Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od ljubitelj »

swemir napisao:Ako zelimo istu termicku zastitu, uvek ce tzv. monazna, panelna kuca biti jeftinija.

Uvek bi izabrao zidanu kucu, jer ih jednostavno vishe volim, ali onda mora biti dobro termicki izolovana, bez hladnih mostova, sa zahtevanim koeficijentom, a to debelo dize cenu u odnosu na panelnu, posebno ako zelimo da postignemo mali koeficijent prolaza...
Ne bih se slozio.
Trziste i praksa ne potvrdjuju takvu pretpostavku u ceni kostanja.
Losija montazna kuca je jeftinija od losije zidane, gotovo po pravilu.

Kvalitetnije montazna kuca kosta isto ili skuplje od zidane, takodje gotovo po pravilu.

Razlog je vrlo prost i svako ko je ikada krocio na neku gradjevinu moze odmah da uoci, noseci element zida (opeka blok ili nesto drugo za zidanje odnosno skeletna potkonstrukcija) ima jako mali udeo u ukupnoj ceni gradnji.
Sam materijal zida je smesno mali trosak pri gradnji kuce bilo kog tipa.

Svaka kuca ima iste instalacije, istu opremu, iste obloge zidova i podova, iste sanitarije, istu stolariju, istu hidro i istu termo izolaciju, isti krov sve elemente identicne osim jedne razlike- temelja.

Cene zidane i montazne kuce istih karakteristika se razlikuju i manje od 10%, pri cemu montaznim cena drasticno raste ako nisu prizemne a tamo gde nema ogromnih povrsina za gradjenje to automatski znaci da su skuplje od zidanih za istu kvadraturu i identican nivo perfomansi.

Laka montazna gradnja je odlicna zbog moguce brze izgradnje na samom terenu jer se veci deo izrade kuce odvija negde daleko u fabrici.
Postoje i zidane montazne kuce koje su takodje prefabrikovane, kao i zidane prefabrikovane citave zgrade kao sto je na primer Novi Beograd gde gotovi zidovi stana dolaze na gradiliste i samo se postave na zadatu poziciju.

Termicka izolacija i hladni mostovi zidanih kuca su tehnicki reseni jos pre 50godina i odavno se takvo pitanje ne postavlja jer je standard zgradarstva u svetu decenijama unazad a dodatno je obavezano standardima projektovanja i gradnje.

Montazne kuce su popularne u nekim delovima zapada no to nije samo i jedino zbog cene. U Finskoj su montazne kuce jako skupe a opet popularne, za cenu Honka proizvodjaca kuce se gotovo uvek moze napraviti adekvatna zidana kuca.

Odavno su prosla vremena jeftinih montaznih kuca, sada ispod 1.000 evra za kvadrat tesko da se moze naci a da je kvalitet u kategoriji kuca visoke energetske efikasnosti. Za istih 1.000evra moze mnogo toga da se dobije zidanim kucama.

paja napisao: Gde su najčešće hladni mostovi?....Kako ih "utopliti" na postojećim objektima.....
Njacesci hladni mostovi su geometrijske prirode i oni nastali pogresnom gradnjom.
Ovi prvi se resavaju dosta lako jer su poznata tipska resenja koja su se dokazala u praksi. Kod zidane kuce se lako rese obzirom da termo ogrtac ide preko cele ovojnice kuce u dovoljnoj debljini da prakticno neutralise pojavu hladnog mosta.

Kod montazne kuce sa panelima hladni mostovi se tesko i skupo resavaju pa se najcesce i ostavi nereseno (cena znatno skace a to potire prednost) jer zahteva i trecu pregradu-zid.

Drugi najcesci nacin stvaranja hladnog mosta su betonski nadvoji (serklazi, nadvratnici i nadprozori) kada se pogresno postavi izolacija tj nedovoljne debljine.

I treci jako cest hladni most je ugradnja stolarije spoljnog zida u samu ravan zida tako da ostaku (daleko) slabije izolovane spaletne umesto izbaceno napolje u ravan sloja izolacije na posebnim nosacima.

Renovacija postojecih objekata zahteva pristup od slucaja do slucaja i najcesce ne mogu da se otklone svi hladni mostovi, recimo balkoni su tipican problem kao i pomenute spaletne oko otvora a tu treba dodati i kutije roletni.

