ljubitelj napisao: 04 Dec 2017, 09:55
Dimi belim dimom kao parna lokomotiva. I oseti se znatan gubitak snage, kao da vozis sa podignutom rucnom.
Na atmo benzincu je to reeedak kvar.
Samo kada je znatan gubitak rashladne tecnosti tad dolazi do pomenutih simptoma, a kad gubi na sitno nema simptoma.
Ja sam alteu vozio skoro godinu dana dok je "jela" antifriz po malo, tipa 150cL mesecno, niti dimi niti primetis ista, sem sto antifriz lagano nestaje u nepoznatom pravcu.
Kod mene je bila pukotina na prvom cilindru izmedju cilintra i vodenog prostora, pa dok motor radi pritisak iz cilindra nagura pritisak u rashladni sistem i ne gubi vodu u toku voznje,
a moguce da i sirenjem materijala zaptije pukotinu kada se motor zagreje na radnu temperaturu .
U momentu kada se parkiram tad pritisak u vodenom delu postane veci jer nema pritiska u cilindru i lagano krene da isteruje antifriz dok ne izjednaci pritiske.
U startu prvih meseci neprimetno, i onda kasnije kod paljenja kad istera beli oblak pozadi bilo je jasno koliko je sati.
Prilicno pouzdan test za ovaj tip problema se radi ispitivanjem prisustva na CO u rashladnoj tecnosti.