Poštovani ljubitelji automobila, tražim da kupim Audi a4 b8.5 2.0 tdi. Naleteo sam na švajcarskim oglasima na jedan model za quattro pogonom i 170 hp, presao 215 000.
Koje su prednosti i mane quattro pogona, naročito u poglednju održavanja ali i generalno? Da li je drugaciji u voznji?
Šta mislite uopšteno o ovom modelu?
Hvala drustvo i pozdrav svima!
Quattro verzije za/protiv
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Quattro verzije za/protiv
Prednosti su ti bolje prijanjanje jer prenosi snagu na sva 4 tocka, mada i tu imas razlike koji je sistem u pitanju, Torsen, Haldex, Crown gear...Torsen koji stariji imaju je jednostavan sistem, cak ga recimo i vojni Hummer ima. U krivinama ima neutralno ponasanje, teze ces ga generalno izbaciti sa putanje pri davanju gasa jer je pogon na sva 4 tocka. Mane su povecana potrosnja i odrzavanje kao i uvek. Bitno je da sistem ne ostane bez ulja jer je onda diferencijal cao zdravo. I da, moras voditi racuna o dimenzijama tockova, jer ako stavis pogresne lako mozes sprziti diferencijal. Ima tu jos stosta, javice ce se i ostali.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Generalno pravilo je da sa sobom pogon ma sva 4 tocka nosi vece troskove, kako redovne tako i vanredne. Ako ti to pravi razliku, a nemas nikakve potrebe za takvim pogonom (zavisi gde vozis), bolje preskociti
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Obavezno quattro za audi.
Prednosti:
-osetno lepse se vozi u svim rezimima, pa cak i pri laganoj voznji po suvom, jer je bolji raspored tezine po osovinama, kao i zbog prenosa snage na podlogu (drugaciji osecaj)
-sposobniji u svim uslovima, a i stabilniji (sto u neku ruku znaci i sigurniji)
Mane:
-trosi do litru goriva vise
-moraju sve 4 gume da budu iste (i da ih uzimas u setu sve 4 odjednom)
Mogucnost da se pokvari, ne znam dal da navodim, jer je bas mala sansa pre svega.
Prednosti:
-osetno lepse se vozi u svim rezimima, pa cak i pri laganoj voznji po suvom, jer je bolji raspored tezine po osovinama, kao i zbog prenosa snage na podlogu (drugaciji osecaj)
-sposobniji u svim uslovima, a i stabilniji (sto u neku ruku znaci i sigurniji)
Mane:
-trosi do litru goriva vise
-moraju sve 4 gume da budu iste (i da ih uzimas u setu sve 4 odjednom)
Mogucnost da se pokvari, ne znam dal da navodim, jer je bas mala sansa pre svega.
-
- Pridružio se: 01 Feb 2021, 13:53
Hvala na odgovorima drugari! U međuvremenu ovaj auto je prodat tako da ću se izgleda odlučiti za drugi. Ovaj nema quattro ali ima 190 konja (verzija iz 2015.), tako da mislim da će biti super.
Pozdrav
Pozdrav