Fotografija

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Fotografija

Post od trojanac »

Peace brothers. :pivo:
Posetite www.garaza.rs !
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Može li neko da preporuči kompakt digitalni foto aparat do neke cifre 12 000 dinara, koji provereno radi pristojne fotografije.
Bitno je da ima opciju širokog formata fotke, da je mali dimenzijama, da ima solidan video u HD.
Imam godinama Nikon DSLR i neke opreme, ali ne mogu da ga stalno nosim.
Imam i Nikon L12, ali fotke su bruka loše, što je smešnije vremenom sve lošije, blede, bez kontrasta i živih boja. Lošije fotke nego sa većine andoid mobilnih telefona.
Pre Nikona L12, imao sam i nekakav Canon, koji je crkao, to jeste slike su bele.
Ako neko ima predlog i iskustvo, hvala unapred.
Prikačeni fajlovi
DSC_1716.jpg
DSC_9633.jpg
DSC_0688.jpg
Poslednja izmena od MAD MAX u 17 Okt 2013, 00:04, izmenjeno 1 put ukupno.
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

MAD MAX napisao:Može li neko da preporuči kompakt digitalni foto aparat do neke cifre 12 000 dinara, koji provereno radi pristojne fotografije.
Bitno je da ima opciju širokog formata fotke, da je mali dimenzijama, da ima solidan video u HD.
Imam godinama Nikon DSLR i neke opreme, ali ne mogu da ga stalno nosim.
Imam i Nikon L12, ali fotke su bruka loše, što je smešnije vremenom sve lošije, blede, bez kontrasta i živih boja. Lošije fotke nego sa većine andoid mobilnih telefona.
Pre Nikona L12, imao sam i nekakav Canon, koji je crkao, to jeste slike su bele.
Ako neko ima predlog i iskustvo, hvala unapred.
Investiraj tih 12000 u bolji mobilni ili kupi polovan kompakt više klase. Nov aparat iz supermarketa pravi govnjivije slike bar od 20 aktuelnih mobilnih telefona ispod 300e.

Lepa fotka, ako je raw šibni da je napucam začas. :-)

Tapatalk 4
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

još jedna
Prikačeni fajlovi
DSC_5866.jpg
DSC_2501.jpg
DSC_2333.jpg
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

još
Prikačeni fajlovi
DSC_5626.jpg
DSC_5610.jpg
DSC_0997.jpg
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

još
Prikačeni fajlovi
DSC_9396.jpg
DSC_7369.jpg
DSC_1431.jpg
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Da ne bi više gušili ovu temu pričom, odgovor u vezi aparata u drugoj temi... viewtopic.php?f=25&t=118&p=210835#p210835

Ovde postavljajte fotografije, diskusije u navedenoj temi.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

Možda će ovo biti nekome korisno tj. ponekad potrebno: opis moje tehnike izoštravanja mutnih slika (ili dooštravanja nedovoljno oštrih, ovisno o ličnom poimanju "oštrine") koje su posledica "nedovoljno oštrog" objektiva.
Ponekad ova tehnika može pomoći i kod zamućenja fotografija nastalih pomeranjem foto-aparata tokom ekspozicije ali to je ipak mnogo teži problem za rešiti.

U većini ću ga preneti kako sam ga prvobitno objavio 02/2006 na jednom našem forumu (D.Z. u delu o fotografiji):

Eto tako iz dosade i ocaja sto mi slike nisu dovoljno ostre :ccc:, sednem ja i krenem da studiram Smart Sharpen na jednoj pejzaznoj slici (bem'ti pejzaz, tj. grad u kome zivim) ... elem, posle cirka 3 do 4 sata maltretiranja i buljenja u ekran, dodjem do sledecih kompomisnih podesavanja:
(uz jednu napomenu: sluze za ekstremno "vadjenje" detalja na slici ali uz ocuvanje kvaliteta linija tj. da se ne pojavljuju, bar ne mnogo - malo mora, beli duhovi - repriza linije u glow varijanti)

Photoshop
(Filter / Sharpen / Smart Sharpen) *korigujte samo komentarisane parametre, ostale ne treba menjati osim ako baš to želite*

(tab) Sharpen:
------------------
- amount: 500% *(smanjujte ga za suptilni efekat, povećavajte za jači; najcesce se postavlja od 70 do 300, retko preko)
- radius: 0,2 pixels
- remove: Lens Blur
- more accurate: nije čekiran!

