Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Da li neko ima iskustva sa kupovinom u izgradnji ili poseduje nekretninu u Vrnjackoj Banji?
Zaboravih na zujanje, to je verovatno najveći problem kod trafo stanice. Ako se lomiš, otiđi u toku noći tamo pa vidi da li se čuje i da li će ti možda smetati.
Zračenje bukvalno ne postoji, električna energija ima frekvenciju 50Hz, mobilne mreže 900MHz-6GHz, postoji i 60GHz opseg, sve je to "opasnije" ali i dalje to nije jonizujuće zračenje.
Bio sam u obilasku nekih naših elektrana, njihovih razvodnih postrojenja, recimo TENT A sa snagom preko 1600MW, ljudi tamo najnormalnije rade, svaki dan su pored I ispod dalekovoda i nemaju nikakvih problema. Niti moraju da koriste ikakvu zaštitnu opremu.
Sent from my SM-G985F using Tapatalk
Zračenje bukvalno ne postoji, električna energija ima frekvenciju 50Hz, mobilne mreže 900MHz-6GHz, postoji i 60GHz opseg, sve je to "opasnije" ali i dalje to nije jonizujuće zračenje.
Bio sam u obilasku nekih naših elektrana, njihovih razvodnih postrojenja, recimo TENT A sa snagom preko 1600MW, ljudi tamo najnormalnije rade, svaki dan su pored I ispod dalekovoda i nemaju nikakvih problema. Niti moraju da koriste ikakvu zaštitnu opremu.
Sent from my SM-G985F using Tapatalk
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Unajmis ove da ti premere to sve
. Radio burazer jedno kratko vreme kod njih, par meseci. Kaze da za to vreme nigde nisu nasli vece vrednosti od dozvoljenih na baznim stanicama
http://institutvatrogas.co.rs/elektromagnetno-zracenje/

http://institutvatrogas.co.rs/elektromagnetno-zracenje/
Zujanje i vizuelno zagadjenje je ono sto je problem tu.
- pegazbre
- Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
- Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp
Ma zujanje verovatno necu ni primetiti ali to vizuelno je bas upecatljivo. Cim sam video odmah sam opsovao pa jos igraliste odmah ispod. U fazonu pa kako bre antena ispred kuce i iznad igralista.
Medjutim, posto radim u firmi koja se bavi energetikom i energetskom elektronikom (a ja sam softveras
), kolege koje se razumeju mi objasnjavaju da su deca na tom igralistu najbezbednija jer ispod nema nikakvog zracenja a ni kod te kuce. Da se nalazim na nekih kilometar od stanice i da je neka lopatica (antena) okrenuta tacno prema kuci pa da se i zapitam kolika je to kolicina zracenja jer tad bi me snop i dohvatio ali samo njegov slabiji deo (snop je usmeren kao snop svetlosti iz lampe gde je u sredini najace a na rubovima najslabije).
Takodje posto ja zivim u NS u zgradi, kazu mi da budem siguran da te tu neki snop sigurno kaci a da ne pricaju o mobilnom telefonu, koji doduse mnogo manje zraci nego ta antena ali se nalazi mnooogo blize tvom telu pa dodje na isto a koristimo ga, spavamo, drzimo pored muskosti u dzepu svaki dan bez ikakavog razmisljanja.
Medjutim, posto radim u firmi koja se bavi energetikom i energetskom elektronikom (a ja sam softveras

Takodje posto ja zivim u NS u zgradi, kazu mi da budem siguran da te tu neki snop sigurno kaci a da ne pricaju o mobilnom telefonu, koji doduse mnogo manje zraci nego ta antena ali se nalazi mnooogo blize tvom telu pa dodje na isto a koristimo ga, spavamo, drzimo pored muskosti u dzepu svaki dan bez ikakavog razmisljanja.
Jedan problem postojanja predajnika mobilne telefonije, barem pre 10-ak godina kad sam imao na zgradi u kojoj sam radio je da hvatas samo tu mrezu dok si u zgradi, drugim mrezama je signal bio nikakav...ali mozda je tehnika napredovala od tad
- pegazbre
Ja sam ispred kuce uredno telefonirao (Telenor mreza) tako ili je to predajnik od Telenora ili kako ti kazes da su unapredili bazne stanice da ne ometaju signal drugih operatera.
Mi se bas sad dvoumimo sta uraditi, pokusavam da izvucem sto vise misljenja i informacija ne bi li nam pomoglo da odlucimo...
Mi se bas sad dvoumimo sta uraditi, pokusavam da izvucem sto vise misljenja i informacija ne bi li nam pomoglo da odlucimo...
- Kornjaca Rade
- Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
- Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet
Imas i stubove na kojima je oprema vise operatera.
Zracenje ne bi trebalo da te brine, samo ovo sto ftj kaze moze da ti bude problem.
Zracenje ne bi trebalo da te brine, samo ovo sto ftj kaze moze da ti bude problem.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Pre par godina se (bivse) komsije bunile oko tih antena na zgradi. Mislim da je vip stavljao. A te komedije, na kraju kad su videli da nema nista od sklanjanja onda su pojedini matorci krenuli medjusobno da se sibaju
Ni posle toga nije se saznalo ko je strpao pare u dzep 
Sent from my iPhone using Tapatalk

