Corona virus

Razne teme, pitanja, iskustva
Zaključana tema
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Re: Corona virus

Post od Geza »

Idemo ponovo.

Sunlight renders coronavirus inactive 8 TIMES faster than predicted, says new study
https://www.rt.com/news/519921-sunlight ... -inactive/

Researchers have found that the coronavirus is inactivated by sunlight as much as eight times faster in experiments than predicted by current theoretical modelling, providing a glimmer of hope in turning the tide on the pandemic.
UC Santa Barbara assistant professor of mechanical engineering Paolo Luzzatto-Fegiz conducted an analysis of 2020 studies exploring the effects of different forms of UV radiation on the SARS-CoV-2 and found a significant discrepancy.

As with all electromagnetic radiation, UV falls on a spectrum, with longer-wave UVA reacting differently with parts of DNA and RNA than other mid-range UVB waves contained in sunlight, which kill microbes and cause sunburn in humans.

Short-wave UVC radiation has previously been shown to deactivate viruses such as SARS-CoV-2, which is responsible for Covid-19, but this section of the UV spectrum is deflected away by the Earth’s ozone layer.

A July 2020 experimental study tested the power of UV light on SARS-CoV-2, contained in simulated saliva, and found the virus was inactivated in under 20 minutes.

However, a theory published a month later suggested sunlight could achieve the same effect, which didn’t quite add up. This second study concluded that SARS-CoV-2 was three times more sensitive to UV radiation in sunlight than the influenza A virus.

The vast majority of coronavirus particles were rendered inactive within 30 minutes of exposure to midday summer sunlight, whereas the virus could survive for days under winter sunlight.

“The experimentally observed inactivation in simulated saliva is over eight times faster than would have been expected from the theory,” Luzzatto-Feigiz and his team said. “So, scientists don’t yet know what’s going on.”

The team suspects that, as the UVC doesn’t reach the Earth, instead of directly attacking the RNA, the long-wave UVA in sunlight interacts with molecules in the virus’ environment, such as saliva, which speeds up the inactivation, in a process witnessed previously in wastewater treatment.

The findings suggest UVA emitters could be added to equipment such as air filtration systems to provide a cheap and energy-efficient means of reducing the spread of viral particles. Masks and social distancing would more than likely still be required, but such UV-based interventions could be of some benefit as nations struggle with recurring waves of the pandemic despite vaccination efforts.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Hvala na brisanju onih baljezgarija ,bilo je mučno za čitanje.
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Opet zurka u studenjaku. Neka podnesu lepo svi ostavke, pocev od kriznog staba, pa do upravnika studenjaka. Sve vreme pricaju da se ocekuje za 4. April velika zurka i nista. Namestili da su brojke ispod 4000 i sad je sve OK.
https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0% ... ograd.html

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Sada ce Ameri i Kinezi jos jace da lobiraju za nestavljanje filtera na fabrike, da bi se unistio ozonski omotac radi zastite naroda od Covida

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Kinezi su više u fazonu da preplave svet jeftinim UV lampama. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Pošto u Srbiji osim Kovida nema druge bolesti ukratko da vam ispričam slučaj moje žene.

Jedno popodne dobije temperaturu i od drugih simptoma ništa. Inače prošlo 30 dana od revakcinacije kinezom. Sutradan uradi privatno brzi test na koronu i on negativan i krvnu sliku gde je samo Crp povećan - 17.
U domu zdravlja ni sa potvrdom o vakcinaciji i negativnim brzim testom neće doktorka da je primi i šalje je u Covid ambulantu. Žena neće da ide da čeka 7+ sati u Covid ambulanti i jedva joj doktorka otvori bolovanje.
Posle četiri dana, pošto joj više nije bilo ništa, ode da zatvori bolovanje, ali doktorka ni da čuje nego ili u Covid ambulantu ili da uradi antitela.

I tako uradi test na antitela i rezultat 496, a granična vredost je 50 i uspe da zaključi bolovanje.

Šljaka kinez samo tako.
lami
Reactions:

Post od lami »

Nece ni vecina privatnika da te primi sa temperturom ili bilo kojim kovid simptomom. Ili te posalje u drzavnu ili u neku njihovu izolaciju gde ne cekas sa drugim ljudima.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

gazza
Banned
Reactions:
Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano

Post od gazza »

dosta ohrabrujuc niz odgovora na pitanje struci o vakcinaciji. deluje da su se lekari prizvali pameti. jos kad bi mogli da isprave uticaj koji su u ranim danima ostavili na nize medicinsko osoblje, bilo bi strava!
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Meni ovo liči na situaciju na faxu kad student dobije unapred pitanja i odgovore na sva ta pitanja, a on mamlaz opet padne ispit.

Imamo rešenje da se izvučemo iz govana , ali jok, mi teramo uz kurac i igramo kolo!
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

@member Zar te to cudi? :) Kad Srbi nisu bili samodestruktivni? Pogledaj istoriju, uvek smo terali uz k i izvlacili deblji kraj.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Zinat, Lazar Popadić Laza Budžuk :D

Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Taman je malo zaličilo da se smiruje, sada sa ovih par skupova i otvorenim lokalima ćemo da vidimo, nadam se da će ljudi ipak malo da se paze...

Meni iskreno neki moj osećaj govori da će uskoro (to je relativan pojam) biti kraj ludila i postepena normalizacija, a možda se i samo ja nadam :D

U međuvremenu pozdrav iz CZ :)
Prikačeni fajlovi
20210112_184940.jpg
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ti si moj heroj foruma :klanjamse:
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Grujic napisao:Taman je malo zaličilo da se smiruje, sada sa ovih par skupova i otvorenim lokalima ćemo da vidimo, nadam se da će ljudi ipak malo da se paze...

Meni iskreno neki moj osećaj govori da će uskoro (to je relativan pojam) biti kraj ludila i postepena normalizacija, a možda se i samo ja nadam :D

Slika

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Slika
lami
Reactions:

Post od lami »

Grujic napisao:Taman je malo zaličilo da se smiruje, sada sa ovih par skupova i otvorenim lokalima ćemo da vidimo, nadam se da će ljudi ipak malo da se paze...

Sad dezinfekcija telefona Slika

Послато са SM-G973F помоћу Тапатока

Zaključana tema