(tab) Shadow:
-----------------
- fade amount: 0%
- tonal width: 100%
- radius: 1 pixel

(tab) Highlight:
------------------
- fade amount: 100%
- tonal widht: 100% *(ili smanjivati do 60% za nesto jači efekat, ali obično se ne dira)
- radius: 1 pixels

Ako zelite umeksati teksturu (napr. zelite sakriti pore ili nedostatke na kozi kod portreta):
- (tab) Shadow, (parametar) Fade Amount = povecavajte mu vrednost (napr. iznad 40-50 %) ali posto ce to izazvati umeksavanje i linija, u isto vreme morate smanjivati vrednost (parametar) Tonal Width-a koji je ispod njega, prateci sta se zbiva sa linijama.
Znaci tekstura (zrnatost) ce se umeksati a linije ce te vratiti na zeljeni nivo ostrine.

Evo primera, levo mali isečak iz neoštre slike, desno izgled posle uoštravanja (parametri: 400, 0.2, LB - 0, 100, 1 - 100, 100, 1)
(klik na sliku za uvećanje)
Slika

A odavde http://www.dodaj.rs/f/1C/FB/3JS6H6OA/te ... rafija.jpg možete sami preuzeti gornji primer (malo širi isečak) i probati date parametre, da se i sami uverite kako deluju ... mada verovatno imate i sami neku mutnu fotografiju koju možete probati uoštriti.

------------------------------------------------------------------------------------
(ovo što sledi je nepotrebno čitati osim ako vas baš ne interesuje :kezo:)

Da pojasnim malo kako sagledavam problem ostrenja (uocio sam da mozemo generalizovati dva pojma):
1. LINIJE (najcesce su u pitanju ivice objekata ili linijski objekti napr. grane drveta)
2. TEKSTURU (raster koji prekriva neku vecu povrsinu u manjem ili jacem valeru tj. prelivima osvetljenosti/boje).

Ako zelis da izostris liniju, dodavanjem crne tj. pojacanjem kontrasta duz linije se to veoma efikasno i lako uradi. Ali ako se tu pretera, pojavice se paralelno sa tom linijom i njen duh tj. odsjaj ili glow, duz celog tog objekta, ovisno o polozaju i osvetljenosti piksela na origalnoj slici.

Ako zelis da izostris liniju, pojacanjem rasterizacije tj. kontrasta po svakom pikselu/grupi piksela se postize isticanje pojedinacnih tackica i ako se pretera moze se javiti jako zrno tj. shum (grupisan ili ne, pravilno rasprostranjen ili ne, zavisi).

Problem 1:
programi za ostrenje (uglavnom) ili ostre linije a tekstura ostaje meka ili ostre teksturu a linije ostaju meke.
Verovatno su algoritmi za isticanje linijskih objekata suprotni potrebama matematickih operacija nad pojedinacnim grupama piksela tj. teksturnom ostrenju (i suprotno).
Problem 2:
ne mozes ostriti (ili bar ja to nisam uspeo/video) i linije i teksturu a da se usput ne pojavi njihova anomalija ... moras naci granicu kada je dosta tj. dok je pozitivan efekat ostrenja izrazen a negativan efekat u granici kontrolisanog (tj. slabo vidljiv).
Problem 3:
Svetli objekti (bilo linijski ili teksturni).
Svako ostrenje se na njih aplicira veoma brzo - mnogo brze nego na manje svetlim objektima i samim tim oni previse bzo pocinju da "drece" da se tako izrazim. Normalno to je zbog njihove svetlosne jednostavnosti (crno-belo).
Znaci i ovo treba drzati pod kontrolom.

E sad, da li postoji program koji je u stanju da analizom slike izdvoji sve pomenute tipove objekata, adekvatno i proporcionalno primeni snagu uostravanja na svakome pojedinacno (sve vreme vodeci racuna o odnosu sa ostalim objektima, da ne bi doslo do pojedinacnog "iskakanja") i uz to jos korisniku ponudi jednostavan interfejs za kontrolu ... pa takvog verovatno nema a i ako ga ima koristi ga CIA ili NASA :D

Znaci mi se snalazimo sa onim sto nudi Adobe PS a i to nije malo. Kao sto ste iz onog neobaveznog primera videli mogu se postici solidni rezultati ali uz pomenute kompromise prilikom uostravanja, sto znaci da je moguce dobiti jos jace istaknute teksture ali onda ce te upropastiti linijske objekte i kontra ... ne zaboravite one najgore jarko osvetljene.