Nema veze sa Srbijom, gradnja javnih radio mreža se svuda sprovodi već par decenija i sasvim je uobičajeno da bude u naseljenim mestima i uz kuće.pegazbre napisao: 11 Jun 2021, 12:59 . Najveci problem je sto je ovo preko puta kuce i sto niko ne zna sta u buducnosti jos mogu da nakace na taj stub, ipak je ovo Srbija.
Ako si bio u bilo kom delu Evrope sigurno si mogao primetiti radio predajnike svuda oko sebe, pa i u blizini kuća, unutar bolnica, unutar tržnih centara itd.
A i ako sada nadješ lokaciju koja nema predajnik to ne znači da neće za 6 ili 15 meseci da postave novi predajnik baš na toj lokaciji. Za 5G mrežu je neophodna mnogostruka zgusnutija mreža predajnika pa je velika verovatnoća da se nekome u blizini pojavi.
Ako je samo ta 3 stuba u vidokrugu ja se ne bih brinuo, evo na Dedinju kod Pinka ima oko 30tak raznih predajnika, od kojih neki i dosta jači od ovih za mobilnu pa ljudi žive i čak skupo plaćaju da budu u blizini predajnika.
Veći uticaj zračenja imaju kućni uredjaji, WiFI ruteri i sami telefoni jer imaju veoma blizu antene.
Mobilni recimo ima predajnik do 2W što uopšte nije malo mada opet sa druge strane pošto je blizu stub sa antenama onda je jak signal pa mobilni neće raditi ni sa 0,1W, tj imaće minimum snage i zračenja jer više nije potrebno.
Za zdravlje je veći problem udaljeni predajnik mobilne mreže jer je tada najveće moguće zračenje kod tebe u kući/džepu...
Nije crno belo a svakako se ne mogu izbeći razni izvori zračenja ma gde u urbanim sredinama.
- pegazbre
Hvala svima na odgovorima, ovde sam mnogo saznao ali i od kolega sa posla energeticara.
Odlucili smo da idemo dalje sa kucom, sad treba to sve gospodja jos jednom svojim ocima da pogleda pa da sumiramo i pokusamo da se dogovorimo sa prodavcem.
Posto je preko kredita, treba uknjiziti garazu (kuca je iz 2009-te) i odraditi konverziju zemljista kao i sredjivanje nekih peripetija sa vodom i kanalizacijom, sve ostalo je ok.
Odlucili smo da idemo dalje sa kucom, sad treba to sve gospodja jos jednom svojim ocima da pogleda pa da sumiramo i pokusamo da se dogovorimo sa prodavcem.
Posto je preko kredita, treba uknjiziti garazu (kuca je iz 2009-te) i odraditi konverziju zemljista kao i sredjivanje nekih peripetija sa vodom i kanalizacijom, sve ostalo je ok.
Treba reagovati dok ih ne postave.shandu90 napisao:Pre par godina se (bivse) komsije bunile oko tih antena na zgradi. Mislim da je vip stavljao. A te komedije, na kraju kad su videli da nema nista od sklanjanja onda su pojedini matorci krenuli medjusobno da se sibajuNi posle toga nije se saznalo ko je strpao pare u dzep
Kod mene na zgradi je trebala da bude. Predsednik stanara je uzeo lovu i dogovorio posao. Medjutim, stanari su bas zalegli da se to neostvari. Potpisi protiv, sud...otprilike 2 godine procesa. Na kraju nije bilo nista od antene.
Gesendet von meinem Blaulaxy mit Tapatalk
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Da, ali tu najvise komplikuje prica da je bolje da antena bude na tvom krovu nego da je komsijska zgrada postavi
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
Послато са SM-G780F помоћу Тапатока
Kako god, ali svakako ne bi voleo da mi je nad glavom
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
To je danas neizbezno, s obzirom da su mobilni sve zastupljeniji.