Potrebna pomoć, auto za velike kilometraže do posla

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
dzonic87
Reactions:
Pridružio se: 05 Okt 2016, 18:53
Garaža: Hyundai Tucson 2.0crdi (2016, 4wd)

Re: Potrebna pomoć...

Post od dzonic87 »

Ukoliko ideš na kredit - slažem se da je bolja opcija nov auto.

Ne znam da li ima jos starih modela Octavia-e na stanju, možda tu može da se izboksuje neka dobra cena za početne pakete opreme?
borkode
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2021, 03:15

Post od borkode »

Zanimljivo mi je da svi predlazu benzinca. Uvek sam mislio da je dizel bolja opcija kada se radi o većim kilometražama.
Uzmimo na primer taksiste. Po nekom mom iskustvu, to su uglavnom dizelaši. Možda grešim.

Je l' u mom slučaju problem cenovni rang?

Iz cele ove diskusije sam zaključio da bi najbolje bilo uzeti nov auto. Pretpostavljam da neki nov dizel auto koji odgovara mojoj situaciji košta mnogo više od 15 hiljada.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

@borkode
Dobrodosao i zamolio bih te da ne citiras postove koji su neposredno iznad, nema potrebe jer se podrazumeva da na njega odgovaras. A mozes odjednom citirati vise posyova dok pises, samo scrolluj dole na dnu ces imati sve postove da biras.

Sto se auta tice zavisi i gde si sto se tice plina, da li u Srbiji ili inostranstvu, u Nemackoj nema bas skoro na svakoj pumpi isti.

Sto neko rece, ja bih sigurno isao na sto noviji, sa sto manjom km. Moze se naci od lizing firmi, rent a car...gde ja iznajmljujem prodavali su sa po 35 40 50kkm nakon godinu dve kola.
Za ovu namenu za koji koristis kola natuces baa veliku km godisnje, preko 100kkm ako putujes svakodnevno. Ne znam koliko ces ostajati u toj semi i koji je tip posla jer sad narocito posle korone ce gledati da max smanje putovanja i to trajno, govori se i o vise od 50%. Jer ako uzimas manji motor tu ces i auto morati menjati nakon nekoliko godina ako hoces da izvuces neku cenu a i da imas pouzdan auto. Za 3 godine to je preko 300k i to ako je nov, a ako je polovan i 400 sto nije malo. Iz licnog primera ti mogu reci, vozio sam oko godinu dana Focusa 1.5Tdci na AP u Nemackoj trosio je prosek 5.2, sad vozim u istom rezimu Golfa 1.5Tsi i trosi u proseku oko litre vise. To je na na 100kkm 1000 litara razlike, dakle preko 1000 eura samo gorivo. Za dizela ces prikupovini platiti vise, zavisi koji auto ali sto sam gledao bude oko 2k eura vise. Otprilike vidis koliko treba da se isplati. Doduse uglavnom je i tisi na AP pri brzinama, a to nije mala stvar, doduse vise znaci kada je duzi put.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
dzonic87
Reactions:

Re: Potrebna pomoć, auto za velike kilometraže

Post od dzonic87 »

Ukoliko nije potrebno da bude nov nov nov...
Mozda nesto ovako (mladi dizel sa malom km)
https://www.polovniautomobili.com/auto- ... ion_ref=18
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Nema dizela koji troši 4litre na autoputu.
Za 150km dnevno ništa ispot D klase, sve to B ili C kao Tipo, Sandero i slično nije ni pravljeno za takvu namenu, to su mali gradski autići za kratke vožnje gde udobnost nije primarna već što niža cena proizvodnje.

I motor optimalno u rangu 1800-2400 kubika, verovatnije zbog registracije da je granica 1999ccm, bilo atmo bilo turbo. Ti motori prelaze stotine hiljada kilometara upravo takve vožnje sa lakoćom.
Pogotovu japanski.

Cena malog servisa je gotovo ista za bilo koji motor bilo kog proizvodjača, ulje je iste cene a filter ulja se minimalno razlikuje. Uglavnom do 50 evra se lagano uklopi, osim se ne ide na varijantu bezuslovnog korišćenja ovlašćenih servisa gde je obično faktor x3 ili x4 cena.

