Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
dgajic
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 21:03

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od dgajic »

Cao, leti je unutra kao u pecini...plocice su hladne, to recimo moze biti problem ako ides bos. Guram 18 stepeni u sistem, nema kondenzacije, bar nije bilo 2 prethodna leta.

Ne moze da ohladi kao klima, to sam siguran, ali nama je taman koliko treba, mislim super je prijatno. Na tavanu koji sam preuredio sam stavio panele i na plafon, pa cemo videti na leto. Ispod crepa je 30cm kamene i mineralne vune, 4 krovna prozora.

Grejanje je prosto fantasticno :) greje sa svih strana, ravnomerno celu kucu.

Sto se tice bojlera, ima 150l, 3 grejaca od po 1.5kw mislim svaki i jedan izmenjivac. Pumpa mislim da postize 53 stepena, ali sam ipak podesio grejace na bojleru (ima ih 3) da idu na preko 60 zbog legionarske bolesti. Mada sad kontam, imam recirkulaciju tople vode, tako da ne znam da li to utice posto shvatam da trrba povremeno povecati temp vode na preko 60 da se ubiju bakterije.

Sent from my SM-G980F using Tapatalk

Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Vidis, taj momenat zagrevanja na 60+c sam skroz propustio. Meni pumpa greje do nekih 53-55c temperature vode, izlazna iz pumpe bude 58-59c max, ali s obzirom da je bojler veliki, 180l, namesteno je da greje na 45c, em je ekonomicnije em nikad ne nestane tople vode jer pumpa vrlo brzo nadoknadi sve Sto se potrosi, sa svojih 16kw.
A sto kazes, od svuda toplo, I sto je najveca fora kod niskotemperaturnog grejanja je vertikalna raspodela mnogo ravnomernija nego kod radijatorskog, kod prizemnih kuca je to manje bitno ali kod kuca sa visokim prostorima mnogo znaci.
Kod mene je razlika prizemlje-sprat jedan stepen kod grejanja, a kad npr upalim kamin dole podigne 0.5-1c temperaturu vazduha, Ali zato gore na galeriji gde su lufteri ode I 3c gore...

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Da li je za podizanje i produžavanje dela krova na jednoj strani kuće (da bi se natkrila/nadzidala terasa i tako dobila veća prostorija na toj strani) potrebna neka zvanična dozvola za radove?
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Mislim da da, odnosno čak i da ne menjaš grede treba ti dozvola za popravku krova npr.
U realnosti verujem da jedino komšija može da te prijavi.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Kuća koju sam kupio je dosta neracionalno građena, imam dve velike terase (koje mi nič ne trebaju) plus veliku nadstrešnicu/terasu u prizemlju (koju najviše koristimo leti i koja ove dve druge terase čini beskorisnim). 171 kvadrat na papiru ali korisne stambene površine mnogo manje. U potkrovlju imam dve sobe rešene tako da se kroz jednu ulazi u drugu, a u prvoj je još postavljen i sklepan neki "privremeni toalet" (pa je ta soba skoro pa neupotrebljiva) i moram nekako da reorganizujem taj prostor (da bih dobio dve lepše i funkcionalnije sobe za decu), a to rešenje sa podizanjem jedne strane krova, ozidavanje polovine terase pa spuštanje krova na taj deo mi je nekako najjednostavnije i najracionalnije rešenje. :)
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Tebi treba neki konstruktivac, građ. inž. da vidi to. Da li će terasa moći da nosi to opterećenje npr (koliko sam shvatio iz opisa, a ne sećam se kako izgleda objekat).
ping @Stjepa
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Komšinica pored nas je slučajno građevinski inženjer (radi u jednom birou u NS-u) a i ja sam nekad bio prilično dobar iz statike tako da tu sigurno nema problema. Ta terasa je u stvari debela betonska ploča (produžetak gornje ploče kuće) koju ispod drže tri pozamašna betonska armirana stuba, tako da može to da nosi koliko hoćeš. A ne bi tu ni bilo neke specijalno velike dodatne težine. Prethodni vlasnik je baš kvalitetno gradio, štaviše čak se i rasipao. Komšije ne verujem da bi me tužakale, ali me ipak brine pravna strana. Ako nije neki veliki problem i trošak ishodovati dozvolu, išao bih na tu varijantu.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Sasa, nemoj se zamarati, uradi sto zelis, zovi komsiju na kafu I sve ok.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

carov2 napisao: Ostale su neke stvari koje moraju hitno da se reše: 4 metra bakarnih cevi iz instalacije su izvan, uz kuću, moraju da se izoluju i da se pokriju sa nekom kutijom....bure mi se samo prazni kada TP stane sa radom, neverovatno, ali voda nastavi svoj put i prodje kroz TP i završi u drugi bunar. (Po sistemu izvlačenja alkohola iz bureta ili goriva iz rezervoara)...pumpa koja šalje vodu u TP je prejaka i treba neki protokomer kako bi se protok doveo u neku normalu...hoću da punim bure iz oba bunara, iz jednog mi nije dovoljno itd.
Konačno sutra završavam skoro sve stvari koje se tiču ovog sistema.
Danas sam montirao elektromagnetni ventil koji mi baš dosta znači, jer sam bez njega iz "bureta" gubio skoro 2000l za jedno 11 sati. Razliku već sada, posle par sati, vidim.
Pre par dana sam počeo da bure punim iz još jednog bunara, jer jedan nije bio dovoljan, a sutra ću toj pumpi dodati automatiku, tako da se sama pali/gasi.

Konačno mislim da će sistem dobro da radi, a ovih dana je bilo "od sjaja do očaja".
Mnogo sam mu vremena, para i živaca posvetio, a nekako sam za taj novac trebao da uživam, a ne da strepim toliko dugo.
Nije išlo glatko, pumpa je ostajala bez vode, gasila se jer se voda iz bunara mutila (kada su bile poplave) i filter je zaustavljao protok, nije mogla kuća da se ugreje kako valja jer nije bilo dovoljno vode, odloženo mi je dugo čekano useljenje itd.

Nije bilo dana u januaru da sistem nije radio, bilo je prekida, ali je radio i kada je bilo -10 napolju par dana.
Vidi se u radu da je TP praktično svejedno kolika je temperatura napolju. Njoj je temperatura vode izmedju 12-14 stepeni gotovo uvek, tako da ona ne zna šta je hladno. Slika
Podjednako isto(lako) diže temperaturu u sistemu.
Uglavnom, nisu bile grejane samo dve sobe, od oko 35 kvadrata...u kući je relativno malo trošena struja za druge stvari, tako da ću na kraju meseca imati neki uvid i neku projekciju koliko će me koštati grejanje.
Nadam se da ću sutra po prvi put prespavati u kući. Slika

#BiTurboGrejanje#
#OdOčajaDoSjaja# i do jaja

SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Sent from my SM-G980F using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:

Post od Heinz »

Koliki je COP kada se uračunaju pumpe, ventili i sve ostalo? :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Šta će ti elektromagnetni ventil, zar nije bio dovoljan nepovratni ventil od 50 din?
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Srećno useljenje! Konačno... :)
gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38