Mislim da sam nasao podesavanja koja balansiraju na pominjanim problemima a opet daju veoma lepe rezultate.

Pozdav!
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Re: Koji foto-aparat koristite?

Post od maxer »

Za te pare (12.000 din.) teško da ima išta pristojno a kamo li da zadovolji tvoje želje.

Stvarno bi bilo najbolje da nađeš nekog ko prodaje vrhunski kompakt starije generacije ali tu je pitanje kakav video zapis time dobijaš.

Od tih starijih (polovnih ili novih ako slučajno ih igde ima) bih preporučio:
1. Panasonic Lumix LX5 (slike prelepe - bogate koloritom, milina za oko, široko hvata: ekv. 24mm na FF-u)
2. Canon S90 ili S95
3. SONY Cyber Shot DSC-WX1 24-120mm G Lens (fotić pravi izuzetne slike, odlične sposobnosti ima ali je teško da ga neko ovde ima)
4. Samsung TL500 ili EX1 (dva imena za isti aparat, fantastične fotke pravi ali je takođe verovatno redak).
5. Olympus XZ-1 (takođe odlične fotografije, malih dimenzija - velikih sposobnosti)
6. Olympus E-P1 i E-P2 (ima ih kod naših kupaca pa verovatno se nude kao polovnjaci, jesu malo veći ali su optički odlični i imaju bolje ISO sposobnosti od kompakta)
7. Fuji F300EXR
8. Sony Cyber-shot DSC-HX5V (neki su ga pljuvali a neki hvalili, imam fotke sa njime i stvarno su dobre čak i odlične ali u jakom kontra svetlu su bledunjave)
9. Fuji F200EXR (do iso800 dobar)

Po meni sve ostalo nije za tebe tj. tvoje prohteve.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Kako te nije mrzelo da kuckas? :)

Problemi sa dna teksta uoceni, i ja se slozio.

Bice probano...
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Pa to sam kucao 02/2006. ... ih, bio sam mlad zelen :mrgreen: i lud :forumas: - moglo se :starac:
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

@Maxer, znam da sve ide u bescenje, a nisam proveravao cifre na berzi, medjutim, kao vlasnik dva od ovih gore kompakta (Canon i Oly), ni u najtezem pijanstvu ih ne bih poklonio za oko 100 EUR.

Tesko da ce da nadje nesto sto mu odgovara za tu mizeriju od love.
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Ako neko zna da postoji aparat za prodaju sa gorneg spiska, i da je tehnički ispravan neizlupan, neka javi.
Pored navedenog, može neki kompakt i iz samoposluge ako neko zna da šljaka korektno.
Android telefon ću sve jedno uskoro morati da nabavim. Trenutno imam (već 4-5 godina) N97, služi kao kad je nov bio, sve sa baterijom. I on ima solidan foto aparat za poimanje telefona, ali nije to to.
MAD MAX
Banned
Reactions:

Post od MAD MAX »

Nekada sam koristio Foto šop za obradu fotografija. Spor i danguban posao a traži i znanje. Danas ga startujem samo ako treba nešto iseći ukomponovati i sl.
Moj amaterski predlog je ACDsee 15, ili ACDsee Pro 6, koji posao ekstra odrađuju u edit modu. Exposure i Lighiting, Color, Repair, Detail opcije su ekstra i lakoradne i za početnika. Svaka preporuka.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Moje iskustvo je da Canon i Fuji u toj najjeftinijoj klasi prave najbolje/vrlo upotrebljive sprave... A može se ponešto pronaći, nije da nije. Recimo ovo:

http://www.fotostore.rs/digitalni-fotoa ... lver/pro/8

Objektiv koji počinje od 28 mm, HD video (720p)...

Isto to ima i ovaj...

http://www.fotostore.rs/digitalni-fotoa ... lver/pro/9

Pa i ovaj:

http://www.fotostore.rs/digitalni-fotoa ... 0-/pro/245

Pretresi malo taj sajt, imaš gore i vrlo korisne kriterijume pretrage. U toj najjeftinijoj klasi sve je u principu vrlo slično i ne možeš mnogo zahtevati, tako da se ja priklanjam/dajem poverenje pomenutim brendovima jer me do sada nikad nisu razočarali. :)
Odgovori