Piše pored njega g - znači grama (depozita, tj. suštinski nakupljenog pepela).
Samo, pitanje je da li je to u relaciji sa npr. ukupnom količinom pepela koju dpf može da primi, a koja je uglavnom preko 100 g. Odnosno, pitanje je koja je maksimalna vrednost grama za dpf tog blue hdi (pri kojoj on još uvek radi ispravno).
Uvođenje strožijih mera za izduvne ove godine bla bla...
Čitam ovih dana, aj recimo konkretno 1.9Jtdm 150ks sa EGR i DPF, u CRO na jednom auto forumu 25 od 30 vlasnika su mehanički zatvorili EGR i fizički ispraznili DPF (naravno softverski ugasili oba) i prolaze tehnički bez problema otkako su im uveli ovo što će kod nas. Nema dima... Na merenju im bez pomenutog i čak bez lonaca pokaže 1,4 "nečega" a max je 1,9-2,0.
Imam pomenutu postavku, skočiću da proverim.
Verovatno je do konkretnih motora jer recimo drugar u na A4 B7 2.0Tdi bez DPF fizičkog je purnjao kao lokomotiva i na leru i kada je vozio. Kada su je prodavac sa placa nabavio nov ispravan DPF sve se vratilo u normalu.
Ne bi trebalo da dizel purnja ko lokomotiva ni bez DPF, kad je sve 10 u sistemu ubrizgavanja i vazduha. Prosto nijedan DPF to ne bi bio u stanju da reši, ako je problem izražen, i ne samo da ne da čađi napolje, nego tera vlasnike da imaju ispravne automobile.
Pomenuti motori su verovatno ispravni, pre toga dobro produvani i zagrejani, a tad je emisija čađi smanjena. Paradoksalno, (kvalitetno) čipovanim vozilima je i temperatura sagorevanja viša, te je stvaranje čađi smanjeno, kao i emisija CO2, ali NOx skače u nebesa, a to ne mere.
Koja je vasa preporuka, da li ocistiti ili izvaditi fap filter? Cesto mi pali regeneracije i izbacuje risk of particle filter blocking.
Takodje, sumnjam na 2 dizne da nisu dobre.
nidza napisao: 05 Jan 2021, 15:27
Ne bi trebalo da dizel purnja ko lokomotiva ni bez DPF, kad je sve 10 u sistemu ubrizgavanja i vazduha. Prosto nijedan DPF to ne bi bio u stanju da reši, ako je problem izražen, i ne samo da ne da čađi napolje, nego tera vlasnike da imaju ispravne automobile.
Nije bi meni bilo jasno na konkretnom 2.0Tdi 140 ili 143 beše li, 2007mo. Kupio ga na placu, umesto DPF bio lonac i softv. ugašen. Dimio i na leru i u vožnji. Jedno mesec dana se narezao sa prodavcem, jedan, drugi, peri taj drugi i na kraju našli za 230e dobar. Ugradili, vozi i sve se vratilo u normalu
Moze biti da nije dobro iskljucen softverski pa zbog toga. Ne sme da purnja ni u leru a ni u voznji osim ako ne potopis gas oa baci malo.
Ja sam iskljucivao dpf kad mi ga je turbina zeznula pre 4 god. Pa sam se pravio pametan i nisam hteo egr da iskljucim. Isto je purnjao sve dok nisam softverski egr ugasio i blokirao ga. Od tad nista, nista.
Tako daa ima tu dosta faktora. Nekom dizne zeznu dpf, nekom neobracanje paznje na regeneraciju, nekom(meni) turbo koji ga je napunio uljem a ja vozio dok se njje ugasio.
markoue napisao: 05 Jan 2021, 15:44
Koja je vasa preporuka, da li ocistiti ili izvaditi fap filter? Cesto mi pali regeneracije i izbacuje risk of particle filter blocking.
Takodje, sumnjam na 2 dizne da nisu dobre.
Nemam još tačan odgovor na tvoje pitanje, ali od pre dva dana pratim jedan DPF očišćen posebnim sredstvom, zatim je pod pritiskom puštena voda i sapunica kroz njega, boga oca je izašlo čepova i svačega. Čekamo svi koju hiljadarku km, podsetite me kroz 2 meseca da vidimo kako stoje stvari. Zasad mu kroz aplikaciju pokazuje perfektne cifre kakve u životu nije video.