Auto za velike kilometraže po meni treba da je veliki (meduosovinsko rastojanje) minimum 4,6-4,7m dužine ukupno, da je odlična ergonomija i preglednost, odlična klimatizacija sedišta i muzika.
Motor 1800+ kubika, tada menjač da li je 5 ili 9 brzina ne igra mnogo ulogu jer svi oni sa lakoćom pri malim obrtajima održavaju 130km /h krstarenje.
Polovan višeg segmenta (E) svakako u odnosu na novi 2 segmenta niže (C).

Dizel je ekonomičniji kako god da se okrene, oduvek bilo pa je samo pitanje poverenja u odredjeni motor da je konstrukciono poznat kao izdržljivi i dugoprugaš.

Recimo Mercedesovi 2.2 dizeli su sigurica za takve kilometraže, samo primer kakav bi se motor trebao tražiti.

I puno zavisi koliko brzo treba auto, ako se može odvojiti 6-9 meseci potrage sigurno izadje nešto adekvatno i kod nas.

Ja nikada nisam imao sreće da nadjem nešto iole solidno ispod 2 meseca intezivnog praćenja a uglavnom 4-5 meseci protekne do suženog izbora.
Ja bih tako, ali svako ima svoje kriterijume pa treba probati.

Taj Megan 1.6 benzin je upravo tipičan C predstavnik, i novi C ako kupiš bi bilo slično tom osećaju vožnje.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

ljubitelj napisao: 23 Feb 2021, 12:05
Za 150km dnevno ništa ispot D klase, sve to B ili C kao Tipo, Sandero i slično nije ni pravljeno za takvu namenu, to su mali gradski autići za kratke vožnje gde udobnost nije primarna već što niža cena proizvodnje.
Ajde sto pises svasta, ali sto zbunjujes ljude kojima je potrebna pomoc i savet to nije uopste ok. Ja vozim godinama C segment za km 50-60kkm, autoput magistrala, pri tome mi je uvek pun gepek sa bar 100kg alata. Pri tom ne da ne prelazim 100 km dnevno, nego cesto preko 500 pa i 1000km. Pre Focus, sad VW, kolega sa Octaviama raznim zadnjih 15 godina presao preko milion km. U prosloj firmi isti rezim sluzbena kola Octa, Focus, Astra. Brat sa Octom BG NS svaki dan vikendom jos stuce 600 km. Sve je to odavno preslo definiciju malog gradskog auta, to je bilo u vreme Golfa I i II. Sad je C segment i po velicini, po izolaciji i ostalom na nivou D segmenta od pre deceniju dve. Isao sam Golfom 1500 km u cugu i nisu me bolela ledja, a moras izaci umoran jer si vozio 15 sati. Ko ima problem sa ledjima je nesto drugo i zato se auto proba. Ne bi bilo zgoreg da se kupi GLS i Range Rover ali na zalost ne mogu jos uvek svi da priuste. Tacno je da Dacia i slicni manji i jeftiniji automobili ne mogu da pruze komfor skupljih i to je normalno, ali s obzirom da se auto kupuje da se prelazi 75 km(~1 sat) u jednom smeru a ne 500 to nije toliki problem.
SlikaSlika
borkode
Reactions:

Post od borkode »

@dragvorl Hvala na dobrodošlici i na komentarima.

U Srbiji živim.
Obzirom da radim u proizvodnji, remote nije opcija. Znači svaki dan ću morati da putujem.
Dve godine max planiram u tom režimu 150km/21 dan mesečno, ne verujem da ću više. Ili ću se preseliti bliže ili ću da tražim posao negde bliže, nema treće opcije.

Meni deluje da je 95KS baš slabašno i da je više za neke gradske i manje aute. Šta znam :jane:
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Za ove uslove najbolje dizel, da manje boli glava.
Ajde sto trosi manje, nego sto su pouzdaniji i manje su skloni servisima.

Dugovecniji su znacajno, zbog toga se i uzimaju za prelazenje par desetina hiljada km godisnje.

Jednostavno svi kriticni elementi traju par stotina hiljada km u proseku, sto nije dobro za kupca polovnjaka kojeg ako zakaci neki deo koji traje 300.000km, a on ce preci 10.000km sa tim autom, pa ga nece stici isplatiti.
Takodje i noviji benzinci isto imaju i egr, pumpe visokog pritiska (sklonijr problemima), cr dizne, turbine, gpf (filtere cestica) itd.

Malo je nezahvalan cenovni rang, ali recimo ja bih gledao ovako nesto na tvom mestu.

Pezo 308 je generalno dobar auto, ima novi hdi motor i automatik sa 8 brzina, kao i dobar hdi motor najnovije generacije.

http://www.polovniautomobili.com/auto-o ... 15-bluehdi

Послато са Mi MIX 2 помоћу Тапатока

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

100 konja ce ti zavrsiti posao ako vozis samo autoput datom brzinom, ali bice malo bucniji a i trosice isto ili vise od nekog jaceg motora. Na magistrali je onako, nije bas komforno za preticanja narocito atmo benzinac. Naravno uvek je bolje ici na jaci motor ako moze. Posle 2 godine i tih predjenih 3000 km mesecno, znaci godisnje oko 35-40k, imaces minimum 70-80kkm na satu, ako se tu zaustavis i nije neka km ako bi posle tukao neki prosek od oko 15kkm. Tu se isplati uzeti mlad polovnjak koji posle mozes zadrzati ako ti taj auto radi posao. Nov je naravno skuplja opcija ako to mozes da priustis.
Ovako nesto sto je Ivan postavio bi ti se uklopilo dobro. Cenu ne bih da komentarisem jer nisam u toku.
SlikaSlika
borkode
Reactions:

Post od borkode »

@Ivan Vidim da smo sad došli do automatskog menjača. Zar on ne povećava potrošnju goriva za skoro jednu litru?
Koliko znam mnogo je skuplji automatski menjač ako nešto ode :-|

Hvala za predloge.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Ako nesto ode jeste skuplji, ali na to dosta utice odrzavanje. Inace moderni automatici mogu i da smanje potrosnju, ako ne onda je slicna kao na manuelnom.
SlikaSlika
dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Moderni automatici nemaju vecu potrošnju, naročito ne na otvorenom.
Čak recimo onaj u PUG-u 308 ima manju potrošnju na otvorenom u odnosu na manuelni (bar bi trebalo) i smanjuje buku jer se vrti na manjim obrtajima (ima 8 brzina čini mi se, ali i onaj sa 6 je odličan)
borkode
Reactions:

Post od borkode »

Ja recimo dok sam gledao auto ovih par meseci, uvek sam stavljao manuelni menjač 6 brzina, preskakao sam automatik. Sada ste mi otvorili neke nove vidike :D

Auto će mi trebati od maja, tako da imam još koji meces da potražim adekvatan.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Ne samo da moderni automatici vrlo cesto trose i malo manje od manuelca, nego mogu biti i pouzdaniji i jeftiniji za duze staze.

Setovi kvacila sa zamajcem su vrlo cesto izuzetno skupi za nove generacije turbo motora, neretko i preko 1000e.

Sa druge strane na automatiku mozes menjati ulje i onda traje u praksi i proseku duze nego set/kvacila, a ful remont je recimo 1500e.

Ne treba se opterecivati sa tim kada se gleda nov ili skoro nov automobil koji ce se voziti pretezno u idealnim uslovima.

Mislim kao kad bi sad uzeo da gledas za koji auto je jeftinija generalka motora i koji motor ce vise preci.

Послато са Mi MIX 2 помоћу Тапатока

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
dzonic87
Reactions:

Post od dzonic87 »

Totalno sam zaboravio P308, vredi pogledati onaj sto je Ivan postavio. Sad da li ce ti biti udoban ili ne, to je na tebi :) taj HDi je dosta stedljiv motor
Odgovori