Letnje gume

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Letnje gume

Post od dragan »

odlican izbor... ne kazem da su drugi losi, ali ovo sto si uzeo je :doubleup:
iz licnog iskustva...
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Sh@rance napisao:. Goodyear Efficientgrip se ne pravi u dimenziji 165. Inace gledao sam i adac test pa je i to presudilo za ovaj model u ovoj dimenziji.
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... 0_R14.aspx
Sad samo da sacekam Mart pa da ih stavim na kola sad su mi Michelin Alpin A4 na kolima izuzetno udobna i tiha guma u odnosi na fabricki Firestone avion :D Nadam se i sa ovim letnjim da ce biti isti osecaj.
Vozim je na Doblu(185/65R14), istina tiha je, udobna, na suvom OK, ali na mokrom klizi bas katastrofa. Nemam ABS pa jos vise dolazi do izrazaja. Npr. Polaris 3 i ta Michelin isto klize na mokrom kad je napolju 15ak stepeni, dok Dunlop Winter Response takodje proklizava ali ''grize'', ove su kao po ledu(naravno ne bukvalno ali taj osecaj da nema gripa).

No kao sto rece posle tih fabrickih su odlicne.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Izgleda da samo tebi Michelin zimske klizaju na mokrom, a na snegu ne rade.. :kezo:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Jel to hoces da kazes da je Michelin u rangu Tigar wintere pa cak i gore? Jer wintera po snegu grebe kao luda, pa mi nelogicno da michelin nema gripa. Ja prosle godine nit sam gde proklizao nit me ostavila u snegu.
Jel mislis da su ovi iz adac-a ne ozbiljni kad su je stavili na prvo mesto u svom testu?
http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... 0_R14.aspx
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Ne znam sta kaze adac, ali Michelin se najvise izvlaci jer ima smanjen otpor kotrljanja i tu prednjaci ubedljivo.
I sto mu traje sara. Ali kao sto sam pisao, svaka Michelinka 2006-2007-2008 je ispucala bez obzira na ostalih 4-5 mm sare. Pa trojanac je takve bacio, a ako treba ja vam mogu slikati. Pricam o Michelinu Energy E3A.

Pricu sto j anisam pratio je da od kad je poginuo covek koji je bio glavni i odgovorni za Michelin(2005.), Michelin je dosta srozao kvalitet. To mi je rekao moj radnik, koji radi kao vulkanizer pslednjih 13-15 godina.

Tako da aposlutno nemam nista protiv istog, osim sto smatram da ima boljih guma od njega i po nizim cenama. Naravno opet cu ponoviti, ne mislim da je losa guma.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Ma druže opušteno samo komentarišemo ;) Za mene lično je svaka guma dobra samo da nije Tigar Sigura :D nju kad vidim odmah se naježim. Ja vozim 17 godina i bar 15 godina mi je iskljucivo michelin na kolima, jednostavno mi je postala vise navika da kupujem michelin. Sto se tice ispucalosti guma slikacu ti u ponedeljak GY dura grip 2008 godine gumu pa da vidis kako izgleda guma koja se ne odrzava, vozi je moj kolega sa posla na pežou 206, i kod moje rodjenje sestre na opel agili. Što se tiče priča vulkanizera sve je to priča rekla kazala svaki vodi svoju politiku i pričaju različito.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Mi vozili, tj. pre svega ćale, ja samo godinu dana, Siguru na autu ranga Punta Classic, nikad nikakvih problema za 110.000km i dva i po seta istih guma.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Sh@rance napisao: Što se tiče priča vulkanizera sve je to priča rekla kazala svaki vodi svoju politiku i pričaju različito.
Pa ne bih se slozio, mada ima i toga. Ja poslednjih 5 meseci skidam isto gume, a veruj dosta prodje kroz ruke i kroz oci.
Ono sto je istina je da se Michelin lepo balansira, Tigar do 14'' isto npr, Dunlop trazi malo vise za zimske, kad kazem malo vise uglavnom oko 30-40gr. Nije pravilo ali uglavnom je tako.
Takodje sto je istina je da se Tigar Wintera i Sigura lizu sa strane(ivice gaznog sloja), svaka, dok je sredisnji deo gume jos dobar.

Ono sto je istina je da vecina ljudi da ne kazem 80% bi kupila Winteru, tj. to im je prvi pik. Takodje od ove godine dosta je manja, pala prodaja premium zimske gume, vecina gleda cenu. A npr. ne shvataju da je Sava kvalitetnija i da duze traje.

Pa onda prica da je najispucalija posle par godina Michelin uglavnom E3A, mada i ostali modeli nisu bajne, hteli vi da verujete ili ne. Sa druge strane najvise volim da montiram Michelin i Tigar, montiraju se ocas posla.

No bilo kako bilo, da se ponovim da ne mislim da je Michelinko losa guma, iako mozda tako zvuci, ali ne vidim ni ''slepu'' kipovinu istog kao opravdanje. Da je najpoznatiji brend jeste, i dosta cesto ljudi kad se lome lome se izmedju Tigra i Michelina, dve krajnosti, ali verovatno nedostatak informacija.