Jeftinije je novo napraviti nego vrsiti renovaciju.

Kako god, svako poboljsanje termickih osobina zgrade direktno smanjuje potrebu zgrade za energijom i uvek se isplati samo je pitanje koliko i kada se vrati ulozena investicija.
Poslednja izmena od ljubitelj u 18 Nov 2012, 22:32, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

To sto si napisao nije tacno.

Uvek i svugde je skuplja dobra zidana od dobre montazne, kao i losha zidana od loshe montazne...Skuplji je materijal, ali je skuplja i radna snaga /vreme.

Pod pretpostavkom da Koristimo istu kolicinu termikičke zastita , uvek je skuplja zidana konstrukicja, i celicna skeletne konstrukcija od bondruk drvene. Nije nikakva filozofija.

To nije pretpostavka, to je cinjenica.

Radio sam i na jednom i na drugom gradilsitu, tako da tvrdim da je tako...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Hm, mozemo tako pausalno uverenja do sutra.
Ali, da se zadrzimo kod nas. Trzisne cene ponude montaznih kuca su toliko visoke da daleko prevazilaze troskove gradnje adekvatno izolovane zidane kuce u nasoj zemlji.

Kod nas radni sat na terenu nije tako skup kao sto kosta fabricki norma sat pri izradi montazne kuce.
Osim poseta gradilistima treba sagledati i drugu stranu- koliko kosta investitora krajnji rezultat do useljenja.

Cena od 4.000 evra po m2 koju si naveo za zidanu kucu nije tacan podatak i nikako nije cinjenica koja se moze prihvatiti.

Jedna bitna stvar pri poredjenju cena, ja ne racunam razliku u vremenu gradnje kao cenu troska gradnje.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

swemir napisao:Nisi video , jer su tu investitori milijoneri, individualni projekti, ali najskuplje kuce su od celika i betona ...

I to kuce arhitekata nojtre, mayera,oskacnimajera, o gerija ... i drugih koje su gradjene u L:A:.

visoke zgrade su im samo od celika, vrlo retko, skoro nikad od betona.

Sad, u novim zgrada kombinuju celik i armiran beton, uglavnom u jezgru zgrade zbog bolje protiv pozarne zastite tbog terorista....

brdo iznad LA

Slika
Ako mislis na ove nosace za vrata od celika to ne mora nista da znaci, tj. ne znaci da ram nije od drveta. Da ti iskreno kazem, u okolini LA sam i bio, na oko 60-ak km severnije, u mestu gde zive mnogi glumci i poznate licnosti, jer mi je tamo jedan rodjak koji se od 70-ih godina bavio gradnjom luksuznih kuca, a slicno i ostala rodbina tamo koji su mahom svi milioneri i imaju svoje zgrade koje izdaju. Ne kazem da nema mnogo luksuznijih kuca od betona i celika, ali sve sto sam video tamo, a to je i malo i veliko i nikako sirotinjsko se gradilo od drvenih ramova. Stvarno necu da tvrdim da neko ko hoce ne znam sta ne moze da izgradi od cvrstog materijala, mada iskreno nisam siguran da li to tamo i ima poente, a pri tom je ceo region podlozan ozbiljnim zemljotresima. Kapiram da si arhitekta i da si radio na nekim projektima, ali ti prenosim prilicno da kazem jedinstveno iskustvo koje sam imao. Bas cu da popricam sa tim rodjakom u narednom periodu pa cu da pitam to za nacin zidanja jer je dosta radio i po Beverly Hillsu, Bel Airu i slicnim mestima.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Razlika u vremenu gradnje je kljucna zbog skupe radne snake u gradjevini, koja nije manje bitna od materijala.

Termo kuce imaju od 0.16 W/m2K prolaz kroz konstrukciju.
Kroz termiku
U=0.115 W/m2K
Pasiv ima debljinu 450mm
U=0.09 W/m2K

Zidana ima sa termo blokom, staklenom vunom i stiroporom kroz opeku
U =0.28W/m2K
kroz termo zasticen hladni most izmedju dva reda opeke
U =0.92W/m2K
sto prestavlja ogroman gubitak na celoj kuci od oko 30% u odnosu na proracun kroz opeku.

