Cale trenutno vozi Fabiu 1.2 HTP 2004. (drugi je vlasnik, uzeta nova u Srbiji) sa svega 110ak kkm na satu. Auto ima par sitnih ogrebotina po karoseriji (grad + ostecenja od pre), ali uradio mu je veliki servis nedavno i auto je mehanicki perfektan. Pa ipak, hteo bi da ga zameni za nesto veci, posto sad radi jako blizu kuce i ide peske na posao - ranije je isao kolima, pa mu je odgovaralo da je auto sto manji, a sad kad ga uglavnom koristi za putovanja van NS, za klasu veci bi dobro dosao.
Uglavnom, malo smo pricali o kandidatima, i naveo mi je neke zelje, pa posle inicijalne potrage po PA, rek'o daj da se ovde malo konsultujem i proverim sa vama sta je realno, i sta je od ponudjenog najpouzdanije (to je caletu najvaznije).
Pre svega, on ima blazih problema sa ledjima i pozeljno da buduci auto bude malo viseg sedalnog polozaja. Prvo sto nam je palo na pamet je Opel Meriva, pa bi tako neki manji MPV-ovi definitivno dosli u obzir: pored Merive, mozda i B-Max (C-max eventualno, mada mislim da je preskup i cak prevelik), C3 Picasso (opet, sumnjam da C4 Picasso cenovno moze da prodje, ali dolazi u obzir), Jazz i tome slicna vozila. I odmah, eto me na prvom pitanju: da li da razmatra 500L..? U poslednjih par godina ne pratim mnogo pisanja o njemu, ali se secam da se za prve serije (a njih bi on i gledao) pisalo da imaju pojedine probleme (sa sedistima, amortizerima zadnjih vrata, neki sitniji nedostaci u kvalitetu u unutrasnjosti). Kakvi su utisci sad o modelima tamo negde 2012. godiste, je l' se dobro drze?
Posto modela gore navedenih na oglasima nema bas mnogo za nekih 5-5.5k evrica (a on ne bi preko toga nikako, sta vise, voleo bi da ostane na jedno 4.5k), gledacemo i redovnu ponudu u kompakt klasi, pa ce ici da proba, i na licu mesta vidi koji modeli mu odgovaraju za sedenje, tj. ulazak i izlazak iz kola (Fabia je po tom pitanju bas niska). I tako, dodjosmo do Astre J (tehnicki, moze i Sedan, mislim da mu je HB dovoljan), Megana III (opet, moze i Fluence, ali je cak mozda i nepozeljno, velik je to auto), i30, 308ice i slicnih modela.
Moje osnovno pitanje je: sta od nabrojanih (i sa kojom motorizacijom) bi valjalo izbegavati? Caletu je pouzdanost kriterijum broj jedan, i udobnost. Ne zanima ga velika snaga (Fabia ima 64ks, nikad se nije zalio, uostalom on po AP vozi do 110 kmh), od opreme mu trebaju bukvalno klima, servo, daljinsko zakljucavanje i prednji podizaci (sto mislim da svi nabrojani imaju u svim paketima), i voleo bi da potrosnja ne bude bas uzasno visoka (cak ni Fabia nije bas mali potrosac, posebno u gradu gde ispod 8 ne ide).
Naravno, ako se neki model izdvaja po odnosu cena/kvalitet kao bolji od drugih - rado cu poslusati i preporuke "za", ne samo "protiv".
Unapred hvala i izvinjavam se na duzem uvodu. Kako cale i ja budemo isli da gledamo modele u ponudi, iznosicu ovde nasa zapazanja - posebno njegova, ipak on bira, ja sam samo savetodavno telo, a forum vrhovno savetodavno telo.