotica-Beograd:

Oko 6 je tamo tek poceo da provejava sneg... Sto sam se vise priblizavao Beogradu, sve gore i gore...
Malo me je bacakao zadnji kraj (pozadi letnje gume), kad predjem 80km/h.
Mislim da sam prvi put u zivotu vozio po ovakvom snegu van grada.
Kad sam stigao u BG, kolaps...
Usput je, kod naplatne rampe, izletela sa puta Skoda Fabia II, firme MD International, tako nesto... Nije bilo strasno.
Kod Zemun Polja sleper drkno Golfa II, isto sitno... I u Kneza Milosa, lik u novoj Corsi iz nekog razloga krenuo u rikverc uzbrdo, i zabo se u parkiran autobus.
Bilo je i optimista koji su sa letnjim gumama pokusavali da se popnu uz Kneza Milosa...
Evo nekoliko slika sa autoputa SUbotica-Beograd:

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je da putari daju sve od sebe da očiste sneg sa glavnih putnih pravaca i saobraćajnica u zemlji. Mrkonjić je rekao da je sneg pao u ''nezgodno vreme'' i da su svi iznenađeni ovolikim snežnim padavinama u februaru, kao i da su putarska preduzeća maksimalno angažovana. Minisitar je zamolio gradjane da imaju strpljenja u saobaćaju zbog vanrednih vremenskih prilika u Srbiji. (B92)

Otkud sneg u februaru??

Otkud sneg u februaru??

Poslednja izmena od Texonja u 03 Feb 2012, 13:42, izmenjeno 1 put ukupno.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
- Aleksandar194
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
- Garaža: Koji bus prvi naiđe...
Gagi, nadam se da ti je to auto posle čišćenja
Ovde na Voždovcu je napadalo bar jedno 20ak cm i konstantno pada...a ja na svakih 2 sata izlazim da čistim :lol: