Kvalitet goriva u Srbiji?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Одг: Kvalitet benzina u Srbiji?

Post od snork »

ljubitelj napisao: NIS je prakticno bio bezvredan, bez perspektive i pred gasenjem (bankrotom) pri ukidanju monopola trzista osim sto je na papiru knjigovodstveno u masti vodjen kao neka vrednost.
NIS je pre prodaje loše stajao zbog strahovitih krađa (svi šefovi mogli da sipaju gorivo po želji) i viška radnika (1 šef na 1.5 zaposlenog). Rusi su ga zaista podigli na viši nivo, pre svega uvođenjem tržišnog-kapitalističkog načina poslovanja. Ali je problem što je naša država sa NIS-om prodala i naftna polja + sve ostalo što je NIS istraživao i planirao da eksploatiše (geotermalne izvore, nalazišta uljnih škriljaca i ko zna šta još). Tako da su sada manje-više slobodni da idu po Srbiji i buše i eksploatišu po želji.

Inače, iako je novoizgrađeno postrojenje zvanično otvoreno, razna povezivanja, podešavanja i merenja će potrajati... pa najavljeno gorivo sa Euro 5 nivoom sumpora treba očekivati tek negde na proleće.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Re: Kvalitet benzina u Srbiji?

Post od samo polako »

Od kada je počela da se vrti reklama za novu rafineriju kod mene u kraju NIS pumpa je opsednuta i uvek u koloni ima po 5-6 vozila koja čekaju na točenje.

Vidim da klinci rade na pumpi, nema više onih faca od pre a kako sam čuo sve one stare su otpustili. Ove nove menjaju sa pumpe na pumpu posle nekoliko meseci da se ne bi utalili i uigrali.
Kažem tako sam čuo.

Jel neko probao NIS BMB 95 i da li je osetio nekakvu razliku?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Одг: Kvalitet benzina u Srbiji?

Post od ljubitelj »

snork napisao:Ali je problem što je naša država sa NIS-om prodala i naftna polja + sve ostalo što je NIS istraživao i planirao da eksploatiše (geotermalne izvore, nalazišta uljnih škriljaca i ko zna šta još). Tako da su sada manje-više slobodni da idu po Srbiji i buše i eksploatišu po želji.
Saglasan, ali kada je firma de facto bankrot ili u blizini sa izvesnom takvom sudbinom obicno se sve gubi a to sto je navedeno i najvrednije uz samo trziste.
Uostalom ko nam je kriv sto nismo umeli (ne umemo ni sada sto se vidi na primeru EPSa koji se ponavlja sa gubicima uz neadekvatnu radnu strukturu) da upravljamo firmom kako i inace treba.

Ne umemo, ili necemo, tek manje vise retke su firme koje efikasno posluju a kojima drzava preko postavljenih lica upravlja. Mislim da je tako nazalost a i da mi lekciju nikako da izucimo i ne ponavljamo greske.
Moj utisak je da smo jako daleko od normalnosti poslovanja generalno.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Nis bio bezvredan? Radio si due diligence pa si upoznat sa finansijskim stanjem ili si to paušalno ocenio? Nis je godinama pre prodaje beležio dobit oko 100 miliona evra godišnje, kad su ga uzeli rusi samo je prve dve godine zabeležio gubitak i to zbog otpisa starih potraživanja pa je prikazan gubitak od 80 miliona evra iako su naši prikazali istu toliku dobit.

Već 2010. i 2011. i do 3. kvartala 2012. nis beleži ukupno 800 miliona evra dobiti i meni to kao laiku deluje da nisu uopšte loše prošli. Platili su ga 400 miliona sa obavezom da ulože još 500 i ta obaveza je na časnu reč.
taxfree
Banned
Reactions:
Pridružio se: 20 Nov 2012, 19:03

Post od taxfree »

Jel moze neko da mi preporuci gde da sipam evrodizel? U beogradu
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

ftj napisao:Nis bio bezvredan? Radio si due diligence pa si upoznat sa finansijskim stanjem ili si to paušalno ocenio?

Nisam ja nista radio, radjene su revizije vise puta, zvanicni izvestaji, mogu da potrazim detaljnije jer sigurno ima negde...
I kada je prodat pa Rusi uradili novu reviziju, cifre koliko je dugovano su bile neke u milijardama.
Ispravi sa pravim ciframa ako ti je poznato, mene cak i mrzi sada jer je nebitno- bez dileme je jasno da sada kada sa novom ruskom upravom sa prakticno istim resursima ostvaruje daleko bolje poslovne rezultate.

Evo nasao sam neke cifre na brzinu ne ulazim u to da li su bas tacne ali pokazuju bitnu razliku.
Pre prodaje NIS prijavljeno 2 milijarde u plusu, a nakon prodaje utvrdilo se da je NIS sa 8 milijardi u minusu.
Dakle, razlika 10 milijardi. (po ondasnjem kursu).
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

U pitanju je bila promena načina vođenja računovodstva gde su Rusi otpisali sva potraživanja duža od 3 godine i tako prikazali gubitak. Sigurno da firma bolje posluje kada je privatnik u pitanju ali nikako se ne bih složio da nisu dobili jeftino jer im se investicija praktično već povratila što je više nego odlično po njih. Pogledaj samo kolko su plaćeni telenor i licenca za vip pa koliko oni zarađuju a sigurno nisu Rusi toliko bolji zato što su sposobniji menadžeri.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ne znam sta da ti odgovorim, osim mog vidjenja generalno o tom nacinu preuzimanja firmi.
Mislim da su Rusi preplatili NIS u trenutku kupovine a to sto su kasnije postavili firmu na noge red je i da se pravi profit.
Kazes da su otpisali potrazivanja (papirnata) starija od 3 godine, to je de facto gubitak posto ako nije za tako dugo vremena naplaceno verovatno ne bi nikada ni bilo. Ja sve preko 6 meseci ako se desi da mi neko duguje racunam da sam se zahebo i otpisem iz kalkulacija kao da je moje. Jer i nije, nemam novac koji nije naplacen.

Ko je nama kriv sto nismo organizovali firmu tako da pravi toliki novac, ne verujem da su Rusi (bilo koji drugi potencijalni kupac u toj poziciji) bilo sta ometali godinama unazad da se NIS postavi na zdrave temelje poslovanja.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Danas sam sipao na NIS pumpi u NSu eurobmb
Pitam pumpadziju jel krenulo da stize "novo" gorivo iz PA
Kaze stiglo vec 4 cisterne.

Videcemo kakvo je :)
Mozda sam previse optimista, al nekako verujem da nece biti neke muljaze i mazanja ociju :nemampojma:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

^^

"Pritilend je priti zemlja, mi smo ljudi priti...." :djavo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

...nema sumnje da će ovde uvek tako biti... :cool!:
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:

Post od methane.master »

Nažalost...

Evo juče sam sipao EP BMB na NIS-u, cisterna od tog dana. Ne primećujem neku razliku, mada nisam puno ni prešao. Jedino što je 3 din jeftiniji nego MOL u Jerkoviću.
Širim haos!
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Sipao na NIS-u. Zadnjih 2,3 dana nekako teze pali. Mozda su dizne prljave a mozda je i lose gorivo.

Neko je jednom napisao da se preko sezone menja kvalitet goriva tj. da zimi prelaze na ''zimsko'' gorivo koje teze mrzne. Mozda su meni uvalili letnje :glavomuzid:
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:

Post od methane.master »

Taj prelaz sigurno ide pre decembra. Jedino ako je nešto baš zaostalo. A pali teže i zbog temperature. Ladno bre :hladno:
Širim haos!
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

ja sam poslednjih nekoliko sipanja bio na omv-u u j. gagarina, racunao sam da je pumpa renovirana pre neki mesec pa da su isprali i rezervoare...
odstupanje borda mi je bilo 4-5 posto, trosio je manje nego sto bord pokazuje.
juce sam nasuo pun na mol-u u sr. mitrovici i stalo je okruglo 10 posto manje nego po bordu...
mislim da povecanje ili smanjenje potrosnje ima mnogo veze sa stelovanjem pumpi nego sa samim kvalitetom goriva...
Odgovori