Sh@rance, ti svakako nisi uzeo losu gumu, dimenzijta mozda i jeste losa, ali rece da si mora tako jbg. U principu i neka srednja klasa bi za tvoj auto radila posao, tako da ce Michelin biti vrh.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:

Post od Sh@rance »

Mom caletu je prijatelj Vlasnik jedne vulkaniyerske radnje iz Obrenovca pod Vulko kapom. To mi je jos rekao odavno evo sad mi pade na pamet. Pre jedno par godina na nekoj slavi mi je rekao da ni jedna tigar guma nema istu gramazu na vagi tj da nisu iste tezine. Kaze mi dodji kod mene u radnju izaberi 4 tigar gume i da ih merimo na vagu kaze da nemaju iste tezine, dali je to tacno i dali je to isti slucaj i sa ostalim markama. I dali to nesto steti na kolima ako su gume razlicite tezine.
A sto se tice guma ja o gumama znam iskljucivo sto procitam sa neta i od vas ovde sa foruma, michelin sam kupovao iskljucivo o ne znanju pa sam isao logikom da sa njom necu sigurno omasiti. Sa predhodnim saverom sam bio zadovoljan sto sam kupio za prosli auto sto se tice buke i udobnosti.
Znas da sam prosle godine isao u Beogumu da kupim zimske pa se lomio izmedju Alpin A4 i GY UG8, pa posle krenuo da kupim winteru reko necu da bacam lovu slabo vozim zimi, dok sam dosao do Zeleznika ja se ohladio od wintere Ostao michelin i GY reko ma ko ga sisa nek ide zivot, pa onda ostao neodlucan sta uzeti izmedju njih, pitam vulkanizera sta da uzmem Michelin ili GY on kao iz topa michelin nije mi trebao dva puta reci reko pakuj njih GY cak nisam ni pogledao.
Ja sam bukvalno postao opsednut sa gumama to je jedini detalj koji zagledam na tudjim kolima kakve su mu gume i felne ostalo me ne zanima :rofl:
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Tebi je onda uglavnom stresno gledati tudja kola... :D
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

dag81 napisao: Takodje sto je istina je da se Tigar Wintera i Sigura lizu sa strane(ivice gaznog sloja), svaka, dok je sredisnji deo gume jos dobar.
Vožene nedovoljno naduvane. Čak i većina vuklanizera će ti naduvati zimske gume u istoj dimenziji isto kao letnje, što je pogrešno. Ljudi se onda žale da zimske gume brundaju, da se troše nepravilno, da im ljuljaju nenaduvane 15ice u odnosu na napucane letnje 17ice (gle čuda!). ;-)

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Kontakt:

Post od dag81 »

Slozices se da je malo cudno i neobicno da je bas svaka Sigura ili Wintera nedovoljno naduvana, ili Syneris. Bar meni jeste.
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Sh@rance napisao:Ja sam bukvalno postao opsednut sa gumama to je jedini detalj koji zagledam na tudjim kolima kakve su mu gume i felne ostalo me ne zanima :rofl:
:kezo:
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Malo sam proleteo temu i pošto menjam letne gume svake sezone imam nešto iskustva sa njima. A ta su, dunlop mi ne odgovara, imao sam više modela, najviše se sećam spO1 u dimenziji 185 55 15, koje su bile prosečne in dunlop sport maxx u 215 40 17, koje su na mokrome katastrofa. Onda kleber dynaxer u 185 60 14, katastrofa još veča od dunlopa po mokrome. Conti premium contact2, super guma samo brzo se troši. Vredestein spotrac3,to je kad guma bolje drži po kiši nego na suvome, samo nije toliko direktna ko conti u istoj dimenziji. 205 55 16 vredestein ultrac cento, vrlo tiha i udobna guma, lošija po kiši nego michelin pilot sport 3, ali bolja po suvom. Pirelli p7 cinturato, super guma, vrlo izdržljiva i barem kod nas dosta jeftina.

To je samo nešto od probanih guma u zadnje 3 godine. Sledeče godine imam toyo r32 jer sam jih dobio na avtu, nisam baš siguran kako če proči, pošto nemam baš dobra iskustva sa "tvorničkim" gumama.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dag81 napisao:
Pa onda prica da je najispucalija posle par godina Michelin uglavnom E3A, mada i ostali modeli nisu bajne, hteli vi da verujete ili ne. Sa druge strane najvise volim da montiram Michelin i Tigar, montiraju se ocas posla.
Interesuje me ako znas iz prakse sa E3A da li ima veze poreklo proizvodnje sa tom pojavom.
Imam Michelin i nema ni traga da je ispucala ali sam imao srece, bar po prici vulkanizera gde sam ih kupio, da su to iz Italije i da sa njima nije imao problema. I moje iskustvo je takvo.

E sad ne secam se odakle tacno ali pominjao je nesto da li spanske ili nemacke Michelin su one sa kojima je imao reklamacije. Nisam odavno imao Michelin pa sam tada bio prijatno iznenadjen da ide do 5grama za balans, na jednoj gumi cak masina nije prijavila ni da treba ikakav tegic.
Sa druge strane sa Tigrom nemam takva iskustva iz vise navrata, uvek je trebalo barem 10 grama a neretko i 20+grama bilo sa jedne bilo sa obe bocne strane. Opet Tigar je ekonomik guma pa i ne zameram.
To sa trosenjem bokova nisam imao nikada sa Winterom, sve su trosile na svim tockovima potpuno ravnomerno po celoj povrsini i gotovo identicno napred- nazad.
Odgovori