ljuba napisao: 08 Feb 2021, 11:53
Ja sam pocetkom 90 bio na Yupac (VAX/VMS) forumima - dok jos nije bilo Interneta u obliku kakvog danas poznajemo

vec samo preko fakulteta, a od sredine / kraja 90 bilo je par Srpskih (dial-up) e da i Sezam(pro) od pocetka 90 - najbolji forum do dana danasnjeg

.. A valjda sam se od 04 prijavio i na VG....
Baš htedoh da pomenem klasične Internet newsgroup-e, koje postoje još od početka 1980-ih. Da li si njih čitao na VAX-ovima u akademskoj mreži, ili je to bilo baš nešto VAX/VMS specifično?
Da, ako neko ne zna, SFR Jugoslavija je imala internet, negde od 1988. Kao i svuda u svetu, u to vreme nije bio komercijalan, već namenjen akademskoj zajednici. Veza je "ulazila" iz Austrije u Sloveniju i dalje u Hrvatsku i Srbiju. Uglavnom su korišćeni DEC VAX minikompjuteri (veličine većeg stojećeg frižidera). U Beogradu je glavni za komunikacije bio UBBG (Univerzitetska biblioteka Beograd) MicroVAX 8300 sa 32 MB memorije + nekoliko na ETF-u + nekoliko računara drugih proizvođača i arhitektura, uglavnom sa Unix operativnim sistemima + par jačih IBM mainframe-a.
Posle raspada Jugoslavije 1991. godine, Slovenija je ukinula internet vezu Srbiji, blokirala .yu domen i uzela celokupni adresni prostor SFRJ akademske mreže za sebe. Administriranje .yu domena je teškom mukom povraćeno 1994. godine (za SR Jugoslaviju se založio i John Postel, jedan od osnivača interneta), ali adresni prostor nije, pa je tražen/dobijen drugi. Veza sa svetom je povraćena u februaru 1996. godine, posle delimičnog ukidanja sankcija. Od 1994. do 1996. smo imali "Yu internet", tj. pun internet samo u okviru SR Jugoslavije (okosnica su bili ETF i FON u Beogradu, kao i Elektronski fakultet u Nišu), a od međunarodnih servisa samo email, koji se razmenjivao sa svetom dva puta dnevno, preko grčkog provajdera Forthnet. Oni su svesno kršili sankcije da bi nam pomogli.

Pošalješ email i čekaš do sutra odgovor.

Ali i to je bilo dobro, i značilo je mnogo za komunikaciju sa prijateljima koji su tih godina masovno odlazili iz zemlje, uglavnom na Novi Zeland.