Da 4000e sam rekao pausalno, nisam tacno racunao, ali pasivna zidana sigurno nije ispod ovog....

drag, to nosi krov, i nisu samo nosaci za vrata...

Mada nema veze konkretno ta slika ima dosta kuca u celicnom konstruktivnom sistemu za najbogatije....
Poslednja izmena od swemir u 18 Nov 2012, 23:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nsam49
Reactions:
Pridružio se: 07 Feb 2012, 20:31

Post od nsam49 »

Treba mi neko ko ce da osmisli enterijer kuce iliti dizajner.
Jel znate nekog dobrog, a da je jeftinijii?
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

drag evo boljeg primera :)

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ovo ocigledno jeste, ali kazem ti, licno sam svojim ocima video sto ti kazem, i to kuce i do 1000 kvadrata, vrednosti nekoliko miliona, na vrlo finim lokacijama. Sigurno da to zavisi i od dizajna i ko zna cega jos. Necu da pametujem, samo kazem moja licna iskustva.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Ovaj je ocigledniji, mada je i onaj prosli celicna , a da objasnim zasto :) ..

Nema potrebe za 200 mmm i profilom samo za stolariju, nego je to konstruktivni sistem, koji nosi krov, pricam o rigli, i stubovima koji ih povezuju sa temeljima... na nih se kaci stolarija max 70mm, ako pricamo o kaljanom staklu

E sad visoka srednja klasa, koja otpacuje kuce na kredu uglavnom ima bondruk sistem samo xxxx kvadrata, i cena kuce ide u milione dolara, 2, 3 ...

Takav je i beverli hils, uglavnom...mada i tu ima baja sa zidanim i celicnim ali to je onda cena x 5.10 ...

E Sad ako odes u pasadenu, tamo je uglavnom zidano, i celik, mada ima i tamo drveta, naravno...

Kao sto si rekao i design igra ulogu , ali i cena, ove kuce su uvek skoro preko 5.000.000e, sto kupuju samo visoka klasa.

U ovoj sveri nemas drvene, jer i jako velike viktorijanske od 4-5000m2 su uglavnom zidane, jer su konstrukticno slozenije, i imaju vece sobe, koje je uglavnom tesko premostiti u drvetu...Naravno nema pravila, i tu ima svega...

Njihove vikendice na long ajlandu su drvene od par 1000 m2 , i

Ali, kao sto si rekao design igra ulogu , mada ovakve celicne su uvek najskuplje....
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

nsam49 napisao:Treba mi neko ko ce da osmisli enterijer kuce iliti dizajner.
Jel znate nekog dobrog, a da je jeftinijii?
Swemire reaguj. ;)
Širim haos!
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

@swemir
Moguce, to ne znam i ne bih ulazio u te detalje, ali ovo sto sam vidjao do 1000 kvadrata, ali ne ovako u staklu je kao sto sam rekao. U NY sam vidjao neke starije hale koje su bile zidane, ali plafoni tj. podovi su bili od debelih greda i dasaka. Uglavnom, drvo se bas puno koristi i svuda, sto za neke stvari uopste nije lose.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

methane.master

da,da mozemo :D

popust za clanove foruma :kezo:
:pivo:

Drag da dobro je drvo, i zdavo je za razliku od drugih materijala, pa cak i opeke , koja ima nesto radona....

pogledaj kuce richarda neutra u LA

On je samo ceo zivot radio stambene kuce 1930-1960 godina u americi za naravno najbogatije, i sve su mu u celiku, stvarno dobra arhitektura za to vreme....

izuzetan je bio , svaka mu cast ,
Ko sad da je gradjeno.. :doubleup: :doubleup:

https://www.google.com/search?q=richard ... 80&bih=683
Poslednja izmena od swemir u 18 Nov 2012, 23:58, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Tamo je valjda skup beton (nema ga puno) a jeftino drvo (ima ga puno)?
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

tako je, :doubleup:
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ovaj Neutra je stvarno bio genije, da imam mogucnosti sigurno bih u tom stilu pravio nesto za sebe. Generalno taj stil i ne zastareva generalno, eventualno unutrasnjost, mada i to sa manje vise doterivanja se svodi na isto.
SlikaSlika
Odgovori